Najteži/najgori/najopasniji udarac/povreda koje ste dobili

Slomio prst lijeve noge na sparingu, što je najtužnije, ne zbog udarca ili slično, već klizave sale. Nisam skontao da je slomljen, mislio da se radi o standardnom uboju, i ne odem doktoru, prst poslije toga krivo sraste i sad ga ne mogu saviti, što ponekad smeta,mada nije toliko strašno. Sitnije otoke i uboje, istegnuća i sl. ni ne brojim, toga uvijek ima. Inače, najtežu povredu sam zadobio na basketu, a ne na treningu, kad sam isparao ligamente lijevog skočnog zgloba. Vjerovatno su razlozi baš malog broja povreda u mom slučaju genetika (čvrsta koštana struktura), bavljenje sportom od malih nogu, rezultat toga su jaki mišići i tetive oko zglobova, dobra fizička pripremljenost, pogotovo u periodima kad se često rade sparinzi i bacačke tehnike, ozbiljan pristup svakom treningu, odnosno potpuno odsustvo zajebancije kada se rade opasne i zahtjevne stvari, disciplinovanost što se tiče zagrijavanja i razgibavanja, korišćenje zaštitne opreme kad god je to moguće (guma za zube, bandaže i rukavice kao neizostavni dio, ponekad štitnici za potkoljenice i kaciga, više radi zaštite ušiju, nego od udaraca). Uz to, vjerovatno i stil borbe, ne volim previše da idem u razmjenu udaraca, radije biram gušenje borbe, klinč i bacanje. Neizostavan faktor je svakako i sreća, ali nju, kako kažu, valja i zaslužiti.

Udarac koji sam dobio ne nadano i koji je bio namenjen potiljku"malom mozgonji"ali okrenuo sam se i dobio u predelu slepocnice,medjutim nisam pao,a to je bilo pogubno po mog"protivnika".Koristio je"ravni bokser",imao sam prilicno veliku cvorugu pa "mozak na rezervi",vec znate kako to ide.Psihicki sam bio stabilan,ali iznenadio me oprez,veci oprez koji sam imao posle toga.Drugo se tice,metka,ali nisam ostecen toliko,i naravno nemam tegobe!Nozem sam bio napadnut,ali to je beznacajno jer,aduti su bili na mojoj strani!To je iza mene i ne nasedam tek tako na provokacije i ne voljno ulecem u tuce,izbegavam,a kad se nemoze izbeci,misli prestaju i cepaj!

- - - - - - - - - -

Udarac koji sam dobio ne nadano i koji je bio namenjen potiljku"malom mozgonji"ali okrenuo sam se i dobio u predelu slepocnice,medjutim nisam pao,a to je bilo pogubno po mog"protivnika".Koristio je"ravni bokser",imao sam prilicno veliku cvorugu pa "mozak na rezervi",vec znate kako to ide.Psihicki sam bio stabilan,ali iznenadio me oprez,veci oprez koji sam imao posle toga.Drugo se tice,metka,ali nisam ostecen toliko,i naravno nemam tegobe!Nozem sam bio napadnut,ali to je beznacajno jer,aduti su bili na mojoj strani!To je iza mene i ne nasedam tek tako na provokacije i ne voljno ulecem u tuce,izbegavam,a kad se nemoze izbeci,misli prestaju i cepaj!

hvala dvojici ljudi koji su odgovorili na temu, i hvala trećem što je umesto mene izrazio ono što je očigledno.

dodao bih na temu i sledeće pitanje: ako ste ikad doživeli udarce u donji deo lica, da li ste imali posledice na zube ?
jedna je stvar kada je udarac toliko jak da zubi (jedan ili više) budu okrnjeni ili izbijeni, ali ima i ona druga mogućnost kada se stvori uboj ili podliv u viličnoj kosti (gornjoj ili donjoj), što može da vodi parodontoznim komplikacijama.

Najteza povreda koju sam dobio u zivotu bila je sa 15 godina na moru. Lose sam odradio salto unazad i zakacio glavom od betonsku pontu.
Pukom srecom sam izbegao prelom kicmene mozdine i trajan invaliditet + dobio sam samo par savova na glavi (nije doslo do naprsnuca lobanje).
Udarac koji sam dobio je nesto neopisivo, kao da vas neko udari macolom od 50 kila po glavi , kad sam pao u vodu srce mi je radilo 300 na sat , sav sam bio krvav, nisam mogao da disem, gotovo da sam se onesvestio.
Srecom par ljudi je tu bilo pa su me odmah odvezli do bolnice. Danas mi je tu samo ostao oziljak, ono sto bi se reklo sam Bog me je spasao tada.
Nesto slicno desilo se samo 10 dana ranije na istom mestu jednom momku, medjutim sa fatalnim ishodom, decko je ostao invalid.

