(Ne)kulturna ljubav prema psima

Rekao si svoj stav još ranije. Nije brisan niti korigovan. Poznat si po provokacijama na SŽ već godinama na temama ovog tipa. Upozoren si. Nastavljaš dalje. Ovde niko nije reč rekao o bilo kakvom načinu rešavanja tog problema. Ti si taj koji zamenjuje teze. Kada država bude rešavala ovaj problem videćemo za koji model će se opredeliti. Nema potrebe da nam ponavljaš jedno te isto godinama, upakovano u uvrede i provociranje i isečke iz novina uz tvoju tobožnju brigu za bezbednost povređenih, dok ne radiš ništa. Brini za one koji nisu povređeni da ne budu povređeni. Brižnost se ogleda u konkretnom radu. Mi na žalost, nismo u mogućnosti da ikako utičemo na državno rešavanje tog problema. Na žalost, nisi ni ti. Ono što možemo kao vlasnici pasa je da se pridržavamo zakonskih odredbi i svojih moralnih, što i činimo, zbog drugih i zbog nas samih. Voljni smo i da sve nove zakonske procedure ispoštujemo kada ih država bude propisala, čak ih sami i predlažemo. Zato i apelujemo na vlasnike, posebno na mlade vlasnike, objašnjavajući da je imati psa velika odgovornost i obaveza, pored toga što je i ljubav. Savetujemo, pomažemo u rešavanju problema, edukujemo, baš zato da bi ta ljubav trajala i da ne bi pustili svog psa kada vide kolika je to obaveza. Svaka vrsta ljubavi je obaveza, ali obaveza koja se želi. Pored toga objašnjavamo i kako se treba ponašati u okruženju koje je naša reala, čekajući da nadležni reše taj problem. Mi to radimo. Radimo ono što možemo u datoj situaciji. Zar misliš da nemam šta drugo da radim osim da pišem ove postove za dobrobit drugih? Meni ne trebaju, mojoj porodici takođe. Kradem vreme od drugih obaveza, da bih to svoje znanje i iskustvo dala, bez ikakvog očekivanja da iko kaže hvala, ali neću da dozvolim da moj trud i trud ostalih forumaša izvrćeš i vređaš, ni ti ni bilo ko drugi. Tema je čitana, to je dovoljan pokazatelj da je ono što pišemo o konkretnom ponašanju ljudima potrebno. Naravno da postoje slučajevi napada i lutalica i vlasničkih pasa. Oduvek su postojali samo su novine pisale o drugim stvarima. Udare te i kola na ulici zbog nesavesnog vozača ili tvoje nepažnje. Zvekne u tvoja kola pijani vozač, udrogiran.
Za sve ove godine, imam uspeha. Zato sam i rešila da pišem ovde. Ovo je način da ljudi koji nemaju pse nauče dok čekaju državno rešenje, pa da oni to prenesu svojoj deci. Takođe je način da i vlasnici vide da li negde greše. Molim te nemoj me svojim krajnje sebičnim načinom postovanja, koji ništa ne rešava i nikome ne pomaže, sputavati u tome. Ako ništa drugo, tako ćeš pomoći ljudima. Samo konkretno radim ono što mogu. Ovde nisu ljudi koji mogu urediti državu, ali jesu ljudi koji mogu pomoći da svima bude lakše.

Ниси у току, твоја колегиница је не само избрисала моје одговоре на твоје постове, већ ме је и казнила због провокације. А провокације нема, има само става, јасног и логичног. А најпре да рашчланимо, ја говорим овде о псима луталицама прво.
Цивилизоване државе одавно имају модел решавања тог проблема, неко време је пас без власника у шинтерају, азилу или како се то већ зове, а онда еутаназија, нема опције пуштања паса на улицу, у Лондону нећеш видети пса луталицу па таман да га свећом тражиш. Исто важи и за рецимо Брисел. То време које пас проводи у том назовимо га смештају, држава части, а љубитељи паса су ту на потезу да се потруде да нађу удомитеља или да сами преузму пса. Али не да га преузму па да га пусте на улицу, како се код нас ради, тамо су за то огромне казне и никоме не пада на памет да то ради.
Наша држава, као ни свака друга није никаква апстрактна категорија, држава, то смо ми, то су они који износе ставове и усаглашавају их. А ја овде видим изношење ставова који не решавају проблем луталица, и то је оно око чега се ја и ти споримо, не може нико да ме убеди да приступ у Србији треба да буде овакав какав је био последњих деценију и нешто и који је и довео до огромних проблема са псима.
Не може нико да ме убеди да животи паса треба да буду испред безбедности људи јер да се не понављам није тако у цивилизацији којој тежимо.

А што се тиче власничких паса, ту је највише потребна јака примена прописа, много јача него досада, и дорада око одгајивача.

И моје мишљење је да је неопходно увести таксу за држање паса по градовима, као и неку врсту осигурања, као што је код аутомобила.

Ово је једини начин да се на дуже стазе помогне људима, учити некога како да се склања од паса и како да се креће у псећем присуству је недостојно човека.

