Naked cakes

• Začetnik teme Začetnik teme dive
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

dive

Legenda
Poruka
61.234
poslednju deceniju je obelezila bahatost sveta prema osnovi egzistencijalnog opstanka, pa smo bili svedoci dok na jednoj polovini zemljine kugle deca umiru od gladi i zedji, na drugoj debeli bahati badi pravi nakaze od torti skrnaveci poslasticarsticarstvo kao posao i umetnost

sve se menja, pa i trend koji je nametnuo mali nakaza, pa je najnoviji trend svadbene torte - naked cakes
sto jednostavnije, ukusnije i sa punim postovanjem prema hrani kao svetinji zahvaljujuci kojoj opstajemo na ovoj zemlji

Sastojci za 1 biskvit preseka 18cm (peci 3 biskvita):
1 cijelo jaje
5 kasika secera
7 kasika mleka
6 kasika ostrog brasna
1 kasicica kakao praha
1 kasicica praska za pecivo

biskvit se pece 15min na 200C

Za premazivanje ispecenih biskvita:
Oko 1.5 dcl mleka
Oko 9 kasika pekmeza, dzema ili marmelade od jagoda

Sastojci za krem:
200 ml slatke pavlake za slag
500 g mascarponea
100 g secera u prahu
2 kasicice arome vanile
+ oko 500 g svezih jagoda, 1 vanilin secer

nakedcake3.jpg

da li vi postujete hranu?
da li bacate hranu?
da li ono sto bacite odvojite da neko ipak moze da pojede ili sve smuljate sa otpadom za kontejner?

http://www.vice.com/rs/video/bacanje-hrane-u-srbiji

Poslednja izmena:
Što se tiče trenda "naked cakes", nešto ne mislim da ih je ponela briga ka gladnima i skromnost u ukrašavanju, već je u pitanju samo trend, kao i u modi, šminkanju ili cvetnim aranžmanima (meni lično se dopada, deluje decentno i lišeno kičeraja).

Što se tiče bacanja hrane, ponekad se i baci, a ono što se ne baci (a nije pokvareno) dam psima ili mačkama, što ne znači da ne bih sačuvala i za ljude kojima je potrebno, no ja kao pojedinac teško da mogu da sačuvam svež ostatak ručka i distribuiram onome kome je potrebno - time bi trebalo da se pozabave neke druge institucije na višem nivou, kao i supermarketi sa robom koja je pred istek roka trajanja, restorani, pekare sa hlebom i proizvodima od juče itd.

vecina torti je
secer + belo brasno + margarin (i druge trans masti iz keksa, cokolade...)

pa ukrasavanje
fondan(secer + voda) + vestacke boje

Prosecna torta ima 3-5 kg
15 000 - 45 000 kcal !!!
i sve je to nepotrebna, nenutritivna, obogacena raznoraznim aditivima junk hrana

posebno mi je odvratan drustveni pritisak da deca od 1,2,3 god za svaki rodjendan obavezno moraju da se truju time (inace si nenormalan i lud roditelj)

u najuzoj porodici imam slucaj koga je secer-narkomanija i prejedanje dovelo skoro do smrti
(dijabetesa, ostecenja krvnih sudova i infarkta, sa pucanjem vene kroz koju je postavljen stent sto je dovelo do obimniog unutrasnjeg krvarenja, koje se prezivljava u 1-2% slucajeva)

tako da u drustvu u kome secer-narkomanija postaje najprisutniji porok, poslasticarstvo ne podrzavam (naked ili obuceno pitanje je forme, ne sustine)

ok mi je voce, dve kockice crne cokolade i mozda poneki starinski kolac, tipa snenokle (sa jajima, a ne djubretom) ponekad

- - - - - - - - - -

i da, sve sto sadrzi vise od 2-3 kasike secera na 100 g ide pravo u djubre :ok:

tu mu je i mesto

poslednju deceniju je obelezila bahatost sveta prema osnovi egzistencijalnog opstanka, pa smo bili svedoci dok na jednoj polovini zemljine kugle deca umiru od gladi i zedji, na drugoj debeli bahati badi pravi nakaze od torti skrnaveci poslasticarsticarstvo kao posao i umetnost

sve se menja, pa i trend koji je nametnuo mali nakaza, pa je najnoviji trend svadbene torte - naked cakes
sto jednostavnije, ukusnije i sa punim postovanjem prema hrani kao svetinji zahvaljujuci kojoj opstajemo na ovoj zemlji

1 cijelo jaje
5 kasika secera
7 kasika mleka
6 kasika ostrog brasna
1 kasicica kakao praha

Oko 1.5 dcl mleka

Sastojci za krem:
500 g mascarponea
100 g secera u prahu
2 kasicice arome vanile

Pogledajte prilog 386344

da li vi postujete hranu?
da li bacate hranu?
da li ono sto bacite odvojite da neko ipak moze da pojede ili sve smuljate sa otpadom za kontejner?

