NASHE TAKMICHENJE 1: JESEN

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Čestitam pobednicima, kao i svim učesnicima. Sve u svemu, takmičenje je prošlo uspešno i regularno, a to je najvažnije zbog daljeg unapređenja i zajedničkog napretka u pogledu poboljšanja naših fotografija. Bez obzira na mali broj pristiglih fotografija, sve pohvale idu i moderatoru creatrix, koja je uspela što mnogi pre nje nisu, uključujući i mene.

Nego, fotografije...
Znači kao prvo ovo je samo moje subjektivno mišljenje a sami tim ne mora da se uzme kao tačno i jedino merodavno...
Pobednička fotograifja br.4, od lordvejdera: čestitam kao prvo, samim tim što je osvojila prvo mesto i svidela se većini žirija, znači da to prvo mesto ima neku težinu. Namerno kažem većini. Jeste lep predeo koji obećava, histogram je skoro savršen, ali meni je ostala nedorečena i preoštrena...sa takvom obradom pikseli su počeli da se "raspadaju"...po meni, jesen obično zamišljam u nekom mekanom "okruženju i atmosferi"...mislim da je i kadar preširok, naručito sa donje strane, čak i taj detalj brane nije toliko uverljiv da privuče oko na njega. U kadru bi po meni trebalo izbaciti, cropovati i one kuće sa leve strane....

...ja se izvinjavam, moram da idem sad...nastavi će se...danas :gace:

\
Cestitam svim ucesniima i pobednicima .

Pa evo , mogu ja da stavim komentaare , onako , kako sem glasao :

F 4 .

Ova fotografija , od svih ponudjenih , po meni najvise asocira na jesen ,. Sirok kadar , ovde zapravo daje najkompletniji uid u prirodni ambijent . Bogatstvo , ali i uravnotezenje boja , ne samo da posmatraca informise o godisnjem dobu ,nego i izaziva mir . Obzirom da sam kadar ima i prednji i srednji i zadnji plan , fotografija je kompletna , pa verujem , da od ponudjenih najbolje oslikava jesen .
Nedostatak . Cini mi se da je obradom ucinjeno da slika bude malo mrtvija , nego sto je sam ambijent bio .

F7. .
Jako dobra fottografija , po meni .
Fantasticne boje . Pristojan kadar . Nedvosmislena lepota prizora . Prisustvo vode je uvek zapravo pozeljno, kad je u pitanju godisnje doba .

Nedostatak :

Fotografija je konfuzna i mallcice prenatrpana , sa utiskom ribljeg oka , koje u ovom slucaju nije bas najbolje leglo .

F9 .

Jako dobra fotografija , po meni . Odlicna igra toplo-hladno od tople narandzaste i zute , na trsci i hladne plave na nebu .
Boje prelepe , a i jos jednom se pojavljuje voda , kao umirujuci i oku prijatni element .

Nedostatak :

U horizontalnim radnjama , vertikalani kadar jako mnogo oduzima od lepote i, preglednosti i same impresije . Da je kadar bio horizontalni , verovatno bi ovu otografiju stavi na prvo mesto .

cestitam pobednicima. nisam nesto "recit" (pricljiv jesam:) ) pa cu biti kratak.

Fotografija broj 4 lordvejder
fotografija je stvarno lepa, boje su odlicne, prave jesenje.
kompozicija je skroz ok, svidja mi se sto najvise kontrasta dobija brdo u prvom planu, pa onda polako "fade", kako oko prati raspored brda, tako boje postaju sve slabije. znaci kadar cista desetka.

ghost in the shell fotka 7
boje mi se jako svidjaju, temu pogodio skroz. jedino sto mi se ne svidja je kadar, mozda da je malo nizi, mislim da si fotkao sa malo nize pozicije, pa da to lisce u vodi dodje do izrazaja. e sad, to sto ja mislim tako, ne znaci da to tako mora biti, jel' ? sa tehnicke strane nemam zamerki.

