Narcisoidnost ili kompleksi

Znaci dosli smo do zlatne sredine... i ja se slazem da mi je gnusno kad neko hvali sebe, pa makar bio u pravu. To sto ja mislim sve najbolje o sebi (recimo) ne znaci da treba to da pricam naglas...takodje one mnogo nesigurne nikad ne mozes ubediti da vrede vise nego sto misle..
Ali opet su najiritantije osobe koje pricaju hvalospeve o sebi, a to nema veze sa realnoscu...
Oni nesigurni su nam ipak sladji i zelimo da pomognemo, osim ako su u totalnom downu pa se deprimiramo i sami slusajuci ih..
NEgo sad me ovo podsetilo : Mislite li da je tacno da volimo sami sebe onako kako su nashi roditelji voleli kad smo bili mali? Tj da se odatle stvara ljubav prema sebi (ona zdrava) a samim tim i samopouzdanje?

NEgo sad me ovo podsetilo : Mislite li da je tacno da volimo sami sebe onako kako su nashi roditelji voleli kad smo bili mali? Tj da se odatle stvara ljubav prema sebi (ona zdrava) a samim tim i samopouzdanje?

Mislim da je to osnova, a nadogradnja je u našem najbližem okruženju. Ako i tu nadjemo potvrdu da smo voljeni, uvaženi, ..... onda se razvijamo u zdravu i stabilnu ličnost koja ume da voli i poštuje i sebe i druge :heart:.

.... i da se vratim na primarnu porodicu. Mislim da je jako važno ono što roditelji pokazuju svojim ponašanjem u odnosu na ono što pričaju da je ispravno, a sami se ne ponašaju u skladu sa izgovorenim.

Da li su nam drazi ljudi koji vole sebe i to pokazuju otvoreno, busaju se u grudi i govore kako su lepi, pametni, seksi i td...ili su nam pak drazi oni koji pokazuju malo nesigurnosti?
MAda je prilicno diskutabilno i to da li ti koji se samohvale imaju ili nemaju dovoljno samopouzdanja, ali ajd sad...
Sta je to sto nam je odbojno u ljudima kad vidimo da pricaju hvalospave o sebi?
Zasto nam je odbojna licnost koja prica o sebi sve u superlativu...da li je tacno da su bas takve osobe kompleksashi, ili je to pokazatelj narcisoizma?
Gde je ta fina granica do koje mere bi trebalo pokazivati koliko volis i cenis sebe?

Svi vole pre svega sebe i samo sebe
sve što i šta rade zbog sebe
i vole sebe sve više i više svakim danom
razlika je što jedna grupa teži da je i drugi vole...svi da je vole....
ti koji se hvale - imaju taj problem

koliko sam ja bar primetila

Треба волети себе јер без тога не можемо волети ни друге. То сви знамо. Е сад где је граница, тамо где си ти увек на првом месту. Има животних ситуација када треба да се жртвујеш, своје време, себе, да би некоме нешто учинила, помогла, али ти (рецимо и у таквим ситуацијама прво мислиш на себе) иако је теби сасвим о.к. а рецимо овом другом и не баш. Или волиш себе толико да сваког упоређујеш са собом (јер си ти репер за савршенство) и онда схватиш да те нико није достојан или ти нико није раван. То су нарциси и они људи који све раде савршено и немају ама баш никакву грешку...јер они су безгрешни. И наравно нервирају с таквим ставом своју околину, мада оне мало тупље остављају без даха и диве им се ....ствар избора.

Svi vole pre svega sebe i samo sebe
sve što i šta rade zbog sebe
i vole sebe sve više i više svakim danom
razlika je što jedna grupa teži da je i drugi vole...svi da je vole....
ti koji se hvale - imaju taj problem

koliko sam ja bar primetila

Ja se ne bih slozila..neki ljudi stvarno ne vole sebe dovoljno i cak smatraju da je to losa "osobina"- voleti sebe... a ne mogu da naprave razliku izmedju prepotencije i samopouzdanja

Ovo za hvaljenje- moguce da je tako a moguce i da podsvesno ne vole sebe pa traze u drugima da im nadomeste to, da ih hvale i slicno

E sad sam vec pocela da *****m :mrgreen:

upoznala sam par ljudi u zivotu sto su stvarno nesto postigli....doktora sa tri doktorata uradjena u inostranstvu, fundamentalna, svetski priznatog hirurga....i pomogao je mnogim ljudima da ne ogluve....i imala sam srece da me operise (za sitne pare) kad je otisao u penziju....on ne mora da se hvali...sve je na njemu govorilo da je to kvalitet....i ponasanje i govor....i skromnost....:)

Back