Posto smo ogrezli u krizama, inflacijama i nemastini, ova svetska ekonomska nam je dosla kao pravo osvezenje jer sad i ostali vide kako je kada kais mora da se pritegne. Nezgodno je vreme za bilo sta, poslovi su nesigurni, a mi nikad bahatiji. Posle godina kukanja, roditelji su shvatili da ima necega u mom vapljenju za stanom u gradu. Prosla sam srednju sa cekanjima buseva na temperaturama kada su i pingvini trazili toplije mesto, raznorazne prirodne nepogode, ali sada kada je dosao fakultet i kada su uvideli da nije zanimljivo cekati po 2-3 sata, odlucili su se na taj korak. Moram priznati da trazenje stana ni malo nije jednostavno. Treba proci pored gomile muvatora, lazova i hohstaplera sa zlatnim zubom, mercedesom i diplomom srednje nepostojece skole. Ostati materijalno neozledjen pored tih pijavica je tesko. Ne mogu da verujem da moje roditelje, staru skolu, pokusavaju da nasamare oni koji su do juce krave cuvali (nije da omalovazavam, ovo je tek radi poredjenja), oni koji su sticajem okolnosti dosli do nekih nekretnina i sada njihova gramzivost nema kraja. Skorasnji primer: zgrada je jos u izgradnji, arhitektu i investitora treba osuditi na zlocin protiv estetike i nije legalizovana, pokusavaju da uvale stanove za 1200e po kvadratu. Pa nismo ni mi sisali vesla. Raspored prostorija je sledeci: otvoris vrata i u kuhinji si, iz kuhinje direktno ulazis u sobu iz koje idu dvoje vrata, jedna od kupatila, druga od sobe. U stanu ukupno ima 3 prozora. Ma, katastrofa. I oni za to traze preko 40 000?! Neka hvala. Posto taj neki stan treba da imamo i otplacujemo mnogo, mnogo godina pazljivo biramo. Danas je keva htela da pokaze caletu i meni jedan na koji je slucajno naisla i dok smo trazili ulicu, stanemo da pitamo jednu zenu. Ispostavi se da i ona prodaje stan. I da je u istom kraju kao i onaj koji idemo da pogledamo. Ali kako pristojnost nalaze, prvo kod onih kod kojih smo krenuli. Otisli smo kod vrlo finih ljudi, pravi nasi (Lale). Stan, pa boga mi velik, raspored fenomenalan, stara gradnja, sta da vam pricam. Ali vapi za renoviranjem. Dalo bi se srediti, aliiiiiiiiiiii... Nesto mu fali. Ne mogu da odredim sta. Mozda mu nije islo u prilog sto je ispunjen starim namestajem i starim stanarima. Nije da imam nesto protiv baka i deka, ali nije ostavljen ONAJ utisak na mene, da kazem:''To je to!'' Kad smo usli u ovaj drugi stan (koji je prazan) vec sam videla stvari u njemu, videla sam sebe i u glavi mi se vrtelo:''Ovde ja zivim, ovo je moj dom.'' Ne mogu da verujem da se tako nesto desilo. Posle toliko vremena neuspesnog trazenja i gledanja kojekakvih rupa, skoro pa sam pocela da gubim veru da ce si i meni nesto lepo desiti.
Moja mama ima tu osobinu da svakog mora da ispita poreklo i citav rodoslov... ''Znate, mi smo iz Banata, pravi Vojvodjani. A Vi? Odakle ste?...'' Zena krene da prica:''Moja majka zivi u Zrenjaninu, znate, imamo jako puno rodbine u ...'', ''O, Boze, pa muz i ja samo iz ...!'' Kazem vam, keva je cudo. Koliko god ljudi da smo upoznali, ona je svakome nasla nekog rodjaka kog poznaje. Neverovatan dan.
Namerno smo otisli da pogledamo stan, slucajno smo sreli divnu zenu i neocekivano sam nasla dom svojih snova, sad jos samo da se cika Marfi ne pobuni protiv nas sa nekim svojim zakonom.
Moja mama ima tu osobinu da svakog mora da ispita poreklo i citav rodoslov... ''Znate, mi smo iz Banata, pravi Vojvodjani. A Vi? Odakle ste?...'' Zena krene da prica:''Moja majka zivi u Zrenjaninu, znate, imamo jako puno rodbine u ...'', ''O, Boze, pa muz i ja samo iz ...!'' Kazem vam, keva je cudo. Koliko god ljudi da smo upoznali, ona je svakome nasla nekog rodjaka kog poznaje. Neverovatan dan.
Namerno smo otisli da pogledamo stan, slucajno smo sreli divnu zenu i neocekivano sam nasla dom svojih snova, sad jos samo da se cika Marfi ne pobuni protiv nas sa nekim svojim zakonom.