Nastavnici,profesori

• Začetnik teme Začetnik teme mimus
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jaooo! Decoooo!
Ovo što si pomenula nema veze sa strogošću, već je čisto pokazivanje nedostatka autoriteta dotičnog profesora.
Strogi profesori dosledno zahtevaju od učenika da se ozbiljno trude, i odgovarajuće ponašaju, i ne menjaju kriterijume ni prema različitim učenicima, ni pod pritiskom "javnosti" - da ne kažem roditelja lenjih učenika.
I ne "poklanjaju" ocene, i ne gledaju "kroz prste".
I jako dobro i jasno predaju, a ne odbijaju ni da nekoliko puta objasne kad neko nije dobro shvatio, pa i mogu strogo da ocenjuju.

Mogu da daju jedinice. To sto pise po novinama da dobijaju batine ako daju jedinice mozda nije tacno. Niko ne moze tako da ih zastrasi, zar ne?

Ajd, nema veze cija je tema i za koju populaciju je namenjena....

Nego nisu svi profesori sposobni da budu profesori...mnogi su se upisali i jos uvek se upisuju na ped. fakultet jer nisu imali dovoljno poena da se upisu na fakult. koji su zeleli, nekima su jednostavno rekli da je to lepa profesija, a mnogi se upisu jer im taj fakultet kao nije tesko zavrsiti...:dash:
Mnogi ne shvataju da nije dovoljno samo stajati pred tablom i ispredavati...biti profesor je mnogo, mnogo vise....;)

Претурала по списку глупости које сам прочитала, али не нађох оволику глупост одавно...

Као прво : Педагошки факултет уписују само они који ће се бавити учитељским радом. За упис је потребно да си одличан ђак у средњој школи и да положиш пријемни испит који се састоји из неколико сегмената, нимало лаких. Сам факултет траје 4 године, са мноштвом различитих предмета, да их не набрајам.

Друго: За професоре одређених предмета треба завршити факултет за тај предмет , а то су:
Књижевност, Математика, Физика, Хемија, Биологија, Страни језик( зависи који) , Ликовна академија, Информатика, Географија, Историја...итд.

Онај ко заврши неки од ових факултета може се запослити као професор у основној или средњој школи.

У средњим стручним школама раде и инжењери, лекари, економисти,правници...као професори тих предмета.

Претурала по списку глупости које сам прочитала, али не нађох оволику глупост одавно...

Као прво : Педагошки факултет уписују само они који ће се бавити учитељским радом. За упис је потребно да си одличан ђак у средњој школи и да положиш пријемни испит који се састоји из неколико сегмената, нимало лаких. Сам факултет траје 4 године, са мноштвом различитих предмета, да их не набрајам.

Друго: За професоре одређених предмета треба завршити факултет за тај предмет , а то су:
Књижевност, Математика, Физика, Хемија, Биологија, Страни језик( зависи који) , Ликовна академија, Информатика, Географија, Историја...итд.

Онај ко заврши неки од ових факултета може се запослити као професор у основној или средњој школи.

У средњим стручним школама раде и инжењери, лекари, економисти,правници...као професори тих предмета.

Jao sori ako sam te uvredila...ocigledno si u toj struci....:roll:

Vecina ljudi se upisuje na odredjeni fakultet jer im je zelja da se bave time....ali postoje i osobe koje se upisu na odredjeni fakultet jer ih drugo nista ne zanima, nemaju dovoljno bodova za prvi, prva dva pa upisu trecu opciju iako im ta opcija i nije po godu, neke cak "nagovore" i roditelji, jer je ta profesija kao fina...:roll:

Ne znam u kojoj ti to zemlji zivis da je za taj fakultet potrebno da si odlican djak...:eek: :dash: Kod nas ne moras da budes odlican...uostalom nije toliko bitan uspeh na kraju godine koliko je bitna matura....kod nas je prijemni muzicki..i bome da ti kazem kome je muzicki tezak ( taj prijemni - konkretno za ucenje djaka do 4 god OS ), pa ne znam ...moras bas da budes anti talenat za muziku...

