Navika pozajmljivanja novca

• Začetnik teme Začetnik teme leki1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

leki1

Iskusan
Poruka
6.083
Pozajmljivao sam novac prijatelju koji mi nije vracao na vreme, ali mi je uvek uspeo vratiti. Vremenom se kod njega "stvorila navika" da mi trazi novac u zajam i kad pogledam svaki drugi , treci nas razgovor je o tome da mi on trazi novac. Tacno je da on kuburi s novcem koji mu je potreban da plati racune i kiriju i voljan sam da mu pozajmim, ali zaprepastio sam se kad mi je jednom vrativsi novac rekao E sledeci put ti necu toliko puno traziti, trazicu ti manje.To pokazuje da on i dalje misli da od mene trazi novac i to cesto...bar ja tako mislim. Sta mislite da li sam ja pomogao prijatelju u problemu ili sam ga sam sebi navukao da mi bude teret i bude moj problem?

Koje iznose mu pozajmljuješ ?

Ako stvarno doslovno krpi kraj sa krajem, a tebi to nije kritično, onda mislim da treba da nastaviš da mu pomažeš. Ali, ako se i ti mnogo tpga odričeš, onda razmisli. Jer ma koliko je pomoć potrebna, ako te to iritira, onda ne verujem da je vredno, jednom ćeš ekspodirati i raskantaćete se zauvek.

Poslednja izmena:
Imali smo mm i ja tako"prijatelje"koji nas se sete samo kada im treba pozajmica!Krene to tako sa manjim iznosom i vrate u dogovoreno vreme,sledeci zahtev je bi o veci,vratise i to,pa treci put jos veca pozajmica,za cetvrtu je bilo da ih cekamo 6 meseci da bi kupili njivu,dakle nije za hleb ili nedaj boze lek.Sobzirom da smo mi tada planirali renoviranje kuce,mm je privatnik i nikad ne znas koliko ces zaraditi ili ces puci,mi ih tad odbijemo uz obrazlozenje da nismo tad u mogucnosti.Od tad ima godina dana,rnije se dogovaralo da ce im mm raditi izolaciju kuce,ali oni uzese drugog majstora,a nas vise ni na kafu pozvali nisu!
Ja razumem da se svako od nas moze naci u finansijskoj krizi i voljna sam da pomognem tad,kada covek nema deci dati jelo ili za lek,mozda bih dala u toj prilici i bez toga da moraju da mi vrate,ali,ako je covek bezobrazan,onda takav ne zasluzuje pomoc!

U principu imam para....ali evo sta se desilo....kad sam mu jednom sa manjeg iznosa povecao na veci iznos, on je sada nekako skapirao da ja od tog dana imam da mu pozajmljujem u vecem iznosu...tako da kad je sledeca pozajmica dosla na red ja sam mu ponudio 50 evra, a on mi je u odgovoru rekao A jel nemas malo vise da mi das? Ok je to da mu dam kad mu treba, medjutim ja sam mu savetovao da uzme jeftiniji stan.Kad sam mu rekao da nadje manji stan on je rekao da mu nece imati trogodisnja deca gde da se setaju i trckaraju ako uzme manji stan.... Meni ne smeta to sto mu pozajmljujem pare...nego to sto ne cini da promeni situaciju da manje opterecuje prijatelje. Opet s druge strane nisam bio u situaciju kao on pa da znam kako je to kad nemas neke vece izvore prihoda a moras da prehranis porodicu....

Pozajmljivao sam novac prijatelju koji mi nije vracao na vreme, ali mi je uvek uspeo vratiti. Vremenom se kod njega "stvorila navika" da mi trazi novac u zajam i kad pogledam svaki drugi , treci nas razgovor je o tome da mi on trazi novac. Tacno je da on kuburi s novcem koji mu je potreban da plati racune i kiriju i voljan sam da mu pozajmim, ali zaprepastio sam se kad mi je jednom vrativsi novac rekao E sledeci put ti necu toliko puno traziti, trazicu ti manje.To pokazuje da on i dalje misli da od mene trazi novac i to cesto...bar ja tako mislim. Sta mislite da li sam ja pomogao prijatelju u problemu ili sam ga sam sebi navukao da mi bude teret i bude moj problem?

..kad bi bio njegov problem ne bi ga ti morao rješavati ...

Ne razumem sta si htela reci?Pa ciji je ako nije doticnog pozajmljivaca?Niko nije duzan prijatelje da slepa kroz zivot,a da oni sami se i ne trude da poboljsaju i rese isti.

Mislim da je htela reci da se ustalilo stanje da ja resavam njegove novcane probleme i da on prakticno svoje probleme sa novcem ni ne resava vec se samo obrati meni i posto ga ja jos nisam nijednom odbio ispada da moram da ih resavam kad se ti problemi pojave.

Poslednja izmena:
Mislim da je htela reci da se ustalilo stanje da ja resavam njegove novcane probleme i da on prakticno svoje probleme sa novcem ni ne resava vec se samo obrati meni i posto ga ja jos nisam nijednom odbio ispada da moram da ih resavam kad se ti problemi pojave.

Pa,probaj jednom da ga odbijes.Mozda ces mu time pre pomoci,da nesto sam ucini,za pocetak da se odrekne sopstvenog komoditeta za koji nema novca.Mozda prodjes bolje od mene sa mojim kvazi prijateljima,mada sumnjam.

а јел ти пало напамет да га подучиш да располаже новцем?

а јел ти пало напамет да га подучиш да располаже новцем?

