nauka i nadanauka

• Začetnik teme Začetnik teme neko N
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Anonymous:
E, vi dosade, a jel voli neko malo da popusi *?
Toliko od akademske rasprave. :( :roll:
A zasto se vi svi ne biste lepo registrovali pa da se zna ko je sta rekao i kome. Ovako je ovaj gost rekao ovo onaj gost rekao ono pa treba covek onda da slaze puzzle od vasih odgovora.

Ako je nadnauka ono sto ce u buducnosti postati nauka i ako je to ono sto odstupa od sada zadatih naucnih zakona kako se to uopste razlikuje od nauke? Gde je jasna granica onoga sto sada jeste i onoga sto tek treba da dodje? Mislim naravno u smislu ljudskog saznanja jer nauka nije nista drugo do to. Cemu nam onda uopste sluzi pojam nadnauke sem da pruzi neku metafizicku i magijsku sliku sveta i nauke jer nismo u stanju da je shvatimo? A ono drugo objasnjenje "nesto sto bi trebalo samo od sebe da se razume. Ako hoces da vidis, bice ti pokazano, samo moras naci pravi nacin za to" je do te mere misticno i neprecizno da smatram uopste ne treba da se razmatra sa stanovista nauke, eventualno mozda neke od grana filozofije ako neko bas zeli. Nije li to vracanje na ne znam tacno koje filozofe koji su smatrali da u nasem umu postoje vec prisutne neke osnovne ideje i zamisli (da ne kazem bozanske). Pih! :roll:

E, konacno i neko da pokrene neka desavanja i da stvarno kaze nesto pametno! E, vidis Insect, slazem se sa tobom da jasna granica izmedju nauke i nadnauke ne postoji, kao sto ne postoji bas precizna granica izmedju pojedinih prirodnih i drustvenih nauka. Tacno je da je nadnauka, ono sto je iznad nasih shvatanja, ali i kao sto postoje izuzeci od nekih pravila i zakonitosti (npr u gramatici, fizici), tako postoje i u ovom slucaju. Drugim recima, nadnauka nije nista drugo do Delimicna istrazivanja koja ona obuhvata ne mogu da se podvedu pod klasicne zakone nauke, vec predstavljaju izuzetke nekih prirodnih pojava.Znaci i kao sto je ime ove diskusije nauka i nadnauka, tako bi i dalje tema ovoga treba da ostane u tim okvirama. Ne na religijskim osnovama, koje su mozda glupe cinjenice, ali nemojte da ste bas uvereni da to nema nikakvog smisla.
koji je cilj ovog dela (nad)nauke? Sta vi mislite, koja su istrazivanja i sta ona treba da sadrze? Pitam vas, a posle cu ja dati odgovor.

Back