nasledstvo-savet

Ugovor o dozivotnom izdrzavanju se zakljucuje pred sudom koji o tome sacinjava zapisnik. Shodno tome, samo overen Ugovor o dozivotnom izdrzavanju ima pravnu snagu i prilaze se sudu pred kojim se vodi ostavina. Dakle, tu je forma od sustinskog znacaja. Sama prica da taj Ugovor postoji ili da je za zivota tvog svekra on imao nameru da ga zakljuci - bitno je da li ga stvarno i jeste zakljucio u zakonom propisanoj formi

iskreno mene zanima sta ako je ugovor overen..moj dever nije naivna osoba ,stoga ako postoji verujem da je validan,jedan pravnik mi je napomenuo da je osoba koja zakljucuje ugovor duzna da obavezsti zainteresovane strane(moju decu) o tome..i najvaznije je koja prava imaju na dalje moja deca(verujem da ne mogu tek tako da nas isteraju iz kuce)?

Ako je ugovor overen na propisan nacin, bojim se da se malo toga moze uciniti. Imovina se izdvaja iz zaostavstine i nuzni naslednici se ne mogu namiriti iz te imovine.

pa i ja se nesto toga plasim..medjutim secam se da mi je jedan advokat pomenuo kako sve sto bi moj svekar ostavio nije u potpunosti validno,na zalost u ovom trenutku ne mogu da se setim kako je on to meni objasnio....medjutim sada su mi rekli kako je morao da obavesti zainteresovane strane o tom ugovoru a niko nista mi nije rekao ..predlaze mi se stavljanje zabrane jer ostavinska rasprava nije bila.mene zanima sta je to malo sto moze da se uradi? jel imamo makar neko pravo da ostanemo gde jesmo , zivimo u stanu (koji je deo kuce) vec 13 god,?

ne znam koji je razlog advokata bio da vam tako nesto kaze, stvarno.

pri overi Ugovora o dozivotnom izdrzavanju sudija upozorava primaoca izdrzavanja da time iskljucuje imovinu koja je predmet ugovora i onemogucava nuzne naslednike da se iz nje namire.

Idite u mesno nadlezni sud i katastar nepokretnosti, proverite da li postoji ugovor zakljucen izmedju vaseg svekra i vaseg devera, kao i da li je Ugovor upisan u posedovnom listu i onda cete znati na cemu ste. Ovo sve moze biti iscrpljujuci proces, ali ne znam sta bih vam drugo savetovala. Vi znate kakvi su odnosi u porodici da li vas dever stvarno ima nameru da vas iseljava

Sto se obaranja tog Ugovora tice, ishod postupka bi zavisio od dosta cinilaca i verovatno bi bio dugotrajan.

ne znam koji je razlog advokata bio da vam tako nesto kaze, stvarno.

pri overi Ugovora o dozivotnom izdrzavanju sudija upozorava primaoca izdrzavanja da time iskljucuje imovinu koja je predmet ugovora i onemogucava nuzne naslednike da se iz nje namire.

Idite u mesno nadlezni sud i katastar nepokretnosti, proverite da li postoji ugovor zakljucen izmedju vaseg svekra i vaseg devera, kao i da li je Ugovor upisan u posedovnom listu i onda cete znati na cemu ste. Ovo sve moze biti iscrpljujuci proces, ali ne znam sta bih vam drugo savetovala. Vi znate kakvi su odnosi u porodici da li vas dever stvarno ima nameru da vas iseljava

Sto se obaranja tog Ugovora tice, ishod postupka bi zavisio od dosta cinilaca i verovatno bi bio dugotrajan.

puno hvala na odgovorima zaista ste mi pomogli ,sto se tice procesa i duzine sudjenja to mi ide na ruku jer on zeli da prilagodi kucu svojim potrebama a ukoliko ja budem u njoj on to nece moci ,,a poprilicno mu se zuri.mozda moja deca nece imati ono sto im pripada od oca ali bar nece moci ni tako lako neko drugi da stigne do toga.mislim da Vam je dovoljno jasno kakav je odnos u porodici cim se ovako neko ponasa prema deci koja imaju ispod 10 god starosti,zaboravljajuci da im je njihov otac bio clan uze porodice.i ziveo tu zazivota ulagao i svoj novac i trud ..

Moj otac i moj deda su sklopili ugovor o dozivotnom izdrzavanju.29 godina ja i moji roditelji zivimo u zajednici sa babom i dedom. Moji roditelji su ulagali u tu kucu, brinuli i negovali pok.babu, a takodje i dedu koji je pre dve nedelje preminuo. Moj stric je dobio kada se ozenio plac i pomoc finan. kada je pravio svoju kucu. Danas je bila ostavinska i poludeo je kada je cuo za ugovor, hoce da ga ospori.Kakve su mu sanse? Moji roditelji su u potpunosti postovali i ispunili sve obaveze it tog govora, oni nemaju gde, jer ta im je kuca sva, dok je stric u potpunosti zbrinut.

Ugovorom o doživotnom izdržavanju se tačno precizira imovina koja ulazi u ugovor o doživotnom izdržavanju i ta imovina se izuzima iz ostavinskog postupka. Ostatak imovine preminulog se deli među srodnicima.
Osporavanje:
Pravo zakonskih naslednika primaoca izdržavanja

Član 203

Na zahtev zakonskih naslednika primaoca izdržavanja, sud može poništiti ugovor o doživotnom izdržavanju ako zbog bolesti ili starosti primaoca izdržavanja ugovor nije predstavljao nikakvu neizvesnost za davaoca izdržavanja.

Zakonski naslednici mogu poništaj ugovora zahtevati u roku od jedne godine od dana saznanja za ugovor, a najkasnije u roku od tri godine od dana smrti primaočeve.

Rok od jedne godine ne može početi da teče pre smrti primaočeve.

Back