Najtajanstvenija knjiga na svetu!

Poli46

Stara legenda
VIP
Poruka
92.900
Najtajanstvenija knjiga na svetu mora da zadovolji neke posebne uslove da bi je prozvali
takvom. Ova knjiga, pisana nepoznatim pismom od strane nepoznatog autora, pre pola
milenijuma svakako ide u prilog datom terminu. Vojnićev rukopis (engleski - Voynich manuscript)
je knjiga puna ilustracija i nepoznatog teksta. Unatoč naporima kriptografa širom sveta -
njen sadržaj nikada nije identifikovan. Danas Vojnićev rukopis predstavlja jedino pisano
delo koje je ostalo sakriveno pod velom tajne sve ove godine.
vojynich_rk.jpg

Misteriozna knjiga dobila je ime po Wilfridu Voynichu, poljsko-američkom trgovcu knjiga koji je naišao na nju 1912. Sam Voynich bio je poljski revolucionar, važan predstavnik organizacije 'Proletarjat' i politički aktivist.
Godine 1886. on učestvuje u tajnoj operaciji oslobođenja političkih saradnika koji su u Varšavskoj citadeli bili osuđeni na smrt. Pokušaj propada i Voynich biva uhvaćen od strane carske policije.

I zaista, mnoge istraživačke grupe, među njima i naučna grupa iz Roemer und Pelizaeus Muzeja u Hildesheimu, uspele su dokazati da je ta glinena posuda mogla proizvoditi električnu struju. Naučnici su sami takvu identičnu posudu napravili, te je ispunili sa sokom od grožđa: između bakrenog cilindra i gvozdene poluge je bio napon od 0,5 Volta - ne mnogo, ali ipak je radilo! Sa malim naporom Partareni su znači mogli da proizvode struju. Ali, za šta? Sijalice, telefoni, motori ili televizori tada nisu postojali.
2867204_orig.jpg

Ili možda jesu? 'Već u starom Egiptu je postojalo električno osvetljenje' , ovako tvrde Peter Kras i Reinhard Tese, autori knjige o sijalici iz Egipta. Glavna osnova njihove argumentacije je reljef iz Dendere. Na tom reljefu, koji je nastao oko 50.godine pre naše ere, vidljiv je egipatski sveštenik koji drži u rukama ogromni predmet u obliku balona. U unutrašnjosti tog balona vidljiva je zmija koja se kreće prema nebu. Za Krasa i Habeka indicija je jasna: Taj reljef je tehnički nacrt, balon je sijalica, a zmija je bakrena spirala u sijalici. Sa takvim električnim osvetljenjem, Egipćani su osvetljavali tamne hodnike piramida. S time bi bilo objašnjeno zašto hodnici u piramidama nisu začađeni po zidovima i plafonima.

Ko je Vojniću prodao rukopis, takođe ostaje nepoznanica.

U godinama kad su već dešifrirani svi poznati jezici i pisma ljudske civilizacije, vest o ovakvom rukopisu brzo se širila. Za vreme drugog svetskog rata neki od najpoznatijih američkih i britanskih stručnjaka za dešifriranje intenzivno su radili na Vojnićevom rukopisu. Rezultat je bio potpuno poražavajući - nisu uspeli dešifrovati ni jednu
jedinu reč.
Vojnićev rukopis se danas nalazi na sigurnome - u biblioteci retkih knjiga i rukopisa
na Univerzitetu Yale, ali je njegova direktna kopija dostupna svima -
čak i na internetu.

Analizom rukopisa potvrđena je jedino njegova starost - napisan je u razdoblju
od 1450. - 1520. godine. Zbog sistematskih poglavlja danas se zna da se knjiga
sastojala od 272 stranice, 17 poglavlja po 16 stranica, kad je Vojnić nabavio
rukopis neke stranice su već onda nedostajale - tačnije rukopis danas ima
240 stranica - 32 nedostaju.

67ui8.jpg

Knjiga je pisana ptičjim perom, a osnovne boje dodane su naknadno na ilustracije. Tekst je pisan s leva na desno, a duži delovi su raspoređeni u paragrafe. Dodatnom analizom kvalitete pisanja (brzina, trud i krivulje) potvrđeno je da je autor pisao tekst s lakoćom. Ovaj detalj je značajan jer upućuje na to da je autor bio dobar poznavalac pisma - tj. nije koristio nikakve reference za pisanje. Ovo takođe pokazuje da je misteriozno pismo autoru bilo itekako poznato - u istoj meri kao i nama naša azbuka.

