NAZIV SIFU, SHIFU, SENSEI, GURO, ARIJARN, GRANDMASTER ITD BITNO ILI NE ?!

• Začetnik teme Začetnik teme A-LEX
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

A-LEX

Primećen član
Poruka
802
Caos

Sta vi mislite o ovome, trenuntno se na nemackom forumu raspravljaju oko ovoga. Moje misljenje je da je to savim nepotrebno, imam svako od nas ime, fino oslovljas trenera imenom i to je to. Zasto neki pate od toga da ih zovu Sifu Pera, Sensei Djura, Grandmaster Djoka itd :lol: ja stvarno ne mogu da uzmem takve likove za ozbiljno, ok je recimo za nekoga ko je stvarno strucan da na diplomi njegove skole recimo pise naprimer

"This certificate prooves that Milos Djukic achived the 4th rank in the Art of Ve Le Mu Do" Certified by Sifu Jajara itd.

Ali da stalno nekoga tako zovete itd. Meni to stvarno nije potrebno niti shvatam tu potrebu. Elem po meni je to manjak samopouzdanja pa zato mnogi koji realno nebi ni samar mogli da odbrane hoce/zele da ih tako nazivate.
Pozdrav

U principu ti ljudi pate za paznjom. Zele povratnu informaciju da oni vrede. Cesto su neuspesni u ostalim poljima socijalnog bitisanja i onda su sve ulozili u tu svoju vestinu i sada tim nazivima zele da nadomeste sva ostala osujecenja koja su imali u zivotu.

Hej nemam fax, ali sam ja Sifu.
Nisam dr mr, ali sam Sifu.
U svim situacijama nisam autoritet ali na treningu kad odem ja sam SiFu i tada sam ja glavni.....ne zelim da budem trener, to je nesto prosto, zelimd a budem SiFu, to govori da ja vredim, a rec trener govori da ne vredim, da sam nista posebno.

Prilično relevantna tema. Slažem se sa dosadašnjim odgovorima - titula sama po sebi je nebitna. Interesantno je da većina tih termina u svom izvornom "mestu porekla" ima uglavnom isto značenje, tj. učitelj, i to u smislu koji ta reč ima i u našem obrazovnom sistemu. Dakle, niakvih naročitih metafizičkih primesa.

Rekao bih da takvo oslovljavanje ima poentu, i to u ograničenom domenu, samo pri predstavljanju praktikanta neke veštine u klubovima/grupama iste stvari, ali u drugim zemljama.

U sopstvenom klubu, u sopstvenoj zemlji, mislim da je sasvim u redu oslovljavati nekoga se "treneru", i to ako razlika u godinama nalaže persiranje u komunikaciji.

Segal je kompleksas tezak i mnogo sebican i svojeglav, jedan od najgorih borilackih glumaca za kaskadere jer obozava da provuce poluge do kraja...dakle koreografisano je sve i zna sta sledi i onda jos provuce polugu i slomi kaskaderu zglob ruku iscasi rame itd...

Pa kad jedino u koreografisanoj "tuci" moze nekoga da dobije :D

Back