Naučnici najzad otkrili zbog čega su bubašvabe neuništive

• Začetnik teme Začetnik teme Lada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lada

Legenda
Poruka
52.167
Insekti koji kod većine ljudi izazivaju gađenje, mogu da prežive gotovo sve teške uslove, a naučnici su sada otkrili u čemu je tajna njihovih “supermoći”...

zbog_cega_su_buba_svabe_neunistive_aps_519873566

IZVOR: FOTO: SHUTTERSTOCK

Bez obzira kakvo mišljenje o njima imate, mora se priznati da su bubašvabe zaista nešto posebno. Otkinite im par nogu i one će ponovo izrasti. Ostavite im nekoliko mrvica keksa na tepihu i one će nestati iste sekunde. Izložite ih fekalijama, bakterijama i drugim patogenima i one će ostati zdrave zahvaljujući antibioticima koje same proizvode. Imaju skoro natprirodan osećaj mirisa. I povrh svega, mogu jesti apsolutno sve, preživeti u brutalnim uslovima i smejati se pred najtežim instekticidima.
Pitate se odakle im sve te supermoći? Novo istraživanje tvrdi da se odgovor krije u njihovim genomima.

Naime, kada su pod stresom, ženke mogu da izlegnu neoplođena jaja koja će se izleći u procesu koji se naziva partenogeneza (embrionalno razviće organizma iz neoplođene jajne ćelije) iliti “devičanska reprodukcija”. Tim kineskih stručnjaka, na čelu sa doktorkom Šuaji Zan, otkrio je gene koji objašnjavaju kako se ovo događa.

Bubašvabe takođe mogu da prežive užasne povrede. One imaju snažnu sposobnost regeneracije ekstremiteta, a tim je takođe pronašao gene koji se kriju u osnovi ovog procesa.

Njihov DNK takođe objašnjava i njihove štetne navike.

“Bubašvabe uglavnom žive u vlažnim i nehigijenskim područjima i posebno vole fermentaciju hrane, tako da imaju brojne mogućnosti da budu izložene mikrobima i patogenima”, napisao je tim u saopštenju. Ipak, bubašvabe imaju dodatne gene vezane za hemorecepciju i miris.

Ovi insekti su stvorili sofisticirane načine da se bore sa svojim prljavim okruženjem. Njihove ćelije reaguju na infekciju bakterija i gljivica tako što izbacuju antimikrobne peptide koji ulaze u hemolimf - sekret koji izađe kada zgazite bubašvabu.

i Zašto je tako teško uhvatiti bubašvabu?

Najnovija saznanja o neverovatnim sposobnostima bubašvaba mogla bi da pomognu naučnicima u izradi najsavremenijih robota.

zasto_je_tako_tesko_uhvatiti_bubasvabu_aps_854260183
IZVOR: FOTO: SHUTTERSTOCK
Tim naučnika objavio je u naučnom magazinu Proceedings of the National Academy of Sciences rezultate istraživanja čiji je cilj bio da saznamo nešto više o neobičnoj brzini i izdržljivosti ovih insekata.

fala lado
video sam da dodaješ postove pa sam obrisao svoju bzopletost
ma nema veze,tu smo da se ispomazemo...
Neman nista protiv njih.
Pauci koji me redovito ugrizu pa ostane rana kojima tjednima ne zarasta (barem ja mislim da je pauk), sotonisticki komarci, sadisticke ose (u zadnje vrijeme ima onih gigantskih, azijskih), odvratne muhe koje slijecu na hranu, kraj tog amelja nemam nista protiv bubasvaba.
ne volim ih a muve i nisu kao pre nekako su siljate i ne plase se...Citala sam da zive samo 2 dana,a koliko ih je ,ajojjj

Istaživače je iznenadilo saznanje da bubašvabe raspolažu korisnom kombinacijom okretnosti i fleksibilnosti. Dok su se provlačile kroz uske prolaze, one su sabijale svoja tela na čak 40-60 odsto. Kako je Elizabet Penisi napisala za Science, bubašvabe najpre svojim antenama istražuju prostor u koji će ući, a potom proturaju prednje noge. Dok ulaze u procep celim telom, zadnje noge koriste za guranje. Samo jedan sekund kasnije, bubašvaba se nađe na drugom kraju tunela nepovređena.

Naučnici su, takođe, utvrdili da fleksibilni egzoskelet bubašvabi omogućava da izdrži teret čak 300 puta teži od njenog tela.

Back