Nasa pamet

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

kanarinka

Elita
Poruka
16.443
Da li ste gledali na Mojaprva TV u emisiji EXPLOZIV prilog o nasem naucniku koje je otkrio lek za lecenje karcinoma?Prosto je zadivljujuce da imamo tako bistre umove poput ovog coveka,koji je u nasim NEuslovima ipak uspeo u svojim istrazivanjima.Evo clanka o njemu:
Zdravlje iz pečuraka

Đurica Popović, diplomirani biolog-genetičar, dugogodišnjim istraživanjem uspeo da dođe do formula za više bolesti i sačini efikasne preparate na bazi gljiva

Naučnik koji je uzgojio srpski kordiceps

Cordiceps sinensis je gljiva - najjači prirodni antibiotik na svetu sa izrazitim antitumoroznim dejstvom, uspeva samo u Nepalu i na Tibetu

Tartuf u sadejstvu sa nekim biljkama iz Polinezije može da sadrži 22 dragocene aminokiseline, koliko ih ukupno ima

* Šitake jača imunitet, čisti krvne sudove i imobiliše ćelije raka
* Agarikus blazei – deluje antitumorozno i hipoglikemički
* Reiši (Ganoderma lucidum) zaustavlja metastaze, ima antivirusno i antibakterijsko dejstvo
* Majtake ublažava tegobe obolelih od malignih oboljenja
* Medveđi kutnjak (Hericium erinaceus) - izraziti nervni tonik
* Šafran reguliše šećer

Lekovite pečurke Više od 20 godina, Đurica Popović, diplomirani biolog-genetičar, jedan je od uspešnih članova naučnog tima SANU (Srpske akademije nauka). Prvi u svetu je uspeo da se pastrmke mreste dva puta godišnje, da bakterije koje jedu masnoću stavi u stanje mirovanja i da se aktiviraju po želji.U saradnji sa kolegama među prvima je na planeti napravio biorazgradive polimere na bazi skroba kukuruza i krompira, dragocene za rast i normalno snabdevanje bilja vodom...
Prinuđen da se posveti sinovima od jedne i dve godine, on napušta sigurnu državnu službu i upušta se u istraživanja još jedne ljubavi – carstva pečuraka. U trenucima odmora slika, dajući sebi oduška. U početku je gajio šampinjone, od micelijuma, substrata, do gotovog proizvoda, prvenstveno u komercijalne svrhe, a onda se okrenuo istraživanjma koja su mu u svetu donela priznanja – neobičnim i veoma lekovitim pečurkama.
- Pridružilo mi se nekoliko kolega, i formirali smo tim. Došli smo do saznanja da su šampinjoni nezdrav proizvod, jer se mora primeniti hemija da bi ostali beli. Tada smo se među prvima u Jugoslaviji usmerili na proizvodnju daleko zdravijih bukovača i dobili zadovoljavajuće prinose bez hemije. Tražili smo način da uzgajamo neke gljive koje se uopšte ne gaje na ovim prostorima, pa ni u ovom delu sveta. Započeli smo, najpre, sa smrčkom, koji se u svetu uzgaja u strogo kontrolisanim uslovima, u laboratorijama, i uspeli u tome. Smrčak ima izuzetno lekovita svojstva – osam aminokiselina koje su relativno retke i koje ljudski organizam ne sintetiše. Osim toga, veoma je ukusan.
Sledeći potez bio je – gajenje vrganja, vrste gljiva koja raste u simbiozi za travama. Uspeo je da se napravi micelija i da se ubrza rast ove pečurke gde je nema dovoljno, kao što je, recimo – Obedska bara. Istraživali su i njegova lekovita svojstva, a onda je naš sagovornik došao na ideju da osnuje Institut za pečurke, gde bi se obavljali eksperimenti sa lekovitim supstancama gljiva, ali nekih zanimljivih biljaka:
Zdravlje iz pečuraka
Tartufi i šitake

