NASI OLIMPIJCI - ZRTVE POLITICKE HISTERIJE !

Vise puta sam pisao,o stetnim posledicama,koje sportski nacionalizam,nanosi,samom sportu.Pre odlaska nasih

takmicara,na Olimpijadu u Riju,danima se "trubilo",o zlatnim medaljama koje ce nam iz Rija doneti.To je bilo,veoma

veoma stetno,po psihu,samih takmicara.Nikada,ali i recima nikada,pred neka vazna sportska takmicenja,ne treba

govoriti o eventualnim pobedama,nasih mladica i devojaka.Stalnim histericnim izjavama u celokupnoj stampi,da ce

taj i taj sportista ili sportiskinja,"sigurno" doneti u zemlju medalju (i to,ni manje ni vise,nego zlatnu),stvara se uzasan

psiholoski pritisak,kod tih mladih ljudi.Mediji se upravo utrkuju,u svojim "prognozama",ko ce i koliko medalja

osvojiti.Ispravno ponasanje medija,celokupne javnosti,sastoji se u tome,da se sportisti instruisu,da na takmicenja

odu fizicki spremni,dovoljno istrenirani,za disciplinu,u kojoj se takmice.Sta javnost moze da poruci svojim

potencijalnim sportistima:Dajte sve od sebe,takmicite se posteno.Sve ostalo,pa i osvajanje mesta na takmicenju,

ne treba potencirati,jer time se unistava nervni sisitem sportista.Taj uzasan pritisak javnosti.Te zastave,poruke

visokih zvanicnika,obecanje:Pobedite po svaku cenu-platicemo vam svaku osvojenu medalju...Sve to,potpuno

je kontra-produktivno.Da je ovo sto sam izneo tacno,imamo primer,sjajnog Novaka Dokovica.Unistila ga je

javnost,koja nije bila psiholoski pripremljena,da on moze bilo sta da trazzi u Riju,osim...Zlatne medalje.

Sve me ovo,po malo potseca na epitaf,na grobu,naseg velikog pesnika,Branka Miljkovica:"Ubi ga jaka rec"

Da je ovo sto sam izneo tacno,imamo primer,sjajnog Novaka Dokovica.Unistila ga je

javnost,koja nije bila psiholoski pripremljena,da on moze bilo sta da trazzi u Riju,osim...Zlatne medalje.

Ovog puta se slazem sa tobom.Dovedose coveka u situaciju da se izvinjava.
Kome on da se izvinjava i zbog cega? Ako smo se icemu radovali ovih nekoliko zadnjih
godina to su bile uglavnom njegove pobede.Da mu je neko iz Srbije nesto poklonio? Nije?
Da nije kupio vilu od para koje nije sam zaradio? Nije al' znamo za mnoge koji jesu.
Ko nas jedini i najbolje predstavlja u svetu.Pa zna se Nole a nenakvi politicari.
Bilo mi zao momka kad sam ga video u suzama.Zajebi Nole sve.Ako mene pitas
igraj tenis samo kad si zdrav i za svoju dusu.Dao si ovoj zemlji vise nego iko a
ona tebi samo suze.

Svjetlanaa;bt293524:
Lorde potpune se slazem sa tvojim mislima i komentarom .
Mozda jos nisi dodao ovde narod voli samo pobednike ,nazalost, ........

Ako voli samo pobedniike sto nismo u grupi naroda koja pobedjuje nego se uvek borimo da se pomerimo za jedno mesto sa dna.Mislim sto se taj narod ne bori nego stalno ceka da mu nesto padne samo od sebe.Nema toga dok se ne zasucu rukavi a ne da vecito samo kuka kako smo zrtva.

Poslednja izmena:
SibirskiTigar;bt293531:
Ovog puta se slazem sa tobom.Dovedose coveka u situaciju da se izvinjava.
Kome on da se izvinjava i zbog cega? Ako smo se icemu radovali ovih nekoliko zadnjih
godina to su bile uglavnom njegove pobede.Da mu je neko iz Srbije nesto poklonio? Nije?
Da nije kupio vilu od para koje nije sam zaradio? Nije al' znamo za mnoge koji jesu.
Ko nas jedini i najbolje predstavlja u svetu.Pa zna se Nole a nenakvi politicari.
Bilo mi zao momka kad sam ga video u suzama.Zajebi Nole sve.Ako mene pitas
igraj tenis samo kad si zdrav i za svoju dusu.Dao si ovoj zemlji vise nego iko a
ona tebi samo suze.
Msm da to nije tačno ,ni tvoje ni Lordovo.Protivnik je igrao dobro i bio je bolji i to je to.A Novaka niko nije terao da se izvinjava ,to nije radio niko do sada ,al on je sklon afektima koje naša štampa kao neki njemu svojstven šarm podržava umesto da ga neko opomene da je od uzvišenog do smešnog samo jedan korak i da pogleda malo kako se ponašaju njegovi rivali koji iz kulturnijih sredina dolaze,jer ipak je on na vrhu javne scene i to obavezuje..