Fotka 5 E'len
ovde je presudilo sve ono sto si "ubacila" u kadar. znaci jako mi se svidja to burence sa jabukama, a ono sveze pocisceno lisce prica svoju pricu. kadar po meni ok. sa tehnicke strane, balans belog kao da nije ok, onaj beton skroz gore desno je nekako plavkast i postoji deo gde je presvetao, sto malo odvlaci paznju... ali ovo bure sa jabukama te vadi :)

ostali ucesnici su postavili ok fotografije, tesko je bilo odluciti za koje 3 glasati. ima i fotki koje su malo omasile temu, ali ne jako.

eto pa to je to, ipak sam ispisao poduzi text...

hteo bih da citiram ono sto je djole napisao

"Znači kao prvo ovo je samo moje subjektivno mišljenje a sami tim ne mora da se uzme kao tačno i jedino merodavno..."

to se odnosi i na mene.

Што се моје фотке тиче, провалио сам да је "мало" преоштрена али никако да стигнем да је поново средим. Иначе, то је језеро Велики Затон у Мајданпеку уфоткано са релеја/ осматрчнице. Боје су предивне, само ове године никако да ухватим ведар довољно светао јесењи дан за фоткање па сам морао да кратим небо у самом кадрирању и да опалим 3 експозиције за благи ХДР. Кадар ми се овако највише свиђа тј, са овим мојим апратом најбоље могуће ухваћен.

Ево одавде је фоткано...

relej.jpg

Иста мета исто одстојање, само фоткано Кеноном А85 у јесен 2004. Са неискусном обрадом и "рамом"...

jezerosg7.jpg

narode ja se odjavljujem idem u horizontalu:bye: hvala na komentarima cucemo se druzicemo se jos.P.C.ajde da napravimo neko pravilo ko odredjuje tj.kako sledecu temmu i sl.?Ajde da prodiskutujemo sledeci put>sto se mene tice,samo veceras nisam vise tu,VELIKI POZDRAV SVIMA...:bye:
....QU NOOOC

...sto se toga tiche... moja ideja je bila da pobednici u sledecem krugu budu ziri i oni ce medjusobno da se dogovore oko teme za sledece takmichenje... a o temi ce mene da obaveste... pa cu ja da postavim novi thread... i tako bismo u sustini tri puta... pa bismo na kraju od tih pobednika (dakle 3*3) birali nabolja tri... kao finale ili sta ja znam :D

...sto bi znachilo da ziri ovog takmichenja ima pravo da uchestvuje na sledecem...

Hvala Dulle na osvrtaju , da .. , ja sa tim balansom biloga nisam bas na TI , ne znam dal je to zbog toga sto sam klikala s mobom ! U svakom slucaju upoznajem se pomalo sa nekim terminima fotkanja i probudila mi se zelja da si sakupim novceke za fotic bezobzira sto znam ( pomalo sam i u cudu ) da mi je fotka odabrana za 3 misto u moru ovih lipih "jesen" zbog eventualne tematike :)
U svakom slucaju dosta ste motivirajuce djelovali na mene ! :)

Tehnicki deo prepustam kolegama. I nadam se da ce kritika biti shvacena kako valja.:mrgreen:

TEMA JESEN: F#1

fotka1temajesen.jpg

Dakle tema je bila jesen. Da li ova fotografija budi asocijaciju na jesen? Ok, lisce je recimo ustaljeni simbol za jesen i recimo da hocemo da jesen prikazemo kroz taj detalj, da li je bilo moguce pod broj 1 pronaci malo ubedljiviji list? Pod broj 2 i da nadjemo fenomenalan list da li je dovoljan obican skljoc? Na fotografiji bi trebalo nesto da nas iznenadi, da ukaze na neki odnos koji nefotografi ne primecuju.

TEMA JESEN: F#2

fotka2temajesen-1.jpg

Avalski toranj u oblaku, konkretno na ovoj fotografiji, mene licno ne asocira na jesen. Fotografija je skoro jednobojna i depresivna, sto bi moglo da prizove sumornu jesen, al' jednostavno nema dovoljno estetskih i likovnih elemenata da to i odradi.

