Narodni heroji

Sicilijanac

Domaćin
Poruka
4.825
Жикица Јовановић Шпанац
Рођен је 1914. године у Ваљеву. После завршене основне школе уписао се у ваљевску гимназију, из које је касније избачен јер је дошао у додир са радничким покретом и ширио марксистичке идеје. Даље школовање је наставио у Београду, где је касније почео да студира југословенску књижевност на Филозофском факултету.оком студентских дана још активније учествује у акцијама студената Београдског универзитета. Због своје политичке активности и опредељености за раднички покрет примљен је у чланство Комунистичке партије Југославије 1935. године. Једно време је радио и као новинар „Политике“, одакле је избачен 1936. године.
Имао је 22 године када се 1937. године, пред дипломски испит, упутио у Шпанију да помогне радницима Мадрида и Андалузије у њиховој борби против фашизма. Борио се на страни Народне републике Шпаније.
Пред полазак у Шпанију, рекао је својим родитељима да иде на студије у Француску. Из Шпаније је својој мајци то у једном писму објаснио следећим речима: „Мајко, ја нисам могао остати слеп и глув за болове и дозиве човечанства. Ја то нисам могао. Ја волим човека. Ти си ми удахнула ту љубав. Разуми то и, молим те, опрости ми што сам ти нанео бол. Теби и оцу...“
После слома Шпанске републике, 1939. године, заједно са осталим борцима Интернационалних бригада прешао је у Француску, где је око годину дана провео у логорима. Септембра 1940. године, с једном групом југословенских добровољаца вратио су у Југославију.
Одмах по доласку у Краљевину Југославију је ухапшен и испитиван од стране специјалне полиције. Али га то није зауставило да настави своје револуционарно-побуњеничке активности. Учествовао је у демонстрацијама у Београду 27. марта 1941. године. Када је почео Априлски рат у Југославији, пријавио се као добровољац, али га Краљевска војска није примила.

После капитулације и окупације Краљевине Југославије, заједно са другим комунистима радио је на организовању устанка у западној Србији. Окружни комитет КПЈ за Ваљево донео је 25. јуна 1941. године одлуку о формирању Ваљевског партизанског одреда и одред је формиран 11. јула. Али је Жикица још раније, заједно са др. Мишом Пантићем и Чедом Милосављевићем, формирао Рађевску партизанску чету и постао њен политички комесар.
Са својом четом он је извео прву устаничку акцију у Србији, 7. јула 1941. године у селу Бела Црква, код Крупња. Тада је пиштољем (носио је два пиштоља на боковима, као и сви комесари из шпанског рата) убио два жандарма - наредника Богдана Лончара и каплара Миленка Браковића који су дошли да растуре народни збор на коме је Жикица одржао антифашистички говор. Тај дан се у СФРЈ сматрао почетком устанка народа Србије против окупатора и славио се као Дан устанка (Окружни суд у Шапцу донео је 2009. године пресуду о рехабилитацији ове двојице жандарма).
Жикица се касније са својом четом прикључио Ваљевском партизанском одреду у ком је најпре обављао дужност команданта, а потом политичког комесара батаљона. После Прве непријатељске офанзиве и повлачења партизанских јединица у Санџак, новембра 1941. године, остао је у западној Србији. Са преосталим борцима учествовао је у борбама са далеко надмоћнијим Немачким и Недићевим јединицама.
Јануара 1942. године постао је члан штаба Групе партизанских одреда западне Србије и учествовао у многим борбама: код села Ба и Планинца, код Мионице, у селу Комирићу, код Крупња и околини Ваљева. Током фебруара учествовао је у борбама јужно од Ваљева, на планинама Маљену и Повлену. Погинуо 13. марта 1942. године у 27-ој години живота, у борби против четника у селу Радановцу, код Косјерића
За народног хероја проглашен је 6. јула 1945.
[уреди]Литература

Poslednja izmena:
Fadil Jahić Španac
Fadil Jahić Španac (1910-1942) rođen u sjeveroistočnoj Bosni, narodni heroj, bosanski komunist i partizan. Osnivač prvog majevičkog partizanskog odreda, kojim je poslije zapovjedao i N.H. Vladimir Perić Valter i čiji je član bio Meša Selimović. Ubijen na Vukosavcima 20. februara 1942. u prvom otvorenom okršaju četnika i partizana.
Učestvovao je u španskom građanskom ratu na republikanskoj strani i zajedno sa narodnim herojem Pekom Dapčevićem organizirao bijeg komunista iz francuskih koncentracionih logora. Po povratku u zemlju i s početkom rata u Jugoslaviji, organizuje narodni otpor.
Mnoge škole i druge institucije su nazvane po njemu, pogotovo u Tuzli i sjeveroistočnoj Bosni.

