napad medveda

• Začetnik teme Začetnik teme bman3
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Meni su natuknuli nešto u vezi toga, i to sasvim slučajno, desilo se da sam morao da otpratim neku lepuškastu, ali prilično bucmastu curicu kući, nije imao ko drugi, a nije smela sama iz nekih razloga, ono pozni sati, zimska noćna tmina, nesigurne ulice, i pošto smo oboje korpulentni, raskošno sazdani, poslužilo je to kao izvor šala na naš račun, posavetovaše nas kafanski šereti da se čuvamo eventualnih ljubavnih varnica, ako jedno od nas počne da saleće ono drugo da se postupa kao u slučaju napada medveda - leći i praviti se mrtav, pa šta bude...

Ja sam citao na netu nesto kao da u slucaju napada, napadnemo i mi njega ili cak da koristimo neke sprejeve protiv medveda koje nikad nisam vidio kod nas da ih ima, ali uglavnom ako se pravimo mrtvi ili ce nas scepati ili ce nas samo pokriti liscem, mada ja mislim da ako bi ga napali da bi ga samo jos vise naljutili, a opet ako bi bjezali glavom bez obzira, medvjed bi to shvatio kao da smo mi plen tako da smo ga tek tad fasovali, bas me zanimaju iskustva ljudi koji su prozivjeli slicno

znam da je neko imao susret u šumi direktan, šetao je (s malim detetom) i kad eto ti medveda! i on se zaledi ali to ne pokaže i počne da se vraća, a medved nije bio u fazonu pa se okrenuo i otišao svojim putem, al čoveku nije bilo svejedno dok se dočepao auta :D. to je iz zbirke jedne "lovačke priče", čak je izdata knjiga

inače su bivale te emisije o napadima medveda na ljude u šumi, uglavnom valjda po USA... neki nisu preživeli, neki su zadobili povrede... medved je super brz i moćan tako da ne znam :think: to je obično mečka u pitanju

pa u tim američkim emsijama je bilo kako mrki medvedi umeju da upadnu u kuće u okolini njujorka, valjda su gladni ili šta, pa ovi stanovnici onda zovu neke službe da ih spasu a medved se šunja po kuhinji i jede šta mu je zgodno : ))
verovatno treba da imaš neku pušku, dozvolu i da baš ne ideš gde ih ima, al ljudi i kampuju i tako

Koliko god deluje tromo prilično je hitar za svoje dimenzije i masu, i u stanju je da se penje na drveće.
A različita su iskustva, neki ljudi su uspevali da se odbrane pokazujući agresivnost, ono zgrabe neki kamen ili granu i krenu na njega, samo ne verujem da tu ima nekih pravila ponašanja, ipak je reč o divljoj životinji, njena ćud se ne može odgonetnuti. Pre nekoliko godina dogodila se u mom kraju tragedija kad je medved zatočen u kavezu zgrabio staricu koja ga je hranila i ubio je, a kako li tek može da nasrne životinja koja je slobodna, što se kaže u svom habitatu.

al vidiš onaj gore medved je iskulirao, neće baš uvek da te napadnu izgleda ako te sretnu, al da je frka jeste

možda čak neke i pripitome kao u onim emisijama serijama al to je ko svaka divlja živ. kad je pripitome

evo ti jedna da smiris zivce
selfie-with-a-bear-russia.jpg

Kako postupiti kada nabasate na ovo stvorenje u sumi?

Zavisi od vrste medveda.
Ali za sve vrste medveda važi osnovno pravilo: NE TRČATI.
Žrtva koja pokušava da pobegne trčanjem, ponaša se upravo onako kako se ponaša lovina.
Ako neko baš mora da šeta po šumi u kojoj može da nabasa na medveda, savetuje se da sa sobom nosi biber-sprej. Oni koji su preživeli susret s medvedom, tvrde da upravo zahvaljujući spreju nisu ostali bez glave, nego samo bez ruke i noge. :mrgreen:

p.s. NIje tačno da je nedved "trom", "spor" itd. Bez obzira na konfiguraciju terena, brz je. I smatra se najsnažnijom kopnenom životinjom.

Poslednja izmena:
mislim da su ovi u USA išli da kampuju ili vozili bicikl... sad da li jelouston ili neka šuma tako
da li su tu medvedi izašli na teren gde nisu bili očekivani, a negde valjda i nisu bili iznenađenje

kod mene u selu u planini ima medveda, nailazio sam na medvedje tragove više puta. muški medvedi nisu toliko opasni, opasne su mečke koje imaju mečiće, one su agresivne. moja baba je jednom videla medveda u šumi i više nikad nije smela da ode sama.

Ovo nije tačno.
Mužjaci medveda spadaju među najteritorijalnije vrste i brane svoju teritoriju. Medved će ubiti uljeza - pa i drugog medveda - ukoliko mu ovaj uzurpira prostor.
Nema bitnije razlike između ponašanja mužjaka i ponašanja ženke.

Ovo nije tačno.
Mužjaci medveda spadaju među najteritorijalnije vrste i brane svoju teritoriju. Medved će ubiti uljeza - pa i drugog medveda - ukoliko mu ovaj uzurpira prostor.
Nema bitnije razlike između ponašanja mužjaka i ponašanja ženke.

desi se valjda i da te iskulira medved, valjda kao i sa psima i ti se praviš da je sve OK pa možda i on, OK pasX100

- - - - - - - - - -

ne bih se kladila na to ali kao ona jedna lovačka priča gde se medved okrenuo i otišao :sad2:

Медеди су једноставно фасцинантни, снага, моћ, и интелигенција, погледајте овог малишу, ко је њега научио овим рвачким захватима, овај џуки појма нема шта га је снашло:

Nailazio sam na to čudovište sve je bilo u redu dok nisam stao da namestim remen od torbe. Tada je počela rika i bežanje on je pobegao. Od tada nosim sredstva za zaštitu i petarde da se skloni na vreme.

Back