Najteza povreda koju sam dobio u zivotu bila je sa 15 godina na moru. Lose sam odradio salto unazad i zakacio glavom od betonsku pontu.
Pukom srecom sam izbegao prelom kicmene mozdine i trajan invaliditet + dobio sam samo par savova na glavi (nije doslo do naprsnuca lobanje).
Udarac koji sam dobio je nesto neopisivo, kao da vas neko udari macolom od 50 kila po glavi , kad sam pao u vodu srce mi je radilo 300 na sat , sav sam bio krvav, nisam mogao da disem, gotovo da sam se onesvestio.
Srecom par ljudi je tu bilo pa su me odmah odvezli do bolnice. Danas mi je tu samo ostao oziljak, ono sto bi se reklo sam Bog me je spasao tada.
Nesto slicno desilo se samo 10 dana ranije na istom mestu jednom momku, medjutim sa fatalnim ishodom, decko je ostao invalid.

Sreca u nesreci,da si Ostao zdrav i Bogu da zahvalis za to,mi nismo svesni koliko puta smo u situaciji koju nismo planirali,pa se Izvucemo,a ne znamo zasto.Mada jednog dana skontamo zasto i kako,sve u svoje vreme.

Na treningu sam lomio prste na nozi,vucem vec godinu i nesto dana povredu tetive na desnoj ruci,pa se desi da nekad malo jace tresnem krose hoce da me presece tup bol.
Zaradio stafilokoku od strunjaca,sto moze da bude opasnije od bilo kakve povrede.Na srecu sam na vreme izlecio.
Modrice ispod oka i ogrebotine ne racunam.

A van sale za treninge hiljade povreda.Nekoliko puta razbijana glava,arkada,3 puta me udario auto,jednom motor i to ozbiljno.Nosio sam kragnu i imao silne kopce po glavi.
A da,i terijer me par puta ozbiljno ujeo za ruku i nogu...

Na treningu sam lomio prste na nozi,vucem vec godinu i nesto dana povredu tetive na desnoj ruci,pa se desi da nekad malo jace tresnem krose hoce da me presece tup bol.
Zaradio stafilokoku od strunjaca,sto moze da bude opasnije od bilo kakve povrede.Na srecu sam na vreme izlecio.
Modrice ispod oka i ogrebotine ne racunam.

A van sale za treninge hiljade povreda.Nekoliko puta razbijana glava,arkada,3 puta me udario auto,jednom motor i to ozbiljno.Nosio sam kragnu i imao silne kopce po glavi.
A da,i terijer me par puta ozbiljno ujeo za ruku i nogu...

aj ne serri :kafa:

super što je tema živnula, hvala na učestvovanju.

ali malo ko se osvrnuo na onaj deo pitanja o psihološkim posledicama, ili promenama u razmišljanju o borbi onda kada ste prošli kroz povredu,
da li ste promenili shvatanje o svojoj snazi ili slabosti :
"Da li ste shvatili da ste "tvrđi" ili "mekši" nego što ste smatrali pre toga ?"

sećam se filma Green Street Hooligans o engleskim fudbalskim huliganima (glavnog lika glumi Elijah Wood ) , gde on posle prve tuče kaže nešto u smislu: posle prve tuče čovek shvati da nije od stakla i da ga udarci neće rasturiti, i onda se oslobodi, postane hrabriji i jači... (ovo je kako sam ja zapamtio, nije citat )

Oces da ti slikam oziljke od udarca motora koje I dan danas imam, I oziljke od ujeda psa.Sto se tice kola cim ovde pisem nije bilo strasno ali su me udarala.

Sent from my GT-I9100 using Forum Krstarice mobile app

kapiram ja to sve i statijaznam. ali da te 3 puta udari auto i da te nekoliko puta ujede bas terijer...pa ono nismo mi iz krnjace da nam podvaljujues
:zcepanje:

Nebitno da li je bilo u nekoj divljoj tuči ili na takmičenju ili na treningu,
koji je najteži/najgori/najopasniji udarac/povreda koje ste dobili ?
Da li i kakve posledice od toga (fizičke, zdravstvene, ali i psihološke) trpite i koliko dugo ?