Razumem ja da svako brani svoju profesiju...ja ne osporavam tezinu fakuleta, niti bilo sta sl. ali je zaista tuzno da je neko toliko "zaljubljen" u svoju profesiju pa da misli da su svi profesori "dobri" kao sto je i on / ona...
Uvek treba biti kritican i priznati da u svakom zitu ima kukolja....

Postoji xy profesora koji nisu sposobni da obavljaju taj posao....em su nad*kani, neljubazni, ne umeju da izloze na pravi nacin ono sto uce, prete djacima, ponizavaju ih u razredu pred svima, psihicki ih zlostavljaju, zastrasuju.....

Jako dobrih profesora ( izlazem svoje iskustvo iz svog okruzenja ) nema mnogo...samo za par profesora ( iz osnovne, srednje i fakulteta ) mogu da kazem da su bili izvanredni profesori i da mi je bas drago da sam bila njihov ucenik..

Taj posao odavno nema svoju tezu, obraz i cenu koji je imao......sto je zaista tuzno...

P.s. Ako si takav tip da te interesuju psihologija...itd da umes sa decom da uspostavis kontakt , da volis to da radis...pa verujem da fakultet nije tesko zavrsiti ako te ne sprecavaju druge stvari.....

Kod nas je slucaj da sa ekonomije, prava, hemije i sl. vecina upisuje pdf...o tome kako ne umeju sa decom ne bih ni da pricam....

Poslednja izmena:
Jao sori ako sam te uvredila...ocigledno si u toj struci....:roll:

Vecina ljudi se upisuje na odredjeni fakultet jer im je zelja da se bave time....ali postoje i osobe koje se upisu na odredjeni fakultet jer ih drugo nista ne zanima, nemaju dovoljno bodova za prvi, prva dva pa upisu trecu opciju iako im ta opcija i nije po godu, neke cak "nagovore" i roditelji, jer je ta profesija kao fina...:roll:

Ne znam u kojoj ti to zemlji zivis da je za taj fakultet potrebno da si odlican djak...:eek: :dash: Kod nas ne moras da budes odlican...uostalom nije toliko bitan uspeh na kraju godine koliko je bitna matura....kod nas je prijemni muzicki..i bome da ti kazem kome je muzicki tezak ( taj prijemni - konkretno za ucenje djaka do 4 god OS ), pa ne znam ...moras bas da budes anti talenat za muziku...Razumem ja da svako brani svoju profesiju...ja ne osporavam tezinu fakuleta, niti bilo sta sl. ali je zaista tuzno da je neko toliko "zaljubljen" u svoju profesiju pa da misli da su svi profesori "dobri" kao sto je i on / ona...
Uvek treba biti kritican i priznati da u svakom zitu ima kukolja....

Postoji xy profesora koji nisu sposobni da obavljaju taj posao....em su nad*kani, neljubazni, ne umeju da izloze na pravi nacin ono sto uce, prete djacima, ponizavaju ih u razredu pred svima, psihicki ih zlostavljaju, zastrasuju.....

Jako dobrih profesora ( izlazem svoje iskustvo iz svog okruzenja ) nema mnogo...samo za par profesora ( iz osnovne, srednje i fakulteta ) mogu da kazem da su bili izvanredni profesori i da mi je bas drago da sam bila njihov ucenik..

Taj posao odavno nema svoju tezu, obraz i cenu koji je imao......sto je zaista tuzno...

P.s. Ako si takav tip da te interesuju psihologija...itd da umes sa decom da uspostavis kontakt , da volis to da radis...pa verujem da fakultet nije tesko zavrsiti ako te ne sprecavaju druge stvari.....

Kod nas je slucaj da sa ekonomije, prava, hemije i sl. vecina upisuje pdf...o tome kako ne umeju sa decom ne bih ni da pricam....

На болдовано ћу одговорити, а са остатком се углавном слажем.

Елем, погледај резултате уписа на Педагошки факултет у Бг од прошле и ове године, довољно је.

Не знам у којој земљи ти живиш, па да се полаже само Музичко при упису.

Јесам просветни радник, не дотиче ме кад неко ружно прича о појединим професорима, и ја бих о томе могла много. У свакој професији има свакаквих људи. Ја сам само за себе одговорна, тако да се не проналазим у ружним причама.
Али замерам што си тако олако написала то што јеси.
Позз.

