ChristopherWalken
Elita
- Poruka
- 18.846
Koji su kriterijumi za najveci klub na svetu sinoc sam sa ortakom imo raspravu kako po fudbalskim parametrima Manchester Unied nikako nemoze biti veci klub od AC Milana...Njegov argument je bio 'broj navijaca world wide' i jer je Manchester uvek pristuan u medijima...sto po meni samo govori u kakavom dobu zivimo a ne o realnoj velici gde onda Ajax 4 lige sampiona 'fudbalska revolucija - totalni fudbal' svi ti asovi gde je Boka koja isto ima neverovatan broj trofeja asova...sta vi misliste??? Po meni su glavni parametri broj trofeja i veliki igraci celokupan doprinos fudbalu mozda previse ignorisem ovaj komercijalni aspekt pa Manchester malo potcenjujem iako je veliki klub svakako sta vi mislite?
Po meni,parametri za izbor najveceg kluba u svetu bi bili broj medjunarodnih trofeja,broj navijaca u svetu,imena igraca koji su igrali za taj klub,tradicija,istorija,broj domacih trofeja i verovatno jos po nesto.Tako ja bih mogao da sastavim neku svoju listu onako bez puno razmisljanja.
1.Real Madrid - Definitivno.Ako gledamo medjunarodne trofeje uz Boku i Milan najtrofejniji klub na svetu i ako izuzmemo Al Ahli i njegove titule u afro azijskoj zoni.10 puta prvaci Evrope,200 miliona navijaca sirom sveta,ponos i dika Spanije a o imenima igraca nema potrebe govoriti.
2.Bajern Minhen - 10 finala LS,5 puta prvaci,preko 50 godina u samom vrhu Nemackog fudbala,klub sa sjajnom tradicijom,Gerd Miler,Kan,Rumenige,Bekenbauer,Brajtner,Klinsman,Balak...
3.Milan - Dakle zajedno sa Realom i Bokom najtrofejniji klub na svetu.Ako se izuzmu zadnje dve,tri godine,mozda bi bio i iznad Bajerna na mojoj listi.Ogroman broj navijaca u svetu,klub sa istorijom,Maldini,Van Basten,Sedorf,Sevcenko,Barezi,Ronaldo...
4.Mancester Junajted - Zanimljiva dilema izmedju njih i Milana ali i ja dajem prednost Milanu.Mancester je svega 3 puta bio prvak Evrope ali je zato klub sa najvise navijaca u svetu.
5.Barselona - S' obzirom na to da su tek u poslednjih desetak godina postali dominantni u svetskom fudbalu,nemogu ih svrstati pre ova 4 kluba gore.Jeste barsa imala sjajnu generaciju sa Stoickovim,Zubizaretom,Gvardiolom,Kumanom i Laudrupom koja je tad bila prvak Evrope kao i Maradonu ali po meni oni su tek peti.
6.Liverpul - Zbog velikog broja navijaca sirom sveta,5 titula prvaka Evrope i sjajne tradicije.
7.Boka Juniors - Van Evrope sigurno najveci klub na svetu.5 titula kupa Libertadores,22 puta prvak Argentine,18 medjunarodnih trofeja,Maradona...
8.Juventus - Mislio sam cak i da ih stavim u top 5 ali sam onda procitao tvoj komentar o njima i shvatio da si skroz u pravu.Nemaju bas previse trofeja van Italije,niti nekih posebno jakih generacija ali su vec decenijama konstantno u vrhu svetskog fudbala (osim onih par godina suspenzije).
9.Ajaks - Neko vreme su bili strah i trepet u Evropi,4 puta prvaci LS,nekoliko sjajnih generacija...mada vise nisu tako dominantni cak ni u Holandiji.
10.Borusija Dortmund - Najvise zbog navijaca.Klub sa neverovatnom posetom na svojim utakmicama.Preko 80.000 gledalaca na svakoj utakmici kod kuce ove godine.I dodati dva finala LS,nekoliko zvucnih imena u svojoj istoriji i da su vec nekoliko decenija tu negde u vrhu Evropskog fudbala i uvek se smatraju favoritom iz senke u svakom takmicenju koje igraju.
Naravno tu su i Celzi,Benfika,Porto,PSG,Mancester Siti,Inter,Roma,Lion,Lacio,Arsenal,Korintijans,River Plata,Santos,Flamengo...ali ovo je mojih top 10.