Napravite fakturu koja računa samostalno

Kompjuterija

Zainteresovan član
Poruka
280
Faktura+koja+sve+vrednosti+ra%u0025C4%u00258Duna+samostalno.png

Poznato je da Office program Excel ima mogućnost da sračunava po funkcijama koje smo mu zadali, i tako štedi puno vremena, u računovodstvu na primer.
Još jedna prednost je što je taj program kompatibilan sa Access-om, pa se može graditi baza podataka, ako imamo veliki broj dokumenata, izdatih faktura, računa, predračuna itd.

Ovom prilikom smo za vas napravili fakturu koja samostalno sračunava:

Vrednost robe (br. komada x cena )
Sračunava iznos PDV (potrebno je samo da unesete procenat po kome se PDV obračunava)
Sabira vrednost robe i PDV-a, sve predhodno u zasebnim kolonama.
Treba da obratite pažnju samo koja funkcija za koje polje je definisana:
Tako na primer:
Najpre unesete količinu i vrednost robe, ačim pređete u sledeće polje, funkcija: =IF(E16="",1,E16)*F16
To je logička funkcija koja množi polja E16 i F16 i izračunava ukupnu vrednost te robe, (slova su broj kolone a broj je broj odgovarajućeg reda). Na taj način možete da definišete neograničen broj proizvoda, samo promenom broja za red.

Stopu PDV-a samo unesete , jer je tip polja definisan kao procenat
Sledeća stavka je iznos PDV-a: i tu je korišćena f-cija: =ROUND(G16*H16,2)

U koloni : Cena + PDV, jednostavno su te dve kolone sabrane: G16+I16
Opšte je poznato da u Excel-u možemo da saberemo sve vrednosti neke kolone, funkcijom SUM
pa tako je za kolone UKUPNO definisana funkcija: =SUM(I16:I23) i funkcija: =SUM(J16:J23)

Tu se sabiraju polja od 16. do 23. reda, a kao što sam rekao, vi možete da definišete iste za neograničen broj polja..
Ostala polja su za unos teksta i ubacivanje logo-a firme.

Što se štampe tiče, da bi odštampana forma bila oblika fakture jednostavno smo polja koje su od značaja oivičili linijama (desni klik na polje onda u padajućem meniju definišete : Borders

Slažem se da je neko iskustvo u Excelu potrebno ali nadam se da će ovo malim preduzetnicima biti od koristi.

Ako ipak imate poteškoća da stvari odradite samostalno, možete fakturu da skinete sa jedne od naših stranica na sajtu.

Poslednja izmena od moderatora:
A srednjoskolac se ponadao.
Preduzetnik ti mnogo vise ceni lockovana polja nego da on ukucava formulu.

Plus mu uvaljujes 140e za trosak za office.
Ko u Srbiji plaća Office i drugi softver? Toliko je mnogo sajtova gde možeš da skineš torent i preuzmeš i ofis i windows i šta god ti treba.

- - - - - - - - - -

@Kompjuterija jel ti stvarno naplacujes ovo ? ? ? ?

Ako nekome treba ja cu mu ovde uraditi za dzabe :D

Naravno da je sve besplatno, elem kažem ako nema posla, ajde da nekome poklonimo bar malo prilike da nauči nešto.

Poenta je što je zaista mnogo malo sajtova na srpskom, sa sistematizovanom IT materijom (znanjem), koja je razumljiva i običnim ljudima a ne samo IT profesionalcima. Zato ovom prilikom pozivam sve koji imaju znanje a hoće i imaju dobru volju, da ga potpuno i skroz besplatno podelimo sa drugima. Jer kad vladaš engleskim jezikom na netu sve možeš da rešiš, ali na srpskom je situacija jadna...