Najvredniji likovni element boje. Kompozicija po pravilu tri sloja, al' ipak ovde nesto fali. Fali glavni, vodeci element, nesto sto bi prevladalo boje i razbilo monotoniju, a jezerce je previse daleko i neupecatljivo za tako nesto.

Ova mi je najoriginalnija po motivu, al' kadar je mogao da bude srecniji. Uvek slikajte iz vise uglova, treba eksperimentisati.

Ovde treba pitati autora sta je njega privuklo da skljocne? Kisobran je dobar motiv, al' on ovde uopste nije dosao do izrazaja, par listova takodje, glavnu rec vodi ovaj dvogled, pa cak i da smo samo hteli da uslikamo njega, opet je sve dekomponovano. Kad je nebo ovako isprano (osim sto je pregorelo) svakako ga treba izbegavati.

Dobre boje, iako za nijansu prezasicene, ovde imamo dominantan motiv, al' mi se cini da je sve ovo trebalo slikati iz drugacije perspektive ili izmeniti kompoziciju. Fotografija ima dinamiku koju je trebalo bolje iskoristiti.

Ovaj mesec, kao detalj bi mozda dosao do izrazaja u drugacijem okruzenju, sticem utisak da je fotografija nastala zbog njega, ostatak je previse bledunjav da bi mu mesec bio ukras. Ne asocira me na jesen.

Na ovoj su mi boje fino uravnotezene, al' je definitivno vertikalni kadar promasaj. Imamo nebo koje obecava i kompletan pejzaz koji obecava, a koji se jednostavno ne vidi.

Samo napred! :D

Halo gde ste krenuli, pa nisam završio....
Marko, sad kada si stavio ovu staru fotografiju sa A85 meni je defintivno mnogo bolja, ne znam zašto si radio HDR, naručito ako je duvao vetar, koji je smrt za HDR pejzaže...

Idemo dalje...fotografija 7 od ghosta...pošto su već dosta rekli, da se ne ponavljam...meni se svidela, boje su prelepe, čak bi rekao i prepoznatljive (mada se ne bi baš kladio:)) ...kadar je mogao malo drugačiji, da izbaciš kućicu iz centra, a ubacio one labudove, što se skrivaju (3 boda):D:D

Fotografija 5 od E'len...takođe mi svidela, kao izbor motiva...znači klasika, ali urađena bez uticaja ogromnog broja fotografija sa istim motivom, znači na svoj način...šteta što tehnički nije bolja, kako bi se fokusiralo nešto od dva plana koje imaš na fotografiji....kadar je malo uži, a metla je nezgodno ubačena u kadar...znači (2 boda)

Red je da se osvrnem i na fotografiju koja je od mene dobila najviše poena, a to je fotografija br. 9 od DeVila. Znači kompozicijski skoro savršena, kao i odličan histogram (ja bi samo malo spustio fotoaparat dole, da dobijem celo slovo "S" a samim tim izbaccim malo neba). Znači kadar je rađen sa razmišljanjem, nije samo čist snap. Dinamiku vetrovite jeseni daju i voda i nebo, a razne nijanse žute daju pravu jesenju atmosferu.

Eto...da ostavimo nešto i za sutra i ostale fotografije...

Što se tiče sledećih takmičenja, ja bih da se omogući pravo na učestvovanje svima, kao i mogučnost tajnog glasanja, ali da svi glasaju za sve fotografije putem pravih ocena (od 7 do 2)...recimo...

Evo i ja da stavim svoje misljene kao clana zirija. Da ne bih ponovo sve pisao jer sam se raspisao u poruci koju sam poslao creatix samo cu da je prekopiram ovde :D

F#5 - 4 boda
Ova fotografija je odlicna!!! Sve sto treba je da pogledam i pomislim na jesen. Tu je bure koje svojom bojom i svojom upotrebom ( berba grozdja u ranu jesen i ostalih stvari) asocira na jesen. Vec oronulo vece takodje asocira na isto i metla ( za lisce) i lisce koje idu zajedno jedino u jesen. Sve u svemu ova fotografija je tematski najaca!
Zamerka je kadar, veoma los. Koliko tematski ova fotka sija toliko je kadar kvari. Cini mi se da autor nije koristio neki bolji foto aparat i da su mu mogucnosti smanjene ali i kao da nije znao sta radi osim sto je zapazio sjajan motiv. Savetujem autoru da pojede znanje koje postoji i da se uputi u fotografske vode.
F#7 - 3 boda
Motiv i okruzenje ove fotografije su veoma zahvalni za fotografisanje, koji se verujem svima svidjaju koji su pogledali ovu temu. Svidja mi se sto nam je autor preneo jesen, koja emotivno utice na sve nas, sa veoma bajkovitog mesta. Nakbolja fotografija po pitanju koloriteta .