- Obezbedio sam visokostručni kadar, a državne ustanove – Institut nuklearnih nauka Vinča, instituti na Torlaku, kao i na Biološkom i Šumarskom fakultetu, dali su u zakup svoje laboratorije. Kupio sam zemlju u Banatu gde gajim gljive, završavam i izgradnju ogromne hale, a od japanske vlade imamo obećanje da će nam dati opremu. Mogućnost istraživanja i izvođenja eksperimenata u laboratoriji omogućila je da proširim asortiman gljiva koje istražujemo. Tako smo se počeli baviti tartufom, izuzetno skupom, ali isto tako lekovitom vrstom zbog velike količine sadržaja aminokiselina. Rusi zastupaju lečenje aminokiselinama, jer su jedine supstance koje mogu da prođu kroz sve ćelijske membrane. Istaživanja su pokazala da tartuf, u sadejstvu sa nekim biljkama iz Polinezije, može da napravi 22 aminokiseline, koliko ih ukupno i ima, što govori o dragocenosti ove gljive po zdravlje. Takođe, gajimo i šitake, koja je za mene carica među egzotičnim gljivama zbog svojih mnogostrukih lekovitih svojstava – priča Popović.

Neverovatno otkriće

Tragajući za najdelotvornijim pečurkama koje bi se mogle primeniti u proizvodnji preparata protiv zdravstvenih problema, naš sagovornik je sa svojim timom došao do velikog otkrića: uspeo je da uzgoji veoma skupocenu gljivu cordiceps sinensis koja uspeva na području Nepala, Tibeta, i na nekim prostorima u Japanu. Kilogram košta od 15 – 50 000 evra. Veoma je neobično kako ova gljiva raste. Naime, razvija se iz jedne vrste gusenice koja proguta njenu sporu, i iz njene utrobe izraste pečurka. Naš sagovornik je ovu retku vrstu uspeo da uzgoji na sasvim originalan način – na žitnoj garki kukuruza:
- Inficirao sam kukuruz bolešću koja se zove garka, u određenom periodu rasta tretirao sam zmijskim otrovom, i iz toga je izrastao kordiceps. Važno je reći da se to može postići samo na jednoj vrsti kukuruza – peruanskom, koji ima 40 odsto polisaharida. Ova gljiva je najjači prirodni antibiotik na svetu koji neutrališe toksine, podstiče regeneraciju ćelija – ubica i ima snažno antitumorno dejstvo. Stavljamo je u proizvode – kaše u medu, kaše u pektinu, čajeve, kapsule, tablete i u četiri preparata koje smo sertifikovali pre godinu dana, a u kojima su sadržane još neke medicinske gljive snažnih lekovitih svojstava. Preparati su potpuno prirodni, bez hemije i za sada ih na tržištu ima četiri:
* Imunostimulator: jača i stimuliše imuni-sistem, deluje kao prirodan antibiotik širokog spektra, ima antikancerogeni efekat, sadrži snažno antialergijsko dejstvo – zaustavlja sve vrste alergijskih reakcija/bronhitis, astmu,konjuktivitis, kijavicu), a pomaže i kod ekcema i kod herpesa simpleks i zoster. Delotvoran je i kod niza oboljenja reproduktivnih organa.
* Eliksir krvnih sudova: sačinjen je od šitake i kordicepsa i efikasan je kod ljudi sa povišenim LDL holesterolom i trigliceridima, hipertenzijom, služi kao prevencija arterosklerozi, angini pektoris, aritmiji i moždanom udaru.
* Za bolje pamćenje -MEMORI 10 i HRANA ZA MISLI: poboljšava sposobnost koncentracije i pamćenja i mentalne i fizičke izdržljivosti. Pomaže kod cervikalne glavobolje, hipertenzije, polne nemoći i bolesti izazvanih dugotrajnim stresom, kao što su astma, srčani problemi, depresija, tremor, hroničan umor. Ublažava tegobe kod Alchajmerove, Parkinsonove bolesti i staračke demencije. Osnov preparata je tartuf, koga zovu i – hrana za mozak.
* Za mršavljenje - DIET A: Omogućava topljenje masti i gubitak povišenog holesterola u krvi, uz sprečavanje dehidratacije organizma.
Šafran – prirodni insulin
U daljem istraživanju za najefikasnijim sredstvima protiv mnogih zdravstvenih tegoba Popović je počeo da istražuje šafran, biljku koja u sebi sadrži prirodni insulin. Trenutno je u eksperimentalnoj fazi proizvod na bazi gljiva i šafrana, namenjen dijabetičarima, a dosadašnji rezultati su izvanredni – konzumiranjem ovog biljnog sredstva šećer pada sa 21 na 5 jedinica. Šafran danas proizvodi u svetu samo jedno kurdsko pleme, čiju je celokupnu proizvodnju otkupila Španija.
Neobični proizvodi Instituta su i kafa – mešavina sa gljivama koja podiže imunitet i sprečava osteoporozu, kao i rakija sa crnim i belim tartufima čiji je osnov divlja jabuka, i koju popularno zovu – srpska vijagra. Ima još mnogo ideja, kaže naš sagovrnik, koje će biti realizovane otvaranjem hale od 3000 kvadratnih metara gde će se na najsavremeniji način proizvoditi substrat, micelije za desetak vrsta gljiva, među kojima su šitake, bukovače, ganoderma, majtaki, flamulina, agarikus blazei koju kod nas proizvodi samo naš sagovornik, smrčak i mnoge druge. U hali u Vinči, na obali Dunava će biti mesta za proizvodnju postojećih i novih preparata, laboratoriju Instituta i ekološku stanicu.
Branka Đurišić ,časpis Magično bilje

