Ne povećavati minimalac, 20.000 dinara je previse?!

Predlog Ujedinjenih sindikata Švajcarske o uvođenju zagarantovane minimalne mesečne zarade od 4.000 franaka (3.265 evra, odnosno 365.164 dinara) podržava 76 odsto građana te zemlje.
http://www.kamatica.com/vesti/svajcarski-sindikalci-traze-minimalac-od-3265-eur/8646
Sta reci:lol:
Odgovor na pitanje zbog cega mladi ljudi odlaze iz Srbije tamo.
Da,odlaze zbog minimalaca.Ja sam celo vreme mislio da odlaze jer je tamo bolji model uspostavljen za zivljenje:imaju bolji ekonomski sistem,bolji politicki sistem,bolju kulturu ponasanja i kao rezultat svega toga=bolji standard od naseg.

Da,odlaze zbog minimalaca.Ja sam celo vreme mislio da odlaze jer je tamo bolji model uspostavljen za zivljenje:imaju bolji ekonomski sistem,bolji politicki sistem,bolju kulturu ponasanja i kao rezultat svega toga=bolji standard od naseg.

Pa ovde nam prodaju pricu da je ukidanje minimalca osnov razvoja ekonomije.
Sto bi ovde "ginuo" za ideju stranih investicija koje minimalci koce kad u Svajcarskoj imas zagarantovano 3200 evra

Pa ovde nam prodaju pricu da je ukidanje minimalca osnov razvoja ekonomije.
Sto bi ovde "ginuo" za ideju stranih investicija koje minimalci koce kad u Svajcarskoj imas zagarantovano 3200 evra
Pa ti onda idi u Svajcarsku,tamo te jedva cekaju.

- - - - - - - - - -

Sustinsko pitanje je zasto toliko ljudi radi za minimalac ili nesto malo vise od njega, pa je pomeranje granice od tolikog znacaja.
Drzava je pomera,a ne proizvodnja koja je podstaknuta proizvodnjom.Znaci,to je losa mera koja nece doneti dobre nego lose rezultate.Uostalom,zna se jako dobro kada pocinje funkcionisati crno trziste-a tu spada i rad na crno-kada ne funkcionise ono legalno.

Drzava je pomera,a ne proizvodnja koja je podstaknuta proizvodnjom.Znaci,to je losa mera koja nece doneti dobre nego lose rezultate.Uostalom,zna se jako dobro kada pocinje funkcionisati crno trziste-a tu spada i rad na crno-kada ne funkcionise ono legalno.

Da, ali postoje radna mesta koja zaradjuju vise od minimalca, ali im se ne isplacuje vise od toga, bez obzira sto vlasnik firme ubira ogroman profit.

Da, ali postoje radna mesta koja zaradjuju vise od minimalca, ali im se ne isplacuje vise od toga, bez obzira sto vlasnik firme ubira ogroman profit.
Ne mora uopste da znaci,to je samo tvoj subjektivna procena.Tako sam i ja nekada racunao gazdinu zaradu,a da stvarno nisam znao u kalkulaciju ubaciti sve stavke.Poslodavac najbolje zna koliko moze dati platu.Ne kazem da sada u ovako teskim vremenima nema poslodavaca koji isplacuju bas mizerne plate,ali to je tkdj.trzisna ekonomija.Posla nema mnogo,a radne snage ima i previse,tako da on moze da koristi tu situaciju da ubire veci profit,tj.da deo profita mu dolazi i od plate za radnika.To je kao kada banke vide da nema novca na trzistu u onoj meri u kojoj je potraznja,pa podignu kamate.

Ne mora uopste da znaci,to je samo tvoj subjektivna procena.Tako sam i ja nekada racunao gazdinu zaradu,a da stvarno nisam znao u kalkulaciju ubaciti sve stavke.Poslodavac najbolje zna koliko moze dati platu.Ne kazem da sada u ovako teskim vremenima nema poslodavaca koji isplacuju bas mizerne plate,ali to je tkdj.trzisna ekonomija.Posla nema mnogo,a radne snage ima i previse,tako da on moze da koristi tu situaciju da ubire veci profit,tj.da deo profita mu dolazi i od plate za radnika.To je kao kada banke vide da nema novca na trzistu u onoj meri u kojoj je potraznja,pa podignu kamate.

Ne radi se o subjektivnoj proceni, zavisno od potrebe koju vlasnik ima, a nije vezana za rad preduzeca, tipa otvaranje nove firme ili kupovine stana, jahte i slicnog, dodje do smanjenja plata radnicima. Ocigledno je da koristi umanjeni deo plata da finansira deo plana.

Ne radi se o subjektivnoj proceni, zavisno od potrebe koju vlasnik ima, a nije vezana za rad preduzeca, tipa otvaranje nove firme ili kupovine stana, jahte i slicnog, dodje do smanjenja plata radnicima. Ocigledno je da koristi umanjeni deo plata da finansira deo plana.
Ukazala mu se prilka i on je koristi.On ce kupiti stan,a radnik ce tesko izdrzati do prve akontacije.Za nauk,radnik ce dobro zapamtiti ovo vreme i lekcija koju moze da naucij este da se samostalno pokrene i dovede sebe u situaciju da sam sebi isplacuje profit svakog dana.Drugim recima,da postane sam svoj gazda,tj.da postane samozaposleni.O ovome smo bili razglabali pre jedno godinu-dve i tema je valjda bila,,kako postati preduzetnik".U tom textu potrudio sam se da iznesem prednosti priv.preduzetnistva.Nas narod je najvecim delom i sam kriv za ovu situaciju gde su mnogi bez posla,a oni koji rade ne primaju zarade sa kojima su zadovoljni.Mnogi su dobili kakav-takav novac od privatizacije,ali su ga procerdali na sve samo ne na ono najvaznije: na samozaposljavanje.

Licno znam dosta ljudi koji kod privatnika primaju minimalac ali ne znam nikoga ko radi za drzavu ili JP ili budzetske korisnike a da prima minimalac?

A zar ne bi drzava trebala da bude drustveno odgovorna? Pogotovo u teskoj ekonomskoj situaciji zar nije logicno da se ogranice/skresu plate koje se finansiraju iz javnih prihoda ili iz monopolskog polozaja? Cini mi se da su, kod nas sada najvise zasticeni upravo ti zaposleni u drzavnim sluzbama/JP ili kod budzetlija. Rasterecenje takvim ustedama bi moglo da se prelije na privrdedu u vidu manjih poreza/doprinosa ili povecanja neoporezivog dela zarada...

Ili se sve svodi na populisticko kupovanje socijalnog mira i buducih glasova na izborima?

Back