Nauka

Koga danas ceo svet smatra ludim? One retke koji su samosvojni, ne pripadaju gomili, razmisljaju, rade i stvaraju, i ne dozvoljavaju državi da im razara porodicu.

Poslusnost i pokornost, gledano sa strane, izgledaju jako slicno.
Ali poslusnost dolazi od ljubavi, a pokornost od straha.

Ovo poslednje je tacno, a svi znamo da je secanje selektivno , takva je i percepcija, tako da je ucenje i mudrost u jednom trenutku obojena tim emotivnim stanjem u tom trenutku , kako je obojeno i secanje...
Ovo je nekad dobro nekad lose.....dobro zato sto obojenost moze doneti iznenadni kontekst i taj kontekst kasnije mora da izdrzi svu tezinu naucnog principa, a lose zato sto se treba izdici iznad trenutne motivisanosti i inspiracije i to protegnuti kao pesnici na duzi period ali u istom intezitetu...

Moram da priznam da me zapljuskuje izuzetno snazno osecanje da je na krstarici forumu ovo pisati takva jeres da me uhvati sramota....tj da smatram da bi bilo koji lokalni portal bio zasluzniji da se na njemu pise....a ne ovde...
Zovite to ljigavoscu mene jer mene stvarno ne interesuje cast, postovanje, data rec iako itekako vazim za nekog ko je cvrst i pazljivo hoda i izgovara reci....narocito obavezujuce a casnu rec kad dam to je tek zaebano.
Da sam casniji trebao bih da prekinem komunikaciju sa ovim forumom....ali stvarno postoji toliko opravdanih razloga za to...

....bez idealizacije ove naše fele , vidi se posve drugojačije stvar - bliže realnim stanjima....mi smo interesna bića , gde je svakom od nas umnom i racionalnom na prvom mestu lični biološki opstanak....na njemu , opstanku , moguće je graditi budućnost - život...bez njega , nema života , pa nema ni šanse da se nešto idealizuje , zamišlja i umišlja...mrtvi nisu idealisti.....posle opstanka , prioritetan je lični razvoj....bez njega nema rasta.......sve što je veći lični razvoj , veći je rast - pa je opstanak izvesniji....sa rastom , izvestan opstanak , polako postaje kao cilj i interes nad unteresima , sakriven i u prvi plan , spoljašnji izbija razvoj....sa razvojem počinje idealizacija....i naravno , svestan i racionalan um , otkriva da treba da se ukrašava.....mimikrija , pretvaranje , gluma , samobmana - glumatanje i muljaža....i sve to traje dog je opstanak izvestan.....

...bit , srž svake ličnosti vidi se u ekstremnim uslovima , kad je u svakoj sekundi opstanak neizvestan......ratni rov na bojištu , razotkriva , razgolićuje svačiju suštinu......

....poslušnost obezbeđuje opstanak....njen koren je u ljubavi prena sopstvenom opstanku - životu....i sve što je opstanak izvesniji , život je kvalitetniji , pa je i poslušnost raznovrsnija...onog momenta kaf je opstanak lični ugrožen , poslušnost se energično otkazuje.....nikakva ljubav prema nečemu i nekome ( sem kod prevaranata i neznalica najvnih ) , ne može ugroziti život racionalnom i razumnom biću - opstanak...tako je sa većinom....

...sledstveno tome , pokornost je iz istih interesa kod naše vrste......ona je neki ogranak poslušnosti kojim rukovodi strah , neznanje , bespomoćnost i slična stanja....vidljivost ovoga je kod podaništva....podanici su pokorno poslušni......u kojoj meri smo kao podanici , vidi se kad se skenira život zajednice.....

...danas je lakše sa idealizacijom sebe podneti i svoj podanički život - jer ovo stanje slepe pokornosti i poslušnosti , ne da odudara od ideje čoveka , već gotovo da bi i ništarije ustale da sruše ovu demokratiju i njen patriotski sistem....
...zaista , samo idealizirani duh može sebe da podnese u ovoj rupi bez dna !

Mislim da bi ovo odgovaralo temi. (deo je nečega dužeg što sam pisala) :)