Svašta li si nabacala ovde:
- gladna i žedna deca na jednoj polovini planete
- debeli bahati skrnavi umetnost poslastičarstva
- neke nakaze nešto nametnule..
..i onda stžu oslobodioci koji poštuju hranu kao svetinju i (sebi) naprave lepšu ( po tvom i njihovom mišljenju) tortu.:lol:

Još da si malo ubacila kučiće i mačiće u priču, mislim da ne bi bilo osobe koja bi razumela šta hoćeš, šta ti tačno smeta i kod koga, šta bi želela, na koji način, i šta ti radiš po tom pitanju.

1 cijelo jaje
5 kasika secera
7 kasika mleka
6 kasika ostrog brasna
1 kasicica kakao praha

biskvit se pece 15min na 200C

Oko 1.5 dcl mleka

Sastojci za krem:
500 g mascarponea
100 g secera u prahu
2 kasicice arome vanile

Pogledajte prilog 386344

Hypster cake.

...da li je bitno da presek bude 18cm...?:lol:

moze 20, forumaski presek :smeker:

- - - - - - - - - -

Što se tiče trenda "naked cakes", nešto ne mislim da ih je ponela briga ka gladnima i skromnost u ukrašavanju, već je u pitanju samo trend, kao i u modi, šminkanju ili cvetnim aranžmanima (meni lično se dopada, deluje decentno i lišeno kičeraja).

Što se tiče bacanja hrane, ponekad se i baci, a ono što se ne baci (a nije pokvareno) dam psima ili mačkama, što ne znači da ne bih sačuvala i za ljude kojima je potrebno, no ja kao pojedinac teško da mogu da sačuvam svež ostatak ručka i distribuiram onome kome je potrebno - time bi trebalo da se pozabave neke druge institucije na višem nivou, kao i supermarketi sa robom koja je pred istek roka trajanja, restorani, pekare sa hlebom i proizvodima od juče itd.

traje pola sata, ali je vredno gledanja
mozes i ti da pomognes sa ostatkom iz svoje kuhinje i te kako

vecina torti je
secer + belo brasno + margarin (i druge trans masti iz keksa, cokolade...)

pa ukrasavanje
fondan(secer + voda) + vestacke boje

Prosecna torta ima 3-5 kg
15 000 - 45 000 kcal !!!
i sve je to nepotrebna, nenutritivna, obogacena raznoraznim aditivima junk hrana

posebno mi je odvratan drustveni pritisak da deca od 1,2,3 god za svaki rodjendan obavezno moraju da se truju time (inace si nenormalan i lud roditelj)

u najuzoj porodici imam slucaj koga je secer-narkomanija i prejedanje dovelo skoro do smrti
(dijabetesa, ostecenja krvnih sudova i infarkta, sa pucanjem vene kroz koju je postavljen stent sto je dovelo do obimniog unutrasnjeg krvarenja, koje se prezivljava u 1-2% slucajeva)

tako da u drustvu u kome secer-narkomanija postaje najprisutniji porok, poslasticarstvo ne podrzavam (naked ili obuceno pitanje je forme, ne sustine)

ok mi je voce, dve kockice crne cokolade i mozda poneki starinski kolac, tipa snenokle (sa jajima, a ne djubretom) ponekad

- - - - - - - - - -

i da, sve sto sadrzi vise od 2-3 kasike secera na 100 g ide pravo u djubre :ok:

tu mu je i mesto

sedi jedan, omasila si temu :lol:

- - - - - - - - - -

Ja ne razumem sta ces ti na Forumu i u Srbiji ako ti je toliko stalo do gladne dece u Africi dive? :dontunderstand:

meni je kami stalo i do gladne dece u africi i gladne u srbiji
gde god da su deca su..i gladna su
nije ova planeta napravljena samo za trutove

- - - - - - - - - -

inace postujem pravu hranu... samo mi je iritnantno sto je u sezoni jagoda pitanje o postovanju hrane postavljeno sa naslovom "naked cakes" :neutral:

iris zeno, gadjaj fabulu! :lol:

meni je kami stalo i do gladne dece u africi i gladne u srbiji
gde god da su deca su..i gladna su
nije ova planeta napravljena samo za trutove

Meni nije stalo do bilo koga, osim do nekih 10-ak do 15 osoba na Planeti Zemlji.