Ukupan broj znakova u knjizi je oko 170.000. Većina znakova napisana je u jednom ili u dva poteza. Analizirajući rukopis možemo potvrditi kako je autor koristio azbuku koja je imala 20 - 30 distinktivnih znakova, slično kao i naša.
Kao i u našem modernom pismu reči su razdvojene malim razmakom. Cela knjiga sadrži oko 35.000 reči. Statistička analiza pokazuje da tekst sledi Zipfov zakon i entropiju - u proseku 10 znakova po reči, koja je ponovno jako slična današnjim modernim jezicima.
Takođe je zanimljivo kako se neka slova nalaze samo na počecima ili krajevima reči.

Gotovo svaka stranica ima ilustracije - one nam donekle objašnjavaju tematske celine, ali i komplikuju opšte shvaćanje. Prema ilustracijama možemo knjigu podeliti na 6 sekcija:

HERBALNA - svaka stranica ima ilustraciju jedne ili dve biljke s nekoliko paragrafa teksta. Ovo je klasičan primer sličan mnogim herbalnim knjigama iz srednjeg veka.
Biljke su ilustrovane sa svim detaljima - koren, listovi, stabljike.
Ipak ono što najviše zbunjuje u ovoj sekciju je činjenica da nijedna biljka nije prepoznatljiva !

ASTRONOMSKA - sadrži brojne dijagrame sa zvezdama, suncima i mesecima. Mnoge ilustracije u ovom delu otkrivaju da se radi o horoskopskim znakovima - dve ribe, bik, lovac sa strelom.

4413_orig.jpg

BIOLOŠKA - velik broj ilustracija prikazuje žene u bazenima. Bazeni su nadalje povezani složenom mrežom kanala i cevi - očito je da neke od ovih ilustracija prikazuju ljudske organe. Na pojedinim ilustracijama žene su prikazivane sa krunom na glavi.

KOSMOLOŠKA - velik broj kružnih tajnovitih dijagrama. Neke stranice sadrže dijagrame na 'rasklapanje', neki su i do 6 stranica veliki. Dijagrami nalikuju geografskim kartama. Neke ilustracije prikazuju 9 ostrva koji su međusobno povezani putevima, dvorcima i planinama - najverovatnije vulkanima.

FARMACEUTSKA - označene ilustracije odvojenih biljnih delova (listovi, koreni itd). Objekti koji izgledaju kao apotekarske posude. Ilustracije su popraćene sa malo teksta.
NEPOZNATA - zadnja sekcija sadrži samo tekst i nemoguće je znati o kojoj je tematici posvećena.

7899455_orig.jpg

Najveći broj teorija govori da je knjiga zapravo neka vrsta srednjovekovne medicinsko-farmaceutske enciklopedije. Ipak brojne ilustracije nepostojećih biljaka predstavljaju sumnju. Nadalje neke astronomske ilustracije gotovo bez sumnje prikazuju galaksiju i planete. Ono što zbunjuje je činjenica da se takve ilustracije nisu mogle prikazati bez upotrebe teleskopa koji je pronađen tek 1608. Neke druge ilustracije prikazuju ljudske stanice sa pripadajućim elementima, ali mikroskop koji bi mogao prikazati takve detalje još nije bio pronađen za vreme pisanja Vojnićevog rukopisa.
Uzevši sve elemente rukopisa možemo zaključiti da je on ostao misterija u potpunosti. Čak ni bogate ilustracije ne odaju dovoljno dokaza kako bi došli do zaključka. U pokušajima dešifrovanja teksta oprobali su se mnogi bezuspešno već stotinama godina - još uvek se čeka na onoga koji će uspeti u tome.

Koje tajne leže u Vojnićevom rukopisu? Koliko će još vekova proći pre nego otkrijemo ovu misteriju? Za razliku od ostalih fenomena, paranormalnog i neobjašnjivog - ova misterija je pred nama i svima dostupna uprkos tome predstavlja prevelik napor za ljudski um koji ima tendenciju objasniti i obrazložiti neobjašnjivo.

https://www.conopljanews.net/vojnicev_rukopis.html

Nije dokazano, gledao sam par razlicitih emisija i u nekoj od njih mislim da su neki likovi uspeli kao da odgonetnu nesto, tj sta pise kombinacijom dva razlicita jezika i valjda spajanjem slova
Vole ljudi da prave misteriju čak i tamo gde je nema.

Ima mnogo faktora koji pokazuju da je u pitanju gibberish. Najsigurnija analiza je upravo analiza entropije teksta, po Shannonovom metodu, i tu je tekst takođe failovao miserably. Naravno, ako čovek provede dovoljno vremena, i u telefonskom imeniku će naći "tajne šifre".

za nekih 500-1000 godina će neko da nađe moje sveske iz osnovne škole sa svim žvrljotinama,nerazumljivim pismom koje ne liči na ni jedno pismo poznato čovečanstvu(nema veze što bi trebala da bude pisana ćirilica,na sve liči samo ne to) i crtežima bez ikakvog konteksta i ima da razbija glavu time koja li je to ezoteriočna misterija skrivena tu XD

Vole ljudi da prave misteriju čak i tamo gde je nema.

