ccaterpillar
Legenda
- Poruka
- 56.059
Rekao si svoj stav još ranije. Nije brisan niti korigovan. Poznat si po provokacijama na SŽ već godinama na temama ovog tipa. Upozoren si. Nastavljaš dalje. Ovde niko nije reč rekao o bilo kakvom načinu rešavanja tog problema. Ti si taj koji zamenjuje teze. Kada država bude rešavala ovaj problem videćemo za koji model će se opredeliti. Nema potrebe da nam ponavljaš jedno te isto godinama, upakovano u uvrede i provociranje i isečke iz novina uz tvoju tobožnju brigu za bezbednost povređenih, dok ne radiš ništa. Brini za one koji nisu povređeni da ne budu povređeni. Brižnost se ogleda u konkretnom radu. Mi na žalost, nismo u mogućnosti da ikako utičemo na državno rešavanje tog problema. Na žalost, nisi ni ti. Ono što možemo kao vlasnici pasa je da se pridržavamo zakonskih odredbi i svojih moralnih, što i činimo, zbog drugih i zbog nas samih. Voljni smo i da sve nove zakonske procedure ispoštujemo kada ih država bude propisala, čak ih sami i predlažemo. Zato i apelujemo na vlasnike, posebno na mlade vlasnike, objašnjavajući da je imati psa velika odgovornost i obaveza, pored toga što je i ljubav. Savetujemo, pomažemo u rešavanju problema, edukujemo, baš zato da bi ta ljubav trajala i da ne bi pustili svog psa kada vide kolika je to obaveza. Svaka vrsta ljubavi je obaveza, ali obaveza koja se želi. Pored toga objašnjavamo i kako se treba ponašati u okruženju koje je naša reala, čekajući da nadležni reše taj problem. Mi to radimo. Radimo ono što možemo u datoj situaciji. Zar misliš da nemam šta drugo da radim osim da pišem ove postove za dobrobit drugih? Meni ne trebaju, mojoj porodici takođe. Kradem vreme od drugih obaveza, da bih to svoje znanje i iskustvo dala, bez ikakvog očekivanja da iko kaže hvala, ali neću da dozvolim da moj trud i trud ostalih forumaša izvrćeš i vređaš, ni ti ni bilo ko drugi. Tema je čitana, to je dovoljan pokazatelj da je ono što pišemo o konkretnom ponašanju ljudima potrebno. Naravno da postoje slučajevi napada i lutalica i vlasničkih pasa. Oduvek su postojali samo su novine pisale o drugim stvarima. Udare te i kola na ulici zbog nesavesnog vozača ili tvoje nepažnje. Zvekne u tvoja kola pijani vozač, udrogiran.
Za sve ove godine, imam uspeha. Zato sam i rešila da pišem ovde. Ovo je način da ljudi koji nemaju pse nauče dok čekaju državno rešenje, pa da oni to prenesu svojoj deci. Takođe je način da i vlasnici vide da li negde greše. Molim te nemoj me svojim krajnje sebičnim načinom postovanja, koji ništa ne rešava i nikome ne pomaže, sputavati u tome. Ako ništa drugo, tako ćeš pomoći ljudima. Samo konkretno radim ono što mogu. Ovde nisu ljudi koji mogu urediti državu, ali jesu ljudi koji mogu pomoći da svima bude lakše.
Ниси у току, твоја колегиница је не само избрисала моје одговоре на твоје постове, већ ме је и казнила због провокације. А провокације нема, има само става, јасног и логичног. А најпре да рашчланимо, ја говорим овде о псима луталицама прво.
Цивилизоване државе одавно имају модел решавања тог проблема, неко време је пас без власника у шинтерају, азилу или како се то већ зове, а онда еутаназија, нема опције пуштања паса на улицу, у Лондону нећеш видети пса луталицу па таман да га свећом тражиш. Исто важи и за рецимо Брисел. То време које пас проводи у том назовимо га смештају, држава части, а љубитељи паса су ту на потезу да се потруде да нађу удомитеља или да сами преузму пса. Али не да га преузму па да га пусте на улицу, како се код нас ради, тамо су за то огромне казне и никоме не пада на памет да то ради.
Наша држава, као ни свака друга није никаква апстрактна категорија, држава, то смо ми, то су они који износе ставове и усаглашавају их. А ја овде видим изношење ставова који не решавају проблем луталица, и то је оно око чега се ја и ти споримо, не може нико да ме убеди да приступ у Србији треба да буде овакав какав је био последњих деценију и нешто и који је и довео до огромних проблема са псима.
Не може нико да ме убеди да животи паса треба да буду испред безбедности људи јер да се не понављам није тако у цивилизацији којој тежимо.
А што се тиче власничких паса, ту је највише потребна јака примена прописа, много јача него досада, и дорада око одгајивача.
И моје мишљење је да је неопходно увести таксу за држање паса по градовима, као и неку врсту осигурања, као што је код аутомобила.
Ово је једини начин да се на дуже стазе помогне људима, учити некога како да се склања од паса и како да се креће у псећем присуству је недостојно човека.