Najveći diskurs savremenog braka

Poruka
22.458
Ako slušate ženske želje, on bi trebao biti ugl moćan i sposoban, vredan i gazda u kući. Potom pošten, kulturan, lep, pa mlad itd.
Nedugo nakon što stave burme sve i jedan brak evoluira DA BI OPSTAO. Tu muškarci pokazuju zavidnu količinu inteligencije:malav:
FB_IMG_1477209431991.jpg

Izvol'te ga:malav:

Шта сада да пишемо, колега?

Šta mislite o tom što se javno kurcimo, a u stvari je u većini brakova muškarac submisivan. Ono, makar 7 od 10. A kad čitaš javno mnjenje foruma rekao bi da je patrijarhat. Može i na temu razlike između grada i sela, emacipacije..u tom smislu, mada ne verujem ni da je tamo patrijarhat, imam primer

Šta mislite o tom što se javno kurcimo, a u stvari je u većini brakova muškarac submisivan. Ono, makar 7 od 10. A kad čitaš javno mnjenje foruma rekao bi da je patrijarhat. Može i na temu razlike između grada i sela, emacipacije..u tom smislu, mada ne verujem ni da je tamo patrijarhat, imam primer

Apsolutno, muskarac je danas u Srbiji submisivan jer je drustvo vremenom nametnulo mu tu ulogu kao normalnu, dakle nakon patrijarhata vremenom je klatno otislo u drugu stranu jedino je ostala obaveza da sve finansira i obezbedjuje medjutim od muskarca se ocekuje da sluzi i bude pokoran, nazalost vecina to muskaraca prihvata kao neminovnost i nesto sto je normalno.
Pogresno se to tumaci kao zastita slabijeg pola, izraz dzentlmenstva itd

Vrlo moguce da cu opet da promasim temu ali hajd da pokusam :mrgreen: Vidjala sam to napolju lav u kuci mrav.Ne svidja mi se to nikako.Mislim da je takav odnos bolestan,poremecen i nekvalitetan i nikome ne moze doneti benefit.Zena i muskarac su tu da zajedno hodaju kroz zivot a ne da se macuju i bore za to ko ce koga ocepiti i oteti volan.I sta onda kada ta zena ili taj muskarac ubiju u pojam partnera..nesto ne verujem da su srecni kasnije.A u takvom braku najvise pate deca.

Има разних односа, не можемо генерализовати.

Гледам неке парове - она се спрчила, он цвета. Или обрнуто.
Meni izgleda da je 90% tako, veoma malo ima brakova gde se podrzavaju, pomazu, "cuvaju ledja", pa nekako "lepo" stare zajedno. Vecinom je neko nasmetanje, nadgornjavanje, omalovazavanje uz osmeh "ala sam te zeznuo/la", i tako u nedogled, pa ona neznija ili bolje receno slabija strana, uvene ko muskatla u julu :aha:

Primetila sam da se stalno priča o najezdi sponzoruša, svi se nešto plaše da ih ne opelješe, plaše se i braka jer već vide da će im uzeti i decu i kuću i kola i kućnog ljubimca kad se budu neminovno razveli, a zapravo sve je više muškaraca koji gledaju da ožene bolje od sebe situirane žene iza koje onda mogu po potrebi i da se zaklone. Potpuna zamena uloga.

Ne znam, nemam neku teoriju, a i ne interesuje me previše ta tema... ali kad pogledam svoje drugare, ne čini mi se da submisivni zato što im je neko nametnuo svoju volju... nego slušaju ženu za većinu stvari jer nemaju pojma šta treba da se radi ili ih uopšte ne interesuje - ovde govorim o raznim praktičnim odlukama u vezi domaćinstva i dece.
Retki su - ima ih, ali manje - muškarci koji se aktivno zanimaju za sva ta dešavanja, ne bave se time. Pa ako ih mrzi da ulože energiju u te trice, ne razmišljaju o tome, ne intersuje ih - kako bi mogli da vode glavnu reč? Ne bi bilo fer, i treba da se pita onaj partner koji je više mozgao...

Ne znam, nemam neku teoriju, a i ne interesuje me previše ta tema... ali kad pogledam svoje drugare, ne čini mi se da submisivni zato što im je neko nametnuo svoju volju... nego slušaju ženu za većinu stvari jer nemaju pojma šta treba da se radi ili ih uopšte ne interesuje - ovde govorim o raznim praktičnim odlukama u vezi domaćinstva i dece.
Retki su - ima ih, ali manje - muškarci koji se aktivno zanimaju za sva ta dešavanja, ne bave se time. Pa ako ih mrzi da ulože energiju u te trice, ne razmišljaju o tome, ne intersuje ih - kako bi mogli da vode glavnu reč? Ne bi bilo fer, i treba da se pita onaj partner koji je više mozgao...

