Napravili su "pametni" zub koji može da uraste u desni i da se poveže sa nervnim sistemom baš kao pravi zub

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.476
1751159705832.png

Naučnici sa Univerziteta Tafts razvili su bioinženjerski „pametni“ zubni implantat dizajniran da se integriše sa tkivom desni, pa čak i ponovo poveže sa nervnim putevima, nešto što tradicionalni implantati ne mogu da urade. Prema podacima ZEM Science-a, ovaj vrhunski implantat koristi biorazgradivi premaz od nanovlakana napunjen matičnim ćelijama i proteinom rasta (FGF-2), podstičući telo da regeneriše meko tkivo i nervne veze oko zuba.

Još impresivnije je to što se ubacuje tehnikom presovanja, što znači da nema bušenja. Implantat se nežno širi u alveolu, smanjujući traumu i ubrzavajući zarastanje. U studijama na životinjama, ostao je stabilan i pokazivao je znake formiranja bioloških veza poput prirodnog zuba. Iako još nije dostupan ljudima, ova inovacija bi mogla da revolucioniše stomatološku negu vraćajući ne samo izgled vašeg osmeha, već i osećaj istog.

To je vec zaebavvanje ljudi u mozak...ovakve vesti..

Jer su blokirali primenu 3, 4 tehnologije koje bi resavale problem pokvarenih i izvadjenih zuba , jesu , a sto onda pricaju o smart zubima, kad vecina ljudi u Srbiji kad izgubi zub moze samo da se uhvati za usi i igra..

Ja kad sam bio klinac moj drugar je omasio pri skoku sa garaze i slomi jedinicu , i oni mu zalepe zub i saniraju ga tako da mi nismo mogli da razaznamo , ja sam bio tu kad je polomio zub i posle toga sam video namesten zub, nema lazi nema prevare...
U to vreme je moglo i delimicna amputacija nerva, to danas retko ko zna a jos redje sme da odradi pacijentu , a tada je bila uobicajeno cuvanje nerva i zuba...
Pa to saniranje plus lepljenje...
Zub ima velike pritiske dok se koristi ...nije to samo super lepak i kraj...

Back