Naucni institut

Poruka
17.135
Jedno pitanje i obecajte da necete da se smejete :rumenko:
Sta je sve potrebno za osnivanje naucnog instituta ? U prevodu, koliko para, odobrenja ... ?
Sta kada bi nekom smrtniku palo na pamet da uradi ovako nesto (mozda uz pomoc jos nekoliko ljudi novcanu, organizacionu ... ) ? Da li moze da se trazi pomoc od drzave za tako nesto (da li ocekivati pomoc od drzave) ? Za sada samo toliko :rumenko:

Ko se nasmeje da Bog da ga banovali :lol:

O_o

A sta je to naucni institut?ono kao da nas sponzorisu da nesto brchkamo kao experimentisemo:rumenko:
Jeste june al ajde da ne spamujemo temu .
Potrebni su naucnici i dozvola od drzave...

ovo je kao problem :lol: Pogledaj samo koliko naucnika na birou . :roll: A koliko nasih u svetu . Mogu da se kladim da bi dobar deo njih iz sveta doslo natrag u Srbiju kada bi se ovako nesto osnivalo i kada bi im bila ponudjena pristojna para . A ni ove na birou ne bih potcenjivao .

Sve je to OK, ali sta bi istrazivao taj institut, cime bi se bavio, pocinjes pricu sa kraja, razumijes?

Valjda prvo treba da pojasniti cime bi se bavio taj institut, ima li potrebe za njim itd, nije institut osnovati tek tako...

Sve je to OK, ali sta bi istrazivao taj institut, cime bi se bavio, pocinjes pricu sa kraja, razumijes?

Valjda prvo treba da pojasniti cime bi se bavio taj institut, ima li potrebe za njim itd, nije institut osnovati tek tako...

Aham ok . Eto institut bi se bavio istrazivanjima iz prirodnih nauka, i to hemije, fizike, biologije i recimo ekologije ali nije neophodno . Naravno i srodne naucne discipline ulaze u obzir kao sto su biohemija, molekularna biologija, fizicka hemija .... Eto to je mislim odgovor na tvoje pitanje .

Pretpostavljam, kada bi to zakonom bilo dozvoljeno, da bi neko ko ima toliko novca da može sam da finansira istraživanja, mogao uz podršku akademika, naučnika iz oblasti za šta je Institut specijalizovan, da otvori privatni Institut. Ipak, mislim da to kod nas nije po zakonu.

Jedno pitanje i obecajte da necete da se smejete :rumenko:
Sta je sve potrebno za osnivanje naucnog instituta ? U prevodu, koliko para, odobrenja ... ?
Sta kada bi nekom smrtniku palo na pamet da uradi ovako nesto (mozda uz pomoc jos nekoliko ljudi novcanu, organizacionu ... ) ? Da li moze da se trazi pomoc od drzave za tako nesto (da li ocekivati pomoc od drzave) ? Za sada samo toliko :rumenko:

Ko se nasmeje da Bog da ga banovali :lol:

O_o
Za prvu ruku treba ti dobri ljudi tj.strucnjaci za odredjenu oblast.Ako je neko vec smrtnik onda on nije
strucnjak.Pogledaj film o Tesli kada mu je poslodavac ponudio ugovor on je taj ugovor odmah pocepao jer nije radio
zbog para, zna se zbog cega.Sto se tice odobrenja takodje ti ne treba,rano je za to,i gledaj ako je moguce nesto bez drzave pogotovu u prvo vreme.U kojoj oblast ako nije tajna?

Za prvu ruku treba ti dobri ljudi tj.strucnjaci za odredjenu oblast.Ako je neko vec smrtnik onda on nije
strucnjak.Pogledaj film o Tesli kada mu je poslodavac ponudio ugovor on je taj ugovor odmah pocepao jer nije radio
zbog para, zna se zbog cega.Sto se tice odobrenja takodje ti ne treba,rano je za to,i gledaj ako je moguce nesto bez drzave pogotovu u prvo vreme.U kojoj oblast ako nije tajna?

