.
Gospodin šmeker je rođen pre 81 godinu i jedna od stvari koja je nepromenjiva u vezi sa njim jeste da je
nesvakidašnji broj likova koje je igrao postao deo pop kulture.
Naš nezaboravni Gaga Nikolić, gospodin glumac, šarmer Crvenog krsta i Čubure, nama zauvek urezan u
sećanje kao Džimi Barka, Flojd, Popaj, Pavle Gvozdenović, Prle…
U umetničkoj biografiji legendarnog glumca i jugoslovenske kulturne ikone “Dragan Nikolić – Gospodin mangup”
Dejan Mijač je rekao:
– Bio je jedan od izrazitih, jedna od perjanica svega što je gluma.
Nesumnjivo je pripadao eliti, glumačkoj ali i ljudskoj eliti.
I nije slučajno da ga je publika odabrala za svoje mezimče.
Gaga i njegova Milena
Mnogi glumci imaju veliku kolekciju slavljenih filmova i serija, ali većina stigne do jednog ili dva takva lika,
dok je bar nekoliko Nikolićevih likova zaživelo u narodu imenom i prezimenom, mada uglavnom nadimkom...
To su likovi za koje svi na keca znaju odakle su, znaju im karakteristike, citate, simbol su određenog načina
života, nosioci postera, promotivnih materijala za festivale, korica knjiga i slično...
U svakom slučaju proveren recept za kultnost uloge bio je dati je Gagi.
Za pet nabrojanih rekla bih da malo odudaraju, čisto da ne bude kolaž iz sto delova sa još i Popajem,
Zekom, šlager pevačem, Alijom, Pašalićem, Labudom, učiteljem Milošem, Karuzom, Stoletom Haringom
i ostalima, to bi malo razvodnjilo utisak, ali nije greška odabrati favorita u bilo kome, pa neka bude i pitanje
- koji je najveći/najkultniji lik koji je igrao Dragan Nikolić?
Meni ovaj:
Nezaboravni Žota...
Jugoslovenska kulturna ikona:
Gaga u "Šansi"
“Sebi nikada nisam dozvolio da mislim da sam najbolji ili na neki način veliki. Mislim da je to svojstvo budala
– verovati da si neko drugi!” Govorio je Dragan Nikolić, a bio je najveći.
Kada je otišao 11. marta 2016. godine, njegovo mesto zauvek zatvoreno...
Zajedno sa svim onim likovima na filmu, televiziji i u pozorištu predstavljao je jednu epohu, bio simbol jednog
društva, ponašanja, razmišljanja, jedne kulture i vremena.
Ikona srpskog filma - Dragan Nikolić
Aleksandar Adamović
i reklama za kafu postane umetničko delo kad je on u njoj
Aleksandar Visocki
Džimi Barka je ozbiljnija uloga od svih nabrojanih. Flojd je Bart Rejnolds
, Urke, simpatična uloga i ništa više, isto ko i Prle. Gaga je bio dobar glumac, ali je veličinu stekao svojim gospodstvom i pojavom.
Gospodin šmeker je rođen pre 81 godinu i jedna od stvari koja je nepromenjiva u vezi sa njim jeste da je
nesvakidašnji broj likova koje je igrao postao deo pop kulture.
Naš nezaboravni Gaga Nikolić, gospodin glumac, šarmer Crvenog krsta i Čubure, nama zauvek urezan u
sećanje kao Džimi Barka, Flojd, Popaj, Pavle Gvozdenović, Prle…
U umetničkoj biografiji legendarnog glumca i jugoslovenske kulturne ikone “Dragan Nikolić – Gospodin mangup”
Dejan Mijač je rekao:
– Bio je jedan od izrazitih, jedna od perjanica svega što je gluma.
Nesumnjivo je pripadao eliti, glumačkoj ali i ljudskoj eliti.
I nije slučajno da ga je publika odabrala za svoje mezimče.
Gaga i njegova Milena
Mnogi glumci imaju veliku kolekciju slavljenih filmova i serija, ali većina stigne do jednog ili dva takva lika,
dok je bar nekoliko Nikolićevih likova zaživelo u narodu imenom i prezimenom, mada uglavnom nadimkom...
To su likovi za koje svi na keca znaju odakle su, znaju im karakteristike, citate, simbol su određenog načina
života, nosioci postera, promotivnih materijala za festivale, korica knjiga i slično...
U svakom slučaju proveren recept za kultnost uloge bio je dati je Gagi.
Za pet nabrojanih rekla bih da malo odudaraju, čisto da ne bude kolaž iz sto delova sa još i Popajem,
Zekom, šlager pevačem, Alijom, Pašalićem, Labudom, učiteljem Milošem, Karuzom, Stoletom Haringom
i ostalima, to bi malo razvodnjilo utisak, ali nije greška odabrati favorita u bilo kome, pa neka bude i pitanje
- koji je najveći/najkultniji lik koji je igrao Dragan Nikolić?
Meni ovaj:
Nezaboravni Žota...
Jugoslovenska kulturna ikona:
Gaga u "Šansi"
“Sebi nikada nisam dozvolio da mislim da sam najbolji ili na neki način veliki. Mislim da je to svojstvo budala
– verovati da si neko drugi!” Govorio je Dragan Nikolić, a bio je najveći.
Kada je otišao 11. marta 2016. godine, njegovo mesto zauvek zatvoreno...
Zajedno sa svim onim likovima na filmu, televiziji i u pozorištu predstavljao je jednu epohu, bio simbol jednog
društva, ponašanja, razmišljanja, jedne kulture i vremena.
Ikona srpskog filma - Dragan Nikolić
Aleksandar Adamović
i reklama za kafu postane umetničko delo kad je on u njoj

Aleksandar Visocki
Džimi Barka je ozbiljnija uloga od svih nabrojanih. Flojd je Bart Rejnolds