Carica Šitake

Prema rečima našeg sagovornika, Svetska zdravstvena organizacija preporučuje konzumiranje 50 grama šitake dnevno, bilo da se radi o sušenim ili svežim plodovima, jer jača imunitet, čisti krvne sudove, i mobiliše ćelije raka, podstiče fizičku i mentalnu kondiciju,a ima i antivirusna i antibiotska svojstva.

pročito sam samo boldovano, ostalo me ne zanima...
...nije on ni prvi ni zadnji...
Pnzgauer-a je izmislio naš čovek krajem 60tih, koji je otišao i "IMR" i "Zastavu" da ponudi projekat...njihovi inžinjeri su ga pogledali belo...čovek ode u Steyr i napravi posao...danas je Pinzgauer jedan od najboljih terenskih vozila na svetu...

Boze ljudi,gde vam je nestao nacionalni ponos?
Covek je nasao nacin da pomocu pecuraka leci karcinom.Te iste pecurke koje su gajene na Tibetu,nisu dale rezultat,jer nasi organizmi na ovom podneblju nisu imali receptore da prihvate aktivne supstance.Uspeo je da ih uzgoji na nasem podneblju i sada one deluju!Sobzirom da Tartufi zive u simbiozi sa drugom biljkom,posejao ih je ispod kajsije koja je rodila 350kg tog ploda,a vocka ispod koje nema tartufa rodila je 50kg,dakle dvostruka korist.
I kako vas ne zanima lecenje karcinoma?Pa nema porodice koja u svojoj fmiliji nema nekog obolelog?
Mada sam ovom temom zelela da predstavimo NASU pamet.

Mada sam ovom temom zelela da predstavimo NASU pamet
.
Booooože, Karaninka, a šta je sve izmislio Samo Pivo ( i još uvek izmišlja, s' vremena na vreme !!! ), pa da mu ni hvala nismo rekli, već smo ga zamalo zatukli u tu našu pamet, i to ovde, međ' kulturnim i obrazovanim ljudima, koji se razumu u skoro sve na svetu !!! :lol:

Poslednja izmena:
Booooože, Karaninka, a šta je sve izmislio Samo Pivo ( i još uvek izmišlja, s' vremena na vreme !!! ), pa da mu ni hvala nismo rekli, već smo ga zamalo zatukli u tu našu pamet, i to ovde, međ' kulturnim i obrazovanim ljudima, koji se razumu u skoro sve na svetu !!! :lol:

Stvarno,nema nam Piva,mora da je poostrena kontrola na poslu,mislim banci.

Covek je nasao nacin da pomocu pecuraka leci karcinom.Te iste pecurke koje su gajene na Tibetu,nisu dale rezultat,jer nasi organizmi na ovom podneblju nisu imali receptore da prihvate aktivne supstance.Uspeo je da ih uzgoji na nasem podneblju i sada one deluju!Sobzirom da Tartufi zive u simbiozi sa drugom biljkom,posejao ih je ispod kajsije koja je rodila 350kg tog ploda,a vocka ispod koje nema tartufa rodila je 50kg,dakle dvostruka korist.
I kako vas ne zanima lecenje karcinoma?Pa nema porodice koja u svojoj fmiliji nema nekog obolelog?

