ne mogu overklokati procesor

Poruka
3.797
zamenio sam plocu,sad imam MSI MS-7392,a drugi naziv je ''P31 Neo'',bios je V 1.6.
nikad nisam imao problema clockati procesor,a ovo mi je mozda 7-8 ploca po redu,ali nece nikako. :(
imam AMI (american megatrends inc.) bios,ima opcije za voltaze,tajminge i fekvencije...i sad,namestim fsb sa standardnih 200mhz na recimo 210...sto je minimalno.nekad izdrzi da podigne sistem i izbaci mi plavi ekran kad treba da bude ''logon screen'',a nekad ga izbaci pre samog ucitavanja sistema. a reko mi jedan covek da je dobra ploca,ono,velika je,ima 4 slota za ram,podrzava core2quad itd...:confused:
multiplier stoji na 10,to je valjda svejedno,to nisam dirao. cpu voltazu kad malo povecam,ali ne diram frekvencije,onda mi lepo podigne sistem i odlicno radi...ali sta mi vredi voltaza sama po sebi?! :dash:
ram je unutra 3gb i to tri modula tipa pc5300 (667mhz).
citao sam da se ovaj procesor moze dici i preko 3ghz...ali ja bih bio zadovoljan i sa 2.8,ali nece nikako...cim malo povecam frekvenciju,nestabilno je,plavi ekran,crni ekran,a ako bas preteram,onda se nece ni upali racunar,samo zuje ventilatori i sve crno na ekran. :think: ps,imam i podesavanja za ram latencije,ali mislim da mi to nista ne vredi. :dontunderstand: a krivo mi sto ga ne mogu malo ubrzati,hladan neki procesor,evo sad 25 stepeni,kao da mi kaze CLOCKAJ ME!!!111
evo par slika,nek mi kaze neko nesto,ako zna do cega je problem eventualno...:think:
88130_2245_draft.jpg

2.JPG
3.JPG
a.JPG

Poslednja izmena:
zamenio sam plocu,sad imam MSI MS-7392,a drugi naziv je ''P31 Neo'',bios je V 1.6.
nikad nisam imao problema clockati procesor,a ovo mi je mozda 7-8 ploca po redu,ali nece nikako. :(
imam AMI (american megatrends inc.) bios,ima opcije za voltaze,tajminge i fekvencije...i sad,namestim fsb sa standardnih 200mhz na recimo 210...sto je minimalno.nekad izdrzi da podigne sistem i izbaci mi plavi ekran kad treba da bude ''logon screen'',a nekad ga izbaci pre samog ucitavanja sistema. a reko mi jedan covek da je dobra ploca,ono,velika je,ima 4 slota za ram,podrzava core2quad itd...:confused:
multiplier stoji na 10,to je valjda svejedno,to nisam dirao. cpu voltazu kad malo povecam,ali ne diram frekvencije,onda mi lepo podigne sistem i odlicno radi...ali sta mi vredi voltaza sama po sebi?! :dash:
ram je unutra 3gb i to tri modula tipa pc5300 (667mhz).
citao sam da se ovaj procesor moze dici i preko 3ghz...ali ja bih bio zadovoljan i sa 2.8,ali nece nikako...cim malo povecam frekvenciju,nestabilno je,plavi ekran,crni ekran,a ako bas preteram,onda se nece ni upali racunar,samo zuje ventilatori i sve crno na ekran. :think: ps,imam i podesavanja za ram latencije,ali mislim da mi to nista ne vredi. :dontunderstand:
evo par slika,nek mi kaze neko nesto,ako zna do cega je problem eventualno...:think:

Pogledajte prilog 363222

Pogledajte prilog 363223Pogledajte prilog 363224Pogledajte prilog 363225

imas za 25 evra q 6600

kako nema veze multiplier? To ti je pored frekvencije najbitniji parametar za odredjivanje brzine procesora. Ako moze probaj da podignes multiplier za 0.5 a ostavis frekvenciju na 200MHz. Tako ce ti ploca, memorija i sve ostale komponente raditi na nominalnim vrednostima a jedino ce CPU biti overklokovan.

