Nastava dece na engleskom jeziku

ako bi mojoj deci kada porastu zivot bio bolji u inostranstvu - samo napred. bolje da pate od 'srBske' nostalgije nego od besparice, nemanja posla itd itd...
kao turisti, mnogo je jednostavnije znati engleski.

Ако буде решила да иде, припремаће се мало више и то је то.

Направисте од тога читаву филозофију.

И људи који оду као гастарбајтери без икаквог знања се снађу и науче језик, хтели то или не.

За туризам је довољно знање из школе.

- - - - - - - - - -

Razgovaram pre par godina sa kapetanom Kimom, jednim Juznokoreancem...

On gleda decu po ulici i kaze: "Ovoga u Koreji NEMA. Deca imaju PLANIRANA 24 sata dnevno, kada jedu, kada spavaju, kada uce, kada se bave sportom i kada se igraju. Samo tako se nova generacija moze pripremati za izazove 21. veka!"

I ja mu verujem i DIVIM SE!

Nije cudo gde su oni danas sa tehnologijom i ekonomijom.

Mozemo mnogo da ucimo od njih.

Ми у Србији програмирамо само компјутере.

Децу пуштамо да се играју.

Деца треба да се играју док не крену у школу и то колико и кад год то желе.

Зато су и деца.

Јака филозофија научити енглески и рад на компјутеру.

To je NEKADA bilo tako.

Danas vise nije......

Danas deca MORAJU DA UCE od onog momenta kada postanu svesni da su zivi!

Danas covek U JEDNOM JEDINOM DANU primi vise informacija nego sto je pre samo 2-3 veka primio u 75 godina zivota!
:eek:

I prema tome treba prilagoditi i obrazovanje. :rtfm:

Razgovaram pre par godina sa kapetanom Kimom, jednim Juznokoreancem...

On gleda decu po ulici i kaze: "Ovoga u Koreji NEMA. Deca imaju PLANIRANA 24 sata dnevno, kada jedu, kada spavaju, kada uce, kada se bave sportom i kada se igraju. Samo tako se nova generacija moze pripremati za izazove 21. veka!"

I ja mu verujem i DIVIM SE!

Nije cudo gde su oni danas sa tehnologijom i ekonomijom.

Mozemo mnogo da ucimo od njih.

pre 3 godine bih se u potpunosti slozio sa tobom.
a onda sam dobio sincica a ove godine i ceru.
ne bih da od dece pravim isprogramirane robote.
slazem se da odredjena discplina i navika moraju da se uvedu ali ne preterivati...

pre 3 godine bih se u potpunosti slozio sa tobom.
a onda sam dobio sincica a ove godine i ceru.
ne bih da od dece pravim isprogramirane robote.
slazem se da odredjena discplina i navika moraju da se uvedu ali ne preterivati...

Deca se MORAJU DISCIPLINOVATI.

Ona su veoma sklona da traze rupe U NASIM SLABOSTIMA i AFEKTIMA i da ih obilato koriste.

ZATO treba da postoji PRINCIP u vaspitanju od koga se nikako ne treba odvajati jer cemo, iako stariji i iskusniji, ostati IZMANIPULISANI.

To je NEKADA bilo tako.

Danas vise nije......

Danas deca MORAJU DA UCE od onog momenta kada postanu svesni da su zivi!

Danas covek U JEDNOM JEDINOM DANU primi vise informacija nego sto je pre samo 2-3 veka primio u 75 godina zivota!
:eek:

I prema tome treba prilagoditi i obrazovanje. :rtfm:

У томе је и проблем: човек је данас проточни бојлер за инфо-фекалије. То само пролази кроз њега и смрди услед прегревања.

Oclicna ideja,to je u Evropi uobicajeno kod malih naroda.Ako hocemo da nam deca imaju sansu i takmice se sa svetom,engleski moraju da govore kao i svoj maternji,srpski,jezik.To znaju Danci,Finci,Svedjani,Holandjani...pametni narodi koji zive u uredjenim drzavama.Valjda ce i ova jadna Srbija biti nekad uredjena drzava.Nadam se,makar za 100 godina,kad izumru ove boodale.

У томе је и проблем: човек је данас проточни бојлер за инфо-фекалије. То само пролази кроз њега и смрди услед прегревања.

pa to su izazovi ovog trenutka...

Ne mozemo ostati u XVIII veku kada su svi drugi u XXI........