Odlican post

Nikad neće biti pronađen univerzalan lek protiv karcinoma, jer ima sposobnost da mutira i postane otporan na kojekakva sredstva. A i ljudi se genetski jako razlikuju i ono što deluje kod jedne jedinke ne deluje kod druge, postoji masa takvih primera. Dakle dok se potpuno ne objasni uloga svih gena i njihove kombinacije, ništa od leka, a to se neće desiti jer ljudi to nikad neće potpuno rasvetliti

Nikad neće biti pronađen univerzalan lek protiv karcinoma, jer ima sposobnost da mutira i postane otporan na kojekakva sredstva. A i ljudi se genetski jako razlikuju i ono što deluje kod jedne jedinke ne deluje kod druge, postoji masa takvih primera. Dakle dok se potpuno ne objasni uloga svih gena i njihove kombinacije, ništa od leka, a to se neće desiti jer ljudi to nikad neće potpuno rasvetliti

Ok.ali i trud ovog coveka nije zanemarujuci,kao i njegovo otkrice!

Ma lepo si ti to predstavila ptičice, i ja sam gledala emisiju i ostala zadivljena. Strah me samo da će čoveka proglasiti za nadrilekara i sprečiti ga da i dalje radi. Kod nas bolje "uspevaju" gljive ludare, pa gledaš li B92 i ovu aferu sa vakcinama protiv svinjskog gripa? A posebna muka je to što je čovek rekao da najteže slučajeve obolelih od karcinoma leči džaba, znaš dokle će mu to biti dozvoljeno:(:(:(

Ma lepo si ti to predstavila ptičice, i ja sam gledala emisiju i ostala zadivljena. Strah me samo da će čoveka proglasiti za nadrilekara i sprečiti ga da i dalje radi. Kod nas bolje "uspevaju" gljive ludare, pa gledaš li B92 i ovu aferu sa vakcinama protiv svinjskog gripa? A posebna muka je to što je čovek rekao da najteže slučajeve obolelih od karcinoma leči džaba, znaš dokle će mu to biti dozvoljeno:(:(:(

Znam i zato sam zelela da na ovoj temi govorimu upravo o ljudima koji nesto cine za zajednicu.Ne zelim samo pricati o ovom coveku,vec da svako ko zna ili je cuo o nekom u svom okruzenju ko je ucinio ili cini nesto vzno za zajednicu,neka bar na ovaj nacin budu pohvaljeni od svih nas!
Lepo je cuti da jos imamo svoju pamet,koja nije otisla iz zemlje!Razumem i one koji su otisli,ne osudjujem ih,ali ovi koji su tu i uspeli su,njima treba tri puta skinuti kapu kada istrajase u nasim neuslovima!

Da odgovorim na prvo pitanje iz ovog posta: nacionalni ponos po ovom pitanju mi je ostao na onkologiji.

Elem, razne vrste kineskih i tibetanskih gljiva koje beleže pozitivne uticaje u borbi protiv karcinoma postoje na našem tržištu (pozitivan uticaj ne znači i ozdravljenje) , jezivo su skupe i kao i svaki preparat koji se koristi protiv ove užasne bolesti nekome pomogne, nekom ne. Ima ljudi koji se kunu da ih je to izlečilo, mada su koristili istovremeno razne druge preparate ili primali uobičajene terapije, pa zapravo niko ne može da kaže sa sigurnošću šta je bilo presudno. Ima ljudi kojima nije pomoglo ni mrvu. Dakle, nema tu puno novog, osim da ih je uzgojio ovde.

Da se razumemo: svaka čast ovom čoveku ako je uspeo da izvede da se one uzgajaju kod nas, valjda će time postati pristupačnije širem krugu obolelih. Naravno da bi takvo istraživanje i razvoj trebalo stimulisati, ili makar ne sabotirati, znajući gde živimo ni to me ne bi začudilo.