Moša Pijade

Moša Pijade
Rođen 4. januar 1890
Srbija
Preminuo 15. mart 1957. (67 godina)
Pariz, Francuska
Moša Pijade (Beograd, 4. januar 1890. - Pariz, 15. mart 1957. godine) je bio istaknuti srbijanski politički radnik i državnik u bivšoj Jugoslaviji. Rođen u trgovačkoj porodici u Beogradu. Studirao slikarstvo u Münchenu, a zatim Parizu. Međutim, svoj život nije posvetio slikarstvu. Bavio se novinarstvom. 1920. godine priključuje se Radničkom pokretu KPJ. Svestrano i neumorno radio na jačanju KPJ u predratnom, NOB-a u ratnom i SFRJ u posljeratnom periodu. Prevodio Kapital, Bjedu filozovije itd. Tokom Drugog svjetskog rata bio je šef Ekonomskog odsjeka Vrhovnog štaba. Učesnik AVNOJ-a u Bihaću 1943. godine. Poslije rata biran je za člana Savezne narodne skupštine. Iznenadna smrt ga je zatekla u Parizu, pri povratku iz Engleske, gdje je bio na čelu jugoslovenske parlamentarne delegacije.

Ivo Lola Ribar (rođen 23. aprila 1916. u Zagrebu; poginuo na Glamočkom polju 27. novembra 1943.) je bio jugoslavenski i hrvatski političar, komunista i narodni heroj.
Potiče iz demokratske porodice poznatog hrvatskog političara dr.Ivana Ribara. Osnovnu školu i gimnaziju, pohađao je u Karlovcu i Beogradu.
Kroz jugoslovensku nacionalnu historiju i jugoslovensku književnosti, u stalnom kretanju i upoznavanju s različitim nacionalnim sredinama, on je u sebi razvio jednaku ljubav za sve narode bivše Jugoslavije[citat potreban]. Kao odličan učenik, u višim razredima gimnazije je pokazao posebno interesovanje za društvene nauke, za političku ekonomiju i politologiju čiji je praktični građanski oblik provjeravao u političkom životu stare Jugoslavije. U traganju za idejnom orijentacijom, Lolu ne zadovoljavaju nastavni planovi i programi tadašnje gimnazije. Sam proučava klasike idealističke i materijalističke filozofske škole: Nietzschea, Voltairea, Hegela — da bi se idejno opredijelio za Marxa i Lenjina. Bila je to logična idejna evolucija slobodarski nastrojenog mladića, koji, mada iz situirane građanske porodice, kroz paralelni studij klasika marksizma i prakse građanske politike, racionalistički prihvata naučni socijalizam kao svoj pogled na svijet, a program avangarde radničke klase kao svoj životni cilj. Na početku školske 1934-35. godine, Lola je stigao u Pariz da studira političke nauke, ali poslije atentata na kralja Aleksandra (po savjetu Svetozara Pribičevića napušta Francusku. Odlazi u Ženeva, gdje uči metodologiju naučnog rada, studira političku ekonomiju, nabavlja marksističku literaturu do koje u zemlji nije mogao doći, a zatim se, iste jeseni, upisuje na Pravni fakultet na Beogradu.
U času kada se spremao da poleti avionom u Kairo, kao prvi izvanredni i opunomoćeni delegat Vrhovnog štaba i Tita, odnosno nove Jugoslavije, poginuo je na Glamočkom polju pogođen bombom iz neprijateljskog aviona, 27. novembra 1943. godine. Narodnim herojem proglašen je 18. novembra 1944. godine.