Meni kada je stalo do nekog kome bas bas treba pomoc, odem i pomognem mu.

Svašta li si nabacala ovde:
- gladna i žedna deca na jednoj polovini planete
- debeli bahati skrnavi umetnost poslastičarstva
- neke nakaze nešto nametnule..
..i onda stžu oslobodioci koji poštuju hranu kao svetinju i (sebi) naprave lepšu ( po tvom i njihovom mišljenju) tortu.:lol:

Još da si malo ubacila kučiće i mačiće u priču, mislim da ne bi bilo osobe koja bi razumela šta hoćeš, šta ti tačno smeta i kod koga, šta bi želela, na koji način, i šta ti radiš po tom pitanju.

ti emocijo nisi makla dalje od citanja bukvara
sa komentarom koji si ostavila, rezon ti je ravan onima koji sricu dok citaju pet spojenih slova
torta je simbolika, kao i recept
srz teme je glad u svetu vs bahatost sitih

- - - - - - - - - -

Meni nije stalo do bilo koga, osim do nekih 10-ak do 15 osoba na Planeti Zemlji.

Meni kada je stalo do nekog kome bas bas treba pomoc, odem i pomognem mu.

ja pomazam tamo gde mogu
a na pameti su mi i oni kojima ne mogu da pomognem
to sto mi nisu pred ocima, ne znaci da treba da ih ignorisem

to znaci da hrana ipak nije bacena, jer si dovoljno gladan da je pojedes sam

Pa iskreno, meni je hrana porok, pa ponekad jedem i kada nisam gladan.

Ali da, glupo mi je da bacam hranu, i nervira me cin bacanja hrane.

Iskreno, ne zbog postovanja prema gladnima, nego uglavnom zbog postovanja prema hrani.

Postovanje prema gladnima se pokazuje tako sto odes pa im odneses hranu.

- - - - - - - - - -

ako si gledao nekada badija poslasticara kako pravi svoje torte, bice ti jasno

A sta fali Badiju? :dontunderstand:

Covek radi svoj posao jako dobro, bori se na slobodnom trzistu poslasticara i medija, za razliku npr. od miliona drzavnih parazita po Americi, koji mu otimaju kintu kroz poreze i ostale harace.

ti emocijo nisi makla dalje od citanja bukvara
sa komentarom koji si ostavila, rezon ti je ravan onima koji sricu dok citaju pet spojenih slova
torta je simbolika, kao i recept
srz teme je glad u svetu vs bahatost sitih

Da bih bolje razumela, ja ovakva, kakva sam :rumenko:, potreban mi i je i podatak da li si ti među tim gladnima, ili među onim bahatim sitima?
Ili možda (samo) za tebe postoji neka treća kategorija ?

Ne bacam hranu, trudim se da je spremim u količini u kojoj se pojede.
Ne bacam garderobu, osim ako je niko neće. Ono što je mojoj deci malo, dam onom ko je hoće.
Ne bacam udžbenike, ne prodajem ih, poklanjam.

Sve drugo što imam, treba mi.

I kad smo kod teme, da pitam da li je zdraviji šlag ili slataka pavlaka.

Ja imam da izjavim za tv da sam, nošena brigom o gladnima, zdravlju, kalorijama i decentnošću, upravo pojela dva reda perfektne crne čokolade sa narančom i seckanim lešnikom.
Ostatak je uredno spakovan i sačuvan za neki drugi put.

Zivela hrana, i svi ti kuvari i poslasticari na TV-u koji se bore na slobodnom trzistu da zarade svoj dinar/evro/dolar.

- - - - - - - - - -

Dive, mislim da svoje kritike o nebrigi za gladne treba da uputis na drzavni sektor. Tipa, drzavni profesori i lekari.

Back