NANETA VELIKA NEPRAVDA KUSTURICI !

Filmski reditelj Emir (novo ime Nemanja) Kusturica,veliko je ime Jugoslovenskog filma.Dobijao je medjunarodne
nagrade,na raznim filmskim festivalima,i svi su se kitili,njegovim odlicjima.No,doslo je vreme,kada je njegova
imaginacija presusila,kada vise nije mogao da nadje teme za nove filmove.Ono sto je unistilo njegovu karijeru,
to je prekid "diplomatskih odnosa",sa odlicnim bosanskim scenaristom,Abdulahom Sidranom,koji je pisao
scenarije,za sve njegove filmove,koji su nagradjivani na svetskim festivalima.

No.Kusturica je skupio poslednju snagu,i dve ipo godine je potrosio,snimajuci film,pod naslovom:"Mlecni put".
Za glavnu glumicu je uzeo prelepu,Moniku Beluci,koja i ako ima pedeset i jednu godinu,jos uvek izaziva "leptirice"
u stomaku kod muskaraca,kada vide njene andjeoske telesne obline.Kusturica je prijavio taj svoj najnoviji film,
za takmicenje,na filmskom festivalu u Veneciji.Isao je na dve stvari.Film je ljubavna prica,a kao drugi jak adut,
sama cinjenica,da glavnu ulogu igra velika zvezda,Monika Beluci.

Pre samog pocetka Festivala,on je izjavio (Kusturica) da mu je ovo poslednji film,i da je on najvece dostignuce,
njegove filmske stvaralcke karijere.U nasoj stampi,na veliko se pisalo o tom filmu,i smatralo se,da ce u najmanju ruku,dobiti Prvu nagradu,Zlatnog lava.Svarnost je na zalost bila drugacija.Film "Mlecni put",prosao je totalno
nezapazen,bez i jedne nagrade,i ako je podeljeno ukupno sest nagrada.Stampa je jedino pisala o Moniki Beluci
i njenim zanosnim telesnim drazima.

Nasa stampa,koja ne voli da pise o porazima,bezobrazno je bojkotovala da makar sta napise,o neuspehu
Kusturice.To nije lepo,nije dzentlmenski.Trebalo mu je pruziti moralnu podrsku,sada,kada ne nize uspehe,nego
neuspehe.Ali,to smo mi.Kada neko pobedjuje,onda se stampa utrkuje u dodvoravanju slavodobitniku.A kada
mu slav "okrene" ledja,e.tada on biva bezobrazno zaboravljen.Bojim se,da ce tako jednom proci,i proslavljeni
Novak djokovic,cim vise ne bude nizao pobede,jednu za drugom.:dash:

...oćeš da kažeš da srpsko nebo nezna za miljenike - pa nisi ti Lorde nemac , a još manje Remark , a ni stefanizovano-nemanjizovani nakrst Emir nije Felini....bio je to finansijski ujjjeb , naše vlasti i premudrog stiroporca....investicioni promašaj - zato se ćuti....a i ti bi mogfao da zaćutiš , onolike pare spljiskane helikopterski , a ono ćorak - frajer umetnički imopotentan....nema više od koga da se otima i plagira....sve je to već viđeno !

E pa Loncar,ja nisam mislio nista lose.Samo sam rekao,da Kusturica nije kriv za ovaj debakl.On ne moze da napravi dobar film,bez dobrog

scenarija.A obzirom,da je njemu Abdulah Sidran,pravio,tj.pisao one sjajne scenarije,sta on sada da radi.Sidran je ostao u svojoj maticnoj Veri

a Kusturica je odbacio,i tu je "pukla" tikva medju njima.Ali meni je zao Kuste,on je sada veci srbin od svih nas,i ja sam mu na tome zahvalan/

E pa Loncar,ja nisam mislio nista lose.Samo sam rekao,da Kusturica nije kriv za ovaj debakl.On ne moze da napravi dobar film,bez dobrog

scenarija.A obzirom,da je njemu Abdulah Sidran,pravio,tj.pisao one sjajne scenarije,sta on sada da radi.Sidran je ostao u svojoj maticnoj Veri

a Kusturica je odbacio,i tu je "pukla" tikva medju njima.Ali meni je zao Kuste,on je sada veci srbin od svih nas,i ja sam mu na tome zahvalan/

Šteta,velikog režisera pojeo nacionalizam...Inače,meni ne smeta taj "neuspeh"(ne bih
ja stvoreno delo tako nazvao-ima svojih vrednosti i bez Venecije!),čak mi ne smeta ni
njegovo Kustendorfovanje ni Andrićgradovanje...Kusta je Kusta za sva vremena!
Nek je nama on živko i zdravko!

.....da ne guglam ono ezopovsko o rajskoj novopečenoj ptici , pa kad svaka ptica uze svoje pero osta ružna svraka - uzgred , kad je o njoj reč , prepolovila je vrapčiji rod u prestonici.....neki je zovu predatorom za male ptice pevačice.....da se vratim na "velikog umetnika" nakrsta - pa tako bi i sa emirisanim Nemanjom , kad svak iz ovih ili onih razloga povuče svoj talenat , umeće , veštine , čast i poštenje , osta samo kreatura od nakrsta....mislim , dominira njegov karakter.....
.....ima ljudi koji odvajaju delo od karaktera njegovog tvorca.....ja jok....samo iz svačijih dela izdvajam i tuđa umeća i čenjenja koja grade to delo......to je beše analitička razgradnja....svračiji problem !

....treba preživeti i nadživeti tu "umetnost"...

Back