Kapetan Dusan Radovic
Domaćin
- Poruka
- 4.644
Sa vojnog stanovista, Hitler je napravio gresku sto je krenuo u rat a da pritom nije imao razvijen koncept teskog bombardera, npr. da to bude pandan "Lankasteru". Takodje je trebao da u formacijsko oruzje uvede automatsko oruzje i poluatomatsko a izbaci puske sa obrtnocepnim sistemom rada zatvaraca kao sto je to bila MAUSER 98 K. Znam da je kasnije nemacka vojska uvela GEWEHR 43 (poluatomatsku pusku) kao i MP-44 pored vec postojecih smajsera i bergmana ali je gro nemaca duzio mauzerke, dakle, bilo je manje automatskog oruzja. Zatim je mozda trebao da rarzvije i nosace aviona koji bi bili podrska brodovima na sev.atlantiku kao sto su npr. Bizmark i Tirpic, a svi znamo kakva je sudbina zadesila ova dva broda jer im je samo malo falilo pa da budu sacuvani od potapanja (mislim na BIzmark) dok Tirpic nije smeo da isplovi iz norveskih fjordova. Zatim je trebao da poslusa Donica da koristi podmornicku flotu za ofanzivna dejstva a ne za defanzivna. Trebao je u startu da ima tenkove poput pantera i leoparda a ne sve to kasnije da razvija. Trebao je da poslusa konstruktore ME-262 da to bude lovac a ne bombarder kako je Hitler trazio. Ah da, on je cak zabranio da se i automatska puska MP-44 proizvodi ali su je mimo n jegovog znanja proizvodili. Naravno, Rusiju nije trebao da napada. Da je samo sacekao pet godina, ja mislim da Nemacku ne bi mogli da poraze. Po meni, nije trebao da ide ni u Sev.Afriku. Da je zauzeo Englesku, Irska bi se stavila na njegovu stranu sigurno, tako da bi Atlantik bio njegov i gotovo bi bilo nemoguce saveznicima da ga poraze. Prvo bi morali da oslobadjaju "ostrvo" pa tek onda da se iskrcaju u Normandiji. Ovo su neka moja razmisljanja kao laika a ne skolovanog istoricara.