Nakon što je sudija naredio bolnici da koristi eksperimentalno lečenje Covid-19, žena se oporavlja

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.106
Judith Smentkiewicz

Džudit Smentkijevič (80) je dobila 20 odsto šanse da preživi Kovid-19 kada je bila na respiratoru
u prigradskoj bolnici Milard Fillmor, saopštila su njena deca.

Sudija je početkom januara naredio Millard Fillmore Suburban Hospital da pacijentkinji Kovida-19 pruži eksperimentalni tretman, a njena porodica i advokati kažu da veruju da je to spasilo život 80-godišnjoj Džudit Smentkievič.

Lek Ivermekstin – pilula koja se ponekad koristi za lečenje dece sa vaškama na glavi ili za oslobađanje pasa i mačaka od crva – još uvek nije odobren od strane savezne vlade za upotrebu protiv Kovid-19. Ali sin i ćerka, kao i njeni advokati, Ralf C. Lorigo i Jon F. Minear to zovu "čudotvoran lek" u svojim sudskim papirima.

"Uradili smo dosta sopstvenih istraživanja, čitali smo o Ivermektiinu... Rezultati su zvučali veoma obećavajuće i odlučili smo da moramo da pokušamo nešto drugačije", rekao je Majkl Smentkijevič. "Vršili smo pritisak na doktora na intenzivnoj nezi da joj je da. Konačno se složio."

Drugog januara Smentkiewicz je dobila svoju prvu dozu Ivermectina, i prema sudskim papirima koje je podnela njena porodica, napravila je "potpuni preokret."

"Za manje od 48 sati moja majka je skinuta sa respiratora, prebačena sa Odeljenja intenzivne nege, sedela je sama i komunicirala", rekao je Kulbači u sudskoj izjavi.

Međutim, nakon što je njena majka prebačena u drugo bolničko krilo daleko od intenzivne nege, lekari u toj jedinici odbili su da joj daju još doza leka, a njeno stanje je brzo opalo, navela je porodica u sudskim papirima.

Lorigo je rekao da su članovi porodice otišli na sud kako bi primorali bolnicu da nastavi lečenje sa Ivermektineom. Sudija Vrhovnog suda Države Henri J. Nowak stao je na njihovu stranu.
Osmog januara Nowak je naredio bolnici da "odmah da lek Ivermectin" Smentkiewiczu, pokazuju sudski papiri.

Majkl Smentkijevič rekao je u četvrtak da se stanje njegove majke ponovo poboljšalo od kada su nastavljeni tretmani Ivermektina.

"Zvala me je (u sredu) uveče. Glas joj je bio tanak, ali bilo je tako uzbudljivo čuti njen glas", rekao je on. "Ona sedi u krevetu. Van respiratora je, ali ima kanulu u nosu, koja joj obezbeđuje dodatni kiseonik."

Poslednja izmena:
kakav prevod...
Magic drug u prevodu magicni lek,oni su preveli kao magicna droga... :think: (cudesna,magicna, nebitno).
interesantno zapažanje! Pogledao sam original gde piše "miracle drug" što se doslovno prevodi kao "čudotvorna droga" mada bi mi rekli lek umesto droga.

U engleskom se koriste dve reči za ono što mi zbirno zovemo lek:

Droga (drug) potiče od grčke reči Pharmacon sa značenjem droga i definicijom
"bilo koja hemijska supstanca koja kada deluje na živo telo menja fiziološki proces i koristi se za prevenciju, dijagnostiku, kontrolu i lečenje bolesti."
Ona nema preoručenu dozu i upotrebu. Droga je jedini aktivni farmaceutski sastojak.

Medikacija (medicine) potiče od latinskke reči Medicus sa značenjem lekar ili lečenje i definicijom
" formulisani oblik droge koji ima definitivnu dozu i način upotrebe koji se koristi za prevenciju, dijagnozu, kontrolu i lečenje bolesti."

Primer:
droga: Acetisal
lek (medikacija): tableta acetisala

interesantno zapažanje! Pogledao sam original gde piše "miracle drug" što se doslovno prevodi kao "čudotvorna droga" mada bi mi rekli lek umesto droga.
Meni se cini da i oni misle na lek,ne na drogu.Kod njih se za lek koristi vise sinonima,cure naprimer je jedan od njih.Iako u bukvalnom prevodu znaci lecenje,ili proces lecenja, koristi se u razgovoru i kao rec za lek...

Meni se cini da i oni misle na lek,ne na drogu.Kod njih se za lek koristi vise sinonima,cure naprimer je jedan od njih.Iako u bukvalnom prevodu znaci lecenje,ili proces lecenja, koristi se u razgovoru i kao rec za lek...
Da, oni su tu mislili na ono što mi definitivno zovemo lek.

"Cure" kao glagol znači izlečiti, a kao imenica lekovito sredstvo u koje spada i lek ali i druge stvari tipa molitve, masaže...

Back