Jeste, ali kod njega je situacija da mu kasne primanja nekad mesec dana, nekad dva, a kiriju uvek mora da plati kod gazde prve nedelje meseca.
Nisam primetio ovih par godina da je on nesto mogao da ustedi.... Jedan plata u kuci a cetvoro ljudi u porodici.... E sad verujem da je mogao nekako bar jednu platu da ustedi da tu jednu drzi pod slamaricom kao zastitu da se ne zaduzuje.... ali znam kako vecina porodica danas govori : koliko god para pristizalo u kucu, para nikad dosta.... Meni se takvo rezonovanje ne dopada...

Poslednja izmena:
Jeste, ali kod njega je situacija da mu kasne primanja nekad mesec dana, nekad dva, a kiriju uvek mora da plati kod gazde prve nedelje meseca.
Nisam primetio ovih par godina da je on nesto mogao da ustedi.... Jedan plata u kuci a cetvoro ljudi u porodici.... E sad verujem da je mogao nekako bar jednu platu da ustedi da tu jednu drzi pod slamaricom kao zastitu da se ne zaduzuje.... ali znam kako vecina porodica danas govori : koliko god para pristizalo u kucu, para nikad dosta.... Meni se takvo rezonovanje ne dopada...

што нам се дешава данас је произведено јуче.
што ће се десити сутра је производ данашњи.
какве мисли такви поступци и судбина.

Pomogao si, sigurno
I nije ti problem dok god ti vraća

hahah tako sam i ja godinama retardima pozajmljivao i onda se okrenulo kolo..oni su poceli zaradjivati bolje..neki zahvaljujuci meni..i kad je meni trebalo pokazali su kakvi su smradovi..to treba sto pre u prijateljstvu proveriti kroz novac i odjebati

Shto moja keva meni uvek kaze " Daj i Bog ce ti dati" i jeste tako........kad se covek nadje u nevolji treba mu pomoci,ja sam uvek za to....cak i na ulici kad vidim ove shto prose uvek im dam jer znam da se necu osiromashiti....pare dodju i prodju al treba ostati covek.Dobro ajd ja sam odrasla u drugoj sredini tako da na ovo gledam skroz drugacije.

Shto moja keva meni uvek kaze " Daj i Bog ce ti dati" i jeste tako........kad se covek nadje u nevolji treba mu pomoci,ja sam uvek za to....cak i na ulici kad vidim ove shto prose uvek im dam jer znam da se necu osiromashiti....pare dodju i prodju al treba ostati covek.Dobro ajd ja sam odrasla u drugoj sredini tako da na ovo gledam skroz drugacije.

Blago tebi sto si tako dusevno odgojena.Vecina nas se slozila da pomognu kada su u mogucnosti,i da to cine.Rasprava je o tome da li kroz ceo zivot,tj konstantno moramo nekog prijatelja dotirti u novcu?Da cim ti vrati,odmah trazi vraceno nazad uz dodatak.

Pa kao shto sam vec i rekla...ja na takve stvari gledam skroz drugacije al hvala Bogu nije ono da mi neko non stop trazi novac al tu sam da pomognem...jer znam da ce ta osoba uvek biti tu za mene kada mi bilo shta zatreba u pola dana u pola noci...ne druzim se sa debilima i kretenima vec normalnim ljudima,uvek sam birala drushtvo...i kad god nekome zatreba dajem mada retko ko u ovoj drzavi gde zivim nema novac pa trazi na zajam,u drugacijoj sam situaciji nego ljudi koji npr.zive u Srbiji.

Pa kao shto sam vec i rekla...ja na takve stvari gledam skroz drugacije al hvala Bogu nije ono da mi neko non stop trazi novac al tu sam da pomognem...jer znam da ce ta osoba uvek biti tu za mene kada mi bilo shta zatreba u pola dana u pola noci...ne druzim se sa debilima i kretenima vec normalnim ljudima,uvek sam birala drushtvo...i kad god nekome zatreba dajem mada retko ko u ovoj drzavi gde zivim nema novac pa trazi na zajam,u drugacijoj sam situaciji nego ljudi koji npr.zive u Srbiji.

Ovoliku kolicinu ja,pa ja,nisam skoro cula ni vidla.Jeste duso,najlepsa si,najpametnija si,najhumanija si,ma nema ti covek sta zameriti osim mozda sto podsecas na Narcisa neodoljivo!

ako imas posudi bilo kad, nevazno da li se on navukao ili ne

Ovoliku kolicinu ja,pa ja,nisam skoro cula ni vidla.Jeste duso,najlepsa si,najpametnija si,najhumanija si,ma nema ti covek sta zameriti osim mozda sto podsecas na Narcisa neodoljivo!

Izvini molim te al nije ja pa ja vec kazem kako jeste kod mene OK i daleko od toga da sam narcis i nema covek shta da mi zameri jer sam u vecini slucajeva ispravna i tacka....necu da se prepirem sa tobom oko nekih gluposti....a ti govori shta god hocesh ne interesuje me uopshte...i zavrshena diskusija samnom na ovoj temi.

Izvini molim te al nije ja pa ja vec kazem kako jeste kod mene OK i daleko od toga da sam narcis i nema covek shta da mi zameri jer sam u vecini slucajeva ispravna i tacka....necu da se prepirem sa tobom oko nekih gluposti....a ti govori shta god hocesh ne interesuje me uopshte...i zavrshena diskusija samnom na ovoj temi.

Narafski,slazem se,duso s tobom,sa savrsenim se nema sta puno diskutovati!:cmok2::bye:

Back