Ali onog ko koristi senzacionalističke sintagme tipa "otkrio lek za rak!" "magične prečurke sada deluju!", a čovek sam u članku kaže da njegov preparat ima samo "snažno antitumorno dejstvo", ja bih lično i svojeručno vešala na Terazijama.
Jer znam koliko se love mlati na čistom očaju i koliko preparata, terapija, postupaka i iz klasične i iz alternativne medicine ima "snažno antitumorno dejstvo" i znam kakva je muka proceniti šta je od svega toga senzacionalizam, šta je šarlatanstvo, a šta vredi pokušati. A u pozadini svojih misli 24 sata dnevno čuješ tik-tak-tik-tak....

Da, imam obolelog i znam je broba protiv karcinoma kao tamni vilajet, ko uzme kajaće se, ko ne uzme kajaće se, a ulozi su najviši mogući, te ja lepo ebem mater debilnu svakome ko to shvata ovako površno i neozbiljno ili izveštava o "leku/lekovima" ovako senzacionalistički.

Razumem medo sta zelis reci,ali moj akcenat nije da je otkriven epohalni lek,jer to bi bila tema za drug pdf,vec da imamo ljude koji su pametni,koji posvecuju svoj zivot necem neizvesnom,a mogli su se provuci kroz zivot radeci za platu sa svojom titulom,Dr,Mr itd.Muka mi je vise slusajuci da smo generalno kao nacija lopovi i neradnici,a sva pamet nam ode iz zemlje.Dobro je da se bolest istrazuje,pa valjda ce jednog dana neko i naci lek za karcinom.Meni je samo drago da nase gore list radi na tome.Ima ih valjda jos i iz drugih oblasti,ali niko ne cuje za te ljude!

Razumem medo sta zelis reci,ali moj akcenat nije da je otkriven epohalni lek,jer to bi bila tema za drug pdf,vec da imamo ljude koji su pametni,koji posvecuju svoj zivot necem neizvesnom,a mogli su se provuci kroz zivot radeci za platu sa svojom titulom,Dr,Mr itd.Muka mi je vise slusajuci da smo generalno kao nacija lopovi i neradnici,a sva pamet nam ode iz zemlje.Dobro je da se bolest istrazuje,pa valjda ce jednog dana neko i naci lek za karcinom.Meni je samo drago da nase gore list radi na tome.Ima ih valjda jos i iz drugih oblasti,ali niko ne cuje za te ljude!

Tvoj akcenat jeste bio na epohalnom otkriću. To si boldovala u prvoj rečenici uvodnog posta. U svakoj narednoj si ponavljala da je čovek našao lek za rak.
Ti si pitala kako nas zaboga ne zanima lečenje raka. Bolje da ti ne kažem šta sam ti se sve naspominjala kad sam to pročitala.
Ti si pitala za nacionalni ponos zbog koga valjda treba da se upiškim od sreće kad vidim još jedan prirodni suplement ishrani sa snažnim antikancerogenim dejstvom. Ok, ovog puta je domaća proizvodnja, jej! :roll:
Pazi, ne krivim ja tebe tu nešto posebno, verovatno si prenela onako kako si čula, i možda malo napumpala, obuzeo te nacionalni ponos i taj rad. Sve je to za ljude.
Ali ovo nije stvar za zaebavanje. Ko na onom linku gore, na celom sajtu, nađe reč "karcinom" - dobije od Mede čokoladu. A ovamo tražiš da mu aplaudiramo jer je pronašao lek za rak.

Dakle, nije lek, prvo i osnovno, a koliko je baš epohalan, ne znam, s'obzirom da je to već poznata gljiva. Pretpostavljam da jeste, u istraživačkom smislu, uzgojiti to čudo ovde. U praktičnoj primeni je samo potencijalno veća dostupnost. Ponavljam, svaka čast čoveku, neka mu je sa srećom i na dalje, sve što može da pomogne u tome nam je preko potrebno. Sluđivanje i zaebavanje obolelih nam je preko nepotrebno.