Mitar Trifunović Učo (Brvnik kod Šamca 1880. - logor Jasenovac, novembar 1941.), narodni heroj
Značajna slobodarska ličnost u Bosanskom Šamcu. Rođen u obližnjem selu Brvniku 1880., a ubijen u logoru Jasenovac u novembru 1941. godine. Bio je učesnik proboja Solunskog fronta 1918. godine kao dobrovoljac. Prije Prvog svjetskog rata socijaldemokrat, a od Vukovarskog kongresa KPJ komunista. Na tom kongresu biran je u Centralno partijsko vijeće, a kao kandidat KPJ na izborima za Ustavotvornu skupštinu Kraljevine SHS izabran je za poslanika. Godine 1953. proglašen je za narodnog heroja Jugoslavije

Boško Buha (1926 - 28. novembra 1943) je bio mladi partizan koji je postao jedan od najvećih ikona Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji.
Boško Buha je rođen u slavonskom selu Gradina (pored Virovitice) u srpskoj porodici. 1941. nakon invazije sila osovine na Kraljevinu Jugoslaviju i uspostavljanja Nezavisne Države Hrvatske, njegova porodica je bila meta ustaša i morala je da potraži spas u Srbiji.
Buha je na kraju stigao do teritorije pod kontrolom partizana. Tu je pokušao da se pridruži partizanima, ali je odbijen zbog svojih godina (u to vreme je imao 15 godina). Nakon nekoliko pokušaja uspeo je da stupi u partizane i uzme učešće u borbi. 1942. pridružio se Drugoj proleterskoj brigadi NOVJ.
Uskoro je razvio talenat za šunjanje do neprijateljskih bunkera i njihovog uništavanja pomoću ručnih granata. Njegov talenat i hrabrost su trenutno postali legendarni, a njegova jedinica, u kojoj je bilo mnogo mladih ljudi i dece, je dobila nadimak "Partizanska artiljerija". Krajem 1942. javno je pohvaljen od strane Josipa Broza Tita.
Godinu dana kasnije, 28. novembra 1943. godine, Boško Buha je umro kada je kamion u kome se nalazio upao u zamku četnika u blizina sela Jabuka, kraj Prijepolja. Nakon rata Boško Buha je posthumno dobio orden Narodnog heroja Jugoslavije.
Pozorište u Beogradu je dobilo ime po njemu. 1979, hrvatski reditelj Branko Bauer je snimio film o njegovom životu "Boško Buha (film)".

Ne znam koliki heroj je bio Zikica J.Spanac al ubiti dva zandara(Srbina) nije nikakvo herojstvo vec ludost! Toje i bila najveca tragedija u 2.s.ratu kad su naivni Srbi ubijali jedni druge a ne da brane svoj narod od njemaca,ustasa i drugih zlikovaca.
Sto se tice ovog drugog Spanca ne mislim da je dao neki poseban doprinos. Kazes ubijen u borbi od cetnika, znaci u zimu pocetkom 1942 Tad su partizani podlo i na prevaru poceli sa ubijanjima cetnickih komadanata, jer su do tad bili jedna vojska. Dakle i nije steta jer su partizani izdali srpsko stanovnistvo u BiH. U tom periodu 1942 cetnici su vodili borbe sa ustasama koji su harali i ubijali srpsku najac, a partizani su ih napadali sa ledja, za to ima mnogo dokaza. Za Ivu Lolu Ribara sam citao da je poginuo pod sumljivim okolnostima.. Za ostale ne znam i ne bih komentarisao.

Ne znam koliki heroj je bio Zikica J.Spanac al ubiti dva zandara(Srbina) nije nikakvo herojstvo vec ludost! Toje i bila najveca tragedija u 2.s.ratu kad su naivni Srbi ubijali jedni druge a ne da brane svoj narod od njemaca,ustasa i drugih zlikovaca.
Sto se tice ovog drugog Spanca ne mislim da je dao neki poseban doprinos. Kazes ubijen u borbi od cetnika, znaci u zimu pocetkom 1942 Tad su partizani podlo i na prevaru poceli sa ubijanjima cetnickih komadanata, jer su do tad bili jedna vojska. Dakle i nije steta jer su partizani izdali srpsko stanovnistvo u BiH. U tom periodu 1942 cetnici su vodili borbe sa ustasama koji su harali i ubijali srpsku najac, a partizani su ih napadali sa ledja, za to ima mnogo dokaza. Za Ivu Lolu Ribara sam citao da je poginuo pod sumljivim okolnostima.. Za ostale ne znam i ne bih komentarisao.