Ovako treba postupiti kada želite da uđete u nečije dvorište. Ovo oduvek postoji, od pamtiveka, i nije moderna novotarija.
Ako je pas u dvorištu, a vi želite da dozovete vlasnika, priđite kapiji ili ogradi najbliže 2 metra. Pas će vas već čekati na kapiji jer mu je to zadatak zato što je osetio vaš dolazak. Ako postoji zvono, pozvonite i odmah se odaljite. Ne prilazite bliže jer je to atak na teritoriju. Pa i na vrata nečijeg stana kad pozvonite ne zalepite nos za ta vrata nego se odaljite malo. Nikako ne mazite psa kroz ogradu, niti mu tepajte, niti ga psujte. Samo ćutke čekajte na udaljenosti. Tako čuvaru kažete „ok, znam da čuvaš, poštujem to“. Pas će naravno lajati govoreći vlasniku da je posetilac na kapiji. Kada vlasnik dođe psu prestaje dužnost čuvanja. Preuzima gazda, tj. alfa čopora. Isto kao kad ljudsko fizičko obezbeđenje obezbeđuje neki objekat. Ako vlasnik zna sa svojim psom i pas sa njim, ako su sinhronizovani, vlasnik će znati da li pas želi da vas onjuši (to je upoznavanje kao kod ljudi rukovanje) i to će vam reći. Samo smireno uđite, bez mlataranja rukama. Ako nešto nosite u rukama vlasnik će znati da to treba da uzme od vas. Pas će vas kratko onjušiti, okrenuti se i otići da legne na mesto odakle vas vidi ako ste napolju, jer u njegov posao spada i zaštita vlasnika (ovo je kod pasa čuvara). Dobroćudan pas će možda skakutati veselo oko vas. Pitajte da li smete da ga pomazite, naravno ako želite, i on će se nakon toga skloniti. Kada vlasnik pođe da vas isprati pas će ići zajedno sa vama. Tako radi i ljudsko fizičko obezbeđenje, zar ne?
Nama se desilo da je na kapiju došao agent osiguranja na ugovoren sastanak. Naravno da su psi već bili tu čim su čuli nepoznat zvuk kola koji ide ka našoj kapiji. Čovek je parkirao tik do kapije (preblizu), psi su lajali drugačije jer je i stao preblizu (u teritoriji koju čuvaju), pozvonio i ne sačekavši da izađemo iz kuće gurnuo ruku kroz šipke na kapiji da pomazi nemačkog ovčara. Dobio je ogrebotinu po ruci i tek tada se udaljio od kapije. Mi šokirani kad smo smo stigli do kapije. Kaže da se ne plaši pasa, da i sam ima psa, zlatnog retrivera. Pa odakle vam onda ideja da gurate ruke kroz kapiju? Kaže da je hteo da ga pomazi i smiri. Objasnismo mu pravila, namazasmo flogocidom ogrebotinu. Zahvalio se za objašnjenje jer kaže da to nije znao iako ima psa, a pomoći će mu jer je terenac i obilazi klijente.
Naš stari poštar je dolazio motorčetom. E, njega, tj. motor čuju još dok je u glavnoj ulici. A on se namerno zaleti u kapiju i tu naglo ukoči ili skrene i produži dalje hahahah Psi izlude, skaču, laju, propinju se na kapiju. Kaže da sve zna, ali da se on tako igra sa njima, a i ne ulazi u dvorište. Znao ih je i po imenu, pa dok stavlja poštu u sanduče ispred kapije, malo se i porazgovara sa njima hahaha Badava smo pričali da ne treba da nervira pse jer ta nervoza kod njih ostaje, a mi se toliko trudimo da budu staloženi. Onda ga je moj suprug, kada je jednom doneo nešto za šta je trebao potpis, pozvao da uđe u dvorište, da sednu na trem, da popije sok i odmori malo dok moj suprug potpiše. Rekao je, nemoj molim te, izađi ti ispred kapije da potpišeš, kako da uđem kod njih kad me svi ovako gledaju...vidi vučka, pojeo bi me, a ni ove dve dame nisu ništa bolje hahahaha Pa kad si ih zavitlavao hahaha Ma znam, ja to samo tamo gde sam siguran, ajde izađi.
Do kapije naših komšija (jako velik plac) ima da se poprilično zalazi sa naše strane. Mnogo je bliže preći preko našeg dvorišta pa na kapiju koju smo napravili između naših avlija (da se mi sami lakše posećujemo). I tako, starom komšiji je jedan radnik nešto pomagao danima. I taj čovek, radnik, jedno veče je zaboravio nešto kod komšije, pa da ne zalazi, on ti lepo uđe kod nas u avliju, poče da trči preko dvorišta. Ja sama u kući, samo što sam ušla unutra, a bretonka (ptičar) je ostala u dvorištu, samo videh kroz prozor siluetu kako je brzo promakla. U sledećem sekundu sam čula vikanje i lavež. A moja Maza dovatila njegovu nogavicu. Naravno, pustila je odmah kad sam došla. Pobogu čoveče, odakle ti iskoči? Kaže, umalo me nije ujela. Pa kad trčiš po mraku po tuđoj avliji kao neki lopov. Odakle ti ideja? Da li si ti video tablu na kapiji da dvorište čuva pas? Jesam, i znam da je tu pas, ona mene zna, videla me je. Aman čoveče, to je pas, ona tebe ne zna, a vala ne znam te ni ja. Daj da vidim nogu. Nema ničeg. Dobro, idi uzmi kod deda Vlade to što si zaboravio, a ja te čekam ovde da te ispratim nazad, i molim te nemoj to više da radiš. Zovi nas, viči, ali ne ulazi ovako. Ako to učiniš, a ona te je već zapamtila kao uljeza, može te zaista ugristi.
Još nešto jako važno, što sam primetila da dečaci rade. Takođe, neki prijatelji se žale da sa decom ne mogu izaći na kraj. Ograda nekog placa je granica čuvanja. Naravno i malo ispred te ograde, celom njenom dužinom. Dečaci u prolazu, igre radi, udaraju metalnom ili nekom drugom cevkom po ogradi. To izludi svakog psa jer on to smatra pokušajem nedozvoljenog ulaska. To i jeste nedozvoljen ulazak, jer probajte to da uradite na ogradi objekta pod fizičkim obezbeđenjem. Odmah bi izleteli naoružani čuvari. Dečacima je to zabavno, ali zapravo ne razumeju je im nije objašnjeno od strane roditelja. Zato će sutra da gađaju kamenom nekog psa, izleteće čopor ili pas iz dvorišta tako iziritiran i eto problema. Naš prijatelj je upravo zbog ovakvog ponašanjem imao velikih problema sa psom koji je inače jako disciplinovan i socijalizovan, pas u koga je on mnogo rada i ljubavi uložio da bude baš takav, neagresivan i pod njegovom kontrolim. Onda je otkrio razlog. I pored objašnjenja datog roditeljima, i pored priče sa dečakom, dečak je nastavio da to radi.
Svi psi su u osnovi čuvari. Samo što neki imaju izraženiji nagon za tim, a neki za nečim drugim. Takođe, neki psi će pustiti uljeza da uđe, ali neće moći da izađe. Neki pak, neće dozvoliti ni ulazak. Poštujte pravila, upozorenje na kapijama. Naučite tome svoju decu. Isto bi postupili i kad prilazite objektu koji je pod fizičkim obezbeđenjem.

Ја, кога пси не занимају савршено знам ова неписана правила, нема ту много мудрости, не петљам се са псом и чекам газду, а газди често скренем пажњу д ане желим д аме пас њушка ни д ами прилази близу.
Недавно сам био код пријатеља који је набавио неког ваљда ретривера, видлео се да воли да наскаче на људ ена први поглед. Рекао сам му одмах да нећу да улазим ако пас буде скакао по мени. Објашњавао ми је како је то јако умиљат пас, воли све људе, одушеви се кад неко дође и бла бла, видело се да му није право, али заиста не видим разлог да завршим упрљан.
После ми је смејући се причао како је неке његове другове тај пас баш испрљао јер су и они хтели да се мазе с њим, не знам, мени то није смешно.

Него, ти имаш кућу, вероватно не живиш у урбаној средини па не знаш каква је ситуација по градовима, у Београду ми се дешавало да ми приђе огроман пас да би ме њушкао док се власник блажено смешка са 50 метара удаљености уз објашњења како неће неће хоће само да се игра и да ме оњуши.
И такве ствари су ми се дешавале и кад за руку водим мало дете, па не могу а да с ене упитам шта ти људи држе у глави, и зашто мисле да је њихов пас богом дан да угрожава твоју приватност?

1. Kao što vidiš, mnogo ljudi to ne zna. I ja sam bila frapirana. Zato što znam da ne znaju, pišem. Nećeš verovati šta sam sve videla i čula za sve ove godine. Možda neko i sazna i izbegne traumu, svoju ili svog deteta. Vajda je i jedan da nauči.
2. Potpuno si u pravu što nisi dozvolio da pas skače po tebi. To je tvoje pravo, a obaveza vlasnika psa je da to ispoštuje i obezbedi kada te već prima u svoj dom. Pas se uči da to ne radi. Znači, vlasnik ili neće da ga nauči ili ne zna da ga nauči. Ni ja ne volim da me nečiji pas isprlja.
3. Nedopustiva je situacija da ti prilazi pas (velik ili mali) da bi te onjušio a da gazda stoji sa strane. To je neodgovoran vlasnik psa koji svog psa ne drži pod kontrolom. Možeš ga legitimisati i prijaviti. Mi ovo nikada nismo dozvoljavali ni jednom psu, a dvoje ih je bukvalno odraslo na Savskom šetalištu na N.Beogradu. Pas se drži kraj sebe ako si sa njim na nekom prometnom mestu gde ima ljudi. Kada smo sami na stazi ili livadi, švrćka se slobodan, ali ako vidim da nam neko dolazi u susret, pozovem psa kraj sebe, za ogrlicu i prođemo. Ko želi prići će sam. Tu je početak i kraj priče o ovome. Zato je edukacija vlasnika pasa jako važna. Nikada nisam rekla nešto tako jer nikada nisam ni dozvolila da se iko pita da li hoće ili neće. Zato se i ježim kada neko uzima nekog psa samo zato što je sladak.

