Nako',nako'

• Začetnik teme Začetnik teme Riada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
"- Pripazi, sinko, grad je dušmanin. Ne idi sredinom džade, satrće te štogod, ama nemoj ni plaho uz kraj - da te, boj se, ne udari nešto s krova, nego hajde 'nako, 'nako..."Z.Dizdarević

Ne znam zašto mi je jutros pala napamet ova rečenica iz davno čitane Dizdarevićeve pripovjetke "Majka".
Koliko je samo istine u njoj,neprocjenjive mudrosti kazane prostim narodnim govorom.
Nekada davno,dok nam je nastavnica srpsko-hrvatskog jezika(namjerno pominjem ovaj tzv"mrtvi jezik", jer ja sam stvarno imala taj predmet u skoli),dakle dok nam je ona objasnjavala poentu pripovijetke,nisam baš bila sigurna da je u potpunosti shvatam.Bila sam klinka.Nisam znala šta je život.Još me je kroz njeg' vodila čvrsta majčina ruka.
Danas mi je jasno kao dan.
Da,ta"džada"(tur.cesta) nije ništa drugo nego li ovaj život....i sretnici su oni koji mogu odrediti gdje je tačno onaj dio"'nako,nako' "
Ja nažalost još uvijek krivudam.Izgubim s vremena na vrijeme osjećaj,pa"opalim sredinom".Često mi malo fali da me"štogod satre"....ma brat bratu često me i okrzne malo....a ja onda bježi"uz kraj"...I taman što se oporavim od "okrznuća" zarađenog na putu sredinom,"opali me nešto s krova"...
Sve mi se čini da će moja džada doći do kraja,a ja neću znati odrediti gdje je taj dio "nako',nako' "

A meni se čini da je džada ovaj net odnosno ovi blogovi pa sad dal će te opale neki komentari sa ivice ili iz nekog kutka...tek tako ti je to,nako ,nako ;)

Baš tako, ali budi sigurna da svi idu istim putem i svako misli da je to najbolji put , svakog nešto "opali" bilo na sredini ili uz kraj te "džade". Prema tome "vozi Miško" šta mora biti biće! :heart: :heart:

Riada, divno je što si, kao šlagvort za tvoje jutrošnje razmišljanje uzela rečenicu Z. Dizdarevića, mudru i svrsishodnu....Da, svi mi budemo i okrznuti i ponekad baš udareni nečim što nas baca iz ravnoteže idući tom džadom...." Život je dugi proces umaranja" -
reče S. Batler i istinu je kazivao....Evo ti, na tvom putu džadom :cvet: neka se samo njome sudaraš ( tom divnom kitom cveća):zag:

zxy;bt139883:
A meni se čini da je džada ovaj net odnosno ovi blogovi pa sad dal će te opale neki komentari sa ivice ili iz nekog kutka...tek tako ti je to,nako ,nako ;)

Ja rekoh šta mi je bilo na umu:)
a što se tiče neta
pa i on je dio svijeta
došli iz kutka il sa ivice
meni su mili
ma kakvi bili...
sve je za ljude:)

sirijus49;bt139884:
Baš tako, ali budi sigurna da svi idu istim putem i svako misli da je to najbolji put , svakog nešto "opali" bilo na sredini ili uz kraj te "džade". Prema tome "vozi Miško" šta mora biti biće! :heart: :heart:

U pravu si Sirijus...bitno je da se"vozi"...:heart::bye:

LJILJA MMM;bt139886:
Hhahaah.....jest vala teško.....u svakom slučaju bivaš opaljen kud god da kreneš.....jedino vrludati uz dobre reflekse :rotf:

Molila bih za malo ozbiljnosti,ovdje se ipak radi o ozbiljnim stvarima:rtfm:
Kad ja tako kazem,će da bude tako....u ovom kutku pravila određujem ja:mrgreen:
:zcepanje::zcepanje::zcepanje::zcepanje::zcepanje:

mari47;bt139888:
Riada, divno je što si, kao šlagvort za tvoje jutrošnje razmišljanje uzela rečenicu Z. Dizdarevića, mudru i svrsishodnu....Da, svi mi budemo i okrznuti i ponekad baš udareni nečim što nas baca iz ravnoteže idući tom džadom...." Život je dugi proces umaranja" -
reče S. Batler i istinu je kazivao....Evo ti, na tvom putu džadom :cvet: neka se samo njome sudaraš ( tom divnom kitom cveća):zag:

Znam draga Mari...sve je to život...."nekad siv,nekad žut"....
Hvala za cvijeće , uzvracam istim:cvet:

Back