SibirskiTigar;bt293532:
Ako voli samo pobedniike sto nismo u grupi naroda koja pobedjuje nego se uvek borimo da se pomerimo za jedno mesto sa dna.Mislim sto se taj narod ne bori nego stalno ceka da mu nesto padne samo od sebe.Nema toga dok se ne zasucu rukavi a ne da vecito samo kuka kako smo zrtva.
Pa zato valjda što smo poraženi...ali izginuli smo časno,niko kao mi ,a sad dokle ćemo tako ...ne znamo;):D

....neznam što vas , publikume , tamo negde predstavlja neko...mene niko ne predstavlja nigde , ako ja nisam tamo i ne učestvujem u tome , i energično , spreman sam da branim svoje "ja" , malo i nikakvo , ali jedinstveno i neponovljivo - svoj integritet i svoju slobodu postojanja.....zato i nisam obožavalac ničiji na ovom svetu , nit sam idolopoklonik - naročito nemam međ profesionalcima u bilo kojoj sveri lidera , nit tu vidim kakvu elitu koja bi me nešto vodila svojim putevima....svaka čast mudracima , njih cenim zbog njihove spoznaje , ali ni oni mi nisu nešto ljudi od autoriteta za kojima bi klečao , puzao , klanjao im se.....oću reći , ne preporučujem nikom nikakve autoritete da imaju za bilo šta , pa čak i znanje ( te ne znači da ne preporučujem učenje , istraživanje , promišljanje - saznavanje ; jok more , to je obaveza , sveta stvar svakog ko hoće da krene putem ideje o očovečenju )......sad da se vratim na profesionalni sport i ove događaje....

...ako sport oplemenjuje , onda pored skladnog tela gradi i skladnu plemenitu dušu....a skladna plemenita duša psihološki je stabilna i moćna , naročito u onome što je doprinelo njenoj plemenitosti....u ovom slučaju to je sport i konkretna sportska disciplina.....hoću da kažem da , ako je to tako kako se glagolji o sportu i sportistima , onda su oni u sportskoj areni stabilni , skoncentrisani , moćni i spremni u fer takmičenju da omoguće svom protivniku da iskaže najbolje svoje vrednosti kako bi u eventualnoj pobedi dosegli božansku slavu - sa olimpa....
....rezultati , dešavanja na terenu , bankovni računi a i kvote na kladionicama - naročito isplaćene sve češće nenadane premije u kombinaciji sa doping testovima - sve to govori da je sport visoko profitabilna industrija koja ne prašta finansijske promašaje - na kladionicama....i tu nema ništa čutnog...ja tebi , ti meni , oni kladioničaru - on svima nama...krug je gotov !

...zato ne treba praviti frku oko rezultrata naših takmičara , jer o tome ne odlučuju oni - mislim na rezultate.....oni mogu samo u celoj profitabilnosti da uzmu veći ili manji procenat.....sportski menadžeri svih , fela sa kladioničarskim kapitalistima odlučuju....ovaj događaj sa finalnim pripremnim takmičenjima okrenuće 2-3 biliona dolara...smešno je i pomisliti da će o tome odlučivati neki dasa prvi na listi , ili neka favorizovana ekipa...

...svi ti učesnici na tim terenima , sportisti , imaju ugovore - tvrde.....sa njima su prodali svoje usluge , a sa njima svoju slobodu odlučivanja u mnogo čemu / od ishrane , ponašanja , javnog nastupanja , treniranja - a o postizanju rezultata i da ne govorimo /....i konačno , kakva je to ličnost koja prodaje svoju slobodu i svoju dušu u paketu.....o čemu to glagoljaju i kakve to ličnosti ljube mudri zaljubljenici velikih sportskih imena...kakve to uzorne ljude vide u onima koji su se prodali na sportskoj pijaci , kao što se prodaje kvalitetna stoka , na svakom većem sajmu životinja....

