Naplata duga bez ugovora

Sto se tice kamate, tu se sudska praksa vec izjasnjavala u pravcu ugovaranja kamate koja odgovarala nacelu jednakosti uzajamnih davanja, evo strucni tekst na tu temu https://www.paragraf.rs/100pitanja/ugovori/ugovor-o-zajmu.html
То му ништа не значи ако нема доказа за позајмицу, позајмио на кеве ми. Са таквима, који се после не сећају да дугују, једино батина помаже!

ako nece da plati,tesko
Kako naplatiti dug čoveku ako ne postoji ugovor o zajmu, već je bio učinjen na osnovu usmenog dogovora?

Svedoci ne znače ništa?
je si mu radio nesto ,prodao nesto ili si mu pozajmio pare? Nije isto? Mozda je neazadovoljan uslugom ili robom pa nece da plati/ Ako si mu dao pare i pravi se blesav procitaj savet zx16..ende.

Kod naplate dugovanja je problem cak i kada imas sve dokaze i ugovor, pa cak ni izvrsitelji ne naplate sve dugove.
Problem kod dugovanja bez ugovora je cesto laksi, ali cesto i nemoguc. Osnova naplate dugovanja je utvrdjivanje da li duznik moze da plati dug, pa je kod dugovanja na poverenje odnos poverioca i duznika najvazniji detalj. Ono sto ne moze da se upotrebi na sudu mnogo lakse se primenjuje u medjusobnom odnosu, te tako i treba traziti naplatu. Medjutim, ako duznik odbija da ima dug, a poverioc mora ili zeli da ga naplati, najbolji dokaz su svedoci sa kojima duznika treba suociti pre i za vreme sudjenja i svakako saznati iz cega moze da se naplati dug.

Meni su zanimljive macho price o naplati pomocu "nekih ljudi" bezbol palice ili oruzja ili "izvlacenjem usiju" sto sve spada u nasilje. Ovim ne kazem da uspeh i put naplate na taj nacin nije efikasan, ali je to moguc razlog i nemogucnosti naplate.
Imam mnogo duznika od kojih neki znaju da su duzni, neki to ne znaju. Ni sa jednima nemam ugovor tako da sam od nekih dugova digao ruke, a kod drugih ostavio potrazivanje za bolja vremena....:)

U današnje vreme, jedina ispravna politika da bi izbegao ovakve slučajeve ti je : nemam, ili druga, imam al' ne dam, to je isto k'o i da nemam.Danas ne valja pozajmljivati ni onom koga godinama poznaješ, naročito ako ga dobro poznaješ.Onda bi trebao i da znaš kakav je čovek.A ako ga ne poznaješ nikako, i to je odličan razlog da mu ne zajmiš pare.Neka ide u banku i digne kredit ako uopšte ima uslova za to, ili neka se bakće sa nekim zelenašima koji se bave tim radnjama.Da daš nekom pa da ga juriš posle, nema smisla.Da bi mu dao čisto da ispadnek lik i dobrica, to je opet čista naivnost.

Back