Najuspešnija živa ženska umetnica

Sensei

Master
Moderator
Poruka
94.373
Yayoi Kusama Infographic

Japanska umetnica Jajoi Kusama (Yayoi Kusama) je ikonička figura savremene umetnosti. Živa legenda se proslavila posle decenija borbe da se njen glas čuje. I sve to vreme imala je jedan dosledan motiv koji je krasio njenu umetnost - tačkice. Sada, sa višesatnim redovima za ulazak u njene eksponate - uključujući i izložbenu seriju Infiniti Mirrors, ovo je produžetak njenih tufni - nema sumnje da je Kusama zapravo miljenik publike.

U poslednjih pet godina, više od 5 miliona posetilaca muzeja stalo je u red za kratki uvid u rad Jajoja Kusame. 89-godišnja japanska umetnica, koja je poslednjih 41 godinu dobrovoljno živela u psihijatrijskoj bolnici, imala je velike samostalne izložbe svog rada u Meksiko Sitiju, Riju, Seulu, Tajvanu i Čileu, kao i velika gostovanja izložbe u SAD-u i Evropi. Prošle godine je otvorila sopstvenu petospratnu galeriju u Tokiju. Muzej Broad u Los Angelesu nedavno je prodao 90.000 ulaznica za 25 dolara u popodnevnim satima za svoju izložbu u Kusami, zbog čega je LA Times pitao da li je umetnik sada „popularniji od Hamiltona?“

Yayoi Kusama at work in her studio, in front of her painting The Moving Moment When I Went to the Universe.

Kako su brojevi rasli, tako je i vreme koje svaki posetilac može provesti u Kusaminim instalacijama - njenim uronjenim „beskonačnim ogledalnim sobama“ obojenih svetla i obojenim tikvama i polka tačkama koje se odražavaju zauvek - opalo. U 2013. godini galerija David Zvirner u Njujorku ograničila je vremenske termine na 45 sekundi za svakog gledaoca. Pet godina kasnije, posetioci muzeja Hirshhorn u Vašingtonu, koji su stajali u redu duže od dva sata, bili su svedeni na pola minuta.

Kako se to dogodilo? Najočigledniji odgovor sa jednom rečju je „Instagram“. Ljudi - stotine hiljada njih (vidi #IaioiKusama ili #InfiniteKusama) - fotografišu se u jedinstvenim svemirskim čudesnim zemljama Kusame i dele rezultate. Mnoge galerije moderne umetnosti trenutno istražuju ideju izložbe kao „iskustvo“ društvenih medija koje se može preuzeti. Kusama je - razvijajući ideju koju je prvi put predstavila u Njujorku 1966. godine - već osvojila tržište.

Yayoi Kusama at an artistic “happening” in New York’s Central Park in 1969.

Yayoi Kusama at an artistic “happening” in New York’s Central Park in 1969. Photograph: New York Daily News Archive/Getty Images

Kusama je u Njujork stigla 1958. godine, stara 27 godina, sa nekoliko stotina dolara ušivenih u podstavu haljina, zajedno sa 60 svilenih kimona i nekim crtežima. Njen plan je bio da preživi prodajući jedno ili drugo.

Prema sopstvenom računu, prvobitno se prehranjivala ostacima hrane, uključujući riblje glave odvožene od smeća ribarnice, koje je skuvala za supu. Pratila je svoj posao po gradu. „Jednog dana“, priseća se ona u svojoj autobiografiji, „nosila sam platno više od sebe 40 blokova ulicama Manhattana da bih ga predala na razmatranje na Whitney Annual. Moja slika nije izabrana i morala sam je ponovo nositi 40 blokova. Tog dana je vetar jako duvao i više puta se činilo kao da će platno isploviti u vazduh, odvodeći me sa sobom. Kad sam se vratila kući, bila sam tako iscrpljena da sam dva dana spavača poput mrtvih. “

Dana 25. novembra 1968. priredila je - pola veka ispred svog vremena - prvo „homoseksualno venčanje“ u Njujorku, za koje je kreirala „venčanicu za dvoje“. Prodavala je modne dizajne na tačka u butiku, sa rupama za otkrivanje grudi i zadnjice, što je učvrstilo njenu reputaciju ne samo u Americi već i u njenom rodnom - i duboko konzervativnom - Japanu. Bila je skandalozni prognanik. Interesovanje medija za njen rad prešlo se sa ozbiljne kritičke pažnje na izlaganja u tabloidima gde je njeno ime postalo sinonim za slikanje kože i orgije.

kusamastudiohappening.jpg

wow, nisam znala mnogo o njoj mladoj; nešto mi je tu asocijacija na joko ono, ova deluje i žešće i baš je bila lepa
ne znam da l je baš prijatno šetati se kroz te tačkice ; )))
tj zanimljivo i to nego neka paranoja
tj nisam znala mnogo ni o njoj ali znam nešto ovo iz sadašnjeg perioda, i to
ja sam samo ovlaš o njoj znao, pominjao sam je u temi o Umetnosti tela, ali sad sam pogledao izbliza ... stvarno je zanimljiva

Back