Naučna fantastika - domaći pisci

MadonnaGirl

Elita
Poruka
23.835
Danas u novinama...

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/...lno+otkriće:+Holivud+nam+ukrao+'Avatara'.html

Inspirisana ovim člankom, rekoh da otvorim temu. Još kao mala sam čitala neke domaće SF romančiće (ima jedan poseban čiji sam naziv nažalost zaboravila, ali dobro), ali sam to vremenom zanemarila i prešla na strane pisce ili na neke druge žanrove...

Šta preporučujete kao zanimljivo štivo, osim ove "Tihane iz Brega" koja se pominje u članku, koju ću pročitati prvom prilikom.

Danas u novinama...

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/...lno+otkriće:+Holivud+nam+ukrao+'Avatara'.html

Inspirisana ovim člankom, rekoh da otvorim temu. Još kao mala sam čitala neke domaće SF romančiće (ima jedan poseban čiji sam naziv nažalost zaboravila, ali dobro), ali sam to vremenom zanemarila i prešla na strane pisce ili na neke druge žanrove...

Šta preporučujete kao zanimljivo štivo, osim ove "Tihane iz Brega" koja se pominje u članku, koju ću pročitati prvom prilikom.

Ovaj članak iz Pressa je totalna glupost. Lik optužuje Kamerona da mu je maznuo priču na osnovu nekoliko detalja koji su, zapravo, opšte mjesto naučne fantastike:

Prvo, u oba slučaja glavni junak je bačen u šumski svet nepoznate planete, naseljen bićima koja obožavaju prirodu i žive u skladu sa njom. Drugo, na oba mesta glavni junak (u „Avataru" Džek, a u „Tihani" Dugokosi) sreće mladu devojku sa te planete, koja je i glavna junakinja i vodič kroz taj svet i događaje u njemu, sve do katastrofalnog kraja...

I tako dalje... Bar će malo izreklamirati zaboravljenu knjigu, za koju ja nikad nisam čuo, iako pripadam toj generaciji kod koje je navodno bila popularna.

Posebna priča je što pisac kaže da je početkom devedesetih za RTS urađen scenario prema toj njegovoj knjizi. Ako je neko uradio scenario znači da je pisac već prodao prava, pa onda nije on pokraden već RTS, ali ajde, nema veze...

Inače, ne mogu reći da sam čitao domaću SF. Čitao sam Zorana Živkovića, ali on sam kaže da je to njegovo spekulativna fikcija, a ne naučna fantastika. Isto tako, neke Pekićeve knjige se vode kao SF, ali ja nekako ne mogu Pekića da posmatram kao SF pisca. Uostalom, i kad je svjetska SF u pitanju, čitao sam uglavnom samo kanonizovane klasike tipa U. Leguen, Filip K. Dik, Lem...

Zanimljiva stvar sa naučnom fantastikom je da gotovo svaki pravi fan i sam nešto piše ili pokušava pisati. Otud ogroman korpus literature u kojoj je teško pronaći ono što stvarno vrijedi.

Back