mr Kiza
Ističe se
- Poruka
- 2.640
Razvijena sportska kultura nije kada imas puno profesionalnih sportista na Olimpijadi, nego kada ti deca iz osnovne skole ne beze sa casova fizickog da bi ispijala kafe u lokalnom kaficu. Ubedjen sam da se to ispijanje kafa umesto bavljenja fizickom aktivnoscu u Etiopiji mnogo manje upraznjava nego u Srbiji.
Da bi uopste poslao nekog na OI, valjda treba da postoji i osnova u kojoj ce taj neko da stasa. To za ispijanje kafa najmanje veze ima sa sportskom kulturom, vec sa opstim stanjem u drustvu.
Fudbal je opet specificna stvar, fakat je da smo u zadnjih desetak godina i tu imali nekog uspeha po mladjim katagorijama, ali je problem sto u trci za novcem svi ti talenti odmah odu kod onog ko im da vise pa makar i nosili vodu na treningu. A onda nije ni cudo sto se i tu stagnira iz godine u godinu.Ne insistiram samo na bazicnim sportovima, cak sam pomenuo i fudbal, koji je druga strana medalje, ona popularna.
To sto su u Srbiji nepopularni neki od najpopularnijih kolektivnih sportova na svetu, nije bas neki razlog da se sa toliko samopouzdanja kaze da smo 'uspesni u kolektivnim sportovima'.
Sve je opet relativno. Mogu npr. Englezi da se nama smeju sto se naprzavamo na vaterpolo koga igra 20 drzava ili mi njima za kriket koji niko ne igra van Komonvelta. Ja sam vaterpolo pomenuo u anketi jer je to ovde cenjen sport, ali slazem se da u svetskim okvorima to nije.
Ali ako bi sada vadili neke statistike, malo bi zemalja na svetu uopste moglo da se pohvali da je osvajalo toliko medalja u toliko razlicitih kolektivnih sportova.