Prirodne nauke (hemija , fizika , biologija )

Da bi imao strucnjake na institutu,mora se uzeti odmah u obzir da oni nece tu da rade za male pare,nego za onaj novac koji moze pokriti neke njihove zivotne aspiracije(stan,kola,odlasci na godisnji odmor) te se mora znati da ti ljudi znaju da su mnogo obrazovaniji od ostatka drustva te su itekako svesni koliko znaci njihov rad za buducnost zemlje.Znaci,nije pitanje da li imamo pametna,nego kako isfinansirati ulaganje u nasu buducnost kroz njihov rad na institutu.

Ne znam da li je postavljac teme imao ideju da oformi naucni institut da bi zaradio neki novac, jesam li dobro razumio?Inace ne vidim razlog zasto je postavio pitanje?To ne ide tako, rijetko koji institut je profitabilna organizacija, obicno je to organizacija od sireg drustvenog znacaja i na teretu je drzave, nije profitna organizacija u smislu da donosi novac nego organizacija koja uglavnom trosi novac, ali cija korist je neke dri+uge prirode, a ne materijalne i finansijske.

Tema ima samo jednu stranu. Čovek je lepo napisao da bi bilo dobro da se otvori Institut prirodnih nauka kako pametni ne bi odlazili i kako bi imali gde da rade. Plemenito, ukoliko bi on bio osnivač, odnosno pametno ukoliko samo daje ideju.
Šta bi bilo da ima više od 19 poruka. Moja dvadeseta. Mnogo je tu materijala za čitanje. :)

Podrzavam ideju, ali sumnjam da je tako nesto izvodljivo. Na pomoc drzave tesko mozes ocekivati jer oni prosto nece dozvoliti da ti dajes takve ideje, vec ce sami osnovati ako im se dune. Da li bi okupio ljude koji bi radili za pare, ili volonterski? Meni se svidja ta ideja ako je na volonterskoj osnovi, ako je na nivou entuzijasta. Za ozbiljne projekte ces tesko proci od profesora fakulteta i akademika, jer su oni strasno sujetni ljudi, i ne bi dozvolili tako nesto. E sad, ako smatras njih da uposlis, to je ta druga varijanta, dakle za pare, onda opet mislim da je tesko, jer sumnjam da ce dozvoliti da ih neko nepoznat iz te oblasti vodi. A i za placanje njih ti treba dobar finansijer. Takvog je tesko naci, pogotovo za nauku, jer tu nece videti svoj interes.

Znas sta, imam i ja slicnih ideja, samo iz oblasti drustvenih nauka. Stvarno smatram da se ne moze naci finansijer za tako nesto. Kada biste radili volonterski, opet vam treba novac. Za razna putovanja, za "alat"... sve do najsitinijih troskova tipa sokovi kada se sastanete :) Finansijer za to vec moze da se nadje. Mozete sami da se finansirate, nisu to velike pare. Ali opet, treba naci ljude koji ce svoje slobodno vreme utrositi na to, a ne na nesto profitabilno. Ima takvih ljudi, samo ih treba naci.

A ako si hteo da zaradis od toga, onda nemam nikakv savet :)

Znas sta, imam i ja slicnih ideja, samo iz oblasti drustvenih nauka. Stvarno smatram da se ne moze naci finansijer za tako nesto. Kada biste radili volonterski, opet vam treba novac. Za razna putovanja, za "alat"... sve do najsitinijih troskova tipa sokovi kada se sastanete :) Finansijer za to vec moze da se nadje. Mozete sami da se finansirate, nisu to velike pare. Ali opet, treba naci ljude koji ce svoje slobodno vreme utrositi na to, a ne na nesto profitabilno. Ima takvih ljudi, samo ih treba naci.

A ako si hteo da zaradis od toga, onda nemam nikakv savet :)
Ma kakava zarada . Znam ja da u nauci nema para :lol: Niti ce ih biti :lol:

Ma kakava zarada . Znam ja da u nauci nema para :lol: Niti ce ih biti :lol:
Ima i
zarada nazalost ili radost tek kada proizvod bude gotov "polozi"sve testove prosto konkurentan je cena,kvalitet itd.
Ne rade li Profesori na fakultetu sa svojim studentima takve stvari?Primera radi secam se jedna tehnicka skola napravila je auto, pogon suncana energija.Isti auto pobedio je u Australiji na takmicenju.Mislim da je brzina bila oko
115km/cas

Back