kako nema veze multiplier? To ti je pored frekvencije najbitniji parametar za odredjivanje brzine procesora. Ako moze probaj da podignes multiplier za 0.5 a ostavis frekvenciju na 200MHz. Tako ce ti ploca, memorija i sve ostale komponente raditi na nominalnim vrednostima a jedino ce CPU biti overklokovan.

ne moze. ponudjene vrednosti za multiplier su 6,7,8 i 10 ili tako nesto. vec je stavljeno na 10,fabricki. dok povecavam fsb,gledam kako mi se paralelno povecava i clock ram memorije,sa 667mhz fabricki ide i preko 700,zavisi koliko podesim cpu fsb...jjjel postoji nacin da iskljucim da se memorija ne clocka zajedno sa procesorom? :)

Poslednja izmena:
A na koliko bi ti ovo overklokovao i sta ocekujes od overkloka?
Prvo, imas 3 giga rama sto je malo, drugo procesor je dual core, ne mozes sad nesto mnogo da dobijes tim overklokom.
Prilikom overkloka moras i da povecas voltazu, time smanjujes zivotni vek procesoru i cak i da sve namestis dobro i da komp ucita sistem i da pokrenes neku igricu moze da ti se desi u bilo kom trenutku da ti pukne sistem i da se restartuje iz cista mira.
Ko zna da li tvoj procesor uopste moze da se overklokuje.

Prilikom overkloka povecavas voltazu, multiplier i ono bus speed. Da bi to overklokovao moras da znas sta radis, ja sam to jednom probao i nikako nisam mogao da ostvarim stabilan rad racunara.
Nekad bi terao igricu pola sata i samo se restartovao ili bi pukao sistem odmah posto se podigne windows. Ne isplati se raditi to na ovim jeftinim komponentama.

- - - - - - - - - -

Ako si vec zapeo za overklokom, onda uzmi i polako povecavaj brzinu procesora dok ne dodjes do gornje granice koja ti dozvoljava rad sa operativnim sistemom.
Kad ostvaris stabilan sistem, onda moras da skines neki benchmark program kojim ces da pratis temparaturu tog procesora da vidis kako ce to da radi. Kad uradis overklok ocekuj da ce se temparatura procesora podici, ne znam tacno kolika je max temparatura koju procesor moze da izdrzi, ali po meni sve preko 75 stepeni je mnogo.
Po meni je to veliko drkanje bez preke potrebe. Skupi 3000 dinara i kupi drugi procesor i cao.

napisao sam gore da sam citao da ga klokuju na 3ghz i to bez diranja voltaze. meni je dosta i 2.6,ali nece. evo,sinoc sam ga klokovao malo i sve radi dobro. poveco sam za 58mhz. :( sve preko toga nece,rusi sistem,gasi se,zamrzne se. :( izgleda da ploca nije za overklok pravljena? :( najgore mi se ponasa ova ploca od svih do sad!!1
tyy.JPG

napisao sam gore da sam citao da ga klokuju na 3ghz i to bez diranja voltaze. meni je dosta i 2.6,ali nece. evo,sinoc sam ga klokovao malo i sve radi dobro. poveco sam za 58mhz. :( sve preko toga nece,rusi sistem,gasi se,zamrzne se. :( izgleda da ploca nije za overklok pravljena? :( najgore mi se ponasa ova ploca od svih do sad!!1
Pogledajte prilog 363267

To je kao kad od juga pokusavas napraviti BMW. :D Ne ide brt.

Pogledajte prilog 363267

Погрешно,

плоча ти је супер, биос ок, и веома добро ти чува и процесор и остале уређаје. Недозвољава да клокујеш како ти хочеш, а твоје знање које испољаваш је нула. Без љутње.

Зато сам ти рекао да нечачкаш мечку.

Свако клоковање мења и волтажу између осталог... :)

Погрешно,

плоча ти је супер, биос ок, и веома добро ти чува и процесор и остале уређаје. Недозвољава да клокујеш како ти хочеш, а твоје знање које испољаваш је нула. Без љутње.

Зато сам ти рекао да нечачкаш мечку.

