NDBGD: Opozicija da bojkotuje izbore i izađe iz parlamenta

Ovi stvarno zamišljaju da su neki bitan faktor z:lol:

zahvaljujuci njima ce ovaj ostati jos 100 godina da vlada :hahaha1:

- - - - - - - - - -

Dobro. Samo ne treba greske DOS-a vise svaljivati na Milosevica takodje. Jer je posle Slobe trebalo da dodju bolji, a ne gori,.

bili su bolji. to su sve strucnjaci koji su i dan danas poznati i trazeni u svetu

Kako je promenjen kada je 2002 godine bilo opet ponavljanje izbora?

- - - - - - - - - -

Znaci Milosevic je iz Haga promenio izborni zakon kako bi Tadic pobedio Tomu Nikolica 2004 godine. :lol:

24. јула 2000. године измењен је закон у смислу да је усвојен принцип просте већине. Дакле, није битно колико изађе, битно је ко је добио више гласова од изашлих.

Хоћеш да кажеш да је ДОС заправо вратио ове одредбе закона и тиме дозволио да евентуални бојкот има успеха? Кад, ако у садашњем закону поново немаш одредбу која негира легитимитет избора у односу на број изашлих бирача?
Једина веза са бројем изашлих бирача је у члану 80. где се наводи да мандате добијају пропорционално добијеним гласовима, без икаквог помињања цензуса за комплетне изборе.

Pa kako onda objasnjavas da su se izbori ponavljali 2002 i 2004 godine?

- - - - - - - - - -

A onda opet sproveli 2004 sa 45 posto izlaznosti?
Не објашњавам ништа.
Ја сам навео да је просту већину увео Милошевић као одговор на притиске опозиције пред изборе. У том тренутку је опозиционо оружје био управо бојкот избора чиме су власт довели у пат позицију.
Такође сам навео да се исти проблем појављује и у тренутном закону.
И навео сам да је тиме обесмишљен бојкот јер и да изађе један бирач, тај ће одлучити у име свих нас и то ће бити легитимно по закону.

Променом изборног закона и увођењем цензуса за изборе у смислу легитимитета избора од стране бар 50%+1 изашлог бирача десило би се следеће:
- бојкот би показао да ли се већина слаже са политиком власти или не. Продужени бојкот би могао да доведе до парламентарне кризе и нових решења
- политичке партије би морале да анимирају и заинтересују грађане да изађу на изборе, што је изузетно тешко осим за партијске војнике који раде на звонце
- драстично би се смањио број партија које би могле да граде своју политику на идеји "против". Морали би да понуде нешто и да се тога држе, не би било довољно да имају неку количину партијских послушника јер тренутно ни једна партија нема толики број послушника, укључујући и партије на власти и опозицију.

Мало ли је?

То је добро решење увек за опозицију. А кад опозиција постане власт, онда би да тако нешто укине.

Тако да имамо пример да људи који су се оглушили о тај предлог који имаш када су били блиски државном врху сада траже да се то спроведе.

Грађанима треба изаћи у сусрет. Без да се са њима шлепају перјанице бивших. А пошто се шлепају, било какав дијалог је заиста тежак.

И тако у круг.

Део опозиције у Скупштини Србије бојкотовао је јучерашњу посебну седницу на којој се посланицима обратио словеначки председник Борут Пахор, али, како су рекли, не зато што имају нешто против њега, већ због стања у парламенту и у Србији.

Осврнувши се на бојкот опозиционара, Мартиновић је казао: „Нису бојкотовали скупштинску касу. Уредно су се пријавили да су присуствовали седници, иако у салу нису ушли, да би могли да наплате путне трошкове. Њих занимају путни трошкови, да једу пљескавице у скупштинском ресторану, али рад их не занима. Пошто у Србији неко мора и да ради, не можемо сви да наплаћујемо нерад и да користимо скупштину као ресторан, ми из СНС-а и коалициони партнери одлучили смо да радимо за добро грађана Србије.”

Back