Највећа српска песникиња

Нај значајнија и највећа српска песникиња је једна девојка. Она је заборављено Н.Н. лице. Непознато јој је име. Написала је само један једини стих. Један, али најважнији и најдубљи и њиме се небу примакла. Написала га је крвљу у Јасеновцу. Он гласи овако:

" НЕ КОС ДРАГИ ТРАВУ ПОКРАЈ САВЕ,
ПОКОСИЋЕШ МОЈЕ ОЧИ ПЛАВЕ".

А наш заборав и цинизам џелата и њихових синова, чини да њен гроб буде плитак. Плитики су наши гробови и иначе.

Poslednja izmena:
Какве сад Косовски бој има везе са било чим. Косовски бој је последица освајачких претензија Отоманске империје. И ништа друго. Напрадовали би и без наше неслоге, али је тачно да би се ми са више снаге борили. Но, једноставно је Османско царство било јаче од нас. Имали су неограчничено људство. Слажем се за проклетство неслоге, али све то нема везе са подвигом оних који су тада тамо изашли. ИНаче, Србија је у то време, била безмерно богата. Чак једна од нај богатијих земаља у Европи. Мит је важан за један народ исто колико и историја. Историја није важнија од мита и епике. Дапаче. У песми се врло чсто крију дубље историјске истине. Да ли ви подржавате клање српских жена, деце, девојака, и мушкараца од стране усташа????? Ако да, онда је то једна ствар. А ако не, онда је питање, зашто расправљамо о Мрњавчевићима, на теми која се бави закланом српском девојком,од стране хрвата, која је на зиду пре клања, записала ове стихове.
Prvo, odgovorio sam na tvoj post o Kosovskom boju.
Drugo, unuk sam zaklanog i sin logoraša iz dečjeg logora. Meni ne možeš nabaciti srbomrztvo a pošto vidim da nisi spreman na pristojnu diskusiju, ovde prekidam.

Prvo, odgovorio sam na tvoj post o Kosovskom boju.
Drugo, unuk sam zaklanog i sin logoraša iz dečjeg logora. Meni ne možeš nabaciti srbomrztvo a pošto vidim da nisi spreman na pristojnu diskusiju, ovde prekidam.
На нашу епику, метафизику и наше самосвојство, догађају који су се одиграли пре Косовског боја, немају никакв утицај. Имају само историјски утицај, који је у овом случају секундаран. Ја сам Косовоски бој поменуо искључиво у светлу косовоског завета, који је онај материјал који наш народ држи у равнотежи са самим собом. Још су Његоша звали оцем косовске мисли. Не мисли о убиству Алтомановића, на пример, или оцем мисли о издају Мрњавевића. Дакле, мит је далеко важнији за један заветни народ, него сама историја. Друго, пошто је тема блога таква, каква је, зар не осећаш као потпмак да је тема клања Срба од стране хрвата прећуткивана све ове године, и да се о томе једноставно није говорило? Зар те то не погађа?

На нашу епику, метафизику и наше самосвојство, догађају који су се одиграли пре Косовског боја, немају никакв утицај. Имају само историјски утицај, који је у овом случају секундаран. Ја сам Косовоски бој поменуо искључиво у светлу косовоског завета, који је онај материјал који наш народ држи у равнотежи са самим собом. Још су Његоша звали оцем косовске мисли. Не мисли о убиству Алтомановића, на пример, или оцем мисли о издају Мрњавевића. Дакле, мит је далеко важнији за један заветни народ, него сама историја. Друго, пошто је тема блога таква, каква је, зар не осећаш као потпмак да је тема клања Срба од стране хрвата прећуткивана све ове године, и да се о томе једноставно није говорило? Зар те то не погађа?
Ne mislim da je prećutkivana, naprotiv. Mislim da je mnogo normalnije prezentovana u prethodnih sedamdeset godina nego danas. Uostalom, nas dvojica smo vodili ove rasprave još pre deset godina. Ja sam tad bio Drug Stari.
P. S. Kada je trebalo da me pogađa položaj mog naroda ja sam uzeo pušku i išao da ga branim, tako da ni to ne možeš da mi prikačih. Ovo pišem samo iz dubokog poštovanja prema tvom umetničkom delu, sa onim nacionalističkim delom se nikada neću složiti.