" - Nisam im rekao da mi je žao što sam ih gledao sa visine, nadobudno i arogantno. Kriv sam, ali na neki način bio sam doveden u takvu situaciju. Mislim da je celokupna školska institucija kao pogrešno sazidana zgrada, počevši od temelja pa do poslednjeg dimnjaka na krovu - sve je izvrnuto i naopako. Naime, polazi od pretpostavke da postoji nešto takvo kao što je objektivno znanje koje može da se drugome prenese. Ako uopšte postoji bilo šta što se može potpuno objektivno iskusiti... Međutim, smatrajući da takvo realno i činjenično znanje postoji, profesor je onda nadređen učeniku kao onaj koji zna u odnosu na onoga koji ne zna. Samim tim, profesor je prisiljen da ispravlja i podučava druge, a onemogućen da i on uči od njih. Takođe, čini mi se da je pogrešno da se očekuje da učenici samo usvoje znanje i postanu naštelovani roboti umesto da ga prihvataju saglasno sa svojim bićem i iskoriste za unutrašnje obogaćenje i rast. Ali da bi ga na takav način prihvatili, znanje bi moralo da bude nešto relativno što bi se istovremeno prilagođavalo njima, kao što se i oni prilagođavaju njemu. To bi bio uzajaman proces gde konačan proizvod ne bi bilo nešto što se objektivno može izneti kao činjenica samo za sebe, već bi predstavljalo sintezu prenetog znanja i unutrašnjeg bića. Hoću reći, konačan proizvod bi bio čovek u kome se ta sinteza dogodila, a dela kroz koja bi on dalje prenosio svoje subjektivno i relativno znanje izrasla bi na njemu kao plodovi njegovog rasta. U situaciji ovakvoj kakva je danas, mladi ljudi moraju da se duševno osakate ne bi li se prilagodili apsolutu ’’znanja’’, umesto da znanje postoji zarad njih i njihove istinske spoznaje. Ali takvo znanje i nije znanje već ga nazivamo mudrost, a do nje se drugačije dolazi. "

....Juda iz_ Kariota
bio je najomiljeniji i od povjerenja Isusov ucenik
bio je zagovornik militantne linije u vidu rimske okupacije
Isus mu je dao na znanje da mora izvrsiti 'zadatak'
da bi se ispunilo 'pisano' tj proreknuto
i da ce biti pljuvan kao izdajica 2000. godina
uradio je...i tako je i bilo...
Hakim je onaj koji 'posjeduje'...:hvala:

....krajnje je svrsishodno , dobrano , razdumati pitanje Judinog poljupca....
....ako se pođe od ovog gledišta , da je svaka stvar zapisana , za svakoga , do tančina , onda je svaki događaj režiran savršeno , hteli ne hteli , mi izvršavamo program kao lutke , marionete.....ako smo marionete , savršene lutke na životnoj pozornici , onda za svaki događaj odgovorni su u svakom pogledu lutkar i režiser - programer......
....to je svima jasno.....
....verovatno je jasno svakom da lutke u lutkarskom pozorištu nemaju nikakve stepene slobode , nemaju volju nit ikakvih životnih moći......
....ako je svačiji život lutkarska uloga u lutkarskom pozorištu , onda u takvim okolnostima , treba razmišljati bar u dva pravca :
* kakav je karakter i njegova svojstva samog lutkara i njegovog režisera - makar to bio jedan jedini entitet
* te , kakav je karakter i njegova svojstva onih koji ovu priču o lutkarskom životnom prostoru utiskuju kao kakav žig prokletstva u svaki novorođeni um - ako život nije lutkina uloga u lutkarskom pozorištu

....pretresanjem oba ova puta , dolazi se do zaključka da nema lutkara režisera , da je on kao takav kosmički nemoguć - ali je izveden iz drugog , dobrano osmišljen , pa navodi na zaključak , da sudbina kao građevina delo je zlih pokvarenih , ništačkih parazita - koji preko nje zajahali su čovečanstvo , kao imela milenijumskih hrast , isisavajući iz njega životne sokove do poslednje kapi !

....i zaista , proklet je svaki slepi poslušnik , kukavni stvor , koji svoju životnu bedu stavlja iznad čovečnosti , čovekoljibivosti , časti i pravičnosti - pritisnut i najmanjom silom i zverskom ništavnošću , pa čoveka u sebi pretvara u kakvu god lutku u lutkarskom pozorištu ...da , proklet je baš kao i Juda što je proklet za sva vremena !

Judin krst je tako postao tezi od Isusovog.
Na hrastovom drvetu su obojica zavrsili, iako na razlicite nacine.
Otporan i vecan hrast je dozvolio i imeli da na njemu raste, i postane najlekovitija biljka na svetu.
Krst je napravljen od drveta. Ne secimo drvece. Jedno drvo je, sasvim sigurno, nase.
Srce je od mesa. Ne jedimo srce.
Praznina u nama je veca od nas. Ako vec moramo da zivimo u toj praznini, ispunimo je onim sto volimo, i pretvoricemo prazninu u raj.
S razlogom kisa pada sa Neba. Pokazuje odakle sve dolazi, i gde zavrsava.
Ako prah zemaljski prihvati i upije u sebe kisu, postace plodan, rodan. Ziv.
Ako odbije da u sebe primi dar sa Neba, nastace poplava.
Nije do kise. Do praha je.
:hvala:

Umri_muski;bt293988:
Ne zanemarujte zelju ljudi da brane laznu sliku o sebi...
To nikad ne treba zanemariti.