Pa cetnici i jesu druze za ubijanje.

Prijatelju, poceo si temu sa biografijama cetiri narodna heroja, maltene je zakljucio sa "slava im" i ne znam kakva je poenta uopste, sem da si izazvao jos jednu svadju i prepucavanje bez ikakvog smisla. Da si npr. postavio pitanje po kom su kriterijumu ucesnici Nob-a proglasavani herojima, imalo bi nekog smisla. Ne moze se, recimo, u isti kos staviti Zikica Spanac, recimo, koji je napravio nevidjeni idiotluk ubivsi dva zandara i taj Trifunovic Uca (za kog npr. nisam ni cuo) koji je bio dobrovoljac i kosti ostavio u Jasenovcu, pa nebitno da li je bio komunista ili ne.... a takvih primera ima bezbroj.

Жикица Јовановић Шпанац

Одмах по доласку у Краљевину Југославију је ухапшен и испитиван од стране специјалне полиције. Али га то није зауставило да настави своје револуционарно-побуњеничке активности. Учествовао је у демонстрацијама у Београду 27. марта 1941. године. Када је почео Априлски рат у Југославији, пријавио се као добровољац, али га Краљевска војска није примила.

Са својом четом он је извео прву устаничку акцију у Србији, 7. јула 1941. године у селу Бела Црква, код Крупња. Тада је пиштољем (носио је два пиштоља на боковима, као и сви комесари из шпанског рата) убио два жандарма - наредника Богдана Лончара и каплара Миленка Браковића који су дошли да растуре народни збор на коме је Жикица одржао антифашистички говор. Тај дан се у СФРЈ сматрао почетком устанка народа Србије против окупатора и славио се као Дан устанка (Окружни суд у Шапцу донео је 2009. године пресуду о рехабилитацији ове двојице жандарма).

Јануара 1942. године постао је члан штаба Групе партизанских одреда западне Србије и учествовао у многим борбама: код села Ба и Планинца, код Мионице, у селу Комирићу, код Крупња и околини Ваљева. Током фебруара учествовао је у борбама јужно од Ваљева, на планинама Маљену и Повлену. Погинуо 13. марта 1942. године у 27-ој години живота, у борби против четника у селу Радановцу, код Косјерића
[уреди]Литература

Молим да ако неко зна објасни о каквој овде је рехабилитацији реч. Ови људи нису осуђени од стране суда, па суд нема шта ни да их рехабилитује.

Што се тиче податка да се пријавио као добровољац у Априлском рату, али је одбијен, ту је нешто чудно. Он је морао бити војни обвезник, шта он има да се пријављује као добровољац?

Prijatelju, poceo si temu sa biografijama cetiri narodna heroja, maltene je zakljucio sa "slava im" i ne znam kakva je poenta uopste, sem da si izazvao jos jednu svadju i prepucavanje bez ikakvog smisla. Da si npr. postavio pitanje po kom su kriterijumu ucesnici Nob-a proglasavani herojima, imalo bi nekog smisla. Ne moze se, recimo, u isti kos staviti Zikica Spanac, recimo, koji je napravio nevidjeni idiotluk ubivsi dva zandara i taj Trifunovic Uca (za kog npr. nisam ni cuo) koji je bio dobrovoljac i kosti ostavio u Jasenovcu, pa nebitno da li je bio komunista ili ne.... a takvih primera ima bezbroj.
Druze ,nematu nikakve svadje,ja sam ih samo naveo da se nezaborave,svi oni su poznati po dobrim delima.Ato za zandare,nema revolucije bez ubijanja.

Молим да ако неко зна објасни о каквој овде је рехабилитацији реч. Ови људи нису осуђени од стране суда, па суд нема шта ни да их рехабилитује.

Што се тиче податка да се пријавио као добровољац у Априлском рату, али је одбијен, ту је нешто чудно. Он је морао бити војни обвезник, шта он има да се пријављује као добровољац?