Ima mnogo faktora koji pokazuju da je u pitanju gibberish. Najsigurnija analiza je upravo analiza entropije teksta, po Shannonovom metodu, i tu je tekst takođe failovao miserably. Naravno, ako čovek provede dovoljno vremena, i u telefonskom imeniku će naći "tajne šifre".
Da al u odredjenim uslovima ga nije moguce 100% primeniti, tj ne daje uvek validne rezultate. Reci mi kada bi ga primeni na onaj jezik gde picketaju jezikom, kako bi prosao? Mozda bolje jer ima veci broj ljudi koji ga koristi. Ovde je mozda rec o osobi koja je osmislila svoj jezik, samo toj osobi je poznato sta je htela da kaze.
Uostalom zasto bi se neko njakao i pravio takvu "prevaru"? Da bi mi 600 godina kasnije razmisljali i njakali se da prevedemo?

Uostalom zasto bi se neko njakao i pravio takvu "prevaru"? Da bi mi 600 godina kasnije razmisljali i njakali se da prevedemo?
To je validno pitanje.

Tada, kao i danas, veliko znanje je bila i velika moć. Autor knjige mogao je izaći u javnost sa tvrdnjom da ju je pronašao ili dobio, i da je jedino on razume, i da je interpretira kako god on hoće, i da na osnovu te interpretacije stiče ugled ili neke druge beneficije.

I danas je interesovanje veliko... pročitaj ovaj zanimljiv tekst:

https://www.washingtonpost.com/outl...emselves-theyve-solved-this-medieval-mystery/

To je validno pitanje.

Tada, kao i danas, veliko znanje je bila i velika moć. Autor knjige mogao je izaći u javnost sa tvrdnjom da ju je pronašao ili dobio, i da je jedino on razume, i da je interpretira kako god on hoće, i da na osnovu te interpretacije stiče ugled ili neke druge beneficije.

I danas je interesovanje veliko... pročitaj ovaj zanimljiv tekst:

https://www.washingtonpost.com/outl...emselves-theyve-solved-this-medieval-mystery/
Razumem ja sta hoces da kazes, al isto tako znam da neke stvari ne moraju odmah da budu jasne. Hijeroglife su provalili tek kada su imali 3 ista teksta napisana pa su poredili reci, da nisu - ko zna dal bi do sada bilo moguce da ih procitamo i dal je sve sto sada znamo zaista tako. A govorimo o jeziku koji se koristio milenijumima, verovatno manje menjao neko sto se menjao neki evropski jezik ( pa i nas ) u poslednjih 2 veka.

Sto mislis da nije moguce da je neki lik odlucio da napravi svoj jezik, recimo kao Tolkin, razvijao ga decenijama i nakon smrti samo on zna sta pise?

Sto mislis da nije moguce da je neki lik odlucio da napravi svoj jezik, recimo kao Tolkin, razvijao ga decenijama i nakon smrti samo on zna sta pise?
Ne mislim da nije moguće da neko razvije svoj jezik koji samo on razume, ali mislim da nije moguće da taj jezik ne bude prepoznat kao jezik, ako jeste jezik - i to baš preko Teorije informacija.

Naime, svaki jezik ima određena pravila.

Ne mislim da nije moguće da neko razvije svoj jezik koji samo on razume, ali mislim da nije moguće da taj jezik ne bude prepoznat kao jezik, ako jeste jezik - i to baš preko Teorije informacija.

Naime, svaki jezik ima određena pravila.
Naravno da moze, imas onaj jezik gde se sporazumevaju zvizdanjem, gde se podrazumevaju pucketanjem... Nemaju koliko znam pisanu formu al je jezik sa kojim se sporazumevaju. Nije prepoznatljiv kao bilo koji drugi jezik...

Naravno da ima odredjena pravila al ako nisi upoznat sa njima onda nemas pojma ni kako pravila glase, tj nemas pojma koja su pravila oko kojih je jezik formiran. Da izumre civilizacija i da ostanu sacuvani neki spisi bez odredjenih gramatickih formi, neke prezivele jedinke izolovane da naidju na njih mozda nikada ne bi znali sta je to.
Ti ignorises cinjenicu da je neki dokon lik ( verovatno pametan ) sa jako puno vremena mogao da stvori svoj jezik koji samo on razume, mozda koristeci komibaciju vise jezika sa tih prostora.