Prilično tačno, nešto izmedu shvatanja žene i njenog popuštanja njegovoj neodgovornosti ili neznanju, a kroz formu kvazi potcenjivanja. Mada, ne kažem, ima i bezobrazluka, gde to sakrivanje iza odluka ide značajno na štetu zene

- - - - - - - - - -

Primetila sam da se stalno priča o najezdi sponzoruša, svi se nešto plaše da ih ne opelješe, plaše se i braka jer već vide da će im uzeti i decu i kuću i kola i kućnog ljubimca kad se budu neminovno razveli, a zapravo sve je više muškaraca koji gledaju da ožene bolje od sebe situirane žene iza koje onda mogu po potrebi i da se zaklone. Potpuna zamena uloga.

I to je tačno, neretko se prodaju ili ugovaraju kao pre 500 g.

Još jedna zanimljivost: često se čuje kako se od muškarca očekuje da bude hranitelj, da sve plati, da obezbedi finansije... i posle toga se stavi tačka, kao, to je sve što je potrebno za brak, i sve to pruža muškarac.

Meni je to mnogo smešno. Onaj koji "samo treba da plati" ima najlakši deo posla, najlakše je dati pare. OK, nezaposlenost u zemlji, male plate, ali sada ne pričamo o ekonomskoj situaciji u zemlji nego o podeli uloga (bar ja sada o tome pričam : ) Znači, taj partner ide, radi svoj posao, i da pare, a ovaj drugi partner je sve, od kućnog doktora, preko ramena za plakanje do kuvara i dekoratera... malo se sprdam, a hoću da kažem da mi nije jasno zašto je novac neka posebna, važnija kategorija, a vreme nije, ili pažnja posvećena deci? Zar to nije sve podjednako važno, šta god da nedostaje, nije dobro?

U stvari ja mislim da muškarci nisu navikli da se trude za veliki broj stvari u životu, jer im je - u globalu - svet toliko dugo pripadao... Pa sad postoji ta neka atmosfera kao posle izgubljene bitke, kao, muškarac je suvišan, submisivan, promenile se uloge... Haha, pa nije to u pitanju, samo je sada početna pozicija malo više fer za oba pola, pa sad treba zapregnuti, kao što žene zapinju već jako dugo :)

Poslednja izmena:
Zapravo, i danas je muškarac taj koji u većini brakova više zarađuje, više radi, ali se promenila uloga majke i žene - iako ne rade, ćušnuće dete sa 3 god u vrtić, jedno, dvoje, petroro, nije problem, ne umeju pod milim bogom da se staraju o domaćinstvu niti ih isto interesuje. Muškarci se prosto prilagođavaju tim uslovima, da idu neopeglani, jedu neka g. iz pekare, konzerve, vode slinavu decu kod lekara.....
Obostrano su podbacije uloge muškarca i žena u braku.
Inače, na forumu je bolji presek nego što u stvari jeste, sa pristutnim xtremima.

Zapravo, i danas je muškarac taj koji u većini brakova više zarađuje, više radi, ali se promenila uloga majke i žene - iako ne rade, ćušnuće dete sa 3 god u vrtić, jedno, dvoje, petroro, nije problem, ne umeju pod milim bogom da se staraju o domaćinstvu niti ih isto interesuje. Muškarci se prosto prilagođavaju tim uslovima, da idu neopeglani, jedu neka g. iz pekare, konzerve, vode slinavu decu kod lekara.....
Obostrano su podbacije uloge muškarca i žena u braku.
Inače, na forumu je bolji presek nego što u stvari jeste, sa pristutnim xtremima.

:lol: jao ovo sa peglanjem je tačno!
Imam druga koji tako izdržava celu porodicu, jer je žena sa decom - dva komada - kod kuće, i oboje su mi pričali kako je on otišao skroz neispeglan na posao, i umirali od smeha :eek: zgrozila sam se, moram da priznam.

:lol: jao ovo sa peglanjem je tačno!
Imam druga koji tako izdržava celu porodicu, jer je žena sa decom - dva komada - kod kuće, i oboje su mi pričali kako je on otišao skroz neispeglan na posao, i umirali od smeha :eek: zgrozila sam se, moram da priznam.

Što je žena vrednija, radi, ambiciozna je i ima neku karijeru, takva će biti dobra na svim poljima i neće ni porodicu, a ni domaćinstvo, da zanemari i ume 100 najboljih kolača da napravi i ajvar i sve.... (ajvar je najmanje važan)...

Šta radi kokošinjac uglavi ujutru koji ne radi, izbaci muža (na posao, po šolde), decu u vrtić (da je ne smaraju, a tamo dobiju i obrok), a koj krasni ona radi kod kuće? Čime se bavi.... to je danas, zalog ne znam čemu, sada što imamo i tako nikad nije bilo ranije... Šta radi, prodaje priču kako je nezaposlana istoričarka umetnosti? ili prosto je muž debil koji nije mogao bolju da oženi osim neku nepismenu što je pokupio ispod plasta sena..

Dobro, tacno je.
Mislim da si sam zatvorio ovim svoju temu.

Nisu muškarci submisivni u braku nego su konačno skinuli krunu sa glave i postali partneri svojim ženama.
To što više ne misle da su "viša vrsta" i da su iznad kuvanja, pranja i ribanja i da isključivo žene treba to da rade, znači da su evoluirali.

Back