Što se mene tiče i mojih ukućana, moja su ljubav psi. Moja su odgovornost. Moja su obaveza. Drugi ljudi nisu obavezni da vole pse, niti su dužni da trpe mog psa. Stoga su drugi ljudi takođe moja obaveza ako je pas samnom. Ali ljudi su različiti u svim segmentima, pa i po pitanju pasa. Isto kao što svi nisu dobri i kulturni vozači, niti dobre komšije ili kolege.
Nismo oduvek u kući. Naš prvi pas je odrastao u novobeogradskom bloku, šetalište svaki dan skoro. Sa njom smo išli i na plažu. Bila je atrakcija jer je bila luda za vodom. Vozila se u gumenom čamcu, sva deca su htela da se slikaju sa njom, mazili je, plivali sa njom. Nije zalajala ceo dan, nije stala na tuđ peškir, nije reagovala na druge pse. Naučena da prelazi ulicu, da čeka, da sluša komandu. Neagresivna i pod kontrolom. Jedino što je bila veliki lopov, krala je hranu po kući :lol: Kada smo se preselili u kuću, sledeći pas je od šteneta bio na Savi. Apsolutno socijalizovan nemački ovčar koji nikada nije zalajao van našeg dvorišta. Sa njim, nema gde nismo išli, među ljude, među pse i uvek bez i najmanjeg incidenta.
Kancelarija mi je u blokovima. Znam situaciju vrlo dobro, a preselili smo se samo 3 autobuske stanice odatle, u urbanoj sredini živim.

dopuna.
Ovo moje pisanje je dvostrano, za vlasnike pasa i za one koji nemaju pse. Onaj ko želi, umeće da pročita pravilno.

Poslednja izmena:
Evo priče sa tri priče u sebi.

KANTAR ZA GLUPOST

Mirna, tiha ulica uživa u predvečernjem suncu. Kuće izgledaju drugačije, dvorišta takođe. I ljudi su drugačiji. Sve je okupano rozikastom svetlošću što klizi lagano niz ulicu. Žamore krošnje, ruže ćućore, šareno sitno cveće se smeši. Ona dva bujna žuta karanfila vode debatu koji je lepši. A treći, nesrećnik, nije se uklapao u kereću hortikulturnu koncepciju ispred kuće. Ponekad se naše, moja i njihova, zelene vizije jako, jako razlikuju hahaha……I ne samo zelene. Psi u naselju se ne čuju. Sve je u nekoj lenjoj, blagoj tišini. A sunce.......eee, ono se skriva iza zidova, ograda. Izađe, pa nestane i sve tako lepršavo bojeći život oko sebe. To je ono vreme koje tako lako poprima sve druge boje, intenzivne, žive. Vreme smiraja. Vreme kada sunce kreće na počinak, te poslednjim širokim pokretom svojom zlatno-crvenom pelerinom obuhvati ceo svet.
Taman donesoh kafu na veliki trem, da odmorimo nas dvoje nakon celog dana čuvanja malog svica, jer su mu roditelji neizostavno morali na svadbu. Sva sreća, te je taj događaj u Beogradu hahaha Naše prvo čuvanje je prošlo odlično, prelepo i uživali smo svo troje. A sad, kafa i smiraj za nas dvoje. Na početku je ćutalica, što uživa sama u sopstvenom miru, a onda razgovoruša. Fontana priča, jorgovan miriše, kafa miriše. Mrki i Mara, punih stomaka, leže kraj kapije i posmatraju ulicu. Zapravo, čekaju da se vrati član čopora, Maki, koji ode da budućem tastu popravlja bravu na lokalu. A možda i čekaju da se vrate naši inostrani gosti koji tog jutra otputovaše za selo. Ma, ko će ga znati, kereća posla, ali je činjenica das u tu kod kapije, kad god fali neka od ovaca iz njihovog stada hahaha Tek, svi smo ćutali i odmarali uživajući u pozdravu sunca. Čak je i beli komšijski pulin ćutao. Jako nervozan pas odgajan u ljudskim i fizičkim uslovima koji nisu za njega, njegovu narav, temperament i svrhu.
Pulin zalaja. U okvir kapije od crnog kovanog gvožđa stade jedna malena prilika i pored nje krupan čovek preko 50 godina. Onda stiže i mama gurajući u kolicima drugu bebu, i baka. Minijatura od čoveka ciči i deka mu pokazuje kako da gurne ručice kroz rešetke na kapiji i mazi kucu, pulina. Naravno, da je pas stao da se mazi jer su ga deca iz ulice tako naučila dok je još bio mala bela debela skakutava pufna, što je pogrešno i izuzetno opasno. Ali pufna poraste i postane pas čuvar sa svojim pravilima službe. Deca pamte malu belu veselu pufnu. Pulini su izuzetni psi čuvari. Autohtoni ovčarski pas kome uvek treba radni zadatak, prostranstvo, jurcanje, izuzetno izdržljiv i u najsurovijim uslovima, hrabar, temperamentan i tvrdoglav, jako pametan i privržen gazdi i objektu čuvanja. Svakako nije za urbano malo dvorište, sa starim življem, a još manje za gazdu početnika. Pričasmo, komšijskoj deci i roditeljima, i gazdi, da ne maze štene kroz kapiju, ali ne vredi. Ipak, decu iz ulice smo naučili da našoj kapiji ne prilaze, a o guranju ruku kroz kapiju (a može I odrasla osoba da gurne ruke između šipki) da se pas pomazi nema ni govora, kao ni namerno izazivanje pasa udaranjem štapom u kapiju, lajanjem, zavijanjem, dranjem, a i hranjenje je strogo zabranjeno. Ako hoće, zovu nas, i onda mogu i da uđu, i da maze pse, daju im keksić, poigraju se, ali je uvek neko od nas tu. Mnogo dece smo tako naučili ponašanju sa psima, ne samo u dvorištu nego i na Savi, na ulici, i mnogo odraslih ljudi. Upravo je obuku prošao rođak Macine sestre. Čovek je Englez iz Londona i kada je došao kod nas u goste, pre nekoliko dana, plašio se pasa. Kada ga je Maca dovezao sa aerodroma, gost je ostao u kolima, a mi smo pse, koji su veselo i znatiželjno trčali oko kola, znajući da je neko nov tu, uveli u kuću. Beše poteško, posebno Mrkija odvojiti od kola, jer dečko samo radi svoj posao, ali je na kraju ipak poslušao strogu komandu. Onda je gost izašao, seo za sto na tremu. Zaova mu je objasnila da bude miran, da ne mlati rukama, ne viče i da se ne plaši jer nema čega. Psi će, kada ih pustimo, pojuriti ka njemu ali će ga samo studiozno omirisati, tj. upoznati i zapamtiti, kao mi ljudi kada se rukujemo pri upoznavanju pa zapamtimo oči, lik, kosu, stisak ruke. On je došao na njihovu teritoriju uz dozvolu gazdi, i najkulturnije je da ga pozdrave……na svoj način. Pa i ljudi se ne upoznaju isto na svim delovima planete. Ova metoda uvek pali kada se neko plaši pasa a dolazi u dvorište. Ovako su svi pod kontrolom, i psi i gosti. Sačekasmo nekoliko minuta da se Englez smiri. Ono dvoje su nestrpljivo čekali njuški nabijenih u vrata hahaha.
“Be now? Ok?”
“Ok.” kaže dubok uzdah. Šta ću mu, znao je da imamo pse.
Mrkiša u stampedu sa otvorenim čeljustima I očnjacima što se bele, omlati repom po muškatlama na tremu, krupne plave engleske oči se iskolačiše hahahahaah Maruškino kretanje oko ne može ni da snimi. Pre neki dan je ulovila miša. I Maza i Šaša-Maša su lovile mišove. To ti je bretonac…brži od informacije od oka do mozga čovečijeg. Glave oko engleskih cipela, pa uz nogavice…..pogled u lice, okret i pravac u travu da se prilegne i posmatra kretanje gosta. Gotovooooooooo……E, sad može u toalet, da se osveži, pa kafa. Vrlo brzo se gost potpuno normalno kretao po dvorištu i kući i isto tako normalno ponašao. Samo se ponekad osvrne kada oseti da ga Mrkiša nečujno prati hahahahaah