Impresivno, moram reći... :eek:
Crteži su atraktivni za posmatranje i pokušaje razumevanja. Psihodelični, a ipak deluju prilično smisleno jer je evidentno da taj čiji je rukopis nije neko ko bilo koji detalj prepušta slučaju.
Istraživači su punih šest vekova pokušavali da odgonetnu značenje ove bizarne knjige,
a tekst je obeshrabrivao čak i najinteligentnije umove.

Ko je Vojniću prodao rukopis, takođe ostaje nepoznanica.

U godinama kad su već dešifrirani svi poznati jezici i pisma ljudske civilizacije, vest o ovakvom rukopisu brzo se širila. Za vreme drugog svetskog rata neki od najpoznatijih američkih i britanskih stručnjaka za dešifriranje intenzivno su radili na Vojnićevom rukopisu. Rezultat je bio potpuno poražavajući - nisu uspeli dešifrovati ni jednu
jedinu reč.
Vojnićev rukopis se danas nalazi na sigurnome - u biblioteci retkih knjiga i rukopisa
na Univerzitetu Yale, ali je njegova direktna kopija dostupna svima -
čak i na internetu.
Na 14:10 sam se malo i nasmejala jer me ta biljka neodoljivo podseća na mak. Pomislih u sebi: ''Otkrili ljudi opijat i vi'š kako progledali u druge dimenzije! Čak su i nepoznatim jezikom ovladali!''
:malav:
Obzirom da je taj neki jak štih platio pravo bogatstvo da se dokopa knjige, bilo je tu nešto mnogo dragoceno i važno, a možda i dalje jeste.
:think:

Na 14:10 sam se malo i nasmejala jer me ta biljka neodoljivo podseća na mak. Pomislih u sebi: ''Otkrili ljudi opijat i vi'š kako progledali u druge dimenzije! Čak su i nepoznatim jezikom ovladali!''
:malav:
Obzirom da je taj neki jak štih platio pravo bogatstvo da se dokopa knjige, bilo je tu nešto mnogo dragoceno i važno, a možda i dalje jeste.
:think:
Naučnici misle da je u pitanju uzgajanje maka i pravljenje opijuma.

Nakon statističke analize teksta, ruski stručnjaci došli su do zaključka da je enkriptovana na sledeći način: samoglasnici i razmaci između slova su uklonjeni iz teksta. Šezdeset odsto teksta je, prema njihovoj proceni, napisano na engleskom ili nemačkom jeziku, dok je drugi deo pisan na nekom od romanskih jezika – moguće italijanskom ili španskom, pa čak i latinskom.

“Ipak, ne znam zašto je značenje samog teksta toliko bitno kada se, sudeći prema ilustracijama, objašnjava u koje doba godine je potrebno posaditi seme maka da biste od njega kasnije dobili opijum”, kaže Juri Orlov
:eek::eek::mrgreen:

Ne verujem baš u tu tezu..:D

“Ipak, ne znam zašto je značenje samog teksta toliko bitno kada se, sudeći prema ilustracijama, objašnjava u koje doba godine je potrebno posaditi seme maka da biste od njega kasnije dobili opijum”, kaže Juri Orlov
Nisam pažljivo slušala i ispreskakala sam velike delove dok sam nešto drugo radila. Eto, nisam usamljena u zaključivanju... :cool:
1200px-Illustration_Papaver_somniferum0.jpgUntitled.png
Ali, ok... čak i da se pominje mak ili neka njegova varijanta, ima tu još svašta nešto, sigurno!

Najtajanstvenija knjiga na svetu mora da zadovolji neke posebne uslove da bi je prozvali
takvom. Ova knjiga, pisana nepoznatim pismom od strane nepoznatog autora, pre pola
milenijuma svakako ide u prilog datom terminu. Vojnićev rukopis (engleski - Voynich manuscript)
je knjiga puna ilustracija i nepoznatog teksta. Unatoč naporima kriptografa širom sveta -
njen sadržaj nikada nije identifikovan. Danas Vojnićev rukopis predstavlja jedino pisano
delo koje je ostalo sakriveno pod velom tajne sve ove godine.
Pogledajte prilog 1111744
Misteriozna knjiga dobila je ime po Wilfridu Voynichu, poljsko-američkom trgovcu knjiga koji je naišao na nju 1912. Sam Voynich bio je poljski revolucionar, važan predstavnik organizacije 'Proletarjat' i politički aktivist.
Godine 1886. on učestvuje u tajnoj operaciji oslobođenja političkih saradnika koji su u Varšavskoj citadeli bili osuđeni na smrt. Pokušaj propada i Voynich biva uhvaćen od strane carske policije.
ON piše. Drugi prepisuju i čine.

Komša mi Vojnić.

Back