("U surovoj borbi za opstanak nece preziveti ni najveci, ni najjaci ni najinteligentniji...Prezivece samo oni koji se najlakse budu prilagodili promenama!") Darwin

Ако буде решила да иде, припремаће се мало више и то је то.

nije isto. razlika je ogromna ako je neko prosao 'ubrzani/malo vise' kurs engleskog ili je dete na vreme savladalo i gramatiku i imalo dovoljno vremena da izvezba i konverzaciju, da ne mora da se seca odredjenih reci, da razmislja koje reci idu jedna sa drugima a koje ne, da odmah kapira recenice koje cuej bez da mora da ih prevodi u svojoj glavi na srpski...mora da nauci da razmislja na engleskom...za to je potrebno vreme...

И људи који оду као гастарбајтери без икаквог знања се снађу и науче језик, хтели то или не.

takvi se snadju u gradskoj cistoci, gradjevini, kao kamiondzije i kao neke low level zanatlije. za normalan posao nije dovoljno zavrsiti osnovne emigracione kurseve. budi realna :)

За туризам је довољно знање из школе.
znanje dobijeno iz skole se u protekle 2 decenije pokazalo kao ocajno lose. definitivno nije dovoljno i potrebno je nesto promeniti u vezi sa tim.
pozeljno je da izbegavamo ovakve blamove, i na licnom i drzavnom nivou:

(ava - ava - ava)

Зато су и деца.

Kad je to toliko lako zasto se onda vecina ljudi u Srbiji u kompjutere i engleski razumeju ko Toma u dzudizam? :lol:

I u rad na kompjuteru ne racuna se ako znas da kucas na krsti i da ga ugasis :lol:

Isto se kao dobro poznavanje engleskog ne racuna natucanje pozdrava na engleskom :lol:

Deca se MORAJU DISCIPLINOVATI.

Ona su veoma sklona da traze rupe U NASIM SLABOSTIMA i AFEKTIMA i da ih obilato koriste.

ZATO treba da postoji PRINCIP u vaspitanju od koga se nikako ne treba odvajati jer cemo, iako stariji i iskusniji, ostati IZMANIPULISANI.

slazem se sa tobom.
ali postoji razlika izmedju vojne i roditeljske discipline.
vojna disciplina je pranje mozga. iskljucis mozak i slusas kako ti se naredi.
zelim da deca imaju svoj stav i misljenje. nemam nista protiv da iskazu negodovanje kada im nesto zabranim i kazem da (ne) urade. kada dodju u odgovarajuce godine skapirace zasto su neke kazne i zabrane bile akutelne.
slazem se u vezi sa manipulacijom, zna klinja da ispituje teren i da isproba dokle ce mu biti dozvoljeno da ide. slazem se da znamo da padnemo na njihove suze i iskren tuzan pogled ali kako oni odrastaju tako i mi roditelji postajemo 'iskusniji'...disciplina da, vojna strogoca ne.

mozda smo se pogresno razumeli. ti nisi precizno definisao sta smatras pod disciplinom pa sam povezao sa pomenutim juznokoreancima a meni je prva asocijacija na azijatsku disciplinu - bezdusno tretiranje dece poput malih masina tj vojna disciplina.

Зато су и деца.

Sasvim tačno.
Svuda u svetu školstvo je sprovedeno tako, da deca do određeno doba uzrasti uče kroz igru. Nakon toga počinju sa laganim učenjem višeg nivoa.

Nigde u svetu se ne uči strani jezik na silu, od malih nogu, a pogotovo nigde u svetu nema predavanja na Srbskom jeziku, ni paralelno sa maternjim određene zemlje i Nacije. :)

Napredak Srba i politike Srbije kako brže da deca zaborave koji im je maternji jezik.

Sveti Sava se razbio da nauči Srbe Engleskim...

Bože, ima li te igde! :roll:

Sad neka mi neko kaže da postoji DRŽAVA SRBIJA!

Moras biti tezak debil i protiviti se znanju i napretku.
Kao bolje je znati jedan a ne dva jezika.

Ja mislim da ovakve gluposti ni najnepismeniji ni najzatucaniji nisu govorili pre 500g.

Bravo majstore, polozio si za najgluplju temu i izjavu u ovoj godini. :ok:

Moras biti tezak debil i protiviti se znanju i napretku.
Kao bolje je znati jedan a ne dva jezika.

Ja mislim da ovakve gluposti ni najnepismeniji ni najzatucaniji nisu govorili pre 500g.

Bravo majstore, polozio si za najgluplju temu i izjavu u ovoj godini. :ok:
:klap: Bravo! Čestitam ja tebi zato što si "svesno razumeo" tekst i temu! Sad razmisli ko je od nas dvoje debil. :lol:

"Klanjam se vašoj pameti." :D

Ne znam jesu li norvezani ili svedjani, ali su nedavno uveli obavezno ucenje kineskog u celoj drzavi pored sto svi uce engleski, a Srbi treba da glume indijance.
Ma kako da ne!