„Bože, da li je on normalan? A i ove dve stoje i gledaju odobravajući. Ama šta to rade pobogu?“
Maca se iskrenu da vidi. “Ljiljana, sedi i ne interveniši.“
„Ma sedim, ali........ intuicija mi proradila i sve igra u meni. Sedim, ali oči ne skidam sa komšijske ograde. Od mesta gde je mališa do naše kapije ima 10 metara. Naša dva psa i dalje mirno leže kraj kapije i posmatraju.
„Znala sam.....skočih i povikah trčeći. „Ne...ne....ne“. Jes’ da sam džepno izdanje ali se čujem, bogu fala na ravnoteži. Desna mi je ruka u vazduhu sa ispruženim kažiprstom koji govori „ne“. Čovečiljak je u sekundi potrčao preko onih 10 metara i pravo na našu kapiju sa ispruženim ručicama. Mara i Mrki su na nogama. Ne laju, ne skaču, samo su ustali. Deda me je video i čuo. Na pola metra od kapije uspeo je da zgrabi mališu sa leđa. Baba prilazi detetu. Stoje svo troje tik ispred kapije. Ne pada im na pamet da se malo odmaknu jer ugrožavaju obezbeđeni prostor. Ovi krzneni ne reaguju jer ja dolazim, te oni nemaju posla. Pravilo čuvara.
„Pobogu ljudi šta to radite? Pa to se ne sme.“ ljutito izgovaram.
„Dobro, dobro......vidim, piše na kapiji „čuvaj se psa“......
E, ova izjava poubija sve moje reči. Zanemeh, ali Mrki nije. Prednje šape na šipkama od crnog gvožđa, malo gurnu njušku kroz šipke na pakiji i zalaja jednom kratko dubokim glasom. Od te zvučne slike deda i baba automatski ustuknuše unazad .......zna moj Pas da vrši obuku. Nadam se samo da su shvatili šta su uradili unučetu, a kako će ga odučiti, e, to ne znam.
„Bravo Mrkiša, bravo Maruška.....keksić?“
Juriiiiiiiiiiiiiš između ruža, jer tu je prečica preko koje pametne ruže više ne puštaju grane, i kočenje ispred vrata špajza hahahahahaah
Sunce je već otišlo da odmara. Popih malo hladne kafe, zapalih cigaru i pitam se, pitam:
„Koja količina gluposti treba da se poseduje da se ovako nešto detetu pokazuje? Ne postoji taj kantar“.
………………
Juče ispred radnje sretoh čoveka sa nemačkim ovčarom na povodcu. Pas je mirno sedeo pored gazde. Naiđoh. Sa bezbedne razdaljine, da ne ugrožavam njegov prostor i prostor njegovog gazde, osmehnuh se psu osmehom “baš si lep” na šta on usta. Gledamo se.
“Smem li da mu priđem?”
“Ne praktikujem. Iskreno, ne znam kako će reagovati”.
“Naravno. Nema problema. I mi imamo dva psa. Jedan je nemački ovčar, zato sam prišla psu.”
“Da nisu ona dva psa pored kapije?”
“Jesu, čekaju me da se vratim iz radnje, jedna ovca je napustila stado”.
“hahaha baš tako. Jako privrženi psi. Baš je lep”
“Hvala. Dobri su to psi. Prijatno.”

Zaključci:

I pored svog truda koji uložiš u svog psa i sebe, kad naiđeš na ovako glupo ponašanje ljudi, ostaneš nem i nemoćan. A pred zakonom i sobom, kao gazda, vazda si kriv za razne hodajuće ljudske gluposti. Zato su za vlasnika psa važni drugi ljudi, i zato odgovoran vlasnik, vrlo često mora da vodi računa i o svom ponašanju, o ponašanju psa i ponašanju ljudi iz okruženja.

Pulin nije pas za svakog, ali je jako dobar pas. Kada se karakteri spoje, razumeju i sinhronizuju, onda je lep život i za psa i za čoveka, bez obzira na rasu.
Svaka rasa bilo koje životinje, kao i bilo koja vrsta biljke, pa i ljudi, traži određene uslove. Tek tada, sva lepota karaktera u svrsi se njegovoj ogleda kao u ogledalu, jer svako postojanje svrhu ima, ali svaka svrha uslove nema jer čovek pogreši, te se kao u krivom ogledalu ogleda. Kada se bira pas, jako je važno uskladiti karakter psa i gazdin karakter, kao i uslove u kojima pas treba da boravi i vreme koje gazda može da posveti psu. Samo tako postajete pravi alfa, i samo tako će vas psa slušati u svakoj situaciji, čak i kada ne izgovorite komandu (neme komenade).

Poslednja izmena:
Divno. Imala bih sličnu priču, samo još komplikovaniju, sa još većom ljudskom glupošću.

Naime, nemamo ogradu. Ali zato imamo usvojenog odraslog psa, malu mešanku u tipu pinčXjazavičar koju poslednjih 5-6 godina kako je kod nas ne uspevamo da oporavimo od prethodno doživljenih trauma. Našla nas je kao već odrastao pas rešila da nas usvoji i nametnula sebi ime-Mrvica. U kuću ne voli da ulazi, jedino što se nabije u ormar u predsoblju kad grmi ili komšije preko puta nešto slave u svom piromanskom maniru. Ali ostao joj je fetiš cepanja nogavica i automobilskih guma pa je preko dana vezana. Komšije znaju da je vezana i ohrabrivali su svog sina, vršnjaka moje Mimi da je iz auta u pokretu provocira. I komšinicina majka joj svaki put kad prolazi preti kamenom iako ova ne može da je dohvati, samo joj ne bi dala da uđe u naše dvorište i to joj jasno poručuje lajanjem. E sad... Te komšije imaju malo drugačiji dnevni ritam od nas, mnogo kasnije dolaze kući, odlaze na spavanje... Nekad bih posle napornog dana otišla na spavanje još pre 10 ali ne smem da zaspim, za slučaj da neko od njih naiđe pa moram da zaustavljam Mrvicu. Upamtila je ona i ono kamenje, i plaženje iz auta, i galamu i mlataranje rukama i nogama dok prolaze biciklom. I sad bi se njihov sin družio sa mojom Milicom, ali se plaši moje Mrvice. Ako, još bolje, Milica ima svoje društvo, normalnu decu normalnih roditelja koja umeju da se ponašaju primereno svakoj situaciji. A na stranu što komšinicu njihovi psi, do nedavno ih je bilo i više, sad su sveli na dvoje puštenih i jedno vezano jer su im ostali napadali ovce, otprate na stanicu pa se vrate da je čekaju pred mojom radnjom, na pola puta. Imaju ogradu ali je bušna na sve strane i nije ih briga što se neki od mojih kupaca i plaše pasa i što nekim ljudima džabe objašnjavam da su njihove kuje umiljate, neko i ne želi da ga njuši labradorka od 30kg i da po njemu skače jedna dugodlaka lizalica od psa.

