Nasilje vršnjaka!

Aprilili<3

Početnik
Poruka
2
E ovako, naslov je malo retardiran, sorry zbog toga. Imam 14 godina i evo ovu temu pravim radi vise razloga. Zelim da znam sta mislite o nasilju (verbalnom,fizickom,psihickom) vrsnjaka, posto sama 9 godina to prozivljavam i da li imate savjet kako izaci na kraj sa tim. Pricala sam sa razrednim starjesinom ali nista nije djelovalo. Mama sve zna itd itd. Ali, eto ako neko moze da pomogne bilo bi mi drago. Svaka pomoc je dobrodosla...Misljenja,savjeti...Sta god ;D <3 Hvalaaaaaa :heart:

E ovako, naslov je malo retardiran, sorry zbog toga. Imam 14 godina i evo ovu temu pravim radi vise razloga. Zelim da znam sta mislite o nasilju (verbalnom,fizickom,psihickom) vrsnjaka, posto sama 9 godina to prozivljavam i da li imate savjet kako izaci na kraj sa tim. Pricala sam sa razrednim starjesinom ali nista nije djelovalo. Mama sve zna itd itd. Ali, eto ako neko moze da pomogne bilo bi mi drago. Svaka pomoc je dobrodosla...Misljenja,savjeti...Sta god ;D <3 Hvalaaaaaa :heart:

Ovo nije tema za Književnost, osim ako neko ne preporuči knjigu koja bi mogla da ti pomogne da nešto saznaš o tome, kako rešiti ili ublažiti taj problem.

Tzv. knjige za samopomoć.

ko god te maltretira,treba da ga izujesh od batina...
ako je veci i jachi,koleno u jaja,pa kad padne ti gazi...
da vidish kako ce prestati da te smaraju! :mrgreen:

Pa, kad je u pitanju verbalno maltretiranje jedno od rjesenja je ignorisanje il' takozvano "kuliranje" jer u tom slucaju "zlostavljacu" vise nije zanimljivo i trazi novu zrtvu... :)

To je najveca laz ikada smisljena. Plus nije dobro po mentalnu higijenu. Trpis, trpis, trpis, dok ti se ne desi "klik" u glavi, а tada nastaje pravo sranje.:mrgreen:

Poslednja izmena:
Draga tinejdzerko,
Nazalost, da, nasilje je sve cesce i sve brutalnije, medju decom i tinejdzerima. Govorim o fizickom nasilju. A sto se tise verbalnog, manje je uocljivo, mnogo ucestalije i, ako je kontinuirano,zna mnogo da boli.
Pre svega pitanje: Zasto bas mene? Sta meni fali? Sigurno si ga postavila mnogo puta. Pa, evo odgovora. Nasilnici (ili grupe nasilnicA) biraju najcesce onu zrtvu, koja im deluje najslabije. A slaba je zato sto je emotivna, i najcesce joj nedostaje ona vrsta prefriganosti i bezocnosti koja "krasi" nasilnike. Takodje, potrebno je da se po necemu izdvajas, necemu sto ih iritira, npr uspehom u skoli, nekom fizickom karakteristikom ili nekim odredjenim ponasanjem. Sta god to bilo, sve dok svojim ponasanjem ne ugrozavas druge, zapamti, NISI TI KRIVA. Oni su cak mozda i uspele da te navedu da se negde zapitas jesi li ti kriva, da li bi trebalo ti da se promenis. Jedna agresivna osoba ne bi uspela. Ona privuce dve iste takve, ili vise njih. Jesam li pogodila? Verovatno. Sta da uradis? Nasilje neces prekinuti ni nasiljem (odgovaranjem na provokacije), ni "ignorisanjem". Mozes da promenis odeljenje (ukoliko je tu izvor nasilja), nekad je promena okruzenja najbolje resenje.I kad bi se prekinulo sa nasiljem, sumnjam da bi ti bilo prijatno da ih gledas svaki dan. Pogotovo ako si 7. razred, a ne 8. Porazgovaraj o tome sa vaznim ljudima, ljudima od poverenja. Moras biti odlucnija, da bi te mama i razredna ozbiljnije shvatile i razumele tezinu tvog problema! I jako je vazno, poboljsaj (ili odrzavaj) skolski uspeh, to ce ti pomoci da odrzis svoje samopouzdanje. I, ne gubi veru u ljude, nisu svi takvi, samo neki jadnici. A ti jadnici...ko zna koje muke oni kriju! Ne opravdavam ih ni malo, samo pokusavam da ti objasnim da oni ne bi bili takvi da su istinski srecni i ispunjeni. Mozda su samo potpuno prazni..nazalost.
Bas sam se raspisala...Nadam se da sam ti barem malo pomogla! Ima jos nesto bitno, i sto je najvaznije nije uteha, vec istina: Kad budes malo starija, bice ti svejedno da li sedis sama u klupi, da li ti je neko nesto dobacio, jer ces sazreti i, nadam se, umeti da prepoznas prave vrednosti. Ne odustaj, i budi najbolja osoba sto mozes, za sve one dobre ljude oko tebe koji to zasluzuju. Srecno!

Poslednja izmena:

Back