Narcisoidni poremecaj licnosti

• Začetnik teme Začetnik teme Loki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Loki

Iskusan
Poruka
6.252
Svi smo culi za taj poremecaj licnosti.Mnogi su imali i iskustva sa ljudima koji taj poremecaj imaju.
To su oni ljudi koji uvek i po svaku cenu se trude da projektuju najbolju verziju sebe na okolinu i bilo kakve kritike na njihov racun dozivljavaju kao licne uvrede.
Cesto pravdaju svoje greske kao neciju nesposobnost da ni razumeju jer su suviše pametni za druge da bi shvatili koliko su pravu.Redovno svaljuj krivicu za svoje greske na druge.Menjaju misljenja tako da bi sagovornike naveli da se sa njima slazu.
A kada ni to ne uspeju pribegavaju uvredama guranjem grize savesti i pokušajima racionalizovanjem kako druga strana preteruje.Sve vrste manipulacije su u njihovom arsenalu.
I niko ih tako lako prepoznati od starta ali ako ko ume da obrati paznju lako moze da ih prepozna.
Umete li da prepoznate znakove narcisoidnog poremecaja licnosti u svalodnevnom zivotu ili tek kad maska spadne dovoljno sa se to vidi?

Poslednja izmena od moderatora:
Ja bih drugacije sve definisao i onda bi se tacno znalo ko je sta i ko je ko...
Ali to ne pije vodu jer je cilj u asertivnosti da zbunis sve ostale i sebe ucinis bez mana...
Ja znam ko nije narcis, ali same narcise da razdvajam, to ne umem..

E sad, ko hoce da bude nenarcis?
To je pravo pitanje....

Ima i ko ne moze....to sam video jednom , mozda dva puta, ali to ne znas dok ti osoba ne kaze da ne moze mimo toga...

Svi smo po malo narcisi.Neki preteriju
Svi imamo nacističke sklonosti, ali narcisoidni poremećaj ličnosti je nešto veoma toksično što se karakteriše pre svega nedostatkom empatije i osećaja griže savesti, jako slabim samopouzdanjem koje se maskira previsokim mišljenjem o sebi, preosetljivošću, prepotentnošću, arogancijom, hvalisavošću manipulativnošću itd. Što bi rekli- loš čovek.
Njima je ok, ali oni što imaju posla s njima su ga nadrljali.

Imao sam za šefa takvog, bez ikakve sumnje školski opisani maligni NPL. Što se tiče znanja i profesionalnosti debelo potkapacitiran ali poltronskim vještinama i manipulacijama dosegao daleko iznad svojih kapaciteta. Jako nezgodno. Traže pažnju i divljenje bez pokrića, naprotiv. Ako dobiju tu pažnju za kojom čeznu onda povećavaju zahtjeve, ako ne dobiju pažnju onda se osvećuju. Nikakva razumna komunikacija i kompromisi nisu mogući osim ako im ne zadaš strah u kosti. Jedino riješenje su batine, što je opet jako nezgodno kada je posao u pitanju. Po nepisanom pravilu a valjda jer nemaju stabilan kontakt sa stvarnošću, zapetljaju se sami sa sobom i upadaju u neprilike.

Svi smo culi za taj poremecaj licnosti.Mnogi su imali i iskustva sa ljudima koji taj poremecaj imaju.
To su oni ljudi koji uvek i po svaku cenu se trude da projektuju najbolju verziju sebe na okolinu i bilo kakve kritike na njihov racun dozivljavaju kao licne uvrede.
Cesto pravdaju svoje greske kao neciju nesposobnost da ni razumeju jer su suviše pametni za druge da bi shvatili koliko su pravu.Redovno svaljuj krivicu za svoje greske na druge.Menjaju misljenja tako da bi sagovornike naveli da se sa njima slazu.
A kada ni to ne uspeju pribegavaju uvredama guranjem grize savesti i pokušajima racionalizovanjem kako druga strana preteruje.Sve vrste manipulacije su u njihovom arsenalu.
I niko ih tako lako prepoznati od starta ali ako ko ume da obrati paznju lako moze da ih prepozna.
Umete li da prepoznate znakove narcisoidnog poremecaja licnosti u svalodnevnom zivotu ili tek kad maska spadne dovoljno sa se to vidi?
kad citam ovaj tvoj tekst ko da citam definiciju "uspesnog coveka" , poznati Muster kapitalistickog sistema.
Samo taki mogu "uspeti" u kapitalizmu..............a dokaze imate i oko nas u Srbiji , na sve strane.

У раној младости (16 до 20) година сам имао тај проблем. Јак мотив за постигнућем, ароганција, дрскост, безобразлук па све до беса и агресије. Два пута сам погледао смрт изблиза (јер наравно увек има неко јачи, "луђи" и све остало. Онда налетим на жену која ме "уштоповала" те сам уз њу и њену љубав обрадио инфо да тако не може. Сад сам ок, сви демони су истерани. Коштало ме све то папрено али, плаћено је.

У раној младости (16 до 20) година сам имао тај проблем. Јак мотив за постигнућем, ароганција, дрскост, безобразлук па све до беса и агресије. Два пута сам погледао смрт изблиза (јер наравно увек има неко јачи, "луђи" и све остало. Онда налетим на жену која ме "уштоповала" те сам уз њу и њену љубав обрадио инфо да тако не може. Сад сам ок, сви демони су истерани. Коштало ме све то папрено али, плаћено је.
Mislim da si pogresno hvatio kur*cenje u mladosti kao narcsoidninporemecaj jer jer se narcisi ne menjaju samo dobro glume lepu sliku o sebi koju zele da predstave drugima i sluze se mamipulacijom i emotovnim i mentalmim zlpstavljanjem da spuste ljude oko sebw da bi imali osecaj da su superiprni

Mislim da si pogresno hvatio kur*cenje u mladosti kao narcsoidninporemecaj jer jer se narcisi ne menjaju samo dobro glume lepu sliku o sebi koju zele da predstave drugima i sluze se mamipulacijom i emotovnim i mentalmim zlpstavljanjem da spuste ljude oko sebw da bi imali osecaj da su superiprni
Нисам никад спуштао никог, чак сам се заузимао и физички осим вербално за неке мањине ( геј, нпр) а често сам се урчио на јаче. Имао сам проблем како год.

Нисам никад спуштао никог, чак сам се заузимао и физички осим вербално за неке мањине ( геј, нпр) а често сам се урчио на јаче. Имао сам проблем како год.
Mislim da je to samo mladalacki bunt koroz koji skoro svi prolaze. Nije to isto kao ovo o cemu se tema radi

Narcisoidno ljudi su zapravo oni koji po avaku cenu isticu svoju superiornost da bi sakrili svoje nesigurnosti i nezrelost.Imaju ubedjenje da su drugi inferiorni na spram njih i cesto manipulisu,izvrcu cinnenice,kad ni to ne uspe pribwgavaju na licne uvrede i cesto bitaju partnere ili prikatelje na konima ce kaliti svoje frustravoje da bi se osecali siperiorno

Veza sa na primer narcioidnim partnerom moze da deluje idilicna na pocetku ali se postopeno pojavljuju elmeni emotivog i psihickog nasilja kada stvati me idu po njihovom jer im je tesko da odrze tu idilicnu personu. I gasiranje(navodjenje partnera da sumnja u svoje vidjenje stvari i ozvrtanje onog sto se desilu u nekakvo preterivanje druge strane)

Back