Najukusnije salate na svetu

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
84.456

Salata koju su izmislili Leskovčani proglašena jednom od najukusnijih na svetu​

izvor Rešetka
moravska-salata-1024x540.jpg

Priprema Moravske salate / Printscreen - YouTube: Lidl Srbija

Čuveni gastronomsko-turistički vodič TasteAtlas je napravio listu najboljih salata na svetu, a Moravska salata, koja dolazi upravo iz Leskovca našla se na visokom četvrtom mestu.

Screenshot_20230614-083304~2.png

Za ovu salatu gastronomsko-turistički vodič kaže da dolazi iz okoline Niša i Leskovca.
Leskovčani i Nišlije odlično znaju kako se ona pravi: tako što se kombinuje praziluk, paradajz, pečena paprika, ljuta paprika, beli luk, so i ulje. Povrće se prvo nasecka, posoli i prelije uljem. Kombinacija se zatim dobro promeša i ohladi pre posluživanja.
Moravska salata je posebno popularna tokom vrućih letnjih meseci. Može se poslužiti kao predjelo, prilog mesu sa roštilja, a ponekad i kao glavno jelo posluženo sa komadom tvrdog sira i hleba. Tajna ove salate jeste vrhunska slatka crvena paprika karakteristična za ovaj kraj.

Imajući u vidu raznolikost i sastojaka i tehnika širom sveta, nije bilo lako izboriti se za ovako visoko pozicionirano mesto.

Ko zna, možda, ukoliko to ne padne na pamet najpre Nišlijama, Leskovac uspe da se izbori za još jedan gastronomski brend.
Pored moravske salate, na listi se nalazi takođe salata od paprike iz Srbije, u pitanju su belolučene paprike.

msm da je tabela od skoro
Imaš na linku gore, trenutno stanje.

Mislim da je bez veze, to su samo korisnici tog sajta, i to je napravljeno na bazi par hiljada glasova, kao da mi sad ovde na forumu krenemo da glasamo za najbolju salatu... naravno da će svako da glasa za onu koju najčešće jede i najviše voli.

Slažem se da je moravska salata odlična, naravno, ali daleko od toga da je moguće odrediti koja je "najbolja salata", kao što je nemoguće odrediti koja je najbolja torta - najbolja je ona koju ti najviše voliš... :)

Свака свежа салата је добра.
И мени. И само свеже рачунам у салату. Остало су ми прилози, ако су термички обрађени.
А ове конкретне, са месом, рибом... су ми оброци.
За мене је свеже зачињено или укисељено поврће уз јело салата.

И мени. И само свеже рачунам у салату. Остало су ми прилози, ако су термички обрађени.
А ове конкретне, са месом, рибом... су ми оброци.
За мене је свеже зачињено или укисељено поврће уз јело салата.
И за мене. Зелена салата, матовилац, рукола, радич...Сатирем их.
Само да је лиснато.

žena pravi od hobotnice, to je nešto kao krompir salata samo se ubaci kuvani kraci od hobotnice i maslinovo ulje

bio sam u početku skeptik, ali mi se mnogo dopalo sad je teram češće da pravi
Руси једу салату: кромпир, лук и риба она сирова харинга селјотка. Пробао једном и није ми се свидело.

Мени уз руску салату треба салата :lol:
За мене је руска салата јело, такође.
Очигледно да у терминологији влада извесна збрка.
Не можеш истим именом звати нешто свеже и нешто кувано повезано мајонезом и павлаком.

Back