НАСИЉЕ НЕМА ОПРАВДАЊА

Милица

Buduća legenda
Poruka
26.912
"Nasilje nema opravdanje" premijerno u Beogradu

Predstava "Nasilje nema opravdanja - planirajte porodicu bez nasilja" autora Zijaha A. Sokolovića, sutra (18.00 i 20.00) će premijerno biti izvedena u Dečjem kulturnom centru Beograda.

To je istovremeno, 50. izvođenje predstave koju je do sada videlo 2.000 srednjoškolaca u 50 škola širom Srbije. U Srbiji predstavu igraju tri postave glumaca: Mladen Sovilj i Alisa Lacko, Milijana Makević i Marko Marković, Rifat Rifatović i Lemana Bećirović, a dramaturg predstave je Selma Parisi. Integralni deo predstave je interakcija sa publikom, u formi intervjua.

Čak 97,3 odsto mladih reklo je da im se predstava svidela. Na pitanje "smatrate li da nasilje može biti ključni faktor prilikom planiranja porodice?", većina intervjuisanih (63,3 odsto) odgovorila je DA.

Međutim, anketa je pokazala i alarmantan podatak - da 27,7 odsto smatra da nasilje nije problem prilikom formiranja porodice, što dovodi do zaključka da skoro trećina ispitanika odobrava nasilje unutar porodice, a možda je nekada i sama bila nasilnik ili žrtva.

Ова представа је и нагређени пројекат у борни против насиља, остатак текста на горњем линку ...

-------------------------------------------

Премијера ове представе у Бгд., а која је играна по Србији,
инспирисала ме је да отворим тему о насиљу у српском дрштву, а посебно у породици данас.

Посебно ме занимала ваша искуства, да ли сматрате да држава одговара адекватно на насиље,
и шта конкретно може учинити породично окружење и како се ви лично борите са изазовима.

Наиме, сви смо изложени медијским информацијама које обилују свим врстама насиља разних врста,
а посебно наша деца.

Како заштити дете од насилника и како васпитати дете и наћи му се, а да можда оно не постане насилник ?

Мени се чини да овакве представе могу да буду добар пут,
али би било пожељно да све врви од пројеката сличне врсте ..

Ако узмемо само овај форум као пример, некад је неку тему потребно
и по неколико пута изнова расправити, а неких тема никад није превише ..

Мислила сам више на аспект насиља узрокован моделима насилника који се у медијима нуде.

Иначе, када је сама породица у питању врло је чест, чак и подједнак интензитет
насиља које врше жене у односу на партнера.

Наравно то насиље се не јавља у виду шамара, удараца у главу, шутирања већ је више изражено
као психичко, а након развода жене заиста често уцењују бивше партнере виђањем деце.

Према дефиницији из Породичног закона, насиље је свако понашање које одступа
од уобичајеног опхођења према члану породице. Чланом породице у смислу овог закона,
сматра се и бивши супружник, његови родитељи и сл.

Ипак, сви ми смо изложени медијима и насловним странама које су скоро искључиво
у служби што боље продаје .. али да ли је то само то ?

Колико је свима нама постало нормално да се на некога обрушимо увредама
и да ли довољно водимо рачуна о будућности наше деце ?

Hoce li nasilje u porodici biti sinonim sa nasilje nad zenama?

Не би смело да буде, написала сам.

Да проговорим и неку реч о институцијама државе.

Огроман проблем представљају центри за социјални рад у чије тимове се држава узда, осим наравно мера санкционисања,
а у циљу спречавања насиља или санирања стања у породици у којој је насиље детектовано.

Залагање ових служби је заиста сведено на минимум, малте не је потребно да муж пребије жену на мртво
да би се видела нека њихова делотворнија реакција.

Друштво је показало да нема довољно снаге да се бори против насиља уопште,
насилници су узори нашим синовима ... и све то на крају доводи до тога да друштво на крају
ни не стиже да препозна друге видове насиља, а како сам горе написала, које врше и жене над својим партнерима.

Треба имати у виду да није пожељна ни једна врста насиља (ни физичко ни психичко),
као и да су то стандарди који су одавно усвојени у развијеним земљама.

Zato sto je to oko nasilja postavljeno naopako i vise se zloupotrebljava nego sto je zastita pojedinca.Najvise koristi imaju agresivne zene i pokret.

Nesto slicno se desava i sa mobingom.

Postavljeno je perfektno što se tiče Porodičnog zakona jer je on čak i danas revolucionaran u odnosu na aktuelnu praksu centara za socijalni rad,
a pogotovo je bio revolucionaran za 2005. godinu kada je donet.

Takođe, praksa Vrhovnog kasacionog suda koji odlučuje u ovim predmetima po revizijama, stala je na stanovište nulte tolerancije prema svim oblicima nasilja.

Međutim, kao što rekoh timovi gore pomenutih centara su potpuno nezainteresovani za bilo kakvo usavršavanje, a Srbija na žalost osim što ima ovaj zakon
po uzoru na Švajcarski .., imala je dinastiju Krkobabić poslednjih ne znam ni ja koliko godina tako da je u toj oblasti sve stagniralo ..

Niko nema koristi od nasilja, pa nema ni nasilnik. To je samo privid.

Back