Napadi panike

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.070
anksioznost-i-napdi-panike--910x576.jpg

Napad panike je napad intenzivnog straha ili intenzivne nelagode koji se može javiti kao posledica određene situacije koja je neprijatna ili zastrašujuća, ali i iz smirenog stanja, bez jasnog uzročnika.Strah predstavlja reakciju organizma na realnu životnu opasnost, nastaje naglo i pomaže da se opasnost izbegne ili savlada.

Napad panike je iznenadni, zastrašujući doživljaj straha, sa brojnim telesnim simptomima, osećajem da će se u trenu nešto strašno dogoditi: „onesvestiću se“,
„izgubiću kontrolu“, „poludeću“, „srce će mi stati“, „ugušiću se“.

Clippanika.jpg

Nastaje iz čista mira, brzo dostiže svoj vrh i traje od deset minuta do pola sata. Simptomi koji se doživljavaju su intenzivni: ubrzan rad srca,
trnjenje ruku i nogu, nesvestica, nedostatak vazduha, osećaj da se menjate, gubite razum. Kada sve porđe osećate slabost, umor, iscrpljenost.

Psihoterapija: U lečenju paničnog poremećaja se preporučuje kognitivno-bihejvior terapija koju rade psihijatri i psiholozi edukovani za ovaj psihoterapijski pravac.

Kognitivno-bihejvior terapija je usmerena na umanjenje i kontrolu simptoma paničnog poremećaja i agorafobiju. Suština ove terapije je, da se pacijenti edukuju kako da prepoznaju, procene, kontrolišu i promene svoja „pogrešne“ iracionalne misli i ponašanja. Primer: lupa mi srce, prva misao je „ovo je infarkt, umreću“, racionalne misli su „ovo nije infarkt…prestalo je čim sam izašao iz prevoza…čim sam prestao da obraćam pažnju na srce…ovo je strah, već se dešavalo“.

(euromedik,novosti)

Na tu temu postoje brojni edukativni tekstovi, sve je lepo objašnjeno i većina paničara vremenom shvata racionalno o čemu se radi.
Problem je što svaki novi napad ima crtu ekskluzivnosti - deluje kao da se ranije nije takvo nešto dešavalo,pa unosi nemir da taj put možda nije napad panike nego srčani problem. A poznato je da simptomi napada panike mogu da se menjaju.

U mom slucaju zabrinjavajuce misli koje mi okidaju napade su vise vezane za egzistencionalne strahove,jako cesto i zbog brige za ljude koji su mi dragi i potpuno sam svestan toga da je to samo strah koji izaziva fizicke simptome.Kada su okidac egzistencionalni neki strahovi ja sam naucio kako i mogu da prekinem taj tok misli brojanjem u sebi,tekstom neke pesme,brojalicom,cim god samo da zaustavim taj tok misli...
Kada je u pitanju briga za druge e tu vec ne pomaze nista jer se u tom trenutku osecam nemocno da uradim sta god mi se cini da bih trebao i samo sve vise sebi guram tenziju i tenziju i cesto mi to bude okidac za krahove.

Moji simptomi su slaba komunikacija sa ljudima kad ima vise ljudi u prostoriji zbunjujem se kad Pricam do pucanja kad me neko gleda direktno u oci zbunjujem se kad Pricam itd imam strah u tim situacijama i u situacijama kad me provociraju i tada imam najteži osjecaj anksioznosti

Back