Druge komšije, preko ulice, na samom autobuskom stajalištu, imaju skoro uvek bar 4 odrasla psa i silu nekih štenaca. Ograda razvaljena, kapija skinuta još posle onog velikog zemljotresa pre par godina. Formiran čopor, neprijateljski prema većini dece jer ih većina dece provocira, ali i prema odraslima. Molila sam ih, za dobro tih pasa, da ograde lepo dvorište, potrovaće im ih neko, ne! Samo je Beki njihov, ostale im je, eto, žao da puste da gladuju. Pre jedno mesec dana uleće mladi komšija u radnju, izbezumljen od ljutnje, pita me imamo li na prodaju otrov za miševe i je li ga neko skorije kupovao. Polako, Ivane, smiri se, šta je bilo? Otrovali su im dva mirnija psa, samo su ih našli mrtve kad su se vratili kući. I ko je tu kriv?

Zbog takvih neodgovrnih vlasnika, i oni koji su odgovorni ispaštaju, ne veruje im se, vređaju ih itd.
a taj mali komšija i nije društvo za tvoju Milicu, tako da štete nema.

Mi smo uzalud komšiji, vlasniku ovog pulina objašnjavali da pulin nije za njega. Ma samo da znaš komšinice kakav je otac tog šteneta koje hoću. Njemu gazda kaže "na prozor" i on skoči na sims i ne silazi dok mu ovaj ne naredi. "Ama to je divno komšija, ali za to treba mnogo rada i poverenja između gazde i psa, a taj pas je na salašu, kao što kažeš, i čuva stado. Ovo tvoje dvorište je za njega ništa, stado nemaš, sa psima ne znaš. Pulin je ekstra radan pas, čuvar, ovčar sa neumornom energijom. Kod njega se alfom postaje dajući mu zadatke. Aman čoveče šta će on da radi kod tebe sam po ceo dan sa babom i dedom? Podivljaće komšija. Imaćeš samo muke i nevolje. Uzmi neku drugu, mirniju rasu".
Ništa nije vredelo. Pas je neuroza živa. Nije on agresivan bar prema nama, ali laje za 10 mojih pasa, jurca kao izbzumljen uz ogradu čim neko prođe, skače uvis, beži na ulicu čim vidi otvorenu kapiju, ali ne ide daleko. Ni jednu komandu ne zna, ništa ne sluša, jer nije naučen da sluša. Nema šanse on da odskita od kuće, pa pulin je to. Sve nas isprlja ako ga sretnemo na ulici skačući. Visi na našoj kapiji a Mara i Mrki polude. Blesav je skroz, nenaučen, nekontrolisan. Navalio on jednom da ga dovede kod nas da se psi igraju. Moj muž pristade, ali sva sreća ja sam bila kući i rekoh da ne može. Dva mužjaka čuvara, pulin na našoj teritoriji, neću da rizukujem da kod Mrkog izazivam agresiju. Unuče mi dolazi, neću da mislim, lista prioriteta je neprikosnovena. Mrki zna gde je granica koju čuva, šta sme a šta ne sme. Nemam nameru da to remetim. Sa pulinom se gleda i to je to. Nek se gledaju i dalje, svako u svom dvorištu. Komšija je umro i sad su ostali njegovi roditelji sami sa psom. Hoće da ga daju nekome, ali ga niko neće.

Poslednja izmena:
I moje komšije. Lara je labradorka, otac njenog sina kog nisu udomili je zlatni retriver. Buba i Nina su avlijanerčići. Niko od njih ništa pod milim Bogom nije naučen, a pustili su ih slobodne blizu ovaca. Šta ti da očekuješ od pasa, i to još lovačkih, radnih rasa?! Pa moj Gizmo je jednom bio u dvorištu kod ljudi koji imaju ovce, odmah je krenuo da ih skuplja kružeći i nikad ga više nismo tamo odveli jer te ovce nisu navikle na pse. Aza tog pulina ima nade, ako ga uzme neko ko će umeti da usmeri njegove radne instinkte.

I istina, zbog neodgovornih vlasnika i mi odgovorni izlazimo na loš glas. Kad god moj pas čučne da obavi nuždu, ako smo kod neke zgrade, načičkaju se na prozorima na gotovs da se svađaju. I vidim ih kad pokupim, neki se i krste. Lokalni ulični psi se malo bučnije zaigraju i ne obraćaju pažnju na prolaznike, umirim ih kratkom, njima razumljivom komandom a isti ti prolaznici me gledaju kao da sam ona hordašica pred čijom se zgradom i skupljaju ti psi.

Opet hranitelji u parku. Ostavili su mu čak i kuhinjsku krpu, valjda da se obriše posle jela. Pas je sam, mlad i ne mrda sa teritorije, koju diskretno i brani, čak i ne ide do drugih pasa. Interesano je i da ga vlasnički ne diraju. A uglavnom znaju da oteraju sve lutalice... prihvatili su ga.
Nekoliko žena ga hrani. (žene. sic! :lol: šala, šala). Jedno veče sam mislio da je neka krpa, kesa crna, pa kad sam prišao, a pratio me moj pas, odmah je stavio do znanja da ne želi da bude uznemiravan. Nisam ulazio u priču sa kučkarima, niti ga hranim, jer nije to rešenje, ima očigledno hranu, ali je on tu izložen kao spomenik i doći će komunalija i pokupiti ga...
Razgovoraću sa vlasnicima pasa sa kojima se duže družim, koji imaju vikendice, da vidim da li možda mogu da nađu nekoga kome bi bilo dobar. Biče odličan čuvar, nema greške...Većina vlasničkih pasa je i pokupilena, to su,ostavljenje psi po selima, koje su vikendaši "zaboravili" ili lovci, uglvanom rasni, ima raznih.
Ako neko želi crnog, mladog, vrlo lepog psa, sredjeg rasta, pametnog i pitomog, koji istovremeno ume da brani teriroriju.. dobiće idealnog npr. dvorišnog psa.... Sve što se vakcinacije, čipa i ostalog, ne verumem da ga je iko vodio, jer pas nije rasan, sredilo bi se.. Možda neko uleti i spontano i udomi ga, nemam predstavu koliko je napolju.. ..šanse postoje, ali, znamo svi kako to ide...
Hraniti psa i navikavati ga, nije nikakvo rešenje, po 100x.
P.S. pas nema više od 6 meseci po mojoj slob. proceni..

Poslednja izmena:
Ево један чланак баш о теми:

За реч "сељачино" - 200.000 динара

Судија високог савета судства добио првостепени спор против пензионисане професорке због увреде у парку где је шетала псе. Мирјана тврди да је псу рекао "шибе, џукело", што је њу потресло

ВЕРБАЛНИ сукоб између судије Ивана Јовичића и пензионерке Мирјане Јанковић око пса, у парку познатом као Мали Таш, иза хотела "Метропол" у Београду, био би само још једна размирица између суграђана да се није завршио на суду и да актер није судија Високог савета судства. Јовичић, у то време судија Вишег суда у Београду, тужио је комшиницу, 70-годишњу професорку енглеског, због увреде, и добио првостепени спор.

