Nazivi, znakovi i imena modela.

englezi nisu bili nesto mastoviti, uglavnom prezimena ali ima par primera koji su interesantni
Cosworth - isto tako
Mike Costin i Keith Duckworth. Mogli su da naprave i Ducktin. :lol:

U vezi ovoga... Porše je počeo davno koristiti automobile takođe sa nulom u sredini, a onda je usledila tužba od strane Pežoa jer su to zaštitili patentom/brendom. Onda su se ovi morali menjati...
To je počelo sa modelom 901. S obzirom da je Pežo već registrovao takvo numeričko označivanje, 901 je preimenovan u 911. No, oznaka 901 je ostala kao fabrička oznaka za lakše razlikovanje generacije modela.

Vidim josh se nije razjasnila pricha o Lamborghini Countach-u,navodno kad je je bio napravljen prvi primerak i kad su ga testirali josh nisu imali ime za njega,kad su ga predstavili novinarima jedan novinar je povikao "Countach!" na nasem se izgovara kao "kuntash" sto bi odprilike na nashem znacilo "u yebote" i tako mu je ime i ostalo.

Vidim josh se nije razjasnila pricha o Lamborghini Countach-u,navodno kad je je bio napravljen prvi primerak i kad su ga testirali josh nisu imali ime za njega,kad su ga predstavili novinarima jedan novinar je povikao "Countach!" na nasem se izgovara kao "kuntash" sto bi odprilike na nashem znacilo "u yebote" i tako mu je ime i ostalo.

Ili novinari ili neko iz uprave Lamborghinija...

Malo Lamborghinija...
Miura je dobila naziv po ranchu poznatom po odgajivanju bikova.
Espada je mach na shpanskom.
Jalpa je rasa bikova.
Murcielago(shishmish na srpskom) je bik koji je 1879. godine prezhiveo 24 uboda machem i matador ga je poshtedeo zbog toga(posle je bik poklonjen Antoniu Miuri), a Gallardo je nazvan po rasi bikova.

Mala ispravka:
BMW je skracenica za Bayerische Motoren Werke = Bavarska fabrika motora.
BMW je inace poceo kao BFW sto je bila skracenica za Bayerische Flugzeugwerke = Bavarska fabrika aviona, tek nakon preuzimanja jedne automobilske fabrike poceli su sa konstrukcijom automobila.

Volvo inace na latinskom znaci "kotrljam se".

Da li ste znali da su BMW-ovi motori ugrađivani u nacističke projekte letećih tanjira...?
Za vreme WW2 oni su se bavili dizajniranjem i konstruisanjem diskoidnih letelica...a za to su korišćeni BMW-ovi motori...
Ja sam se oduševio kad sam to pročitao... Mrzi me da tražim po guglu, ali nije teško...koga zanima...

Da li ste znali da su BMW-ovi motori ugrađivani u nacističke projekte letećih tanjira...?
Za vreme WW2 oni su se bavili dizajniranjem i konstruisanjem diskoidnih letelica...a za to su korišćeni BMW-ovi motori...
Ja sam se oduševio kad sam to pročitao... Mrzi me da tražim po guglu, ali nije teško...koga zanima...

BMW motore u WWII su imali sledeci avioni:
* Blohm & Voss BV 144
* Dornier Do 217
* Focke-Wulf Fw 190 (moj omiljeni :D )
* Junkers Ju 88
* Junkers Ju 188
* Junkers Ju 290
* Junkers Ju 388
* Junkers Ju 390
* Messerschmitt Me 264

Back