Nasledne bolesti illi nasleđeni obrasci ponašanja?

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Jasna

Stara legenda
Banovan
Poruka
89.439
Da li ste razmišljali o naslednim bolestima? Kako i zašto se aktiviraju
ili se ne aktiviraju?
Meni ne zvuči logično da postoji nekakva zapisana sudbina vezana
za bolesti. Više nekako uviđam sličnosti u ponašanju između rođaka
koji boluju od istih bolesti. Način da ne nasledimo bolest koju su naši
preci imali jeste da se oslobodimo emotivnog bola, strahova ili štetnih
navika koje su oni imali.
Što znači. Ako smo ''nasledili'' prekomernu težinu od nekog od roditelja,
zapravo smo kopirali njegov strah i potrebu za zaštitom i ako se toga
oslobodimo, nestaće i prekomerna težina.

Ili ipak mislite da su geni ''sveto pismo''?

ili se ne aktiviraju?

Razmisljala sam i mislim da mi imamo genetske predispozicije kao sto je rekao @sasasta ali je na nama da li cemo da ih aktiviramo ili ne. I da veliki udeo ima i nacin zivota koji neko vodi.

Šta je to pažljiv život?

Da li se pod pažljivim životom podrazumeva osvešćivanje emotivih rana,
štetnih uverenja koja izazivaju negativne emocije i slično, ili samo zdrava
prehrana i rekreacija?
Pazljiv zivot kod mene se ogleda u tri stavke:

1. Balans u ishrani i picu
Raznovrsna ishrana i umerena, alkohol da, ali ne preterivati,...

2. Balans u fizickom naporu
Ne opterecivati se fizicki mnogo, znati i za odmor, fizicka aktivnost,...

3. Balans u mentalnom smislu
Imati donekle zdrave misli, uverenja, stavove,...

ili se ne aktiviraju?

Geni su bitni, ali ne presudni. Geni pune samo pistolj, a zdravstvene navike povlace okidac. Dakle mozemo da zivimo zdravo bez problema.

Da,da nasledne bolesti su ustvari prizvod nezdravog obrazca ponašanja,svako ima opciju da ih izbegne,i epileptičari,i hemofiličari...
Šta sad ne zgrušava ti se krv i neće da ti stane krvarenje kad se poisečeš? Hmmm,sigurno se ne hranih zdravo.Treba da probaš smudiće za detoksikaciju,sigurno će da pomognu.
A šta ti imaš epilepsiju? Juu odam da izbaciš beli šećer iz ishrane i da počneš da voziš bicikl XD

Da,da nasledne bolesti su ustvari prizvod nezdravog obrazca ponašanja,svako ima opciju da ih izbegne,i epileptičari,i hemofiličari...
Šta sad ne zgrušava ti se krv i neće da ti stane krvarenje kad se poisečeš? Hmmm,sigurno se ne hranih zdravo.Treba da probaš smudiće za detoksikaciju,sigurno će da pomognu.
A šta ti imaš epilepsiju? Juu odam da izbaciš beli šećer iz ishrane i da počneš da voziš bicikl XD
Epilepsija je opsednutost demonima. To se leci drugacije. Sizofrenija, i ostale psihosomatske bolesti takodje.

Ja sam te bolesti i zaboravila da uzmem u pitanje. Vise sam mislila na karcinim, visok pritisak,...

Ja sam te bolesti i zaboravila da uzmem u pitanje. Vise sam mislila na karcinim, visok pritisak,...
Pa dobro ima naslednih stvari koje mogu da se izbegnu ako se povede računa o zdravlju...ali ima gomila naslednih stvari koje jednostavno ne mogu da se nikako izbegnu koliko god da se vodi računa.Inače to važi i za pojedine vrste karcionoma(to su obično one vste od kojih obolevaju deca),dijabetes tipa 1,razne srčane mane,astma i tako te stvari...

Pa dobro ima naslednih stvari koje mogu da se izbegnu ako se povede računa o zdravlju...ali ima gomila naslednih stvari koje jednostavno ne mogu da se nikako izbegnu koliko god da se vodi računa.Inače to važi i za pojedine vrste karcionoma(to su obično one vste od kojih obolevaju deca),dijabetes tipa 1,razne srčane mane,astma i tako te stvari...
Jeste, u pravu si. Ovo sto si naveo nije mi ni u jednoj milisekundi palo na pamet.

Vise sam se vodila primerima iz moje porodice i kako je njihov nacin zivota uticao na razvoj bolesti koje su imali

Šta je to pažljiv život?

Da li se pod pažljivim životom podrazumeva osvešćivanje emotivih rana,
štetnih uverenja koja izazivaju negativne emocije i slično, ili samo zdrava
prehrana i rekreacija?

То нас враћа на оно старо питање, како ћелија одлучи шта ће да буде. Када човек настане он је само једна ћелија. Онда се она дели на 2, 4, 8, 16, итд. и у једном тренутку једне ћелије одлуче да ће да буду кости, а друге да ће да буду органи. Како се тачно и зашто се то дешава, још увек не знамо. Идентичне ћелије, идентични ДНК, али се укључују и искључују одређени гени и мења се природа ћелије.

Ево га леп и кратак видео, има да су укључи и српски титл.

Back