Ali za razbijanje lažne slike o sebi glavni alat jeste racio. On može da razvrsta šta je od iracionalnih signala intuicija, a šta fantazma, posledica nekog straha ili vezanosti, isl.

Lažna slika o sebi uvek je utemeljena u nečemu iracionalnom.

Lažna slika o sebi uvek je utemeljena u nečemu iracionalnom.
To iracionalno je veoma cesto nametnut i opsteprihvacen drustveni trend. Nije ga stvorio covek, nego sistem.

Meni je fascinantno što veličanja čemera i jada najčešće stižu od jako dobro situiranih ljudi.
Toliko nam je loše da nas je sramota koliko nam dobro ide, taj fazon.

Mi nemamo nikakvog prava da se postavljamo kao božji agenti za odnose s javnošću.
Jer ako se tako postavimo, već smo skloni da gradimo kulu baziranu na laži.

A ovo je ključni deo hakimovog teksta:

Samo su izgubljeni slobodni, i sposobni da prihvate istinu, ma kakva ona bila. Oni su i ranjivi, i opasni po svaki sistem zasnovan na lazi.

Pri tome ne kažem da se hakim postavlja kao božji pr.
Hakim nije ultraspiritualac.

šta s pernarom? pernar je isti politikant kao i oni na vlasti samo se tek gura na tu poziciju.

I sve to što on priča nije ništa novo i nepoznato.

Dve moje stare definicije:
Pravni sistem je skup državom zaštićenih postupaka za izbegavanje pravde.
Policija je državni organ koji služi za zaštitu vlasti od naroda.

A slučajevi protivzakonite deložacije i neuspelih protesta zbog istih imamo i u Srbiji:

Odlicne definicije.
Ono sto ne znamo je u sta ce drzava evoluirati, ako ce uopste evoluirati. Mislim da ce se urusiti u sebe, bankrotirace, ali ne novcano nego ce izgubiti smisao postojanja. Implodirace u sebe.
Ovakva kakva je ce sasvim sigurno u narednoj deceniji nestati.
Novac ne postoji stvarno, nema stvarnu nego samo dogovorenu vrednost (a dogovor ce pasti), virtuelan je i dostampava se globalno da bi se produzila agonija umiruce drzave. Drzave kao pojma.
Drzava vise ne stoji na sili, ni na jedinstvu, ni na narodnoj volji, nego iskljucivo na novcu.
Kada se novac izmakne ispod nogu kao istopljeni sneg, kada nestane novac kao vrednost, nestace drzave.
Nestanak drzava moze znaciti rat i stvaranje novih, ali je to manje verovatno.
Nestanak drzava moze voditi u anarhiju, ali je to evolutivni korak unazad.
Ono sto ce tada biti vrednost ce odrediti zivot. Ja jos uvek ne vidim ili ne prepoznajem takvu vrednost.

Slažem se za urušavanje, ali nisam sigurna za ovih deset godina. Prvenstveno zbog novog bujanja naci(onali)zma širom sveta, a oni kroz koje buja teže vraćanju stvari unazad.

Kad smo kod nazatka - zašto je anarhija evolutivni korak unazad?
Kako ti definišeš anarhiju?

Što se tiče novca, videh neki dan sjajnu sličicu na fb:

15826215_10211359686689056_5793378250717768414_n.jpg

Naci onalizam? Davljenici se oduvek za slamke hvataju, ali ih slamke ne mogu odrzati na povrsini.
Temelj moderne drzave nije imaginarna nacija, nije ni slabo razvijena svest, ni falsifikovana tradicija, ni nepostojeca sila, ni potrosena religija... nego propadljivi novac.
Kada pukne temelj pocece da tone.
Moze se tada privezati za veci, ali je pitanje kada ce i taj veci temelj puci, jer i on lezi na propadljivom novcu.

Anarhija kakvu podrazumevamo bi se, zbog niske svesti, za noc pretvorila u zakon jaceg.
Kada bi bilo dovoljno svesti u glavama, anarhija bi se preko noci pretvorila u komunizam.
Ljudi teze strukturi, udruzivanju oko interesa, a odmah zatim borbi protiv drugih struktura.
Kada je bog to shvatio, drzao je narod izolovan u pustinji punih 40 godina, dok poslednji koji pamti strukturu nije umro. U medjuvremenu su se radjali novi koji nisu poznavali te pogubne ideje.
Mogao je za pola godine da ih provede kroz pustinju. Bilo bi uzalud, iz nje bi izasli isti kakvi su bili. Zato je cekao da svi robovi pomru, i da nove ljude koji ne poznaju lance nauci zivotu.
Hoce li sada napraviti 40 godina pustinje, ili je na greskama naucio?

