Ne dozvoljavaju školama da obeleže ``Noć veštica``

Слажем се са забраном организоване прославе по школама.

Ко жели нека слави код куће и са комшијама, не желим да мом детету ико у школи испире мозак ноћима вештица и Даном заљубљених.

То се зове индоктринација.

Или је то оправдано јер долази са Запада?

Noc vestica je stari paganski praznik, koga su "oziveli" proizvodjaci slatkisa u Americi da bi im se proizvodi vise prodavali.

Nije verskog karaktera.

Danas je to decija zabava dok kod odraslih dobija odredjen erotski prizvuk.
:rtfm:

"Веровали су да се тада духови мртвих враћају на земљу узрокујући проблеме и уништавајући усеве. Келтски пагански свештеници градили су огромне ломаче где су се људи окупљали како би спалили усеве и животиње као жртве келтским божанствима. У току прославе носили су костиме, углавном од животињских глава и коже".

Цитирано је старо веровање, не видим везе са данашњим глупостима.

Чак и да јесте старо веровање, келтско је.

А ми смо Словени.

"Веровали су да се тада духови мртвих враћају на земљу узрокујући проблеме и уништавајући усеве. Келтски пагански свештеници градили су огромне ломаче где су се људи окупљали како би спалили усеве и животиње као жртве келтским божанствима. У току прославе носили су костиме, углавном од животињских глава и коже".

Цитирано је старо веровање, не видим везе са данашњим глупостима.

Чак и да јесте старо веровање, келтско је.

А ми смо Словени.

Па и Келти су само Срби који се селе (Celtic). :mrgreen:

Zašto li sam ja mislio da je Srbija sekularna i građanska republika? Kad ono Srbija Pravoslavna zemlja. Tko bi rekao.:huh:

Да ли у енглеским, француским, мађарским, чешким, немачким школама славе Светог Саву?

Организовано, цео дан, са едукацијом о томе ко је он био?

Док је у Србији већинско становништво православно и српско, неће бити организованих прослава по школама ни Светог Патрика, ни Св. Валентајна, ни Ноћи вештица.

Колико год се неко упирао да ми докаже да сам нелиберална и нетолерантна.

Да ли у енглеским, француским, мађарским, чешким, немачким школама славе Светог Саву?

Док је у Србији већинско становништво православно и српско, неће бити организованих прослава по школама ни Светог Патрика, ни Св. Валентајна, ни Ноћи вештица.

U sekularnim, građanskim društvima sistem obrazovanja i bilo kakva religija su nespojivi. U svome domu neka slavi tko šta hoće.

Прослава овог светитеља не би била спорна.

- - - - - - - - - -

U sekularnim, građanskim društvima sistem obrazovanja ibilo kakva religijasu nespojivi.

Осим комунизма.

U sekularnim, građanskim društvima sistem obrazovanja i bilo kakva religija su nespojivi. U svome domu neka slavi tko šta hoće.

Е, код нас се Свети Сава слави не као духовник, него као зачетник просветитељства.

Али се мањине (верске и ине) позивају на прославу тог дана тражећи Валентиново, Ноћ вештица и слично.

Због тога сам написала онај пост.

Зашто не би била спорна?

"Заштитник је Ирске, Нигерије, инжињера, људи који се боје змија. Заштитник је и против змијских угриза. Многе цркве широм света њему су посвећене, највише у Ирској, САД и Аустралији.
Дан св. Патрика, слави се 17. марта. То је ирски национални празник."

Зашто не би била спорна?

"Заштитник је Ирске, Нигерије, инжињера, људи који се боје змија. Заштитник је и против змијских угриза. Многе цркве широм света њему су посвећене, највише у Ирској, САД и Аустралији.
Дан св. Патрика, слави се 17. марта. То је ирски национални празник."

Зато што је свети Патрик православни светитељ, без обзира што га и римокатолици славе. Исто као и свети Никола.

Back