Први основни суд у Београду осудио је недавно госпођу Јанковић на 40.000 динара, на шест рата, плус 5.000 судских трошкова, док ће тужилац накнаду својих издатака тражити у парничном поступку. До сада израчунати трошкови премашују 160.000 динара. Укупно, то је око 200.000 динара обавеза, а пензија Јанковићеве не прелази 25.000.

- Да се збио инцидент сетила сам се тек кад ми је стигао предлог за мирење и тужба, у децембру 2014. - каже Јанковићева. - Била сам шокирана. Човек ме је тужио јер сам га наводно извређала док сам шетала два мешанца. Према тврдњама Јанковићеве, шетала је са пријатељицом која има штап и ова је села да се одмори. Куче је са травњака истрчала на стазу. На клупи је седео пар са дететом и бебом у колицима.

- Кад је видео мог пса, човек је успаничено почео да виче: "Шибе, џукело!" Била сам згранута: "Одакле си ти дошао, човече?!" Заиста нисам чула да се неко обраћа псу са "шибе, џукело". Продужили смо, и то је то - каже Јанковићева.

Јовичићева прича је, међутим, другачија. Он у тужби тврди да је пас пришао на небезбедну удаљеност од његове деце, да би на крају гурнуо њушку у колица с бебом. Такође тврди да је покушао да анимира власницу повицима "Госпођо!", па је тек онда, пошто није реаговала, употребио реч "џукела". Осетио се увређеним јер га је, како наводи, комшиница омаловажила реченицом: "Из ког си ти села, сељаче? Врати се одакле си дошао, сељачино!"

Госпођа Јанковић је све ово демантовала. Каже, нити се пас приближио деци, нити га је она назвала "сељачином". Њен адвокат је на суду покушао да докаже недоследности у исказу брачног пара Јовичић око тога где је било старије дете, где се налазила њихова клупа... Јовичићи су, пак, демантовали да је друга жена у парку била Гордана Каћибо, која се на суду појавила као сведок. Све у свему, спор је трајао непуне две године. Пресуђен је у корист судије и Јанковићева се жалила.

- Дуго нисам могла да схватим како је открио ко сам. Он је тврдио - преко интерфона на мојој згради, али на интерфону пишу само презимена. Сумњам да је информације добио из кафића у нашој згради. Ја сам председник скупштине станара која не дозвољава кафићу да избаци башту - тврди она.

Додатно је изненађена, каже, чиме се бави члан ВСС.

- Све што стоји у мојој тужби је истина - каже судија Јовичић. - Тужио сам госпођу тек пошто није пристала да уплати 80.000 динара за Дом за незбринуту децу у Звечанској, што сам јој предложио на првом рочишту. Да је рекла да има само 10.000 и да се извинила, повукао бих тужбу.

Он додаје да му није циљ да узме било коме новац, поготово једном пензионеру, али да има право на заштиту од бруталности:

- Да је било како ступила у контакт са мном и извинила се, све би било у реду. Али такву бруталност у опхођењу нисам доживео. Извређала ме је као последњег бедника. И моји родитељи су просветни радници, и да се моја мајка тако опходи, одрекао бих је се. Моје дете се тресло од страха због њеног пса, кога није водила на примерен начин. Одрастао сам уз животиње, али никад нећу пристати да нам кучићи буду важнији од деце - рекао је Јовичић, и додао да не види шта је лоше у речи "шибе".

Драган Николић, адвокат Мирјане Јанковић, каже да она ни по коју цену неће платити казну и да ће радије ићи у затвор.

http://www.novosti.rs/вести/насловна/друштво.395.html:622141-Za-rec-seljacino---200000-dinara

Не знам шта се тачно догодило али свакако у Београду бахаћење са псима има невероватне размере, а ко се томе успротиви одмах му кучкари, чст изузецима, лупају етикете овог типа, сељак, дошао ко зна одакле па не зна да се овде спава и једе са псима итд, чиста малограђанштина и безобразлук, при чему им не пада на памет да поштују прописе, нити надлежнима да их спроводе.

Evo jedne stare priče

Ovih dana samo pljušti kiša. Tmurno, hladno i vlažno , kao da nije juni. Ovo naše kučište je živnulo. Nemački ovčar, pa mu je valjda toplo, a na ovom zahladjenju je kao nov. Kada dodjemo s posla, a on odmoran, čio i veseo, naspavan, sit i napit, pa udri po nama onako smorenim. Ne možeš da savladaš svu tu ljubav koja prosto boli. Popijemo kafu, malkice odahnemo pa na Savu da šetamo psa. Spakujemo se sve tri u malena kola. Jedna ćera vozi, druga na suvozačkom mestu a ja pozadi sa našim ljubimčetom koji mi dahće za vratom i onako veliki se uporno vrti na uskom sedištu. Do prvog semafora je miran, ali kada prodjemo drugi semafor i ako produžavamo pravo počinje da skiči, cvili, skakuće a sve od silnog nestrpljenja da izadje jer zna da ide na propisno jurcanje. Izlazimo iz kola i odpešačimo do staze na šetalištu. E, tu gleda u torbu tražeći da mu dam njegovu lopticu. Devojke mu bacaju a ja samo nosim torbu,u kojoj su maramice, mobilni telefoni, foto aparat i njegova obožavana loptica, i to iz dva razloga:
1. totalni sam duduk za bilo šta što se radi sa loptom (mislite da možete da zamislite toliku netalentovanost..........e ne možete, ovo morate da vidite)
2. što da se blamiram pred ljudima kad ima mladjih.....a na mladima svet ostaje
Elem, dam ćeri lopticu, ona zamahne, ode taj predmet daleko, kučak sav sretan ga uredno donese. Zatim ispusti loptu u travu ispred njenih nogu, ona kaže „okolo“ ili samo pokaže rukom, on je zaobidje i opet stane ispred nje spreman kao zapeta puška. I tako nebrojeno puta, sestre na smenu bacaju lopticu našem mezimčetu a sve u nadi da će ga izmoriti i obezbediti nam da preživimo još jedan dan. A lepo izgleda kada je u trku. Ljudi stanu i gledaju, uživaju. Stvarno je lep, nije što je naš.
I u toku ko zna kog bacanja, stazom nailazi mladić koji trči. Vežba čovek, kao i toliki drugi. Često ga vidjamo da trči, vredan neki momak koji izgleda mnogo voli to da radi.A i lep je i zgodan , bar meni (što je sad jelte diskutabilno). Svaki put kada ga sretnemo on gleda u mladju ćeru. Uvek sam se brinula da se ne spotakne jer nastavlja da trči sa glavom okrenutom u našem pravcu ili ne daj bože da se ušine. I tako u toku šetnje sretnemo ga tri-četiri puta i svaki put gleda i trči, ma ne gleda no blene.
Ovoga puta ne protrčava već se zaustavlja i prilazi mladjoj ćeri koja baca lopticu, jer je njen red, i u koju naša još čila i vesela kuca hipnotisano gleda. Prilazi joj i gleda je. Ja stojim tu pored nje, ali na bezbednoj udaljenosti da me kučište ne pregazi u svom stampedu, i posmatram razvoj situacije......ako treba da izigravam bodi garda, molim, nema problema, pa ja sam mama, a mamama je bezbednost u opisu radnog mesta. I tako zablenjen u nju, sa užarenim pogledom od fizičkog naprezanja, on joj prilazi. Ona mu zbunjeno kaže „Ćao“ očekujući da će ovaj nešto pametno da kaže. On je onako lep, znojav i zadihan upita „Hoćeš li, molim te da se malo pomeriš sa psom? Ovo je moje drvo na kome vežbam“.
Pomeri se ona sa sve kerom, pomerismo se i nas dve, a on podiže nogu na ono krivo stablo i nastavi da vežba dok su kapi znoja padale sa njegovih bicepsa,tricepsa ili kako se već zovu svi ti mišići.

