Naši kaktusi i sukulenti - iskustva

Jedan od mojih kaktusa. Iako sam ga kupila kao Echinopsis, neki stručni kaktusari mi rekoše da nije. Jer se razlikuju po broju rebara. Ovaj ima više. Ako neko zna tačan naziv, eto biću zahvalna da mi kaže. Jer i aplikacije za prepoznavanje biljaka kažu "echinopsis".
imam i ja ovaj kaktus...prelepo cveta ali ne znam kako se zove...:rumenko:

Echinopsis rhodotricha subs. chacoana

Echinopsis_rhodotricha_var._chacoana_13664_l.jpg

Cvetanje Aloa Vere u komšiluku
Pogledajte prilog 1077187

LEPOTICA - zaljubljena sam u njih. Ovo je Barbadensis Miler. U Srbiji nema uslova za ovoliko narastanje, jer moramo da ih unosimo. Eventualno, ako neko ima svoj staklenik u okviru kuće, kome se staklo potvara po potrebi, pa je istovremeno spolja i unutra.

a nije moja slicica...to je sa neta...sutra posle posla cu ti ga uslikati kada stignem, mada sada ne cveta :)
misila sam da lici na taj tvoj, nisam obracala paznju na bodlje
Ne cveta ni moj sad, ovo je jedno od cvetanja od prethodne sezone. Ali je ostalo zametaka, formiranih pupoljaka za ovu sezonu. Pošto se njihov razvoj zaustavio čim je zahladnelo. A preko zime su u negrejanom. :)

LEPOTICA - zaljubljena sam u njih. Ovo je Barbadensis Miler. U Srbiji nema uslova za ovoliko narastanje, jer moramo da ih unosimo. Eventualno, ako neko ima svoj staklenik u okviru kuće, kome se staklo potvara po potrebi, pa je istovremeno spolja i unutra.
bas tako kako kazes...ja imam nekih 50tak vrsta sukulenata i kaktusa i najveci mi je nekih skoro 2m...ali je to bas muka...leti ga sadim u basti, zimi unosim...i pate se dosta...nikada nece biti takvi kao sto bi bili u prirodi...

Ja Aloje sadim u dvorištu kad dnevna jutarnja bude iznad 10C.. Ali ovu veličinu mogu samo da sanjam. Do sad mi je cvetala samo Delatei, trenutno jedna baca cvet, dva pupoljka na istoj stabljici. Slikaću je sutra.

Pogledajte prilog 1106785Pogledajte prilog 1106787
i ruze su ti prelepe :)

meni je omiljen kaktus onaj koji prezimi napulju i onda leti tako lepooo cvettaaaa
inace da budem iskrena, poprilicno me vec mrzi to unosenje i iznosenje kaktusa...uvek se izbodem...

@fenix2710 evo teme za sve naše ljubimce
stvarno ću gledati šta mogu sutra da uslikam sada je mračno...
inače odavno sam želela da jednom imam onako nastavak na kuću veliku prostoriju od stakla...i da deo ne bude izbetoniran već ostavljena zemlja i tu da posadim sve svoje kaktuse, palme, plumerije, amazonske ljiljane i ostalu egzotiku..u sredini da bude kao dnevni boravak...i tu da uživam i leti i zimi...:zaljubljena:

Poslednje dve mačke koje je brat zadržao, jedna od njih,uništila mi je dobar deo katusčića..taman lepo formiranih. Sad mi se više ne slikaju, ne znam koliko će biti potrebno da se oporave.

Al evo one aloje(treća slika) koja cveta. Ona cveta već par godina. Druge dve, nijednom do sad. Najstarija ima 10god., nije cvetala(slika 2)
Evo Aloje koju sam rekla cveta sad.
IMG_20220224_171638.jpg
IMG_20220224_171657.jpg
IMG_20220224_171627.jpg

Danas sam baš bila kod prijatelja, pa slikala oba kaktusa da se vidi razlika. Desni u žardinjeri je u toplom 12 meseci, te zimi kad treba da staginira, on nastavlja da raste i zato dođe do izduženog oblika..

Razlika je u dužini bodlji, kao što se vidi. Inače, lako ih mešaju kad su istog oblika.

E da, postoje dva skoro pa ista kaktusa. Kod mog su samo bodlje kraće, nisu istaknute kao kod Lorelajn. Taj sa većim bodljama, a gotovo identičan mom, nemam. :heart::rumenko:
IMG_20220301_144025.jpg

IMG_20220301_144025.jpg

Back