...i dok pevamo žalopojke o sportistima , dobijamo sodomističke ministre , ćutke......koji smo mi muljatori bezdušni....svaka nam čast !

zxy;bt293538:
Msm da to nije tačno ,ni tvoje ni Lordovo.Protivnik je igrao dobro i bio je bolji i to je to.A Novaka niko nije terao da se izvinjava ,to nije radio niko do sada ,al on je sklon afektima koje naša štampa kao neki njemu svojstven šarm podržava umesto da ga neko opomene da je od uzvišenog do smešnog samo jedan korak i da pogleda malo kako se ponašaju njegovi rivali koji iz kulturnijih sredina dolaze,jer ipak je on na vrhu javne scene i to obavezuje..

Ne kazem ja da je Del Potro igrao lose.Igrao je odlicno, samo se od Novaka ocekivalo da mora do zlatne.Sto mora,ne mora nista.A sto se tice njegovih rivala plakali su svi od Federera do Nadala,pa sta.

Potpuno,do poslednje reci i recenice,slazem se sa misljenjem kolege Loncara.Te cinjenice,koje je on izneo,pretstavljaju ,stvari bez

prigovora.Tacno je,da je sport danas,u rukama mocnih finansijera,i politickog establismenta.Takmicari,tipa Djokovic,jeste da enormno mnogo

zaradjuju,ali,oni su u stvari danas ono,sto su u Rimskoj Imperiji bili gladijatori.Ti vrhunski sportisti danas,vode jednu surovu borbu,vode jedan

zivot,koji od njih trazi,krajnje nadcovecanske,nehumane i napore.Oni se surovim treninzima,i neprekidnim takmicenjima,dovode do samog ruba

njihove zivotne izdrzljivosti.Slazem se takodje,sa misljenjem jednog od ucesnika ove polemike.Nije imao Djokovic,apsolutno nikakvog razloga,

da se bilo kome izvinjava.Ova zemlja,nista za njegove uspehe,nije zasluzna.Sam,sa svojom porodicom,sve je postigao,bez icije pomoci.

Ako neko treba da se izvinjava,onda je to njegova zemlja Srbija,koja nista nije ucinila za njega,dok nije postao planetarno poznat.A kada je to

postigao,onda se svi pocese kaciti o njegovu popularnost i isticati,kako je on zaboga Srbin.Da nije postigao to sto jeste,niko za njega,ne bi dao

ni pisljivu sljivu.

Poslednja izmena:
Ako voli samo pobedniike sto nismo u grupi naroda koja pobedjuje..........
pa Tigre zato sam napisala vole samo pobednike a ne da se bore da da njima bude bolje....,a tako ce biti sve dok se mi ovako budemo dopisivali ,pisali ,optuzivali ....reci koliko dugo smo vec ovde na Krsti ? Ni tu se nista nemenja ,zasto?
Zato jer smo previse pasivni ...
izvini LORDE ja se malo zanela i pogresila temu

...pa zar rudari u kranje , ne nehumanim , ne neljudskim naporima i mukama su izloženi -- pa rekao bih zatajila je na tim mukama opšta ljudska pažnja . a o humanosti i da ne govorimo....ostaju bez posla a da i neznaju i ne razumeju zašto / šta su skrivili , šta su zgrešili , kome su dužni....a da ne sviram dalje....i milioni vrednih ljudi izloženo je mnogo većim i težim naporima nego sportisti - i nikom ništa....

....radnik mora da ima rezultata u svom radu - ako ih nema otkaz automatski.....a ako ih ima , pitanje je kako i kad če biti plaćen - i dali će uopšte biti plaćen....a sportisti enormno ih država plaća na ovakvim takmičenjima za nikakve - ma šta nikakve , sramne rezultate....otimaju od nas i pune kladioničarima džepove...šljam , bezčasni - ništački !

...bolje bi nam bilo da se lečke osvrnemo oko sebe - da pogledamo susede , komšije i ostali njima blizak svet kako živi i da li uopšte živi....profesionalni sport ostavimo za barabe - ovaj elitu i visoko profitabilnu buržoaziju !.....

UAAAAAAA - olimpijski život !

Back