Ma upravu si,reko sam vec,nema revolucije bez nasilja.Zandari su podpuno nebitmi.Vazno je da drugovi koji su bili heroji kao sto je Zikica spanac i ostali koje sam nveo budu rehabilitovani.

Pa tvom kraju je sigurno bilo lepo pod nemackom vlascu i cetnickom ,ma drugovi partizani su trebali da ubjiju sve koji su protivici.
I upamti partizani su heroji,ja sam naveo nekolicinu ali ima ih jos puno.

Moj kraj tj.srpska sela su branili cetnici od njemaca i ustasa a partizani su dosli tek krajem rata. Da je vladala njemacka ili ustaska vlast narod bi stradao. Tako nemoj da govoris sto ne znas i da nesto pretpostavljas... Partizani su tvoji heroji i to zadrzi za sebe. Njihovo -bratstvi i jedinstvo- nam je prisjelo 91. 92.god.

Жикица Јовановић Шпанац
Рођен је 1914. године у Ваљеву. После завршене основне школе уписао се у ваљевску гимназију, из које је касније избачен јер је дошао у додир са радничким покретом и ширио марксистичке идеје. Даље школовање је наставио у Београду, где је касније почео да студира југословенску књижевност на Филозофском факултету.оком студентских дана још активније учествује у акцијама студената Београдског универзитета. Због своје политичке активности и опредељености за раднички покрет примљен је у чланство Комунистичке партије Југославије 1935. године. Једно време је радио и као новинар „Политике“, одакле је избачен 1936. године.
Имао је 22 године када се 1937. године, пред дипломски испит, упутио у Шпанију да помогне радницима Мадрида и Андалузије у њиховој борби против фашизма. Борио се на страни Народне републике Шпаније.
Пред полазак у Шпанију, рекао је својим родитељима да иде на студије у Француску. Из Шпаније је својој мајци то у једном писму објаснио следећим речима: „Мајко, ја нисам могао остати слеп и глув за болове и дозиве човечанства. Ја то нисам могао. Ја волим човека. Ти си ми удахнула ту љубав. Разуми то и, молим те, опрости ми што сам ти нанео бол. Теби и оцу...“
После слома Шпанске републике, 1939. године, заједно са осталим борцима Интернационалних бригада прешао је у Француску, где је око годину дана провео у логорима. Септембра 1940. године, с једном групом југословенских добровољаца вратио су у Југославију.

После капитулације и окупације Краљевине Југославије, заједно са другим комунистима радио је на организовању устанка у западној Србији. Окружни комитет КПЈ за Ваљево донео је 25. јуна 1941. године одлуку о формирању Ваљевског партизанског одреда и одред је формиран 11. јула. Али је Жикица још раније, заједно са др. Мишом Пантићем и Чедом Милосављевићем, формирао Рађевску партизанску чету и постао њен политички комесар.
Жикица се касније са својом четом прикључио Ваљевском партизанском одреду у ком је најпре обављао дужност команданта, а потом политичког комесара батаљона. После Прве непријатељске офанзиве и повлачења партизанских јединица у Санџак, новембра 1941. године, остао је у западној Србији. Са преосталим борцима учествовао је у борбама са далеко надмоћнијим Немачким и Недићевим јединицама.
[уреди]Литература

Није погинуо тад, већ октобра 1941. и нису га убили четници, већ му је пресудио каснији ком. 23. партизанске дивизије Радивоје Јовановић Брадоња.

Moj kraj tj.srpska sela su branili cetnici od njemaca i ustasa a partizani su dosli tek krajem rata. Da je vladala njemacka ili ustaska vlast narod bi stradao. Tako nemoj da govoris sto ne znas i da nesto pretpostavljas... Partizani su tvoji heroji i to zadrzi za sebe. Njihovo -bratstvi i jedinstvo- nam je prisjelo 91. 92.god.

MA cetnici su izdajnici bre,oni su sardjivali sa nemcima ,njih treba pobiti.

@Sicilijanac: U tvojoj glavi je potreban jedan veeeeliki zaokret....Toliko velicanje tih ljudi, tolika zatucanost, i da je neko toliko poverovao komunistickoj literaturi, do sada nisam video. Pa ni neki moji profesori - komunisti nisu bili toliko zadojeni time, a ziveli su u vreme rata.

Back