LazaB
Iskusan
- Poruka
- 6.735
Sta mislite koji je najtezi borilacki sport sa najspremnijim sportistima, MMA, Rvanje, Dzudo, Kik Boks, Muay Thai , Boks , Bjj...... ?
Poslednja izmena:
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Sta mislite koji je najtezi borilacki sport sa najspremnijim sportistima, MMA, Rvanje, Dzudo, Kik Boks, Muay Thai , Boks , Bjj...... ?
Sport koji najvise iscrpi coveka koji ga trenira, samim tim sport koji ima najspremnije sportiste, po meni su to MMA i rvanje.
Sve vrste rvanja, ukljucujuci dzudo i dz. dzicu, su daleko najteze, nego bilo sta drugo.
Oridji samo na trening rvanja, jedan dan,a drugi na MMA, pa vidi koje su razlike.
Judo,Rvanje,MMA.
Za rvanje imam podatak da se radilo jos u staroj Etruriji, tamo negde oko 800 godine stare ere.
Meni je interesantno zašto se najtežim sportom ponekad smatra onaj koji je fizički najzahtevniji, a ne onaj u kojem se zaradi najviše batina.
Medjutim postoje informacije da su se u starom Sumeru, bavili rvanjem,a to je datum koji govori o 5000 godina pre Hrista.
Sumerians cast wrestlers in bold relief on stone slabs at least 5,000 years ago.
Cave paintings in the Bayankhongor Province of Mongolia dating back to Neolithic age of 7000 BC show grappling of two naked men and surrounded by crowds.
Ako ćemo realno, jedino oni egipatski crteži predstavljaju pravi primer najstarijeg antičkog rvanja kao sporta. Svi ostali crteži deluju kao ritualni plesovi.
Ако ћемо поштено и у животињском свету се могу видети рвања са или без додатних оружја која иду од игре (учења ) до борбе... Другим речима, доказивање старине нечег што имате и на нивоу животињског света представља узалудан посао...
Па и мале клинце кад посматраш, па се у игри занесу и побију, то се скоро увијек сведе на неко рвање. И то иде у прилог факту, слиједећи неку лаичку здраворазумску логику, да су рвачке борилачке форме старије од ударачких. Мада, људи се увијек упињу да докажу старост и првобитност нечега, а мени је то често само показатељ не да је нешто (старије) боље, него да ће прије (из)умријети.
Какогод, увијек вјежбачи и љубитељи ММА са поносом истичу ту чињеницу, како је то физички међу најзахтјевнијим спортовима. Мени то никад није била чињеница на коју треба бити поносан. Цијепање дрва, купљење сијена (на + 40 степени), поготово извлачење балвана, све су то мање или више захтјевни "спортови", који не траже превише мозга. Тако је некако и са борилачким спортовима - што је захтјевнији, то је у њему више тако тих безмозгаша који осим силне снаге и масе, ни немају неких специјалних квалитета. Зар неко заиста може да ужива у вулгарном приказу снаге ове двојице балвана са горе постављеног клипа?