NARIKACE,SREDNJEVEKOVNO ZANIMANJE - U SRBIJI,I DANAS !!!

Ja pripadam vec cetvrtoj generaciji,iz moje porodice,koji su rodjeni u beogradu.Ali
starinom,po ocevoj liniji,koreni mi poticu,iz jednog sela u Sumadiji,koje se nalazi
negde izmedju Knica i Gruze.Ovo navodim samo zbog toga,da bi se stekao utisak,
o lokaciji dogadja,o kome zelim nesto da kazem

Dakle,dobijem pre desetak dana,poziv da dodjem na sahranu,jednom zitelju sela,
koje sam naveo.Kako sam se priblizavao groblju,cuh iz daljine uzasan lelek i jaku
kuknjavu.Priblizavajuci se groblju,lelek se sve vise pojacavao.Kada sam konacno,
dosao do samog groblja,zatekoh veliku sahranu,sa mnostvom ljudi.

Prisao sam grobu,izjavio saucesce,i upitao jednog daljnjeg rodjaka,koje su te cetiri zene,koje su gromoglasno kukale i naricale.Kako ko su, rece mi on,vidno zacudjen
mojem ne znanju.Pa NARIKACE,rece mi on kratko.Cekaj rekoh ja.Pa zar toga ima
i danas,u ovom dvadeset i prvom veku ? Pa naravno da ima,odgovori mi on,kratko.

Ti zivis u beogradu,rece mi,pa nemas pojma,da narikace nikada nece nestati,kao obicaj u srbiji.Pa dobro,rekoh ja zbunjen,a zasto to one rade.?Kako zasto,rece mi
rodjak.Pa za pare,to im je zanimanje.Tek tada sam ostao potpuno zblanut,i
svestan,da Srbija NIKADA nece biti evropa.Ili bar,sve dok postoji placeno zanimanje
pod imenom NARIKACA.:roll:

....pa Lorde treba da znaš narikače su stara profesija koliko i prostitucija....možda čak i starija...pa treba da znaš , da u svakoj oblasti ljudskog života uma narikača...eto ti onaj Vulin ( komunista , julovac , socijalista ) , pa on ti je klasičan primer politčke narikače...uzmi sad ovo poslednje njegovo narodnjačko narikavanje u vezi afere udovički....zar nije predobro plaćeno to njegovo narikavanje....
...plaćena žalost , tuga i ozlojeđenost...nema tu ničeg ličnog - kako kažu mafijaši...sve je čist posao !
...i da znaš , nije evropa uskraćena za ove profesije kao što je narikača...samo što se koriste druge suptilnije tehnike , režije i scensko predstavljanje !....
...kod nas je sve pojednostavljeno , narodnjački , tradicionalno primitivno i razgoljeno...baš kao i vlast....
...zar ti svaki ekspoze vladajućeg junkersa nije klasično narikanje....posle horska narikačska ministarska pratnja i to je to...gledaj vesti i biće ti sve jasno u vezi plaćenog narikavizma !

Dragi prijatelju.Ja ne idem u istaknuti problem narikaca,tako duboko,kao ti.Ja sam samo hteo da iznesem jedan
problem.U zavodu za zaposljavanje u beogradu,u nomenklaturi radnih mesta,nema naziv radnog mesta:NARIKACA.
Mislim da bi pod hitno,trebalo izvrsiti dopunu te nomenklature.Inace,mislim da si potpuno u pravu,da je na zapadu,
to "narikavanje" kako ti kazes,mnogo sofiscirano.Tamo prilikom sahrana,postoji strucna rezija,lesevi se sminkaju ,sve
se snima pod reflektorima u boji.Cela ceremonija sahrane,bude jako simpaticna i vesela.Lesevi tako lepo sredjeni
sminkom....samo sto ne ustanu i zaigraju "moravac". prosto da se covek zacudi,kada ih na kraju smeste u zemlju,
umesto da nastave svoje prisustvo na banketu,uprilicenom,njima u cast. Hvala "loncar".Bio si kool.

Back