На болдовано ћу одговорити, а са остатком се углавном слажем.

Елем, погледај резултате уписа на Педагошки факултет у Бг од прошле и ове године, довољно је.

Не знам у којој земљи ти живиш, па да се полаже само Музичко при упису.

Јесам просветни радник, не дотиче ме кад неко ружно прича о појединим професорима, и ја бих о томе могла много. У свакој професији има свакаквих људи. Ја сам само за себе одговорна, тако да се не проналазим у ружним причама.
Али замерам што си тако олако написала то што јеси.
Позз.

Nisam to olako napisala...mozda malo previse kriticno...nekako mi se podrazumeva da osoba koja zeli i namerava da se bavi tom profesijom, jednostavno mora da bude dobra u navedenim predmetima...itd...sigurno se necu upisati na fakultet za matematiku ako nisam vesta u tome....
Uvek su mi bila smesna prevpucavanja o tome koji je fakultet tezi a koji laksi....ljudi smo razliciti...ono sto je meni lako ili tesko ne mora da je i drugima....

Tesko je danas biti profesor....i svaka cast onima koji su verni i dosledni sebi i zaista ulazu svoj maksimum u predavanja, decu..itd....pogotovu sto nemaju vise skoro pa nikakva prava.....

Избрисала постове, да не досађујем другим људима.

Са последњим постом се потпуно слажем, а нисам хтела да причам о томе колико је који факс тежак, мислим да је то глупо.

И у томе се слажемо, наравно, оно што је неком лако, другом су ,,шпанска села''.
А за посао просветног радника заиста је потребно много стрпљења и воље.
И љубави.
И јесте врло тужно кад се било ко бави послом који му не лежи.

Несрећа са просветарима је та, што заиста многи користе своју ,,моћ'' да би показали како су ,,паметни''.

Тада жестоко трпе ђаци, а они су већ људи у малом, и тешко је кад их такви васпитавају, формирају им искривљене погледе на свет.

Ma ne smaras s tim...nego nema potrebe da to sve pises, verujem ti....ali dosta toga ce se promeniti...i taj spisak ce biti znatno manji....sto u neku ruku ima svoje prednosti...ali opet to donosi sa sobom ostale slabosti... u kvalitetu obrazovanja...itd...

I sav taj proces..skolstvo, socialna itd...toliko je komplikovan i bas crpi energiju...mnogi profesori ne bi smeli vise da predavaju itd....ali oni i dalje obavljaju svoje poslove..i sto je nagore cak imaju i podporu od direktora skole itd...bar kod nas je uvek taj slucaj bio....

Sama sam imala 4 godine problem sa jednom profesoricom...koja mi je pretila svaki drugi cas, ponizavala me pred svima...itd...bila je toliko djubre da bi svaki put okrenula glavu i prosla pored mene kao da me nema....
12 ucenika je palo kod nje tj. iz njenog predmeta..od tih 12 koje ona nije volela ja sam jedina ostala..na zalost je uspela da dopre do ostalih skolskih drugova i naterala im strah u kosti...tako da su poceli i da izbegavaju njene casove.....
Sto je nagore i nije mi tesko da priznam....bila je izvrstan profesor..svako ko je hteo naucio bi...imala je super sistem, umela je da se sali...ali je bila nevidjeno dj*ubre....
Danas kad razmisljam ne znam ni sama odakle mi sva ona volja da se uopste borim sa njom...u svakom slucaju na kraju sam dokazala da je moje znanje jako dobro...ali mi to verovala ili ne nije donelo nikakvu satisfakciju....

