Ne nalivajte se vodom

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
394.950
388962625623c5f5c57dc2122106513_v4 big.jpg

Izvor:B92 i Novosti

Pronađena formula koja otkriva koliko vode treba dnevno da pijete
Ljudsko telo se sastoji od oko 60% vode, tako da je veoma važno da ostanete hidrirani kako bi vaše telo obavljalo svoje normalne funkcije.

Vašem telu je potrebna voda da bi regulisalo telesnu temperaturu, zaštitilo zglobove, kičmenu moždinu i tkiva i oslobodilo telo otpada. Iako možete hidrirati svoje telo uz očiglednu pomoć pijenja puno tečnosti, svoje telo možete hidrirati i konzumiranjem hrane sa većim sadržajem vode, uključujući većinu voća i povrća.

Elektroliti su esencijalni minerali koji su neophodni za odvijanje mnogih telesnih procesa. Oni mogu pomoći vašem telu da zadrži vodu, a takođe mogu pomoći u sprečavanju grčeva u mišićima. Neki elektroliti uključuju kalijum, magnezijum, kalcijum, natrijum, fosfat i hlorid.
Možete prirodno unositi elektrolite putem izbora hrane ili možete izabrati da ih dopunite unosom tečnosti.

-Evo koliko vode prosečno treba da popije svaka osoba.

Žene: (težina * 0,03) + (vreme fizičke aktivnosti * 0,4) = litara

Muškarci: (težina * 0,04) + (vreme fizičke aktivnosti * 0,6) = litara

-Iz koje hrane mogu prirodno dobiti elektrolite?

Voće: avokado, jagode, lubenica, pomorandže, banane, paradajz, masline

Povrće: krompir, brokoli, pasulj

Lisnato povrće: spanać, kelj

Dok su nam preporucivali po 2-3 l vode dnevno da se popije,
sada se preporucuje unos vode prema potrebi i svom organizmu
posebno za žene a posebno za muškarce

Uz ovaj članak bi bilo dobro istaći da stariji ljudi postepeno gube osećaj žeđi.. pa zbog tog nedostatka,
ne piju vodu... trebalo bi voditi računa i podsećati bake i deke da piju vodu... da li su stariji dehidrirali,
vidi se iz malog testa: pritisne se jagodica prsta starije osobe, pa se meri brzina kojom se jagodica vraća
u normalan izgled. Nekada se desi da ostane udubljenje na jagodici, a to je znak da je osoba dehidrirala.

Prema takvoj računici malo preterujem svaki dan, ali daleko od toga da se nalivam. To deluje kao na silu, a pijem vodu zato što osećam da mi treba.
Bez obzira na tip aktivnosti, pijem relativno istu količinu, a koliko je volim govori i činjenica da se zaprepastim kad mi negde u gostima donesu neku minijaturnu čašu, ono... 1dL. Pa, to je količina za barbike! :zcepanje:
Osnovna i srednja škola su mi bili period teške i sigurno nezdrave dehidratacije pa mi se možda id plaši neke nove takve suše. :think:

Ja bih trebao piti između 10 i 12 litara vode dnevno, nešto ne valja računica

---

Otišli bi mi bubrezi u rac od toliko tečnosti

---

A niš ne bih uradio, samo pišao

Ne bi trebalo da piješ vodu na silu, to je sve.
Baš kao što naslov sugeriše, ne treba da se nalivamo.
(Zdravo) telo ima savršen način da nam pošalje dobar signal za to koliko čega treba da jedemo/pijemo.

---
A niš ne bih uradio, samo pišao

То је управо најважнија последица локања - уринирање !
А са урином избацујемо отрове које су унутрашње течности спрале у ћелијама.

Какви отрови ?

То су уствари производи сагоревања хранљивих материја, тј. глукозе,
који би нам дошли главе за пар дана жеђи ... :sad2::sad2::sad2:

Instalirala sam aplikaciju Drink water, tako nešto, i na svakih sat i po obaveštavala me da je vreme da popijem 200 ml vode. Dva dana sam bila vrlo revnosna, pila,pila,trčala u wc svaki čas i jednostavno mi se smučilo. Gore mi je mučenje taj osećaj stalno pune bešike nego da ne pijem vodu često.

Back