Da li ste shvatili da ste "tvrđi" ili "mekši" nego što ste smatrali pre toga ?

tacno,striktno se navodi da li smo dobili povredu ili na takmicenju,ili na treningu,ili u tuci.Jedno je posledica fizickog problema,a drugo psiholoske prirode.Medjutim ako je udarac bio u glavu to ima za posledicu i psiholoski problem,a i fizicki.Tako da se jednim imenom moze nazvati zdravstveni problem.Ako ste u klubu to se da sanirati preko doktora,psihologa i trenera.Ako ste sami sebi okrenuti,onda morate posetiti,u zavisnosti koga:lekara opste prakse,ortopeda,psihologa za mozdane probleme.nekada povrede radjaju misli negativnosti(nikada vise u tucu),ili pozitivne(ubedjen sam da nikada vise necu izgubiti).U svakom slucaju potreban je psiholog,koji ce nam pomoci da resimo problem.

tacno,striktno se navodi da li smo dobili povredu ili na takmicenju,ili na treningu,ili u tuci.Jedno je posledica fizickog problema,a drugo psiholoske prirode.Medjutim ako je udarac bio u glavu to ima za posledicu i psiholoski problem,a i fizicki.Tako da se jednim imenom moze nazvati zdravstveni problem.Ako ste u klubu to se da sanirati preko doktora,psihologa i trenera.Ako ste sami sebi okrenuti,onda morate posetiti,u zavisnosti koga:lekara opste prakse,ortopeda,psihologa za mozdane probleme.nekada povrede radjaju misli negativnosti(nikada vise u tucu),ili pozitivne(ubedjen sam da nikada vise necu izgubiti).U svakom slucaju potreban je psiholog,koji ce nam pomoci da resimo problem.

Psiholog ne resava mozdane probleme, te probleme resava neurolog. Psiholog vise moze raditi na podizanju samopouzdanja borca posle poraza, savladavanju prevelikog iracionalnog straha ili anksioznosti, da kanalise neciji preveliki bes i agresivnost u nesto produktivno korisno u ringu, pa identifikuje i vrati na "pravi put" lose misli i uverenja koej moze imati borac.Moze osposobiti borca da bude smiren, koncentrisan i kako da razmislja u kojoj situaciji da bi povecao sanse za pobedu odn opstanak jer je sportsko borenej simulacija evolutivne borbe za zivot i tu se pale i rade citavi psiholoski mehanizmi opstanka i upravo oni i odredjuju fizike promene u telu tada i uospte fizicku efikasnost.

Zato mnogi laici imaju obicaj da kazu - Dzabe mu tehnika, snaga, visina, tezina, kada "nema srce", kada "nema testise", "fali mu ono nesto" , ponasa se kao zrtva a ne kao predator i sl. Zakljucujemo da je uticaj psihickog zivota coveka veeeeoma veliki pa samim tim i uticaj psihologije kao nauke na oblast borilackih sportova.

E sada psihologija se kod nas povezuje sa psihijatrijom odn psihopatologijom pa je to sve taboo tema, i ne znam koliko je to kod nas razradjeno i koliko se radi na tome, ali definitivno treba to istrazivati na dalje i unapredjivati.

Ima ona prica kada je Tajson hteo da pobegne pre prvog meca, i zamalo to da uradi, a posle se ispostavi da je u prvoj rundi nokautirao protivnika i vidi sta sada postade covek...legenda....Da je pobegao , ko zna mozda nikada bokser ne bi ni bio...Ipak nesto je presudilo da ostane, a mogao je i da pobegne... Ti trenuci u karijeri borca su presudni, takod a mislim da bi svaki klub trebao da iam i po jednog psihologa koji ce pratiti borce od pocetka do kraja baveci se samo njima.

Pogledajte film Roki, u jednom delu se bas lepo opisuje psihologija rokija, i sta se desava u glavi jednog borca kada pretrpi poraz i izgubi "eye of the tiger".

Stanje Uma posle poraza:"Ako mislite da ste pobedjeni...onda ste pobedjeni!
Ako mislite da nemozete uchiniti neshto...onda nemozhete!
Ako mislite da cete izgubiti...onda cete izgubiti!
Ako zelite da pobedite,ali mislita da nemozete,onda necete pobediti!

Ok jeste to tacno, ali leba ti pisi ovo NEMOZETE RAZDVOJENO.....ALI NE ne nemoze TE.:rotf:

Poslednja izmena:

Back