Opet hranitelji u parku. Ostavili su mu čak i kuhinjsku krpu, valjda da se obriše posle jela. Pas je sam, mlad i ne mrda sa teritorije, koju diskretno i brani, čak i ne ide do drugih pasa. Interesano je i da ga vlasnički ne diraju. A uglavnom znaju da oteraju sve lutalice... prihvatili su ga.
Nekoliko žena ga hrani. (žene. sic! :lol: šala, šala). Jedno veče sam mislio da je neka krpa, kesa crna, pa kad sam prišao, a pratio me moj pas, odmah je stavio do znanja da ne želi da bude uznemiravan. Nisam ulazio u priču sa kučkarima, niti ga hranim, jer nije to rešenje, ima očigledno hranu, ali je on tu izložen kao spomenik i doći će komunalija i pokupiti ga...
Razgovoraću sa vlasnicima pasa sa kojima se duže družim, koji imaju vikendice, da vidim da li možda mogu da nađu nekoga kome bi bilo dobar. Biče odličan čuvar, nema greške...Većina vlasničkih pasa je i pokupilena, to su,ostavljenje psi po selima, koje su vikendaši "zaboravili" ili lovci, uglvanom rasni, ima raznih.
Ako neko želi crnog, mladog, vrlo lepog psa, sredjeg rasta, pametnog i pitomog, koji istovremeno ume da brani teriroriju.. dobiće idealnog npr. dvorišnog psa.... Sve što se vakcinacije, čipa i ostalog, ne verumem da ga je iko vodio, jer pas nije rasan, sredilo bi se.. Možda neko uleti i spontano i udomi ga, nemam predstavu koliko je napolju.. ..šanse postoje, ali, znamo svi kako to ide...
Hraniti psa i navikavati ga, nije nikakvo rešenje, po 100x.
P.S. pas nema više od 6 meseci po mojoj slob. proceni..

Naravno da nije rešenje hranjenje pasa.
Valjda će ga neko uzeti pre šintera. To je štene.
Vikendaši su posebna priča. Toliko o vikend humanosti i ljubavi prema psima, macama itd. Lovcima lovni psi pobegnu. Toliko o dresuri :lol:

Naravno da nije rešenje hranjenje pasa.
Valjda će ga neko uzeti pre šintera. To je štene.
Vikendaši su posebna priča. Toliko o vikend humanosti i ljubavi prema psima, macama itd. Lovcima lovni psi pobegnu. Toliko o dresuri :lol:

Moja drugarica iz jednog mesta u Vojvodini, sad živi u Bg tj. ona i njena porodica imaju svoje pse i još stalno po 5-6 pasa koje izbace na njihove placeve, uglavnom lovci, koji nisu zadovoljnui "radnom spremom psa jer im je "radna linija" bila bombona" pa su razočarani, verovatno je pas trebalo i da nosi pušku i da mu spremi ručak od zeca..:lol: karikiram, vrlo je neodgovorno... Jednom psu plaća već 3 godine boravak u proverenom pansionu i ta briga i samo za tog psa je košta više hiljada €... Mesečno se forsteri plaćaju po 50€, al to je zatvoren krug već provernih ljudi...inače je, daleko veći mesečni iznos u pitanju.

Elem, i ja se nadam da će neko da uzme ovog crnog psa. Vrlo pamentno kuće, ne dolazi ono da se umiljava, obazriv je i neće ga baš lako niko nahvatati :lol: i rekoše mi da postoji šansa da ga uzme neka devojka u petak, al nešto preko Veterine..kruže takve priče..što nikako nije dobra opcija. Veterina je dužna da takve pse drži u karantinu mesec dana, a za mesec dana je neko ko odlaže "do petka" meni odaje utisaki da može vrlo lako da se predomisli. Eno, stoje mu čančići sa hranom... svi ga znaju... nadam se da će neko ozbiljniji da naiđe...liči na gordon setera samo je crn i sitnije građe...Eto, to sam samo hteo da podelim sa vama, a takve priče po svim mestima su svakodnevica ;)

Poslednja izmena:
Moja drugarica iz jednog mesta u Vojvodini, sad živi u Bg tj. ona i njena porodica imaju svoje pse i još stalno po 5-6 pasa koje izbace na njihove placeve, uglavnom lovci, koji nisu zadovoljnui "radnom spremom psa jer im je "radna linija" bila bombona" pa su razočarani, verovatno je pas trebalo i da nosi pušku i da mu spremi ručak od zeca..:lol: karikiram, vrlo je neodgovorno... Jednom psu plaća već 3 godine boravak u proverenom pansionu i ta briga i samo za tog psa je košta više hiljada €... Mesečno se forsteri plaćaju po 50€, al to je zatvoren krug već provernih ljudi...inače je, daleko veći mesečni iznos u pitanju.

Elem, i ja se nadam da će neko da uzme ovog crnog psa. Vrlo pamentno kuće, ne dolazi ono da se umiljava, obazriv je i neće ga baš lako niko nahvatati :lol: i rekoše mi da postoji šansa da ga uzme neka devojka u petak, al nešto preko Veterine..kruže takve priče..što nikako nije dobra opcija. Veterina je dužna da takve pse drži u karantinu mesec dana, a za mesec dana je neko ko odlaže "do petka" meni odaje utisaki da može vrlo lako da se predomisli. Eno, stoje mu čančići sa hranom... svi ga znaju... nadam se da će neko ozbiljniji da naiđe...liči na gordon setera samo je crn i sitnije građe...Eto, to sam samo hteo da podelim sa vama, a takve priče po svim mestima su svakodnevica ;)

E našla je gde će da radi besplatnu/jeftinu sterilizaciju! :aha: Biće da je to u pitanju, nekastrirani mužjaci u zatvorenom prostoru postanu frustrirani i devojka to izgleda zna. Ne znam, nisam u toku kakvih još opcija ima za sterilizaciju u BG.

Хоће ли Гордон да направи једно 20 малих црних ове године?*

Neće, mlad je i izgleda će biti kastriran. A i da ih napravi, da ako bi 5 od njih 20 preživelo uz takve kao ti koji uzimaju pravdu u svoje ruke.