F#4 - 2 boda
Prelep pejsaz sumovitih brda u jesen. Atmosfera je kljucni argument zbog kojeg sam odabrao ovu fotografiju mada tehnicki nije za pohvalu, po meni. Autor nije smeo da ostavi da gornji deo fotografije bude bledji u odnosu na ostali deo fotografije, takodje manjak motiva zbog kojeg ne mogu da zadrzim paznju nesto duze na fotografiji.

Napomena:
Ovako bi izgledala moja lista 1st- F#5 2nd- F#7 3rd- F#6 ali,
F#6 mi je izgledala tematski prikladna za trece mesto i to da docarava sta "neka osoba radi nekog jesenjeg dana" ali ja moram da izvlacim to osecanje iz nje jer ne mogu da vidim kisobran kako treba a on cini fotografiju ispunjenom i nisam mogao da je svrstam sa ocenom. Mislim da je autor i sam znao da sa votografijom nesto "nije u redu" ali na to treba mislita kada se fotografise. Sta ce da bude na fotografiji kada je postavim na forum ili je odstampam a ovako mozes da je bacis u djubre.

Што се мотива, кадра и осталог тиче на мојој фотки, то је што је. Имајте на уму да на врху релеја одакле се види језеро има свега 1х1м простора. Једино да је неки авион улетео у језеро или неко паркирао брод... Чекао сам маглу, није је било, Сунца такође...

Ни мени се не свиђа што је тамнија мало, али рекох није фер да не учествујем на првом такмичењу па сам је закачио овакву.

ХДРом прикривам мане мог Фуђиииија с1000фд. Покушаћу да одрадим без њега. Ове године ми време није ишло на руку. Биће боље...

Иначе, свиђа ми се у ком правцу је све ово кренуло.

Tehnicki deo prepustam kolegama. I nadam se da ce kritika biti shvacena kako valja.:mrgreen:

Ova mi je najoriginalnija po motivu, al' kadar je mogao da bude srecniji. Uvek slikajte iz vise uglova, treba eksperimentisati.

Istina , i moram priznat da nisam iz puno uglova sagledala i šutirala :rumenko:
Fotografija 5 od E'len...takođe mi svidela, kao izbor motiva...znači klasika, ali urađena bez uticaja ogromnog broja fotografija sa istim motivom, znači na svoj način...šteta što tehnički nije bolja, kako bi se fokusiralo nešto od dva plana koje imaš na fotografiji....kadar je malo uži, a metla je nezgodno ubačena u kadar...znači (2 boda)

..
Hvala na jednostavnom i citkom komentaru :)
F#5 - 4 boda
Ova fotografija je odlicna!!! Sve sto treba je da pogledam i pomislim na jesen. Tu je bure koje svojom bojom i svojom upotrebom ( berba grozdja u ranu jesen i ostalih stvari) asocira na jesen. Vec oronulo vece takodje asocira na isto i metla ( za lisce) i lisce koje idu zajedno jedino u jesen. Sve u svemu ova fotografija je tematski najaca!
Zamerka je kadar, veoma los. Koliko tematski ova fotka sija toliko je kadar kvari. Cini mi se da autor nije koristio neki bolji foto aparat i da su mu mogucnosti smanjene ali i kao da nije znao sta radi osim sto je zapazio sjajan motiv. Savetujem autoru da pojede znanje koje postoji i da se uputi u fotografske vode.

Da , slikano je mobom.Nisam neki znalac o fotografiji , ali me privlaci .. :heart:
Hvala na komentaru !

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back