Na pogrešna vrata si ušao, nije ovde dečije zabavište gde si citira politikin zabavnik. :)

Šveđani odavnina imaju 1. u svetu uveden princip učenja dece kroz igru.

Srbi, zbog svog metalnog i duševno duhovnog stanja, kao Nacija, treba da se "potkuju" maternjim, a učenje stranog jezika dolazi kasnije kao sporedan predmet, zavisno od struke i potrebe.

Moramo uzeti u obzir da je najbitniji činilac mentalni sklop jednog Naroda sasvim drugačiji od drugih Naroda, zavisno od porekla i sredine u kojoj žive....

A Maternji Srbski, treba ponovo uvesti onakav kakav treba biti, bez novokomponovanih deformiteta, kojim bi bili ne samo na nivou sveta, već i iznad njih...

Poslednja izmena:
Engleski će morati da se počne učiti još od prvog razreda. Ja lično nemam ništa protiv
Да би имао против - потребно је имати смишљен и разуман разлог.
Пошто немаш ни једно ни друго... - "Магарац у Стамбол, магарац из Стамбола..."

Kad sam ja išao u Osnovnu školu, Ruski jezik je bio na svetskom nivou, jezički sistem kroz predavanje je bio "na pravom putu".

Tako je i sistem školstva kroz jezički sistem i u Katoličkim zemljama. Samo što Ruski sadrži duhovnost u pravom smislu reči, dok kod zapadnjačkih škola je sistem školstva "samo zemaljski"...

Da bi vam bilo jasno večini, u svim zemljama obrazovanje je na podlozi Svetog Pisma, Biblije, sistemski koje je u kontinuitetu sa vremenom i razvojem napredovalo...

Samo Srbija ima vanzemaljski sistem školstva, jedinstvena u svetu!

Poslednja izmena:
Male poliglote

U Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Pančevu prvi put jedno odeljenje đaka prvaka svoje obrazovanje počelo je nastavom na srpskom i engleskom jeziku. To je početak uvođenja bilingvalne nastave u Vojvodini, a ceo projekat finansira Ministarstvo prosvete i lokalna samouprava.

Deca su se uz saglasnost roditelja u prethodnih godinu dana u vrtiću pripremala za bilingvalnu nastavu i spremno su dočekali početak nastave na engleskom i srpskom jeziku u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Pančevu.

- IMA VIDEO

Oni kažu da im je lepo, da su srećni i da se ne plaše što će na dva jezika imati časove. Za držanje ovakve nastave obučavali su e i nastavnici i učitelji koji su morali da završe stručnu i metodičku obuku.

"Koleginica Katarina Stojković i ja bile smo deo tima nastavnika iz Srbije koji je boravio u Kembridžu, gde smo usavršavali jezik i nastavne metode koje se primenjuju u dvojezičnoj nastavi i spremno smo dočekali đake prvake", kaže učiteljica Branislava Bugarinov.

Pančevo je peti grad u Srbiji koji je obuhvaćen ovim projektom i lokallna samouprava je za ovu namenu izdvojila milion i osamsto hiljada dinara.

Direktorka OŠ "Sveti Sava" Tatjana Božić kaže da su ponosni što su jedina škola u Južnom Banatu koja je uvela dvojezičnu nastavu i što će imati u jednom odeljenju đaka prvaka i 30 odsto nastave na engleskom jeziku.

"Potpuno smo spremni za sve ovo, jer smo uložili mnogo truda da bi smo ispunili sve uslove za nastavu", dodaje ona.

Đaci prvaci obećavaju da će ređati dobre ocene i da će dobro učiti, na engleskom ili srpskom jeziku, njima je, kažu, svejedno.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/Srbija+danas/1388290/Male+poliglote.html

Napredak Srba i politike Srbije kako brže da deca zaborave koji im je maternji jezik.

Sveti Sava se razbio da nauči Srbe Engleskim...

Bože, ima li te igde! :roll:

Sad neka mi neko kaže da postoji DRŽAVA SRBIJA!

u tom periodu su ko sundjer i treba, neka
problem je nacin radi, s obizirom ko sve predaje ne cudi me ako ovo propadne
ako rade na dobar nacin onda je to super
sta treba da uzima posle privatne kurseve u 35 kad kad su mu odumrle celije....
treba dva strana jezika da uce od vrtica, neka brbljaju, ne sad da ih ispituju kontrolni i te gluposti, nego brbljanje, citanje gledanje crtaca....

Back