Ne tako rano u školu

A ako dete samo zna da cita, pise, sabira i oduzima sa, recimo 5 godina, da li treba takvo dete dati ranije u skolu.
Моје дете је само научило са 4,5...није ми падало на памет да је упишем раније.
Ту годиницу безбрижности више никада неће вратити, зашто бих јој то радила?
А, да, да се похвалим колико ми је дете паметно :roll:

To je relativno.. kod obe ćerke je pre polaska u školu bilo testiranje.. zaboravih kako se to zvalo.
Ja sam krenuo sa 6 godina da bih išao zajedno sa starijom sestrom (od strica).. i već u drugom osnovne je pretekao u školi.. i počeo da radim kao el.inženjer sa 23 godine...

Postoje stručne službe koje će vam u tome pomoći.. da li da date dete ranije u školu.. poslušajte savet vaspitačice iz vrtića, pre nego prijatelja.
Ja dajem savet kao učiteljica dece od 6 i 7 godina iz svog ugla posmatranja.

Ćera je znala da čita,piše i sabira do 20 i nisam je upisala ranije,učiteljica je sa njom radila napredni nivo i bili smo jako zadovoljni. To dete je sada dipl hemičar i farmaceut, tako da ništa nije izgubila time što je pošla sa skoro 7,5 god.
Исто, гранично мартовско, звали из школе...не, хвала.

Ja sam krenuo sa 6 godina jer sam znao....pa mnogo toga 😁

Ovaj moj ako ovako nastavi, sa 6 će da rešava integrale 🤓

Verovatno ce krenuti sa 5 i osam meseci. Bez veze da krece sa 6 i osam meseci kad ce sve da zna.
Немој :sad2:
Ја на то овако гледам: од тренутка кад крене у школу будиће је будилник, искакање из кревета, стрка, обавезе и тако до краја живота, с тим да се обавезе само увећавају.
Кад оде у пензију опет ће бринути о деци, унуцима, једино неће јутром искакати из кревета уз будилник.
Сем ако није бебиситерка унуцима, у том случају нема предаха :lol:

Немој :sad2:
Ја на то овако гледам: од тренутка кад крене у школу будиће је будилник, искакање из кревета, стрка, обавезе и тако до краја живота, с тим да се обавезе само увећавају.
Кад оде у пензију опет ће бринути о деци, унуцима, једино неће јутром искакати из кревета уз будилник.
Сем ако није бебиситерка унуцима, у том случају нема предаха :lol:

Kakav budilnik, pa mi ustajemo u 6h, porodica ranoranioca 😊😊😊

Ja dajem savet kao učiteljica dece od 6 i 7 godina iz svog ugla posmatranja.
Nemam protiv,.. samo se malo hvalim,. da ne misle ljudi da sam sa 37 godina staža mator ko Biblija :rotf:

U našoj (mojoj) generaciji je bilo nas desetak (da bi nas bilo 60 za dva odeljenja na selu) koji smo krenuli ranije godinu dana i skoro svi su bili jako dobri,.. tako se nekao utrefilo,.
a ćerke ni ja nisam mislio da dajem ranije,.. jedna je početak jula jedna kraj avgusta, pa nije ni moglo,..

Ali definitivno i te stručne službe nešto znaju (više od nas, koji smo pristrasni roditelji) a vaspitačice uvažavam,.. one sa decom provedu više vremena i od učiteljice, pa i od roditelja često.

Kakav budilnik, pa mi ustajemo u 6h, porodica ranoranioca 😊😊😊
Мој биоритам вришти кад ово прочита :rotf:
И ћеркин исто, што опет потврђује да свако своје дете зна најбоље...
Из личног искуства...дете које никада није волело да спава, као да ће нешто важно да пропусти, и дан данас воли да вилени ноћу, али да ујутро спава дуже.
Као баш мала будила се у 7, дању није хтела да спава, ноћу на кришке, сад одвали до 12 или 1 кад је на распусту... мењају се.

Мој биоритам вришти кад ово прочита :rotf:
И ћеркин исто, што опет потврђује да свако своје дете зна најбоље...
Из личног искуства...дете које никада није волело да спава, као да ће нешто важно да пропусти, и дан данас воли да вилени ноћу, али да ујутро спава дуже.
Као баш мала будила се у 7, дању није хтела да спава, ноћу на кришке, сад одвали до 12 или 1 кад је на распусту... мењају се.
Ma ja mu nista ne namecem - oduvek se rano budi. :)

Ja sam svoje dete vodila kod lekara jer se budila oko 8.30h ujutru kao beba :mrgreen: mislila sam da to nije normalno jer su sve moje prijateljice kukakle kako ustaju u 5, 6h . Dr mi je rekla da idem i da spavam zajedno sa njom, dokle god ona spava, jer beba ima svoj ritam, sve dok napreduje, ok je . Valjda su mi oba deteta genetske spavalice na mene ;)

Mislim da je polazak u skolu sa 6 godina sasvim u redu.
Secam se sebe i tog cekanja na polazak u skolu. Cinilo mi se dugo.
Radovala sam se i bila sam spremna da ucim, tj. saznajem nove stvari.
I onako zapravo ucimo od rodjenja, od roditelja, brace, sestara, sami, posmatrajuci, ponavljajuci.

Cekaj, pa u Srbiji se isto krece kao i nekada, sa 7 godina, zar ne?
Не.
Ако је дете рођено у јануару-марту мора кренути са 6.5 година.

Mislim da je polazak u skolu sa 6 godina sasvim u redu.
Било некад у наше време.
Први разред данас служи да деца науче шта је школа и како треба учити. А неки ни то не науче у првом.
Кад смо ми били мали школа је била школа, први разред основне школе се понављао.
А не ово сад, нико од првог до осмог не понавља.
Није тад било преводница са кечевима, чекај док ти Лагерта објасни.
Друштво се променило, сад деца други разред имају андроид телефоне. Све се то променило.

Back