Свако клоковање мења и волтажу између осталог... :)

ne ljutim se,prihvatam svaku kritiku i pohvalu (mada su uglavnom kritike),ali gde sam pogresio? jel ti umes da objasnis kako da pravilno klokujem procesor,odnosno kako je moguce da ovaj procesor nece na ovoj ploci vise od 50mhz da se klokuje? i da,daleko je od dobre ploce,iako mozda izgleda kao dobra. jer da je dobra,dala bi mi da lepo kloknem procesor,zar ne? samo da pipnem podesavanja u biosu,makar vezana za ram memoriju,malo izmenim latencije,nece da se upali racunar. hiljadu puta sam vadio bateriju na maticnoj,da bih resetovao bios. bateriju nikad nisam imao potrebe da vadim ni na jednoj ploci,sem na ovoj. i tebi je to dobra ploca? po cemu je dobra? nije li dobra ploca ona ploca koja ti omogucava da je podesis kako ti odgovara i da iskoristis maksimum iz svojih komponenti?

ne ljutim se,prihvatam svaku kritiku i pohvalu (mada su uglavnom kritike),ali gde sam pogresio? jel ti umes da objasnis kako da pravilno klokujem procesor,odnosno kako je moguce da ovaj procesor nece na ovoj ploci vise od 50mhz da se klokuje? i da,daleko je od dobre ploce,iako mozda izgleda kao dobra. jer da je dobra,dala bi mi da lepo kloknem procesor,zar ne? samo da pipnem podesavanja u biosu,makar vezana za ram memoriju,malo izmenim latencije,nece da se upali racunar. hiljadu puta sam vadio bateriju na maticnoj,da bih resetovao bios. bateriju nikad nisam imao potrebe da vadim ni na jednoj ploci,sem na ovoj. i tebi je to dobra ploca? po cemu je dobra? nije li dobra ploca ona ploca koja ti omogucava da je podesis kako ti odgovara i da iskoristis maksimum iz svojih komponenti?

Па рекао сма ти, поново да пишем исто и то опширније?

Гуглај мало... :)

Na Maticnim postoje i dzamperi za resetovanje BIOS-a.Ne mora se stalno vaditi baterija,ako je Gigabajtova,nema dzamper,ali ima dva iglicasta kontakta blizu baterije i pored pise CMOS.Moze se sastaviti bilo kakvim metalnim delom,ali obicno srafcigerom i ista ce ti vratiti BIOS na fabricki.Normalno naponski kabl treba izcupati iz kompa isto kao i kad se vadi baterija.Mnogi nece ili neznaju za tu opciju,nego su tako negde procitali i daj da izvadimo bateriju,ali to nije bas ni dobro cesto raditi.jer vadjenjem i ubacivanjem baterije na mesto vecina ljudi drzi prstima i kada se napravi tako kontakt sa dva prsta,baterija se brze prazni.I tako krace traje.

A da li si se zapitao sta ti to klokujes? Procesor sa 1 mega kesa i 800 mhz fsb?!
Drugo, legenda ti je lepo rekao, trebao bi malo da prosiris znanje o ovoj oblasti.
Trece, ako hoces bolje performanse bolje kupi neki pristojan quad tipa tog spominjanog
q6600, moja preporuka je i da vidis neki xeon, taj cipset podrzava xeone samo treba proveriti
da li i ploca ima podrsku.

A da li si se zapitao sta ti to klokujes? Procesor sa 1 mega kesa i 800 mhz fsb?!
Drugo, legenda ti je lepo rekao, trebao bi malo da prosiris znanje o ovoj oblasti.
Trece, ako hoces bolje performanse bolje kupi neki pristojan quad tipa tog spominjanog
q6600, moja preporuka je i da vidis neki xeon, taj cipset podrzava xeone samo treba proveriti
da li i ploca ima podrsku.