Lepa ti je ova druga slika. Na njoj se vidi beton, saht, cigle, neprobojno staklo, masine. Free? "Enjoy life" sa nogama na betonu?
Nismo ni svesni da uopste ne stojimo na betonu, nego da smo do gleznjeva utonuli od njega. Srastao je uz nas. On je nas temelj, ne idemo nikuda bez njega. Nesposobni smo da ga napustimo i vratimo se zemlji od koje smo stvoreni.

Nije poenta slike beton, poenta je da te novac čini robom.
Bez tehnologije ne bismo sad tipkali ovuda, dakle, nisam protiv tehnologije, ali znam za granice i preferiram prirodu.
Ne mislim da se trebamo u potpunosti odreći svih benefita tehnologije, i verujem da se mogu uskladiti s vraćanjem zemlji.
Pošto zavisimo od novca još uvek (je li tako? tako je) planiram da uzmem neko parče zemlje u brdima i sagradim kolibicu - nakon što u beču zaradim neke pare. Inače imaš po Srbiji par komuna u pokušaju, ali težnja za indoktrinacijom tu uglavnom potkopava u osnovi dobru ideju.

Ne znam kakvu anarhiju podrazmevamo :)
Ja pod anarhijom podrazmevam društvo osvešćenih. Dakle, nije nešto trenutno (a i na duže staze) izvodljivo, ali jeste nešto čemu treba težiti.

Novac te cini robom, i sa kratkim o i sa dugouzlaznim o.
Ali i beton jednako porobljjava. Oduzima coveku oslonac
Kada kazem anarhija, mislim na Bakunjina.
Zelim ti da kupis to brdo. :hvala:
Onaj ko je prazan odavno nije ziv.
Prazan dzak je dobar samo onima koji nose prevelik teret, i zele da ga se oslobode. Znaju da se prazan dzak nikada nece prepuniti, i da tako prazan ne osudjuje i ne oseca.
Praznina tada raste, gutajuci sve pred sobom: i mrznju, i ljubav.
Moze li se kakvim cvrstim koncem usiti izbusen dzak? Moze, ali samo odozgo, jer je nemoguce prici drugoj, busnoj strani. Tada se dobija naopak dzak, u koji se teskom mukom mogu ubaciti sitnice, ali se nista ne moze u njemu zadrzati. Jedino resenje je okrenuti dzak naopako. Ali za toliki trud potreban je makar naslov ovog teksta.
Drugo, manje zahtevno resenje, je ne pomerati busan dzak. Zemlja ce mu biti dno, i, ukoliko prihvati zemlju kao deo sebe, moze ponovo postati ceo. Pun. Uspravan.
Ostati na svojoj zemlji je resenje za sve busne dzakove.
Kada malo bolje pogledam sta sve trpamo u sebe, od hrane do informacija, svi smo mi pomalo busni.
Zemlja nudi zivot sa smislom.
Ako je zemlja dobra, upijace svu mrznju, i u dzaku ce se zadrzavati samo ono lagano: ljubav.
Svako rodjenjem dobija komad neba i parce zemlje. Dobija oslonac, lek, hranu... saznanje da jedino vreme razdvaja dobro od loseg.
Na svojoj zemlji covek moze voleti sebe.
Na svojoj zemlji covek moze ispuniti zapoved.
Zemlja nas prihvata jer nas poznaje. Mi smo njeni bliznji.
Kada mi prihvatimo zemlju, prihvatili smo sebe. Tada mozemo celim sebe voleti.

Hvala.

Ja sam živa, poprilično, imam dobar deo i od ljubavi i od mržnje.

Ali prilično sam sigurna da bih na parčetu zemlje mirno sadila drveće.
I čuvala ovce.

Odosmo u off :)

....svet nema šansi u nikakvim idealizmima , humanizmima ili pak idotizmima - mada mislim da nema sirotana koji o tome ne sanja i tome se u potaji ne nada , kao i ja....no moja nada je moja budalaština , kao i moje priznavanje da sam bolesnik , zavisnik od nje....

.....moć i logika novca , jesu sredstvo , moćno sredstvo kojim se porobljava i proizvodi sirotinja....posle institucionalnog sistema obrzovanja , to je najmoćnije oružje kojim se od svakog jedinke oduzima vlasništvo nad ličnom svojinom.....
....o novcu sam ponešto drabunjao , ali o ličnoj svojini nemam kuraži , jer svet oko mene izgrađen je na sigurnim instutucionalnim temeljima obrazovanja.....lična svojina je ključ svega , a o njoj ljudi misle da sve znaju i svako pokrtanje tog pitanja , čak i pojmovno njima je smešno i glupo !...zaista !

...tehnicizam , sve u svemu poželjan je u svakom pogledu.....nekako je humanizovao ubijanje sirotinje , podigao na viši , ako smem da kažem humaniji nivo !

Back