< Nas naucnik otkrio lek za karcinom> Hm, mozda, nikad se ne zna.Malo, malo pa se na internetu, raznim casopisima i ko zna gde jos mogu procitati
razni clanci u kojima se senzacionalno pise da je otkriven lek za rak. Uz duzno postovanje prema svakom ko pokusava da nadje lek za ovu uzasnu
bolest, ipak moram da kazem da ne treba odmah pisati o giga-mega uspehu bilo koga bez neke konkretne potvrde.Sigurno znam da pojedini novinari
pisu prelepe tekstove o nekome, naravno za lepe pare.Molim da se ne nadju uvredjeni pripadnici casne novinarske profesije, ali ovo je ISTINA.
Zato ja lepo ukucam Djurica Popovic u google i pored lepih tekstova naleteh na jako ruzne stvari o pomenutom gospodinu.Ne znam da li je to istina
ali pisu o nekim prevarama sa pecurkama i tu pominju i Djuru Popovica i Djuricu Popovica.Za oba imena se veze Vinca i razne prevare

Lekovite pecurke iz Vince sa sve Djuricom u glavnoj ulozi, interesantno. Da li je neko ikada negde video te pecurke npr Cordyceps koji je Djurica sam proizveo? Znam samo da je Djurica deo price Agrogljive zadruga iz Novog Sada a o toj prici imate obilje informacija na netu no prica o institutu za pecurke u Vinci i rezultati istih deluju neverovatno, previse dobro da bi bile istinite.
Cordyceps ne raste samo na Tibetu iz gusenica, imate BBC serijal u kom se pominje Cordyceps koji raste iz svih insekata koje pojedu sporu gljive
Istina je da je divlji Cordyceps izuzetno skup ( 3000-5000$/kg) i neverovatno lekovit ali da ga neko izgaji u skromnim uslovima u Srbiji mogu jako tesko da poverujem.
Istina je da sve te gljive koje navodno Djurica proizvodi su zaista izuzetni prirodni lekovi ali da bi kontrolisano gajio svaku od njih mora imati citav tim od 50-100 ljudi oko sebe jer proizvodnja micelijuma i posle proizvodnja toliko razlicitih gljiva nije igra no ko zna mozda je covek nesto od toga stvarno i napravio. Meni licno cela prica deluje kao kad bi Srbija dogodine slala misiju na Mars al daj boze da sam u krivu i da je covek zaista genijalac.

.....i jos nesto. Ako g. Popovic stvarno proizvodi Cordyceps onda je on bogat covek. Kako sam kaze:
Tragajući za najdelotvornijim pečurkama koje bi se mogle primeniti u proizvodnji preparata protiv zdravstvenih problema, naš sagovornik je sa svojim timom došao do velikog otkrića: uspeo je da uzgoji veoma skupocenu gljivu cordiceps sinensis koja uspeva na području Nepala, Tibeta, i na nekim prostorima u Japanu. Kilogram košta od 15 – 50 000 evra.
Zasto onda ne prodaje cisti, suseni Cordyceps koji proizvodi jer cinjenica je da je cena po kilogramu ogromna vec pravi preparate. Ispada da je on entuzijasta-humanista koji ne voli pare....

Razumem ja vasu nepoverljivost,jer na ovim prostorima je bilo previse prevaranata,da je pravo cudo da i rodjenoj majci verujemo!Ali,verujem da u prirodi postoji lek za svaku bolest,i mozda nam je ispred nosa,kao sto su vekovima ljudi ziveli sa bidji,ali trebao je neko otkriti njegovo dejstvo u vidu penicilina.Nisam ekspert da mogu tvrditi da se moze ili ne izleciti ili spreciti karcinom primenom tartufa ili mozda jabukama,covek je javno svoj rad izlozio,pa ako jeste prevarant i svesno obmanjuje narod,valjda imamo eksperte koji ce to dokazati i kazniti ga za to!Ili ih nemamo?One koji ce naucno dokazati da je sve to obmana?
Poslednjih decenija na nas narod je zalepljena etiketa u najmanju ruku da smo divljaci,da vas je prosto strah nekom strancu reci odakle ste.Mozda ovaj covek i neotkrije pravi lek,ali ce nekom njegova istrazivanja biti osnov za dalje.Mozda se i dokaze da ne moze,ali se moze iskoristiti u vocarstvu za bolji prinos vocki.Pa ni to nije za bacanje!Pa nek onda i nas covek bude zasluzan za to,da svet zna!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back