ti mislis da ja ne znam sta radim? graficka kartica mi je brza,ali ogranicena procesorom,sporiji je od nje. ali se od njega moze dosta izvuci. ja sam testirao u igrama bivsi procesor (D 915) sa standardnim taktom i povecanim takvom za 400mhz (2.8/3.2ghz).i to u igrama gta 4 i mafia 2. posle kloka sam imao 5-6 frejma vise nego pre.a ovaj procesor se moze klokati na 3ghz i vise,jer mu je fabricki takt mali i ne greje se. trosi malo struje i temperatura mu je 24 stepeni kad upalim racunar i oko 35 stepeni posle par sati koriscenja. 3 ghz je 50% povecana brzina rada. to bi bilo u praksi 10-15 frejmova. a sam lepo pitao na pocetku teme da li neko zna sta je problem,jer je mozda imao istu plocu,a vi samo dajete savete tipa ''kupi brzi procesor''. necu ja te savete,ne trebaju mi. niko nista ne zna na ovom forumu,sem par pojedinaca,necu imenovati. ja ocekujem da razgovaram sa nekim ko vise zna od mene,a svi znate manje i pricate mi nesto sto odavno znam. hvala,ali ne hvala!!11 :)

Poslednja izmena:
Na Maticnim postoje i dzamperi za resetovanje BIOS-a.Ne mora se stalno vaditi baterija,ako je Gigabajtova,nema dzamper,ali ima dva iglicasta kontakta blizu baterije i pored pise CMOS.Moze se sastaviti bilo kakvim metalnim delom,ali obicno srafcigerom i ista ce ti vratiti BIOS na fabricki.Normalno naponski kabl treba izcupati iz kompa isto kao i kad se vadi baterija.Mnogi nece ili neznaju za tu opciju,nego su tako negde procitali i daj da izvadimo bateriju,ali to nije bas ni dobro cesto raditi.jer vadjenjem i ubacivanjem baterije na mesto vecina ljudi drzi prstima i kada se napravi tako kontakt sa dva prsta,baterija se brze prazni.I tako krace traje.

imam rezervnu bateriju i rezervnu plocu. hvala na savetu.

ne moze. ponudjene vrednosti za multiplier su 6,7,8 i 10 ili tako nesto. vec je stavljeno na 10,fabricki. dok povecavam fsb,gledam kako mi se paralelno povecava i clock ram memorije,sa 667mhz fabricki ide i preko 700,zavisi koliko podesim cpu fsb...jjjel postoji nacin da iskljucim da se memorija ne clocka zajedno sa procesorom? :)

Treba da imaš mogućnost u opcijama da spustiš frekfencu memorije kada dižeš fsb u njenim radnim parametrima. Stavi fsb na 300 pa vidi koji su ti izbori za memoriju. Treba dignuti malo voltažu za NB, VTT i cpu. Bolje da si slikao bios i opcije da vidim....Treba podesiti i frekfencu između NB - CPU u biosu ili imaš džampere na ploči. Davno je to bilo kada sam radio sa starom tehnologijom.

Poslednja izmena:
Treba da imaš mogućnost u opcijama da spustiš frekfencu memorije kada dižeš fsb u njenim radnim parametrima. Stavi fsb na 300 pa vidi koji su ti izbori za memoriju. Treba dignuti malo voltažu za NB, VTT i cpu. Bolje da si slikao bios i opcije da vidim....Treba podesiti i frekfencu između NB - CPU u biosu ili imaš džampere na ploči. Davno je to bilo kada sam radio sa starom tehnologijom.

imam sve te opcije za voltazu. meni je fabricki fsb 200mhz. izbori za memoriju su samo 667 i 800mhz,odnosno oni odnosi - 1:2 ili 1:1,ne znam tacno. kad menjam fsb,izbori za memoriju se ne menjaju,sem sto frekvencija memorije raste mahnitom brzinom. kad stavim fsb na tvojih spomenutih 300mhz,to je kod mene 3ghz na procesoru,a memorija ode u 900mhz. to bi bio realan overklok za ovaj procesor,ali ja ne mogu ni da povecam za 100 mhz,jer ce sve biti crno i nece se paliti ploca. imam nekoliko parametara za razne voltaze,koje do sada nisam vidjao na mojim maticnim plocama (ovo mi je sedma ili osma),tako da ne bih smeo olako da diram sve voltaze. jedine voltaze koje sam dirao su: cpu,ram,ploca. ali ne pomaze. ako zelis mogu ti prepisati sve opcije iz biosa i voltaze,pa da mi kazes sta da probam da uradim. :)

Poslednja izmena:

Back