Ne znam kako neki mogu da zive sa sobom znajuci da deca ne vole da idu u skolu zbog njih..takvim profesorima oduzeti dozvolu za rad...jer to sto neki rade, nije normalno...:dash:

I uvek sam za to da deca pokusaju sama da rese problem sa profesorom...jer cim roditelji dodju jos je gore ( ili bar treba masovno da se svi pobune, ukljucujuci sa profesorima )...bar je u mom slucaju to bilo ( tata je samo jednom bio kod nje )....roditelji su znali za moj problem i verovali su mi...pa na moje insistiranje nisu isli u skolu da se zale...i drago mi je da sam ipak uspela sama sve da resim...mada s druge strane to ne bih preporucila onima koji ne znaju dobro da "vitlaju" jezikom i nemaju strpljenja...itd

A opet danas profesori ne smu djacima nista da kazu...odma prete tuzbom....:roll:

Ucenje, predavanja, vezbe su super kad ti imas profesora koji te ceni, koji uvazava tvoje misljenje ( iako ono mozda nije bas pravo ), dozvoljava ti da "rastes" i ne pokusava da ti nametne svoj nacin razmisljanja po svaku cenu..itd
Da je 80% profesora takvih, mladi bi sa mnogo vecim odusevljenjem odlazili ui skolu... a na zalost, nema ih toliko dobrih....

A šta raditi sa decom koja sama priznaju da provode po nekolikosati dnevno uz TV i meksičke serije, i to većina dece. To im je još i normalno. Kažu nemaju nameru da uče. A onda nastavnik da pogazi svoje dostojanstvo i da dobru ocenu???
Roditelje smatraju finansijerima, šta žele bakama i dekama koji sa njima žive u kući da ne pominjem. Proletos mi kaže jedna učenica ''ja moram da idem na ekskurziju pa makar otac prodao bubreg'':dash:
Neko je na početku teme opisao oblačenje. Pitam se ponekad nije li ovakva moda smišljena da se poveća sterilitet među devojkama u Srbiji? Ne može me niko uveriti da goli stomak i bubrezi neće stradati kada ujutru nepomično sediš u prohladnoj učionici. A roditeljima sve to lepo i normalno, pa zaboga to je moderno i neće oni protiv sveta.

Verujem da je svako od nas imao neki problem sa njima.Takvo je vreme da im bukvalno nemozes nista a oni tebi daju ocene koje hoce,isfrustrirani su,ako ih neko iznervira kuci na.ebaces ti,itd.ko ce ih shvatiti i hoce li se vise bar smanjiti te nepravde.Non stop slusam o tome,pa eto da pitam sta vi mislite o svemu tome...:bye:

Mislim da u toj profesiji, kao uostalom i u svakoj drugoj, postoje ljudi koji joj ne sluze na chast. Ali takodje mislim da postoji mnogo ljudi koji su, pored toga shto su nastavnici / profesori, divne osobe, i dobar primer za svoje uchenike. Mislim da postoje profesori / nastavnici koji rade to shto rade sa ciljem da zaista prenesu znanje. I mislim da ih treba poshtovati. Mislim da cesh, ako takve ljude prepoznash, i budesh dovoljno pametna, po zavrshetku shkole izgubiti nastavnike, a steci prijatelje.

Strogi profesori dosledno zahtevaju od učenika da se ozbiljno trude, i odgovarajuće ponašaju, i ne menjaju kriterijume ni prema različitim učenicima, ni pod pritiskom "javnosti" - da ne kažem roditelja lenjih učenika.
I ne "poklanjaju" ocene, i ne gledaju "kroz prste".
I jako dobro i jasno predaju, a ne odbijaju ni da nekoliko puta objasne kad neko nije dobro shvatio, pa i mogu strogo da ocenjuju.

*sigh* .... kada bi ovo bilo primjenjeno u praksi.... :cmok:

Od svih ucitelja/nastavnika/profesora koje sam imala, njih je sedmoro ispunjavalo ovu definiciju.
A to su vecinom bili oni pred odlazak u penziju tj stariji soj predavaca.
Dvoje-troje je bilo srednje starosti.
I niti jedan od svjezih.

Mislim, fina je ta definicija struke, samo sto je khm nerealna.....

U roditeljima je problem, ne u deci! A sto se tice nastavnika mogu da generalizujem i kazem da se vecina njih bavim tim poslom jer se: malo radi, dobro zaradjuje ( gledano na prosek plata u drugim profesijama gde je radno vreme 40h nedeljno).Inace, moje dete je tek poslo u skolu i tek sada upoznajem ,, licno,, pa , mozda se i nesto promeni.

Back