Poslednja izmena:
Ne mislim da je prećutkivana, naprotiv. Mislim da je mnogo normalnije prezentovana u prethodnih sedamdeset godina nego danas. Uostalom, nas dvojica smo vodili ove rasprave još pre deset godina. Ja sam tad bio Drug Stari.
P. S. Kada je trebalo da me pogađa položaj mog naroda ja sam uzeo pušku i išao da ga branim, tako da ni to ne možeš da mi prikačih. Ovo pišem samo iz dubokog poštovanja prema tvom umetničkom delu, sa onim nacionalističkim delom se nikada neću složiti.
Ок. Уопште не морамо да се сложимо. И ја сам узео пушку кад је требало и черек меса белог оставио тамо, но то није тема. Једном ми је један старац из твојих крајева, који је као дечак једва преживео, рекао " Нас су прво расрбљавали, па поклали". Знаш да нису само усташе убијале, него и неки хрвати који уопште нису били у усташама. А и друг стари је хрват, баш као и Павелић, и Макс Лубурић

Ок. Уопште не морамо да се сложимо. И ја сам узео пушку кад је требало и черек меса белог оставио тамо, но то није тема. Једном ми је један старац из твојих крајева, који је као дечак једва преживео, рекао " Нас су прво расрбљавали, па поклали". Знаш да нису само усташе убијале, него и неки хрвати који уопште нису били у усташама. А и друг стари је хрват, баш као и Павелић, и Макс
Koji su to moji krajevi?

Ceniš? Nisu iz Kruševca, iz Grocke su. A ovo sam iscenirao samo da pokažem ono što sam hteo a to je da ti u dubini duše mrziš srpski narod. Nisi se promeni ni malo.
ја обожавам српски народ. Дакле, слагао си да су твоји жртве усташа, то јест хрвата, јер у Јастребарском није било усташа. Дечаке су убијали шталски момци и часне сестре. Ја никог не мрзим. Да мрзим, зазивао би освету. Мени је до те заклане деојке стало, и боли ме оно што су јој урадили. Видим теби не.

Nemamo mi neke pesnike/inje, svi samo nesto zapomazu nad neoplakanim grobovima ala Ivana Zigon. Medjutim, ova nova generacija predvodjena Radmilom Petrovic i Ognjekom Lakicevic nije losa.
Промашила си тему.Имамо фантастичне песнике. Ако теби Дучић, Шантић, Црњански, Лаза Костић, Миљковић, Његош, нису неки песници, тешко да ја ту могу било шта да кажем уопште. Но, овде је тема нешто друго. Ниси препознао-ла, и ту се ништа не може.

Промашила си тему.Имамо фантастичне песнике. Ако теби Дучић, Шантић, Црњански, Лаза Костић, Миљковић, Његош, нису неки песници, тешко да ја ту могу било шта да кажем уопште. Но, овде је тема нешто друго. Ниси препознао-ла, и ту се ништа не може.
Sve je to anahrono, mislim moze da se cita fenomenoloski, ali da nekog ta poezija lozi u 21. veku, mislim kaman.

Sve je to anahrono, mislim moze da se cita fenomenoloski, ali da nekog ta poezija lozi u 21. veku, mislim kaman.
Сад, видиш, пезија је ументост ваљда. Но добро. Нисам сигуран да ли имаш свест о томе, шта се десило овој песникињи која је написала овај један једини стих на зиду?

ја обожавам српски народ. Дакле, слагао си да су твоји жртве усташа, то јест хрвата, јер у Јастребарском није било усташа. Дечаке су убијали шталски момци и часне сестре. Ја никог не мрзим. Да мрзим, зазивао би освету. Мени је до те заклане деојке стало, и боли ме оно што су јој урадили. Видим теби не.
Pokušaj da pažljivije čitaš. Nigde nisam rekao da je moj otac bio u Jastrebarskom. Bio je u samostanu ženskom i da u njemu je bilo ustaša. Bili su čuvari. Naravno da ti mrziš Srbe, to je očigledno.

Сад, видиш, пезија је ументост ваљда. Но добро. Нисам сигуран да ли имаш свест о томе, шта се десило овој песникињи која је написала овај један једини стих на зиду?
svakako je ta prica zastrasujuca, ali ne moze biti najveca pesnikinja samo zbog jednog stiha

Back