Momci, meni bi trebala pomoc, vama je to prosto da uradite. Nisam u situaciji da platim jer sam radnik i to mi je potrebno da olaksam sebi posao. Naime, imam neke pormulare koji treba da se popune, u firmi bi izvukao sve potrebne podatke i ubacio u tabelu koja je kao baza podataka, iz nje na osnovu pib-a, ili sifre... automatski ubaciti sve ostale podatke, takodje mi je potrebna i faktura koja sama racuna pdv..., ako neko nije u guzvi i moze da mi pomogne, bio bih mu jako zahvalan. Unapred hvala

Momci, meni bi trebala pomoc, vama je to prosto da uradite. Nisam u situaciji da platim jer sam radnik i to mi je potrebno da olaksam sebi posao. Naime, imam neke pormulare koji treba da se popune, u firmi bi izvukao sve potrebne podatke i ubacio u tabelu koja je kao baza podataka, iz nje na osnovu pib-a, ili sifre... automatski ubaciti sve ostale podatke, takodje mi je potrebna i faktura koja sama racuna pdv..., ako neko nije u guzvi i moze da mi pomogne, bio bih mu jako zahvalan. Unapred hvala

Nisam baš razumeo ono prvo, inače za kreiranje baze podataka je na raspolaganju MS Access. Što se tiče fakture koja računa samostalno stavio sam je za besplatno preuzimanje (nije nikakva reklama već pomoc):
http://www.scribd.com/BalkansBusiness
Ako je želiš u PDF formatu nikakav problem, kad je popuniš sačuvaj je u tom formatu (excel ti nudi tu opciju). Ako moderator ukloni link obrati se privatno poslaću ti na meil.

Ако су ти формулари урађени у екселу, онда користи комбинацију drop down liste i vlookup функције, ако формулари нису у екселу, онда је то тешко направити.

Ако ти ова два линка нису довољна, има пуно других примера на јутубу.

Hvala na javljanju. Ja nisam programer tako da se slabo razumem u strucne termine. Da video sam fakturu, medjutim ona bi trebala da sadrzi datume prometa, i jos neke parametre. Ovo racunanje je ok, ubacim cifru i on razdvoji pdv i glavnicu, medjutim popunjavanje izdavaoca i primaoca me interesuje, to bih da se automatski popuni pozivom na bazu podataka. U mom slucaju, primoc fakture je stalan, a izdavaoc je promenljiv.

Hvala na javljanju. Ja nisam programer tako da se slabo razumem u strucne termine. Da video sam fakturu, medjutim ona bi trebala da sadrzi datume prometa, i jos neke parametre. Ovo racunanje je ok, ubacim cifru i on razdvoji pdv i glavnicu, medjutim popunjavanje izdavaoca i primaoca me interesuje, to bih da se automatski popuni pozivom na bazu podataka. U mom slucaju, primoc fakture je stalan, a izdavaoc je promenljiv.

Пример се и односи на то.
Могу да ти објасним главни део, али боље је да погледаш како раде функције, јер толико детаљно објашњење не могу да ти пружим.

Погледај наведене линкове, није тешко применити.

Направи табелу, тако што ћеш у првом реду имати називе фирми, а после ређај остале податке. За сваку фирму мораш да користиш исти редслед.

У пољу где треба да ти стоји име фирме, стави дропдовн листу и повежи је са првом колоном табеле. На тај начин ћеш моћи да бираш име фирме која ти треба.

У пољима где треба да стоје остали подаци, убаци vlookup функцију, први аргумент повежи са пољем где је име фирме (тј. дропдовн листа), други аргумент вежи за табелу, а трећи за колуну у којој се налази жељени податак, четврти је FALSE. Ово понављаш за свако поље у коме желиш да се појави одређени податак.

На тај начин ћеш бирајући име фирме, повлачити и све остале податке.

Nisam baš razumeo ono prvo, inače za kreiranje baze podataka je na raspolaganju MS Access. Što se tiče fakture koja računa samostalno stavio sam je za besplatno preuzimanje (nije nikakva reklama već pomoc):
http://www.scribd.com/BalkansBusiness
Ako je želiš u PDF formatu nikakav problem, kad je popuniš sačuvaj je u tom formatu (excel ti nudi tu opciju). Ako moderator ukloni link obrati se privatno poslaću ti na meil.
Pravljenje ozbiljne baze podataka nije baš laički posao, pogotovu ako je reč o više vrsta podataka, pa stoga se to i ne može objasniti u ovakvom postu.
Ako hoćeš da učiš pogledaj sledeće linkove:
http://www.znanje.org/abc/tutorials/accessMMX/accessMMX_abc.htm
kao što sam rekao, malo je izvora na srpskom jeziku, a one ozbiljnije sam naveo ovde:
http://kompjuterija.blogspot.com/2013/12/tutorijali-na-internetu-sta-su-to.html

Back