I da lovački pas sve posle kuvanja pospremi, pod obavezno :lol:

Naravno da ima neodgovornih lovaca, kao i roditelja, komšija, vozača. Lovci su drugačije nastrojeni prema psima.
Moj muž se godinama zavitlava kako će postati lovac pošto ima ptičara, još samo žena da mu kupi džipa :lol:
Naša prva izložba, Mazina i moja (ona je naš prvi pas) je bila međunarodna izložba pasa na beogradskom Sajmu. Blesavi smo bili mnogo. Umesto da odemo na neku manju izložbu, mi pravac među strance. Bože koji je to doživljaj bio. Sve u vezi Maze je zapravo bio doživljaj, čitav njen i naš život. Da nije bilo nje takve kakva jeste, ekstremno pametna, ali bukvalno ekstremno za jednog psa, ja ne bih bila ovakva sa psima, niti naša porodica. Ona je mene učila, ja nju, ona je posle učila naše druge pse. I kada smo ušli u ring, priđem sudiji i lepo kažem da samo polako govori i objasni (ako treba) šta treba da radimo jer je ovo naša prva izložba i ja zapravo ne znam šta se od mene i psa očekuje, ali da ćemo uraditi sve što kaže. Nasmeja se čovek ovakvom neposrednom pristupu i obeća da neće brzati. I počesmo lagano da kaskamo u krug. Pas mora da prati gazdin korak, morate biti sinhronizovani, pa onda komanda trči..isto sinhorizovano, povodac na kratko samo lagano opušten, ni zategnut ni previše labav da se o njega saplićete, pas ne sme da visi sa povodca....pa stani...pa sedi......jednom Mađaru koji je došao u lovačkom odelu sa sve šeširčetom otkinu se pas koji se jadan besio na povodac, tj. toliko je zategnut povodac bio da je ovaj jadničak išao na dve zadnje noge...pobeže pas :lol:.....nisam mogla da verujem da neko tako vodi psa a lovac je. Mada je u principu bretonca jako teško voditi ovako uz nogu jer je to pas koji ide ispred gazde, ali nije neizvodljivo. Sve zavisi kako ga gazda nauči, a ja sam Mazu naučila nemajući pojma da tako treba.Tu na izložbi se ispostavilo da je sve što sam je učila zapravo potrebno za normalan život psa i čoveka i drugih ljudi u okruženju. Tada nije bilo interneta (ne u tolikoj meri). Prosto sam mislila da treba da zna svašta kada izađemo napolje, zbog naše, tuđe i njene bezbednosti, i da mora naučiti da ja, ili neko od ukućana ko je vodi, izdaje naređenja koja se moraju slušati. Dobismo mi 5 kao vrata, još neke titule i sudija mi je prišao i čestitao na izuzetno dobro vođenom psu. Kaže da takvu sinhronizaciju i slušanje odavno nije video. Posle smo bili na još jednoj izložbi i on je opet sudio. Kad smo Maza i ja ušle u ring, prepozna nas čovek, priđe i kaže "Dobar dan gospođo, opet se srećemo, znači uživaćemo" :lol:

Poslednja izmena:
Hoću da kažem da psa svako može da nauči lepom ponašanju, slušanju. Naravno, vlasnik psa treba da bude svestan svojih obaveze prema psu i drugim ljudima. Imati nekontrolisanog psa je izuzetno opasno za ukućane i sve ljude okolo.
Znači, ne morate biti stručni, ne morate plaćati dresure (ni jedan naš pas nije išao ni na kakvu dresuru), ali morate raditi sa psom, posmatrati ga, vrebati momente koje ćete iskoristiti, učiti ga, korigovati i vaspitavati. Isto kao što radite sa malim ljudima. I jedni i drugi su odgovrnost onoga koji je zadužen za njihov odgoj. Da bi vaspitali dete ili psa, naučili ih nekom lepom maniru, i samo morate imati te manire kao deo svog vaspitanja. Tako imamo lepo vaspitane ali i nevaspitane pse, gazde, vozače, novinare, prodavce, decu, šalterske radnike itd.
Juče su nam bili u gostima na roštilju muževljav kolega, njegova supruga pedijatar i njihova ćera od 10 godina. Naravno, tu je bila čitava naša bulumenta, kereća i ljudska. Mala se tako lepo igrala sa nemačkim ovčarom. Ona prestane da trči a on stane ispred nje i cvili mlateći repom po muškatlama. Sirote, odoše Bogu na ispovest :lol: Njena majka kaže, "bože, pa on nju zove da se igraju"....rekoh da, presretan je. "Isto kao sa malom decom, sa bebama.....ne mogu da ti kažu, ali ti znaš i osećaš...neverovatno. Nikada to nisam tako posmatrala". Nasmejah se na ove reči jednog pedijatra, ali da, to je tako. Pri tom, ovi naši prijatelji nemaju psa jer nemaju uslova za njega. Zato su pri dolasku prošli malenu obuku, od par rečenica, i dalje su mogli sami da idu gde god su hteli po kući i avliji, bez ikakve bojazni i da opušteno uživaju u lepom danu i druženju i pored puštenih pasa.
Psi, kao i sve životinje, govore čoveku, ali od čoveka zavisi da li će razumeti izgovoreno. Doduše, ljudi se i međusobno ne razumeju iako govore istim jezikom, a kamoli sa nekom drugom živuljkom.

Svako ima pravo da prijavi nesavesnog vlasnika psa. Onda lepo uzmite podatke od dotičnog/dotične i prijavite komunalcima. Ili prijavite grupu vlasnika koja se nedolično ponaša.
Umesto nečeg praktičnog, ovde od pojedinih forumaša imamo čitanje novina, prenos vesti iz zemlje i inostranstva, prenos ispričanih priča sa ulica bez ikakvog dokaza, prozivka celog ženskog roda umesto da se dotične dame lepo prijave policiji itd. Moje pitanje je šta ste učinili konkretno osim pisanja pljuvačkih postova i provociranja moderatora koji se praktično trude da obuče imaoce pa i neimaoce pasa?

Sad sam zvala Komunalnu policiju da pitam za postupak. Kada naiđete na nešto takvo, pozovite 309-00-07 i recite kakav prekršaj je u pitanju i gde ste a oni će poslati na lice mesta najbližeg policajca na intervenciju.

Juče sam čuvala unuka. Izašli smo ispred zgrade u parkić. Nailazili su brat i sestra sa velikim psom nalik haskiju. Jako krupan pas vođen na povodcu. Stali smo da razgavaramo jer su oni pitali zašto mali ima gips na ruci. Devojčica je i dalje držala povodac iste dužine i kao i kada hodaju iako je pas sedeo pored njene noge. Rekoh joj da obmota povodac oko svoje ruke toliko da i dalje bude labav jer pas ako pođe ode joj ruka iz ramena. Pored toga sa toliko opuštenim povodcem nema kontrolu nad psom. Povodac mora biti onoliko pušten koliko to svaka situacija zahteva, da ne vuče psa, ali i da se ne vuče po zemlji.Njegova namena je kontrola psa. Time mu stalno govoriš da si ti onaj koji izdaje naređenja. Oni to nisu znali. Onda sam im objasnila da ne dozvole nikome da priđe bliže od dva metra.
"Vidim ja koliko ste vi daleko, a ljudi nam priđu baš blizu, pogotovu kad je on bio štene" Objasnih i za sistem odbrane koju ima psa i zašto je to tako.
"Hvala Vam na objašnjenju, niko nam to nije tako objasnio. A mali se ne plaši psa? Stoji pored Vas opušteno.
Ne plaši se, odrasta sa psima, ima i svog psa ovde u stanu,ali je naučen da ni jednoj kuci ne prilazi bez pitanja.
Znamo, on ima onu crno-belu kokerku.
Da, to je njihov pas.

Sad kad krenete odmotaj povodac. Ako ti neko dolazi u susret, opet ga namotaj na ruku ili hvataj bliže vratu da ga skratiš. Tako, em komanduješ psu, em ne smetaš prolaznicima. Vaš pas je čuvar, njih nije teško naučiti da idu uz nogu.

Predveče kad pođosmo kući, sretnemo ih ....mahnuše mi veselo i pokazuju povodac namotan na ruku.

Back